• Tandori Dezső: Hol élsz te?

  Befejező, konstruktív, előremutató, pozitív, pezsdítő összegzés

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Abban viszont nem hasonlítunk, villant be a tudat legmélyéről, hogy hát nekem holnap reggel fel kell kelni, példaképem viszont ráért egy életen át haldokolni, főállásban, úgymond, mint azok a szerencsés emberek, akiknél vágy, életterv, tehetség, adottság, késztetés, ambíció - a meglevő képességek halmaza és természete - a művelt hivatással tökéletesen egybevág.

 • Nyáry Krisztián: Píár, simli, tisztesség(Iparvédelem)

  Írjuk be a Google keresőbe a public relations és a government kifejezéseket. Több mint egymillió találat sorakozik a képernyőn a világ minden sarkából. Pr-ügynökségek, politikai tanácsadó intézetek kínálják magukat, egyetemi tanszékek, minisztériumok és önkormányzatok honlapjai mutatják be a kormányzati kommunikáció elvét és gyakorlatát.

 • Adják a bankot

  Hogy a Postabank eladása (aminek részleteiről három oldalra innen érdekfeszítő interjúban számol be a cég elnöke, Király Júlia) nem múlik el politikai indíttatású szarkavarás nélkül, azt, mint egy lezsírozott árajánlatot, már tavaly ősszel, a magánosítási szándék nyilvánosságra hozatalakor borítékolni lehetett.

 • Kondor jelenti

  A Népszava szerint a Magyar Rádió elnöke kém volt az átkosban, III/II-es. Nyilván ő is a KGB ellen küzdött lefüggönyözött szállodai szobákban, összejátszva a MI6-tal, a Deuxieme Bureau-val és Jean-Paul Belmondóval.

 • Kulturális hírek

  78 éves korában elhunyt Donald O`Connor: az amerikai táncos komikus legemlékezetesebb filmjelenetében a falra szalad fel an MEGHALT ELIA KAZAN A 94 éves korában elhunyt amerikai színházi és filmrendező munkáját éppoly egyöntetű szakmai elismerés övezte, mint amennyire megoszotta a közvéleményt politikai szerepvállalása.

 • cyber hírek

  n Felfalja szomszédját a Tejút Amerikai csillagászok a szomszéd galaxisokból jövő infravörös sugárzás elemzése során felfedezték, hogy galaxisunk, a Tejút bekebelezi szomszédját, a Nyilast. A Tejútnál tízezerszer kisebb törpegalaxis már csak árnyéka régi önmagának - írta az Index a Space.

 • Irak: Hajtűkanyar a zsákutcában

  Szakértők tucatjai figyelmeztették az amerikai kormányzatot, hogy a Tigris és az Eufrátesz partjánál nem a bevonulás lesz a valódi erőpróba, hanem az, ami utána várja a magukat győztesnek képzelőket.

 • Adóváltozások: Zsebtükör

  Csökkennek a személyi jövedelemadó kulcsai - nőnek az áfakulcsok. Kevesebb lesz a társasági adó - az összes természetbeni juttatás után meg kell fizetni a közterheket. Duplájára emelkedik a cégautóadó - háromezerrel lesz több a minimálbér.

 • Szociális fürdő romáknak: Aranyeső

  Hát ez az - nyit be Dezső, a rozsályi cigánytelep afféle szószólója a két, nedvesedő falú zuhanyzóhelyiség egyikébe. A Zrínyi utca százhatvan lakója délután négy és nyolc között ezen a három zuhanyrózsán osztozik, mivel a nagyobbik terem betonpadlója csőtörés miatt fel van törve.

 • Önkéntes munka Magyarországon: Ingyen sem kell

  Évente mintegy 400 ezer ember vállal rendszeresen önkéntes munkát Magyarországon, jóllehet a műfajnak alig van kiépült infrastruktúrája, törvényi háttere pedig teljesen hiányzik. A magyar jog egyelőre nem ismeri az önkéntesség fogalmát, ha tehát a közjó érdekében, saját akaratunkból, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett munkára szánjuk magunkat, elvben a feketemunkások számát gyarapítjuk.

 • Opera: Egy kicsi késsel (Szokolay Sándor: Vérnász)

  Egy hónap híján 39 éve kezdte meg sikersorozatát Magyarország és Európa operaszínpadain az akkor 33 éves ifjú zeneszerző, Szokolay Sándor első egész estés operája, a Vérnász. A García Lorca-mű adaptációja eddig húsz bemutatót - az utolsót alig két éve - ért meg, jelezve, hogy a magyar operatörténet talán legexpresszívebb vonulata a megfelelő közegben ma is képes hiteles, színpadilag működőképes, a közönség számára pedig befogadható előadást produkálni.

 • Könyv: Walvis Bay, végállomás (Jocelyn Murray: Az afrikai világ atlasza)

  Jocelyn Murray (szerk.): Az afrikai világ atlasza

 • Film: Cserebogár (Menno Meyjes: Max)

  Ránézésre roppant egyszerű, alkalmasint mégis furcsa dolog a film és a néző kapcsolata. Beülök a moziba, leoltják a villanyt, s azt mondom: na, mit akarsz tőlem, te film, és ekkor még finom voltam, nyitott és megengedő.

