• MaNcs 15. évf. 38. sz. (2003. 09. 18.)

  "Nem az a baloldali, aki többet ad" (Földes György történész)

  Magyar Narancs: A szociáldemokrácia manapság elsősorban a piac mindenhatóságát hirdető neoliberális kapitalizmus korrekciójáról szól. Ha radikálisabb módon is, de a Világkereskedelmi Szervezet átalakításáért, megszüntetéséért harcoló ATTAC is hasonló célért küzd. Ugyanarról a gondolatkörről van szó?

  2003 / 38
 • Juhász Géza: Ha tényleg én lennék a miniszter (Pályázat)

  Az esélyegyenlőségi miniszter asszony, Lévai Katalin pályázatot hirdetett: ötleteket vár a köztársaság polgáraitól, mit tennének a miniszter helyében a férfiak és a nők közötti kirívó, bántó diszkriminációk megszüntetésére.

 • Virág Tamás: Megbeszélték 21.

  Amúlt héten melegszervezetek vezetőivel találkozott az esélyegyenlőségi miniszter, hogy eloszlassa a sajtóban olvasható, vele kapcsolatos félreértéseket. Munkatársa szerint "oktalan támadások érték a minisztert, aki segítő kezet nyújtott".

 • Egry Gábor: Örvényben(A kettős állampolgárság körüli vitákról)

  Idén nyáron az ellenzék és határon túli szatellitszervezetei - a státustörvény módosítását követően - a kettős állampolgárság ürügyén újra a nemzetpolitikában kerestek fogást a kormányon, nem is sikertelenül.

 • Az utca pártja

  Aktivistákkal megtámogatott MSZP-szórólapok igyekeznek meggyőzni a magyarokat arról, hogy "a Fidesz rágalmai" helyett a tények beszéljenek, vagyis az ellenzék hazugságaival szemben ennyivel meg annyival nőttek a bérek és a fogyasztás, egy rakás új munkahely lett, a Fidesz-kormány ezt meg azt nem tette meg, ellenben a Medgyessy-csapat mi mindent megvalósított a röpke tíz-egynéhány hónap alatt.

 • Levelek a másvilágról

  Már erősen közeledett a lapzárta, amikor egy fax érkezett a szerkesztőségünkbe (biciklis futár hozta egyenest a repülőtérről, úgy valamivel lassúbb, de megbízhatóbb). A leirat nyilvánvalóan Amerikából érkezett, ezt érdeklődésünkre a reptéri személyzet is megerősítette, mert útközben enyhén szólva is furcsán viselkedett, viszkit és nőt követelt, ami a turistaosztályon még egy levéltől is túlzás.

 • olvasói levelek

  Hogy honnan is kezdem, tulajdonképpen mindegy. A minek a kapcsán viszont a következő: a popzenészek nyomulása a közpénzekre. Az ismerőseim jó része megütközött ezen, és mulatott rajta. Andergrandék appörékhöz fordulnak támogatásért, a lázadók pénzt kérnek lázadásukhoz azoktól, akik ellen lázadnak.

 • Kulturális hírek

  Kihirdette a zsűri az idei Asztúria Hercege Díj nyerteseit: a spanyol Nobel-díjként emlegetett, 50 ezer euróval dotált kitüntetést október végén Oviedóban veheti át Joanne K. Rowling, an FÉLSZEG VÁGY "Félszeg vággyal, színjózanon?

 • cyber hírek

  Nagy Testvér Díj Szeptember 1-jétől 25-ig immár harmadik alkalommal lehet jelöléseket tenni az interneten (www.nagytestverdij.hu), hogy idén melyik cég, állami szervezet és magánszemély kapja meg az elektronikus magánszféra megsértéséért járó Nagy Testvér Díjat.

 • Öngyilkosságok Magyarországon: "Haragosa nem volt, tartozásáról nem tudok"

  Magyarországon már a XIX. század vége óta emelkedik az öngyilkossági ráta. A cselekmény "ősi eredete" nem bizonyítható, ugyanis jelenlegi tudásunk szerint nem része honfoglaló elődeink kultúrájának. A középkorban ismeretlen, Árpádházi királyaink törvényeiben, Werbőczy

 • Drága évkezdet az ELTE Társadalomtudományi Karán: Fizetési meghagyás

  A beiratkozási időszak első napján, szeptember 8-án rémhír terjedt el az ELTE újonnan alakult Társadalomtudományi Karának politikaelmélet és antropológia szakos hallgatói körében: a fáma 65 000 befizetendő forintról, a hallgatók költségtérítésre kötelezéséről szólt.

 • Az új alkotmány esélyei: A politika még hallgat

  "Magyarország (Oroszországgal szemben - M. G.) nem használta ki az alkotmányozás lehetőségét. Az 1989-es Kerekasztal nem alkotott új alkotmányt. Az Alkotmánybíróság, azáltal, hogy alapvető értékeket fogalmazott meg döntéseiben, megpróbálta helyettesíteni az új alkotmány szerepét.

