• MaNcs 15. évf. 39. sz. (2003. 09. 25.)

  "Kellett ez a hét év" (Sárközy Tamás jogászprofesszor, az új sporttörvény kodifikátora)

  A bankfelügyeleti elnök utódlását a politika eddig mindig erőből oldotta meg, noha a jogalkotók a megbízatást nem véletlenül tervezték a választási ciklusnál hosszabb - hatéves - időszakra. Az MDF-es Botos Katalin 1994-ben a kormányváltás miatt távozott, Tarafás Imrét később az akkori pénzügyér, Járai Zsigmond szekálta ki, míg Rusznák Tamás 1996-ban és Szalkai István 2000-ben a tervezett szervezeti...

  2003 / 39
 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Az állami tulajdon dicsérete)

  A tőkés rend megdöntésén fáradozó TGM elegáns mozdulattal illesztette forradalmi hevületébe az utóbbi hetek korrupciós botrányait. Érvelése hibátlan: "vagy minden tulajdon lopás, vagy egyik se", ergo ne a korrupció ellen harcoljunk (hiszen ezzel csak legitimáljuk a nagy lopást, a magántulajdont), hanem a tőkés gazdasági rendszert döntsük meg, úgy, ahogy van.

 • Maga itt a tánctanár? - A vörös farok

  Ha hallgatóimmal az 1960-as, 70-es években írott magyar pszichológiai, közgazdaságtani vagy akár biológiai szakcikkeket olvastatok, mindig van egy pont, aminél megakadnak. Úgy érzik, a szerző egy pillanatra megőrült.

 • Berlinger Edina: A tudás és a hatalom (A felsőoktatási reform tervezetéről)

  Afejlett országokban a II. világháború után megkezdődött a felsőoktatás gyors mennyiségi növekedése. A részvételi arány az akkor jellemző 10-20 százalékos szintről a 70-es évek elejére úgy 50-re nőtt, majd ezen a szinten stabilizálódott.

 • Negatív reform

  Múlt héten a Pénzügyminisztérium (PM) bejelentette: háromszázmilliárddal csökken az a pénz, amit az állam a továbbiakban saját magára költ. Tételezzük most fel, hogy valóban, azaz évenként háromszázmilliárd forintról van szó, és két hét múlva senki a kormányból nem áll elő avval, hogy hohó, kis buták, hát a ciklus végéig, vagy 2043-ig vagy a világvégéig számolva lesz az háromszázmilliárd.

 • Egy mese vége

  Emlékeznek még Lakatosra, a Trabant-gyújtogató titkosszolgálati tiszthelyettesre, aki 1999 tavaszán azt állította, hogy a 2/A úton megmerényelték?

 • olvasói levelek

  Úgy tűnik, hogy az idei nyár után az egyik központi kérdés az ősszel talán elfogadásra kerülő új polgári törvénykönyv megalkotására készülő igazságügyi tárca által tervezett "egyenlő bánásmódról" szóló törvény.

 • Kulturális hírek

  A 4. @¨© óriásplakát-verseny fődíjasai: reklám kategória: Hajdu Tamás, Imre Krisztián (Welcome), civil kategória: Nagy Ágoston (Rebel), művész kategória: St.

 • cyber hírek

  n Rekordméretű ózonlyuk Ismét elérte három évvel ezelőtti, 28 millió négyzetkilométeres rekordméretét az Déli-sark feletti ózonlyuk. Az idei nyár végén gyorsabban fogyott a légkörből az ózon, mint az előző években.

 • Megölhetik-e Arafatot? A fogoly és a dilemma

  Az izraeli biztonsági kabinet két hete úgy döntött: elég volt, "eltávolítják" Arafatot - hogy pontosan honnan és hová, ramallah-i főhadiszállásáról a száműzetésbe, esetleg valamely izraeli börtönbe vagy egyenesen az élők sorából, nem tették nyilvánvalóvá.

