• Várhegyi Éva: Ekotrip (Politikai kultúra)

  Mi sem áll távolabb tőlem, mint hogy a politikai kultúra nevében egy olyan ember pozícióját védelmezzem, aki maga is sokat ártott a politikai kultúrának. Szász Károly magánmegnyilvánulásai korántsem erősítették bennünk azt a képet, amit egy tekintélyes, független intézmény elfogulatlan vezetőjéről alkotnunk illene.

 • Varga János: Egészségtan (Drogok)

  Szesz:

 • Halmai Gábor: A főbíró igazsága? 19.

  Vasárnap este a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnöke és igazságügy-minisztere villámturnén együtt lépett fel Tamás Gáspár Miklós filozófussal előbb az ATV, majd a közszolgálati televízió stúdiójában, hogy tisztázzák azt a veszélyhelyzetet, amibe a bíróságok függetlensége került a filozófus publicisztikája nyomán.

 • Forrai Éva: Darabbér (A prostitúció műfaji sajátosságai és rendészeti vetületei)

  Atárgyként elidegenített kéj züllöttséget és enyészetet idéző képzetei régóta lázban tartják az emberiség fantáziáját. A romlás virágainak bódító illata ugyanakkor egyesekben heves ellenreakciókat vált ki.

 • Pasziánsz az abakuszon

  A nagyszabású közigazgatási reform, az államirányítás hatékonyabbá tétele, a takarékos állam, ugye, emlékeznek rá. Úgy kezdődött, hogy a kormány egyik vége (a Pénzügyminisztérium) kiszámolta: nem tudjuk etetni tengernyi tisztviselőnket.

 • Csak jobbra

  Brüsszel aggódik, a demokratikus Szerbia meglepetést színlel. Nemcsak az elnökválasztás fulladt harmadszor is kudarcba (nem járult az urnák elé a választópolgárok ötven százaléka), de élre tört Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt jelöltje.

 • olvasói levelek

  Korrekt szakmai bírálatot és szolidaritást kér számon a lap legutóbbi számában Mihancsik Zsófia Bolgár György Vágy című könyvének - álláspontja szerint - méltatlan fogadtatása kapcsán. A bírálatok jelentős része egy Megyesi Gusztáv-cikk Élet és Irodalom-beli közlésével függ össze.

 • snoblesse oblige

  Haász István Munkácsy-díjas festőművész legújabb munkái:

 • Kulturális hírek

  Kaliforniában eltemették Bobby Hatfieldet: a Righteous Brothers egyik tagja 63 éves korában hunyt el. Búcsúztatásán a duó másik fele, Bill Medley énekelt Hatfield emlékére, akivel az 1960-as években olyan slágereket adtak elő, mint az Unchained Melody vagy a You`ve Lost That Lovin` Feeling.

 • cyber hírek

  n Új kép a Jupiterről A NASA elérhetővé tette a Jupiter óriásbolygóról valaha készült legrészletesebb fényképfelvételt. A színes felvételt 27 darab, 10 millió kilométeres távolságból készített mozaikképből állították össze.

 • Litvánia válaszút előtt: A szovjet bajnok

  Litvánia még mindig nem tért magához abból a bődületes politikai botrányból, amely október végén indult pusztító útjára. Az országot végletesen megosztja a kérdés, hogy az államelnök, Rolandas Paksas vajon bűnös lehet-e hazaárulásban.

 • II. Európai Szociális Fórum: Párizsi vegyes

  A nyugati globalizációkritikusok azért gyűltek össze Párizsban, hogy a globális kapitalizmus harcos bírálata mellett életképes alternatívát mutassanak a "globalizáció neoliberális forgatókönyvével" szemben. Az aktus szombaton látványos tüntetéssel zárult.

 • "Mi lenne akkor a világból?" (Maurice Obstfeld közgazdász)

  Magyar Narancs: A globalizáció fogalma sokszor szélsőséges érzelmeket és megnyilvánulásokat vált ki politikusokból és civilekből egyaránt. Eközben nem tudják megfogalmazni, miért támogatják vagy ellenzik a globalizációt.