 • Lemez: Csak nekem (Palya Beáta: ágról-ágra)

  Palya Bea lemeze láttán megszeppentem kicsit: abból gyakran baj adódik, ha egy énekesnő "kiemelkedik" a zenekarából és szólópályára téved. Mondhatnék rá néhány példát, de tökmindegy, mert ezúttal másról van szó.

 • Lemez: Szívdöglesztő (The Wildhearts: The Wildhearts Must Be Destroyed!)

  Avilág legjobb zenekara azok közül, amelyeket senki sem ismer - fogalmazott pár éve a New York-i The Village Voice a brit The Wildhearts kapcsán, és ennek a mondatnak inkább csak a második felét vélhetjük túlzónak. Hiszen azért a 90-es évek során a Wildhearts, legalábbis Európában, masszív tiszteletet vívott ki magának, jóllehet az is igaz, hogy amennyiben bármelyik korábbi kiadója vagy mondjuk az emtívi legalább megközelítőleg a rangjához méltó támogatásban részesítette volna, úgy ez a zenekar bizonyosan nem reked meg a középkategóriás klubok szintjénél.

 • Killa Kela az A38-on: Ingyom-bingyom táliber

  Az emberi lehetőségek határa a végtelenbe vész - legalábbis valaha még így tanultuk, csak éppen tapasztalni nem sikerült soha. Most itt az esély, tán az utolsó, hogy bizonyságot nyerjünk: nincsenek határok, az ember szája pedig azért van, hogy jártassa.

 • Még mindig marad egy cicim...

  "Egy mell elvesztése sokkal kisebb tragédia egy anya elvesztésénél." Ez a szlogen és a fekete-fehér óriásplakát a megzakkant családdal akkor lesz hihetővé, amikor valami infernális tévedés okán veled közli a kedves, szemüveges patológusnő, aki előző nap tűt szúrt a melledben lévő csomóba: rákos vagy.

 • Könyv: Anyaponyva (Alison Pearson: Csak tudnám, hogy csinálja)

  Fene tudja, mi történt itt, lehet, hogy én kapcsoltam későn, de bridgetjones előtt föl sem tűnt, hogy felnőtt egy új lektűrnemzedék, és diadalmasan elfoglalta a piacot, háttérbe szorítva a D. Steel, N. Roberts, Ramona- és Samantha-füzetek reprezentálta klasszikus, kőkemény szemetet.

 • Életkori diszkrimináció: Már nem járnak randizni

  Akikkel beszélgettünk, nem vállalták teljes nevüket. Jól képzett, intelligens nők, mégis úgy érzik, mintha nekik lenne szégyellnivalójuk, amiért az évek múlásával egyre nehezebben boldogulnak.

 • Könyv: Vetélés gyanúja (Nagy Gabriella: Idegen)

  Van, aki bevallja, van, aki tagadja, de az is akarja, sőt... Mármint odabent mindenki dédelget egy nagyregényt, és aztán végül már nem bír magával. Akárcsak Nagy Gabriella, aki a hatvanas években születettek ama nemzedékének tagja, amelyben mindenki gyakorlatilag mindenbe belekap, legyen az eszszé, vers vagy próza.

 • Nők - TV2: Harcibarbi (Interjú Hadas Kriszta riporterrel)

  Csak a tavalyi évben négy rangos elismerést kapott riporteri munkájáért: a Sajtópáholy díjat riporter kategóriában, az év riportere lett, az Orvosi Kamara Médiadíját, valamint a Cosmopolitan Te vagy a legjobb című elismerését a média kategóriában.

 • Kiállítás: Van-e élet a díszleten túl?(Dívák, primadonnák, színésznők)

  Nem messze az "élethűen" cs. és kir. sörözőtől, túl a pizsamát méretre készítő úri szabóságon, az Ernst Múzeum bejárata előtt kitartóan csöng egy régi telefon. A felemelt kagylóból Karády Katalin rekedt hangja szól, kinek a cigarettavég hamvad, ki saját vesztén merenghet el, anyáink-nagyanyáink pedig gyors léptekkel iramodnak fel a lép-csőkön, hogy nosztalgiázzanak egy kicsit.

 • Hogyan kell ütni (Szil Péter pszichoterapeuta)

  A családon belüli erőszakról rendezett a fővárosban kétnapos országos szakmaközi konferenciát az Eszter Alapítvány szeptember végén. A számos szakértőt, civil szervezetek képviselőit, illetve az érintett szaktárcák vezetőit felvonultató eseményen a Spanyolországban dolgozó pszichoterapeuta Nemi szerepek, felelősség és a lehetséges megoldások címmel tartott előadást.

 • Szabó Marcipán Múzeum: Jézus, Bem apó és Michael Jackson

  A szentendrei marcipán múzeum és cukrászda a múlt héttől felújítva, kibővítve várja az édesszájú látogatók rohamát. Bár a csokiszobrok, cukorinstallációk és marcipánra festett arcképek gejl gyéjteményét nehezen veszi be a gyomor, a tárlat megtekintését követően azonban jöhetnek a nyalánkságok.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...