• MaNcs 15. évf. 46. sz. (2003. 11. 13.)

  "Nincs jogom abbahagyni" (Hernádi Judit színész).

  Majdnem hetven színházi szerep van a háta mögött; majdnem elsőként lett "igazi" sztár jó húsz éve a Sohase mondd című dallal. ` volt az első szabadúszó - úgy csinál, mintha a kezében lenne a sorsa. Hétről hétre okos a sokszor buta Heti hetesben - nem fogja otthagyni. Nagyszabású perre készül egy bulvárlap ellen, hogy visszaszerezze a magánélethez, a magántitokhoz, valamint az igazsághoz való jogát - nem csak...

  2003 / 46
 • Dobrovits Mihály: Törless újabb iskolaévei (Kell-e szankcionálni a "gyűlöletbeszédet"?)

  Kell-e szankcionálni a "gyűlöletbeszédet"?

 • Mihancsik Zsófia: A pikszis

  A szerző újságíró, a Klubrádió munkatársa.

 • Két ember ára

  A Szegedi Városi Bíróság múlt héten hozott elsőfokú ítélete alapján az a két roma férfi, akit ártatlanul vádoltak meg a köztársaság nevében és tizenöt hónapig gyilkosként tartottak előzetesben, csak csökkentett összegű kártalanítást kaphat: a peresített kétmillió forint nem vagyoni kár helyett 1,2 milliót.

 • A nagy zabálás

  Virslire vásik a mágnáskerti bonviván foga! - itt az újság, megjelent az újság, rögtön jövünk a híradóval. Tessék mondani, mi a fenének kellett Söjtörre menni, hacsak nem azért, mert Orbán Viktor anno Vörsön tette tiszteletét?

 • olvasói levelek

  Érdeklődéssel olvastam Pogány Kristóf cikkét a jog és az erkölcs kapcsolatáról a Legfelsőbb Bíróság Tocsik-ügyben hozott polgári ítélete alapján.

 • Kulturális hírek

  ÚCSÚJA She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty címmel megjelent Sinead O`Connor új - és az ír énekesnő szándéka szerint utolsó - albuma. A címként használt bibliai idézet is arra utal, hogy a harmadik gyermekét váró Sinead O`Connor ezentúl a teológiára akar koncentrálni.

 • cyber hírek

  n Kvantum-abakusz A müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem és a Max Planck Kvantumoptikai Intézet kutatóinak sikerült feltörniük az abszolút zérus fok közelébe lehűtött Bose-Einstein kondenzátum anyaghullámát, és az egyes atomokat parányi fénycsapdába ejteni.

 • Amerika és Szaúd-Arábia: Hűtlen barátok

  Robbantások és demokratikus reformkezdemények; belső ellentétektől szétfeszülő és külső nyomások alatt rogyadozó merev monarchia, amely a globális gazdaság stabilitásának egyik alappillére is: ez ma Szaúd-Arábia.

 • Vidéki lappiac: Gályarabok

  Ha a magyar sajtó szabadságáról esik szó, meg arról, hogy meddig tart a nyilvánosság hatalma, ritkán gondolunk a vidéki napilapokra. Pedig nem árt, ha tudjuk: míg a négy országos "minőségi" napilapból mindösszesen úgy 320 ezer példány kel el naponta, addig a megyei napilapok összpéldányszáma közelíti az egymilliót.

 • Hétezren távoznak a közszférából:Jövés-menés

  A minisztériumoknak október végéig kellett elkészíteniük a költségvetési takarékosság keretében elbocsátandó dolgozók listáját. (Lásd: Mire mennek, Magyar Narancs, 2003. október 16.) A kormány mintegy 7000 ember menesztésére bólintott rá, bár teljes homály fedi, hogy ezen belül hányan vannak olyanok, akiknek csak a munkaköre változik a jóval humánusabban hangzó átcsoportosítás során.

 • Örökbefogadás fogyatékkal: "Hogy minek akarunk mi gyereket?"

  Jogerős ítélet ifj. Hegedűs Lóránt ügyében

 • Jogerős ítélet ifj. Hegedűs Lóránt ügyében: A betűk szelleme

  Magyar Narancs: Egyszerre több szálon próbálkoznak?