 • Diszkóbalesetek: "Befelé még nyugisan vezetett"

  Néhány hete, egy átmulatott éjszaka után öt szabolcsi fiatalember kocsival indult falujába. Az ittas sofőr fának vezette az autót. Õ a helyszínen, mellette ülő barátja a kórházban halt meg. Évente legalább egy iskolai osztályra való fiatal élete ér véget hasonlóan.

 • Brókerbizottság: Kecsegtető befeketítés

  A K&H-ügy politikai vonatkozásait feltárni igyekvő ún. brókerbizottság harmadik, (lapzártánkig utolsó) múlt szerdai ülése talán három percig is eltartott. Ám ez volt a kevésbé rossz megoldás: az előző két összejövetelen hosszabb előadást produkáltak ugyan a testület tagjai, az idő múltával azonban csak a menthetetlen színvonaltalanság miatti szégyenérzetünk lett nagyobb, s nem a tudásunk a brókerbotrányról.

 • Az Országgyűlés előtt az antidiszkriminációs törvény: Esélykiegyenlítés

  Az Országgyűlés a közelmúltban kezdte meg az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénytervezet vitáját. Az előterjesztésben többek között szó van a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról, az alkalmazható szankciókról és egy új hatóság létrehozásáról.

 • Könyv: Leverkühn slágert fütyöl (Kertész Imre: Felszámolás)

  Nem szükséges a fülszöveg (feltehetően a szerző által is autorizált) javaslatára hivatkozni ahhoz, hogy megállapítsuk: a Felszámolás szorosan kötődik a három nagy szépprózai mű, a Sorstalanság, A kudarc és a Kaddis a meg nem született gyermekért univerzumához.

 • Színház: Évadnyitás (Weöres és Karinthy a Nemzetiben)

  Két bemutatóval kezdte idei - Jordán Tamás igazgatása alatti első teljes - évadját a Nemzeti Színház. Történetesen két magyar dráma előadásával - ez azonban, óvom mindannyiunkat, nem szabad, hogy messzemenő következtetésekre csábítson.

 • Képzőművészet: Nemzeti vágy-regiszter. Újabb homeopatikus írás (Kiállítás a Ludwig Múzeumban)

  Buddha és Lao-ce egy nap - az őszi verőn - felslattyogtak a Várba, kószáltak egy darabig, majd tőlük szokatlanul merész lépésre szánva magukat, benyitottak a Ludwig Múzeumba. Néztek-nézelődtek, míg az első emeleten meg nem találták azt, amit nem is kerestek, a Vágy-kiállítást, a sok-sok vágy-képpel.

 • Film: Földalatti menny (Antal Nimród: Kontroll)

  Ebben az országban kissé nehéz nem a BKV-ra asszociálni, ha egy film elején felbukkan Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója, azt bizonygatván, hogy a darab, amit látni fogunk, semmiféle kapcsolatban nem áll a nagyvállalattal.

 • Film: A halál árnyékában (Makk Károly: Egy hét Pesten és Budán)

  Makk Károly: Egy hét Pesten és Budánn - Áh, dehogy - mondja az idős mester szinte naponta a tévében, ha épp azt kérdezik tőle, hogy az új filmje nem folytatása-e hajdani sikerének, a Szerelemnek. A képén hamiskás mosoly.

 • Lemez: Rámenni (Dés László: Metszetek)

  Dés László lemezén előbb azt olvashatjuk, hogy a Metszetek az Egy hét Pesten és Budán filmzenéje, míg a hátsó borítón az áll, a "filmzene alapján" készült. Egy ilyen apró bizonytalanságnak persze nincs súlya, tulajdonképpen említenem sem kéne, csak hát cseppben a tenger, ugyanez a "kettősség" hagyott nyomot a felvételeken.

 • Kutyapiszok Budapesten: Tisztulási folyamat

  Szemlátomást kevesebb lett Budapesten a kutyapiszok, legalábbis a belső kerületekben. A Fővárosi Önkormányzat évek óta tartó erőfeszítései eredményének tudja be a javulást, ám a különböző akciókról a kutyások nagy része nem szerez tudomást - így csak az az örvendetes konklúzió marad, hogy a gazdik szemlélete is változott.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...