• Pető Iván: A kilátó túl messze van

  Csáki Judit a színházakat, színművészetet jól ismerve írja le az ország jövő évre tervezett költségvetésének e területet érintő része körüli viharokat, illetve tényeket (Túlgyőztünk, Magyar Narancs, 2003.

 • Pribilszky Gizella: Európai hurka(Hogyan készül az unió alkotmánya?)

  Otto von Bismarck egyik észrevétele szerint a jogalkotás olyan, mint a kolbász: jobb nem tudni, hogyan csinálják. Ez a megállapítás az Európai Unió alkotmányos szerződésének tervezetére meg az azt tárgyaló kormányközi konferencia működésére is találó.

 • Az emberek, akik túl sokat tudnak

  A zselézett hajú ifjú rendőrtiszt, aki lapunknak oly plasztikusan magyarázta el pár hónapja, miben is áll a pénzmosás lényege ("A fele is elúszhat, de belefér", 2003. szeptember 11.), szabadságra ment. Nem egészen önszántából.

 • Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

  Az adott testhelyzetben - a kerevetről lefordulva, négykézláb a nappaliban - az éjszaka közepén három megoldás kínálkozott. Az egyik, hogy erőt gyűjt, rápihen rendesen, majd megpróbál az ágyra hősiesen visszamászni, önerőből, mint az igazi férfiak, ám ezt elvetette, felmérvén a sokkoló zuhanást követően rendelkezésre álló képességeket.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Ez a munkám)

  Éjjel kettő felé elegünk lett a munkából, kivonultunk a sarki pizzázóba. Azután egyesével-kettesével visszaszállingóztunk, kit menynyire hajtott a munka vagy marasztalt még egy sör. Én előrementem, mert eszembe jutott valami, amit még ki kellene próbálni.

 • olvasói levelek

  A cikkben egy örökbe fogadni szándékozó mozgássérült házaspár örökbefogadási kálváriájáról olvashatott a kedves olvasó. A házaspár a megfelelő alkalmassági vizsgákon átesett, alkalmasnak minősíttetett, de ennek ellenére nem kapott gyermeket, noha sérült, fogyatékos gyermeket is szívesen örökbe fogadtak volna.

 • Kulturális hírek

  n TURNER-DÍJ: PERRY "Ideje volt már, hogy egy transzvesztita fazekas nyerje el a Turner-díjat" - jelentette ki Grayson Perry, amint élő tévéközvetítésben, kék fodros ruhában átvette a húszéves története során többnyire heves vitát kiváltó Turner-díjat, majd köszönetet mondott feleségének, Philippának, mindenért.

 • cyber hírek

  Betiltanák a cigarettát A dohánytermékek törvényen kívül helyezését javasolta a vezető brit orvosi szakfolyóirat, amely szerint a dohányfüst évente egy nagyvárosnyi ember halálát okozza Nagy-Britanniában. A The Lancet tanulmánya szerint a dohányt a kábítószerekhez hasonlóan illegálissá, a cigaretta birtoklását pedig törvényileg meghatározott módon bűncselekménnyé kellene nyilvánítani.

 • Thaiföld: Thaksin rendet vág

  Nem bonyolítja túl a dolgokat: ígér, cselekszik, aggályokra, bírálatokra csak az udvarias tudomásulvétel szintjéig vet ügyet. Sokan már a délkelet-ázsiai térség meghatározó politikusát látják Thaksin Shinawatra thai kormányfőben, aki az ellenfeleivel elnémításukon túl nem sokat vacakoló erőpolitikus, Mahathir Mohamad nyomdokaiba léphet, ráadásul nem szidja a nyugati világot, és nem is zsidózik, mint a leköszönt malajziai miniszterelnök.

 • Szemcse a világmindenségben (Körner Éva művészettörténész)

  Magyar Narancs: Ezek voltak Veszelszky Béla válaszai 1969-ben arra a felmérésre, melyet Michel Seuphor művészettörténész kezdeményezett a magyarországi absztrakt festőkről. Dieter Honisch a mostani kiállítást megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "ezek az alkotások meg fogják döbbenteni a berlini közönséget".

 • "Indiánnak lenni" (Éri Péter, Muzsikás együttes)

  Magyar Narancs: Hagyománynyá vált az utóbbi években, hogy a Muzsikás a Zeneakadémián lép fel. Nem idegen egy ilyen hely feszélyezett légköre a népzenétől? Hogy kerül az asztal a csizmába?

 • Színház: Irány Kaposvár! (Csak egy szög)

  Mint a régi szép időkben: vonatra, buszra, biciklire, lóra, autóba mindenki! Kaposváron radikális színházat láthatni, méghozzá a régről ismerős politikai intonációban, a régről ismerős közösségi formációban, a régről ismerős hatékonysággal és hatásossággal.

 • Design: Hozzák a formájukat! (Magyar Formatervezési Díj, 2003)

  Lapzártánkat követően, december 9-én kerül sor a legrangosabb hazai formatervezési díjak átadására az Iparművészeti Múzeumban; az 1977 óta évről évre kiosztott Ipari Formatervezési Nívódíjat ezúttal azonban egy új elismerés, a Magyar Formatervezési Díj (MFD) váltja fel.

 • Film: Cinema Tesco Value(Igazából szerelem)

  Minekünk igazán nincs okunk panaszkodni, időben hozzájutunk a szükséges információkhoz, így késlekedés nélkül alkotunk képet. Két hete megtudtuk (Stephen Frears: Gyönyörű mocsokságok), hogy Londonban, sej, elég szerencsétlenek az alsókutyák (ilyen-olyan bőrszínű bevándorlók), kivesézik őket, s szexuálisan rabszolgák, de ez csak az érem egyik (setétebbik) oldala.

 • A nép ópiuma: Szúrós tekintettel(Amiről nem beszélünk... - m1)

  Egyik hétfő este rákapcsolódtam erre a műfajilag igen nehezen meghatározható "műsorra". Így nevezzük általában azt az ember által elkészített produktumot, melyet az eleje és a vége főcím foglal keretbe, s amelyet egy médium a nyilvánosság elé tár.

 • Lemez: Visszarendeződés (Korn: Take A Look In The Mirror)

  Vissza az alapokhoz! - ez a fedőneve a Korn napokban lezajlott amerikai turnéjának. Szép, világos program, abból sem lehet baj, ha magunk is e szerint járunk el, s kavarunk egy keveset a kezdetek körül. Mert hát a Korn indulása, az aztán igazán valami volt!

 • Világdrog: Tarka rét

  A Drogpolitikai Szövetség (Drug Policy Alliance, DPA) novemberi konferenciáján - mely a nemzetközi drogtilalom ellen harcoló civil szervezetek egyik legjelentősebb fóruma - Magyarországot a Társaság a Szabadságjogokért és a Kendermag Egyesület képviselte.

 • Capoeira: Talán szamba?

  A magyarul csirkefarmot is jelentő capoeira nevű brazil küzdősport megérkezett Magyarországra. A "rabszolgasorshoz" sok köze van, de nem a szappanoperáknak köszönhető a népszerűsége.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...