 • Könyv: A jó étvágyú kannibál (Romsics Ignác: Volt egyszer egy rendszerváltás)

  Régi és soha véget nem érő vita tárgya: hol végződik a már történészi eszközökkel feldolgozható múlt, s hol kezdődik a jövő, melynek elemzésekor a historikus is csak egy a tétova zsurnaliszták között - legfeljebb az ő történelmi példái kevésbé sántítanak.

 • Film: Csikágó halálának éjszakája (Balhé)

  Tarantinót a Kill Bill kapcsán a magunk részéről eltemettük (na jó, mondjuk úgy: egy időre..., de akkor legalább vidéken), még sincs okunk panaszra, hiszen nem maradtunk tarantiánus filmek híján, most ez, a jövő hónapban Rodriguez testvér harmadik nekifutása az El Mariachi tárgykörnek, sok is a jóból.

 • A nép ópiuma: Nem vak: bátor (Roma Showder - RTL Klub)

  Na, ezen találjatok fogást, pupákok! - sugallta már a műsorelőzetes is, s e nemes üzenet végiglengte az egész show-t. Mondhatjuk persze, hogy mindez csak belemagyarázás, ám vannak a történetnek erre utaló előzményei is.

 • Koncert: A bolygó hollandi Pesten (Az Orkest de Volharding a Trafóban)

  Megkockáztatom, hogy Louis Andriessen nevét csak meglehetősen szűk szakmai körökben ismerik Magyarországon. Pedig a műsorfüzetben található "világhírű" jelző ez esetben korántsem üres reklámfogás. Az 1939-ben született hollandus számos egyetem tanára, még több zenei kitüntetés birtokosa, igen magas árfolyamon jegyzett név a szakmában.

 • Lemez: A gonosz kókuszok titka (Trio Elétrico: Echo Parcours)

  ATrio Elétrico, neve ellenére, vagy pont azért, természetesen német társulat: a három faszi Nürnbergben él és alkot - alkalmanként más formációk keretében is. Peter Heider például a lassabb és elszállósabb dolgokban utazó Boozoo Bajou egyik fele, Ekki Elétrico, a társaság második számú tagja Wildstyle néven turnézik dj-kollégájával, Tommy Yamahával (The Strike Boys), szigorúan a lemeztányérra koncentrálva, a harmadik kollaborátor, Peter Hoppe viszont szerényen megelégszik azzal, hogy álló nap a stúdióban üljön, elvégre a boltban is kell lennie valakinek.

 • Hadd ne kelljen...(WOMEX 2003)

  A kilencvenes évek derekán, amikor a World Music Expo egyre látványosabban küzdötte fel magát a marginalitásból, magam is szívesen használtam a körülírására "a világzene MIDEM-je" szlogent. De most bajban vagyok ezzel.

 • Az apróságokhoz vonzódom (Dombovári Tibor természetfotós)

  Magyar Narancs: Főleg Indonéziában készítette ezeket a képeket, és most Pápua Új-Guineába indul. Miért kell ilyen messzire utaznia?

 • Kiállítás: Szex az árpaföldön

  Nagyméretű, kerámiából és kőből készült műpéniszek a vitrinben. Obszcén porcelánfigurák előtt nevetgélő látogatók. Zavart összekacsintások. A kukkolásra Erotika a népi kultúrában címmel a szolnoki Damjanich Múzeum biztosított lehetőséget.

 • Partizan Beograd-Real Madrid, Bajnokok Ligája: East, West, Center

  Belgrád felé azon morfondírozunk, kinek is kéne drukkolni. A hangulatról, a szurkolókról legendákat sző a futballszerető nép: néhány éve egy bajnokin állítólag RPG-vel (vállról indítható rakétával) feddték meg a konkurens tábort.

 • Hat Nemzet Tornája: Megyeri rianás

  Magyarországon játszott, és történelmi verést kapott a tavalyi világbajnok szlovák hokiválogatott. Noha a magyar jégkorong egyre figyelemreméltóbb eredményeket szállít, a sportpolitika még mindig úgy kezeli, mintha az eszkimójégkrémmel hozták volna be Alaszkából.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...