 • Szász Károly és a kormánypártok: Tüske a köröm alatt

  A bankfelügyeleti elnök utódlását a politika eddig mindig erőből oldotta meg, noha a jogalkotók a megbízatást nem véletlenül tervezték a választási ciklusnál hosszabb - hatéves - időszakra. Az MDF-es Botos Katalin 1994-ben a kormányváltás miatt távozott, Tarafás Imrét később az akkori pénzügyér, Járai Zsigmond szekálta ki, míg Rusznák Tamás 1996-ban és Szalkai István 2000-ben a tervezett szervezeti átalakítások miatt vette kalapját.

 • Nemzeti Lakásprogram: Kell egy ház

  A Nemzeti Lakásprogramot jelenleg dolgozzák át a január óta folyó társadalmi vita javaslatai alapján. Az ugyan még nem világos, hogy a tizenöt éves program forrásai mik lesznek, az elmúlt időszak döntései - mint például a kamattámogatási rendszer - azonban jelentős állami kötelezettséggel járnak.

 • Alternatívenergia-hasznosítás Magyarországon: Szelet aratni

  A megújuló energiaforrások elterjesztésének fő támogatója és ösztönzője az Európai Unió; nem csoda, hogy arrafelé gomba módra szaporodnak a szélerőművek. Magyarország lemaradása e téren is óriási.

 • Képzőművészet: Õszi hályog ("Félszeg vággyal, színjózanon" - Az acb galéria tárlata)

  "Félszeg vággyal, színjózanon" - Az acb galéria tárlata

 • Koncert: Trió (Yuoko Shiokawa, Schiff András és Perényi Miklós Fertődön)

  Hárman jönnek a színpadra. Elöl az Ismeretlen Idegen, visszafogott, inkább otthonos eleganciában, kezében hegedű. Mögötte az Enigmatikus Zseni, aki miatt annak idején csellózni tanultam, kezében hangszere. Hátul a Zongorista, aki akaratlanul is képes megosztani a kritikusokat, de akit nem ezért szeretünk, arca feszült, kezében kotta.

 • Lemez: Árnyék és ragyogás (The Walkabouts: Shimmers)

  Ha csupán az volna a kérdés, hogy a Walkabouts miért nem futott be Magyarországon, lennének ötleteim. De a Walkabouts, húsz évvel és tizenöt albummal a háta mögött, nem futott be igazán sehol, bár Chris Eckman egyszer megjegyezte egy interjúban, hogy meglepően híresek Görögországban.

 • Lemez: Ilyen nincs (Led Zeppelin: How The West Was Won)

  Akoncertlemezek legtöbbször lebutított The best of válogatások. Megjelenésüket leggyakrabban azzal indokolja a kiadó, hogy szeretnék visszaadni a "felejthetetlen hangulatot". Persze az eredmény többnyire kudarc, az előadó "felmondja" a dalokat, hallunk némi őrjöngést, ennyit a hangulatról.

 • Lemez: Minden, csak sokkal (Ween: quebec)

  "Nem feltétlenül hiszem, hogy ez lenne az a lemezünk, amely bejön majd a rádióknak" - véli Dean Ween az együttes kilencedik lemezének sajtóanyagában, s a Rolling Stone magazin lesajnáló kétcsillagos kritikája után úgy gondolom, szó nincs álszerénységről ebben az előrejelzésben.

 • Csipkék között: Brüsszeli Magyar Hetek

  Ellepték a marhák a belga fővárost. Lépten-nyomon barmokba botlik az ember. Ott állnak vagy fekszenek a járdán, tűrik az utcazajt és a simogatást, nem moccannak, ha gyerekek ülnek rájuk, vagy turisták guggolnak melléjük egy fotó kedvéért tőgyet rángatni, nem pottyantanak maguk alá, szaguk nincs - igaz, tejet sem adnak.

