• MaNcs 15. évf. 41. sz. (2003. 10. 09.)

  "Hamisan könyvelték a pénzeket" (Pető Iván, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke)

  Magyar Narancs: A Magyar Televízió (MTV) Rt. pazarló gazdálkodása miatti, Haraszti Miklóssal közösen tett feljelentését a Legfőbb Ügyészség a közelmúltban visszadobta - részben egy olyan törvényi szöveghelyre hivatkozva, amely nem létezik. Ezt a hibát Polt Péter is elismerte, ennek ellenére fenntartotta álláspontját, mondván, e malőr a döntés lényegi érveit nem érinti. Sem ön, sem a parlamenti többség nem...

  2003 / 41
 • Murányi András: Nulla karika(Összeomlik-e a magyar élsport Athénig?)

  Azt tudjuk, mit esznek a bajnokok (Túró Rudit), de azt bezzeg nem, miként készülnek. Az állampolgárt persze nemigen érdekli, hogy egy arany (ezüst, bronz, tizenharmadik hely) mögött mi van, de azért hadd legyen ideírva.

 • Megoldás vagy probléma

  Hétfőn a parlamentben Szili Katalin megmentette Gyurcsány Ferencet. Persze ha a parlament nem fogadja el Gyurcsány válaszát a fideszes Szijjártó Péter interpellációjára, nem történik semmi; Szili úgy mentette meg Gyurcsányt, hogy nemigen volt mitől.

 • Dúvadak

  A kormánytöbbség hétfőn módosította a brókerbotrányt vizsgáló országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló határozati javaslatot. Az ellenzék által szorgalmazott testület megbízatását kiterjesztették az Orbán-kabinet ideje alatti történésekre és az esetleges akkori "érintettségek" tanulmányozására (a Fidesz csak a szocialisták "érintettségét" térképezte volna).

 • Kulturális hírek

  Dragomán Györgyn COETZEE A NOBEL-DÍJAS John Maxwell Coetzee dél-afrikai írónak ítélték az idei irodalmi Nobel-díjat. Az 1940-ben Fokvárosban született, jelenleg az ausztráliai Adelaide egyetemén tanító s irodalmi kritikusként, esszéistaként is termékeny szerző a második dél-afrikai, akit kitüntettek (1991-ben Nadine Gordimert kapta a díjat).

 • cyber hírek

  n Lekapta a meteoritot Egy walesi iskolás fiú által készített fotográfia lett a nap képe a NASA honlapján - adta hírül az [origo]. A 15 éves Jonathan Burnett gördeszkás kunsztokat gyakorolt a barátaival a dél-walesi Pencoedban, amikor egy lángoló fénycsóva suhant át az égbolton, melyet sikerült lefényképeznie.

 • Forrongó Bolívia: Gáz van

  Dél-Amerika legszegényebb országa számára egyfajta mentőövet jelenthetnének az elmúlt évtized folyamán felfedezett újabb és újabb földgázkészletek, de a lakosságnak a jelek szerint elege van a korábbi privatizációs programok eredménytelenségéből, a tartós szegénységből.

 • Színház: Halandzsa (A Rokokó háború a Tháliában)

  Ráhúztunk kicsit a nyárra, ezért aztán - számos hivatásos színházi néző - csak most abszolváltuk az első premiert: máris van mit pótolni. A tehetségben megőszült román rendező asszony, C-t-lina Buzoianu előadását választottuk a Tháliában, amelyet Görgey Gábor jó néhány évtizedes drámájából, a Rokokó háborúból készített.

 • DVD: Szláva (Richter: The Enigma)

  "Úgy képzeltem, hogy a kellő emocionális környezet megteremtése végett az utolsó jelenet előtt beteszek egy rövid epizódot, ahol a közönség szóvivőjének szerepét vállalva belépek a képbe, megfogom Richter kezét és megkérdezem:

 • A villanyszerető története: A tomboló méh leápolása

  Ki volt a történelemben az első hímsoviniszta, aki orvosi kérdést csinált a női nemi vágyból? És mi köze ennek a vibrátorhoz? E zavaros történetet Rachel P. Maines: Az orgazmus technológiája, a "hisztéria" és a vibrátor, és a nők nemi kielégülése (The Technology of Orgasm, "Hysteria" and the Vibrator, and Women`s Sexual Satisfaction) című munkája alapján szálazza szét szerzőnk.

 • Párhuzamos magyar egyetemek Révkomáromban: Két dudás

  A komáromi református közösség központját alig egysaroknyira találjuk a város főterétől, a Jókai utcában. A tekintélyes barokk templommal szemben lévő telken áll az a kis sárga ház, melynek falai közt a Kálvin János Teológiai Akadémia működik, a virágoskert túlsó végében pedig óratornyos, öreg kollégium emelkedik, ahol egykor Jókai diákoskodott.

 • 1 tanár: "Az a feladatuk, hogy megrágják a problémát" (Komjáth Péter matematikus, ELTE Természettudományi Kar)

  Pedellus: A számítógép-fejlesztés motorja sokáig a matematika fejlődése volt, mostanában azonban úgy tűnhet, hogy a mikroelektronika, a processzorok gyártása a húzóerő. Mennyit nyomnak a latban a matematikai elméletek?

 • A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ és Diákcentrum: HIK et nunc

  Mint ismeretes, a HIK helyén korábban az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár működött, melyet azonban még Pokorni Zoltán oktatási miniszter döntése nyomán - nagy szakmai viták és tiltakozások közepette - átköltöztettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre.

 • Egyetemi büfék: Eszik vagy isszák?

  A büfé közhely: közhelyszerűen kultterep. Minél lepattantabb, annál inkább megfelel ennek az elvárásnak. Így aztán azon sincs mit csodálkozni, ha a sajt után a felvágott is kimászik a kenyérszeletkék otthont adó melegéből.

 • Szemináriumkritika: Sunset Bulvár (Réz András: Vámpírok és véradók)

  Kedden este hatkor az átlag bölcsészhallgatóban sokféle opció felmerül a Grinzingiben való sörözéstől Frenák Pál új show-jának megtekintéséig, az viszont csak a legritkább esetben, hogy meglátogasson egy kötelezően választható egyetemi szemináriumot.

 • Szira Judit: Helyzeti hátrány (Pozitív diszkrimináció a felsőoktatásban)

  Éles vita bontakozott ki a sajtóban, miután az Oktatási Minisztérium bejelentette a pozitív diszkrimináció bevezetését célzó terveit. A javasolt rendelkezés szerint a hátrányos helyzet ismérve a kiegészítő családi pótlék és a szülők alacsony iskolai végzettsége vagy az állami gondozás lesz; az egyetemi felvételnél nem csupán a roma diákokat, hanem általában a szociálisan különösen hátrányos helyzetű tanulókat preferálnák.

 • Hírek

  nAki begombolkozik, aranyat lel Egy bangkoki egyetem ékszersorsolással kívánja megállítani az erkölcsök hanyatlását. Bár Thaiföldön az előírás szerint a diáklányok fehér blúzt és fekete szoknyát vagy nadrágot tartoznak viselni, sokan csak a szabályozás betűjét, nem pedig a szellemét veszik figyelembe: áttetsző, kivágott blúzt és rövid, felsliccelt szoknyát hordanak.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...