 • Tiltakozások a Világkereskedelmi Szervezet ellen: Civilek a pályán

  Véget ért a mexikói Cancunban a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) - a szokás szerint a fejlett és fejlődő országok közötti konfliktusokat felszínre hozó - soros konferenciája. A 146 ország képviselőivel megrendezett miniszteri tanácskozást civil szervezetek tiltakozása kísérte a helyszínen és a világ számos országában, melyhez hazánkban is több tömörülés csatlakozott - eltérő vérmérséklettel és stílusban.

 • Magyar streetrace: Odavágni a másikat

  A gyorsulási versenyekről többnyire amerikai látványvilág jut az eszünkbe: a hatalmas, tuningolt autókban bömbölő zenét egyedül a motorbőgés képes überelni, vállas, kockafejű, hatvannégy fogú macsók gyömbérsört iszogatva, primitív poénokkal szórakoztatják nagy mellű, jellemzően szőke macáikat és magukat, míg a háttérben el-elhúz egy lángoló hátú gépcsoda.

 • Magyarfoci: Angyalföldi feltámadás

  Megint rúgják a labdát Angyalföldön, ahol nem is oly rég még temették és gyászolták a lelketlen vállalkozók által csődbe vitt csapatot. S mit ad isten, a szurkoló, mely, mint tudjuk, különös fajta, még hálás is mindezért: a jelenleg másodosztályú Vasas meccseit többen látogatják, mint az ún.

 • A nép ópiuma: Politikai divatok (Nap-kelte - mtv1, m2)

  Ami Nap-kelte címen a képernyőn történik a közszolgálati egyes csatornán reggelente, unalmas telefonkönyv-felolvasás ahhoz képest, ami mögötte lehet, gondolom én. De most mégiscsak az unalmas telefonkönyv-olvasásról fogok írni, abban a reményben, hogy valaki majdcsak megválaszolja a kérdést: miért is muszáj ezt kapnunk a pénzünkért?

 • Magyar dzsessz - ünnep és fesztivál

  AMagyar Jazz Ünnepe - ezzel az alcímmel hivalkodik a (szeptember 26-án és 27-én esedékes) Budapest Jazz Fesztivál. S talán nem is alaptalanul, hiszen a jellemzően szűk körű dzsesszkoncertekhez képest valóban kirívó alkalom ez, a maga két napjával, hat helyszínével és tizenhét fellépő együttesével.

 • Könyv: A medvék bőröndöt vennének (Tóth Krisztina: Londoni mackók)

  Új távlatok a magyar könyvkiadásban: csináljunk tíz füzetet néhány gyerekrigmussal meg egy csomó rajzzal, rakjuk bele egy művészien telefoltozott bőröndbe, oszt` hadd játsszon vele a gyerek. Kérdés már csak egy maradt: érdemes-e a rigmusokat mindebből kiragadva, önmagukban értékelni, úgy is mint lírát?

 • Film: A tengerimalacért jöttek (Alan Parker: David Gale élete)

  Pénteken kivégzik Kevin Spaceyt. Ma hétfő van, jogorvoslat már nem lehetséges, jöhet a sajtó. Az elítélt és ügyvédje kiválasztanak egy korábbi megszólalásaiért becsült s mértékadó lapnál működő riportert: félmillió dollárért kedden, szerdán, csütörtökön két-két órás interjúk, ennyi elég, és a fegyintézetnek is belefér.

 • Film: Keserű törökméz (Szerelem és árulás)

  Nincs hótbiztos módszer, az már szentigaz! Már ami azon dilemmát illeti, hogy melyik filmet válasszuk, ha mozizni kell. Az elég jónak látszott eddig, hogy megnézem a gyártó ország(ok) nevét, s ha egy kicsit is egzotikusat találok, nem lesz nagy pofára esés a dologból, de ezúttal törököt fogtam.

 • Lemez: Előre a múltba! (Greg Osby: St. Louis Shoes)

  Biztos mindenkinek eljön az a pillanat, amikor megáll az úton, és hátranéz. Greg Osby 1960-ban született St. Louisban, kezdetben R&B-, funky- és blues- zenekarokban játszott, majd a washingtoni Howard Universityt és a bostoni Berklee School of Musicot abszolválva megérkezett New Yorkba.

 • Lemez: Üzenet a liftből(Trüby Trio: Elevator Music)

  Mindenki tudja, hogy a kortárs elektronikus/dzseszszes/erotikus tánczenék fő jellemzője nem az ember bensőjét szétroncsoló vasszigor: dzsesszfunk, soul, afrobrazil, latin elemekből amúgy is baromi nehéz volna szigorú, ám igazságos zenét kikeverni, éppen ezért általában meg sem próbálják.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...