• Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Másodkézből)

  Sokan tekintik Charles Darwin A fajok eredete című művét a második évezred legfontosabb könyvének. Egy ilyen kijelentés persze végtelen vitákat indít el. Sorolhatnánk a bestsellereket - Bridget Jones naplóját sokkal többen olvasták és szerették, mint Darwin könyvét.

 • Végel László: Balkáni tükör (Házasság Szerbiában)

  Tojzán Károly éppen betöltötte a negyvenet, amikor csatlakozott a nemzeti tüntetőkhöz. Végre leszámolunk a bolsikkal, jelentette ki a gázművek irodájában. A kollégák csodálkozva kapták fel a fejüket, mert Tojzánt csöndes, visszahúzódó embernek ismerték, aki szívesebben horgászott, mint politizált.

 • Shiri Zsuzsa: Elválasztási kampány (Az izraeli nagy fal)

  Lassan unalmassá válnak ezek a robbantásos akciók. `96-ban, a nagy autóbuszos terrorhullám idején a tévé műsorváltozásai még napokig azt sugallták, hogy valami rendkívüli történt, szórakoztató műsorok le, helyettük temetések élőben.

 • A Főmérnök két lovon

  Háborog a Fidesz B-közép: a párt arcul csapta a jobboldali újságírókat azzal, hogy "közismerten" baloldali szerkesztőket kért föl valami kommunikációs tréning megtartására. (Ámbár azt érdekes volna megtudni, hogy az Orbán-éra alatt főiskolát, rádiót gründoló Heltai Péterből mitől lett hirtelen a másik tábor szekértolója.

 • Bajkeverők

  Tojást dobálni márpedig szabad. Ha valaki politikai véleményének nem talál megfelelőbb kifejező eszközt, ragadjon tojást vagy krumplit, egyikhez sem kell különösebb fantázia. Követ dobálni nem szabad, de tojást még egy miépes is hajigálhat (noha szervezetével együtt már régen kijátszotta magát a demokratikus szabályok keretei közül - akkor is).

 • olvasói levelek

  Biztos sokan nem szeretik, ha a fejük fölött döntenek egy olyan kérdésben, mely akár az egész életüket meghatározhatja. Az egyetemre készülő cigány fiatalok sincsenek ezzel másként. De még zavaróbb az, ha emellett még úgy is kell érezniük, hogy a rájuk kényszerített döntés elhibázott.

 • Kulturális hírek

  80. életévében Düsseldorfban meghalt Kotányi Attila gondolkodó és építész.

 • cyber hírek

  Adatátviteli rekord Amerikai és svájci kutatóknak sikerült felállítaniuk az új internetes sebességi rekordot: harminc perc alatt 1,1 terabyte adatot küldtek át a genfi Részecskefizikai Kutatások Európai Intézetéből a Kaliforniai Műszaki Egyetemre.

 • Építészet: Piackutatás (Apropó: a megújult Fehérvári úti piac)

  Az újmódi rekonstrukciós láz nem kerülte el Lágymányost sem. Most a Kovách István Skála áruháza (1975) és a Szendrői Jenőtől és Lévai Andortól tervezett rendelőintézet (1949) tőszomszédságában 1977-ben felépült betonzikkuratra, Halmos György a maga idején igen progresszív Fehérvári úti piacára került sor.

 • Kiállítás: Bunkó Bandi, Üst Ubul és a többiek (100 év, 100 báb)

  Akezdet 1850: ebből az évtizedből már vannak írásos feljegyzések vásári bábelőadásokról. A vég pedig 1950, a bábszínházak államosítása. Ami persze a hagyományt nem törhette meg, csupán a privát üzletvitelt - szerencsére csak ideiglenesen, hiszen (a jelenleg működő, tizenegy állandó bábszínház mellett) ma már újra rengeteg bábos járja az országot.

 • Színház: Színészparádé blődliben (A Motel a Katona József Színházban)

  Először kibírni kell, aztán élvezni is lehet - akár az életet. A Katona József Színház legújabb premierje finoman szólva kísérleti, kevésbé finoman bukás. Vinnai András és Bodó Viktor írt egy nagyjában-egészében végtelenített darabféleséget, és ezt igen nagy kedvvel és tehetséggel segíti színpadra valamennyi alkotó.

 • Könyv: Véres oroszlán (Sebastian Haffner: Churchill - életrajz)

  Sebastian HaÛner: Churchill - életrajz

 • Film: Háztól házig (Szomjas György: Vagabond)

  Van az úgy, hogy eljön az öszszegzés ideje, de van úgy is, hogy egyszerre akarok mindent. Egyszerre akarok mindent elmondani, beszélni szeretnék mindenről, mindenről, ami foglalkoztat, ami valaha az eszembe jutott, és még emlékszem rá.

 • Film: Különjárat (Jött egy busz)

  Nem tudom már, honnan jött és miért pont így, nem a busz, az ötlet a közös filmről, főszerepben a 78-assal, pedig a sajtó mindvégig rajta volt a történeten, beszámolók és nyilatkozatok, tudni lehetett, hogy ez már befejezte, az még forgat, amaz pedig meg is vágta a magáét.

 • Kimondatlan szavak: Lantos Iván

  A napokban jelent meg a hajdani Kolinda Franciaországban élő bőgősének utóbbi tíz évben készített felvételeiből válogató CD.

 • Kiállítás a fúziós energiáról: Világ atomjai, egyesüljetek!

  Már megtekinthető a Millenáris Parkban a fúziós elven működő energiatermelés egyelőre még szerény jelenének és remélhetőleg kecsegtető jövőjének szentelt szórakoztató, ám tanulságos kiállítás. A plazmagömböktől, kisülési csövektől, irányított lézerektől megbabonázott látogató bízvást elképzelheti ama kort, melyben végre nem kell majd parázni a villanyóra-leolvasótól.

 • Futópálya a Margitszigeten: Gumival vagy gumi nélkül

  Nyár elején adták át a Margitszigetet ölelő futósáv első, 3,2 km-es szakaszát, a 192 millió forintból megvalósított fővárosi beruházás azonban vegyes fogadtatásra talált. Az ott edző atléták és trénereik például nagy ívben elkerülik az izületek kímélésére lefektetett gumicsíkot, szerintük a pudingszerűre sikeredett matéria lefékezi a mozgást, rendszeres használata pedig egészségtelen lehet.

 • Bolgár utószezon: Tengerre, Trabant!

  Három évvel ezelőtt kicsivel több mint kétmillió külföldi turista látogatott Bulgáriába, és több mint egymilliárd dollárt hagyott az országban. Akkor, tehát 2000-ben a legtöbben Németországból, a skandináv államokból, Belgiumból, Hollandiából, Angliából és Oroszországból tették tiszteletüket a balkáni országban.

 • Tandori Dezső: Teremburaaja csaccsa(Piacsirató-vigadó)

  Közel köreimből hallám rendre, archaizálok: hogy nekünk a történelmet "így" tanították! Értsd, hamisan. Magam szűkebbre fontam a kört, körömfontsággá (lásd Kosztoláyn: ha nincs rá más mód, körömköltészetet kell csinálni!

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...