 • Cápák feljövőben

  Török Zoltán operatőr-rendező

  Filmjeit a vezető európai tévétársaságok játsszák, első magyarként a Discovery Channel Masterschool ösztöndíját is elnyerte. A tiszai ciánszennyezésről készített dokumentumfilmje számos nemzetközi fesztivál díját elhozta, és bár komoly nézettséget produkált főműsoridőben egy svéd kereskedelmi csatornán is, itthon eddig egyetlen televízió sem tűzte műsorára.

 • Hortobágyi Nemzeti Park: Tűzről pattan

  Múlt hétfőn csaknem 1200 hektár, egy fél budapesti kerület nagyságú szikes puszta égett feketére a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP), Püspökladány és Nádudvar között. Az első pillantásra halottnak tűnő, üszkös tájba különös módon néhány nappal később már visszaszivárog az élet, és a kiégett pusztán nemsokára a vidék legjobb legelői sarjadnak.

 • Világörökségi háború: Híres Komárom meg van véve

  Az utolsó jogi akadályok is elhárultak az elől, hogy a komáromi erődrendszer megpályázza a világörökségi címet. A hatalmas épületegyüttes szlovákiai és magyar oldalát hétköznapokon és a hét végi kulturális örökség napjain barangoltuk be.

 • Könyvhamisítók: Házi köntös

  Miután igazi hungarikum bort, olajat és pirospaprikát hamisítani, csak az olvasni tudók csodálkozhattak, hogy a könyv is sorra került. Az ügy nem is vert volna fel akkora port, ha a hamisítók a Bölcsességek könyvét vagy a Rejtvényfejtők kézikönyvét vették volna célba, ehelyett többek között épp Kertész Imre Sorstalanság című regényét pécézték ki.

 • Megalakult a Műfordítók Egyesülete: Alkotótevékenység

  Műfordító az, aki kopirájtos szöveget fordít - ezzel a kísérleti definícióval nagyjából egyetértett az a félszáznál több szakmai kiválóság, aki jelen volt múlt pénteken a Műfordítók Egyesületének alakuló közgyűlésén.

 • A totális ártatlanság (Leni Riefenstahl: Emlékeim 1902-1945)

  A101 éves korában elhunyt német filmrendezőnő szinte mindenkit túlélt, akinek köze volt a huszadik század históriájának alakításához. Sőt, akad jó néhány elfogult rajongója és esküdt ellensége, akinek meggyőződése, hogy maga Riefenstahl is "történelemformáló" 1934-ben készült Az akarat diadala című filmjével.

 • Szelíd macsók (Hadas Miklós: A modern férfi születése)

  Akönyv mondandója röviden a következőképpen foglalható össze. A mindenkor uralkodó férfiasságeszmény - és az ebből következő vagy ezt megalapozó (?) társadalmi praxis - szépen megmutatkozik az aktuálisan divatos sportolási szokásokban, amelyekre történetileg nézve az a jellemző, hogy a kezdetben még kontrollálatlan agresszió fokozatosan ritualizálódik, vagyis ártalmatlan versengéssé alakul át.

 • Legendák nélkül (Trianon. Szekesztette: Zeidler Miklós)

  Az új koncepcióval revitalizált Nemzet és emlékezet sorozat második darabjának szerkesztője, Zeidler Miklós 132 szöveget válogatott a kötetbe. A közölt anyagokat három, nagyjából azonos csoportba osztotta: az elsőben primer történeti forrásokat ad közre, a másodikban a közgondolkodást alakító cikkeket, tanulmányokat, naplókat, a harmadikban pedig a tárgykörben készült történeti és historiográfiai szakmunkákat.

 • Jó olvasó (Esterházy Péter: A szabadság nehéz mámora. Válogatott esszék, cikkek 1996-2003)

  Aszerző rövid összefoglalásában: "Tulajdonképpen 1 könyv-szöveg itt minden, azaz történik valami szerintem jó, és arról beszámolok." Vagy másutt: "Nekem tulajdonképpen folyamatosan laudációkat kéne tartanom, igyekszem mindenben megtalálni a jót, azt, aminek örülni lehet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...