• Várhegyi Éva: Ekotrip (A spekulánsok éve)

  Jó éve volt annak, aki ügyesen játszott a forinttal. No nem a snúrra vagy hasonló gyermekded játékokra gondolok, hanem a pénzügyi spekulációra. A spekuláns akkor boldog, ha sokat és kiszámíthatatlanul mozog az árfolyam, és idén ez megadatott neki a forintpiacon.

 • Sajó László: Öt és feles

  Tízmillió forintos tárca

  A kultuszminisztérium pályázatot hirdetett, K. Dezső nem hitt a szemének. Telefonozott J. Attilának, bár tudta, költőtársa épp Siestázik, nem akarta zavarni. De egy ekkora ügy!

 • Végel László: Balkáni tükör(Nemzeti üzlet)

  A szerb határrendőr szigorúan végigmérte a mikrobuszban ülő bundás belgrádi hölgyet. "Ön magyar állampolgárként több mint három hetet tartózkodott Szerbiában, rendőrségi bejelentőlappal kell rendelkeznie. Hol szállt meg?

 • Dessewffy Tibor: Függő játszmák

  Ha az emberiség története - osztályharcokon és osztálybékén túl - remények és csalódások története, akkor a magyar történelem különösen az. Az elmúlt 15 évben például két igen jelentős társadalom-lélektani maflást kaptunk - a harmadikat pedig épp most készülünk leakasztani.

 • Hammer Ferenc: Osztály, vigyázz!(A társadalmi különbségek beismerésének szükségességéről)

  A feltétlen kivételek közé sorolhatjuk a közteherviselés és a szociális juttatások párosa által megjelenített csereberét. Ha kilépünk a személyes viszonyok világából az állampolgárság színterére, a kiadások miatt kiszolgáltatottnak érezzük magunkat, a bevételek feletti örömöt pedig a megkésettség s a dacos "hámmég jó hogy.

 • Megsemmisítő csapás

  Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn megsemmisítette a kórháztörvényt, amely az egészségügyi ellátás részbeni piaci alapokra helyezését gyorsította volna, s e folyamatot kívánta szabályozni. A testület azért döntött így, mert miután nyáron az államfő az aláírása előtt visszaküldte a törvényt az Országgyűlésnek megfontolásra, a kormánytöbbség még aznap este újra elfogadta azt - érdemi tárgyalás nélkül.

 • Kinek a pere?

  Várható volt, hogy elfogják: már rég nem volt játékos. A gerillaháborút, a merényleteket nem ő szervezte, hanem Izzat Ibráhím ad-Dúrí tábornok. Vagy Uszáma bin Ládin. Vagy nem szervezi senki, csak úgy vannak, az előző rezsim helyi maradványai alakulnak öntevékeny robbantókörökké.

 • olvasói levelek

  Graratulálok Gályarabok című alapos írásához, miután magam is dolgoztam megyei újságnál (Hajdú-bihari Napló), tanúsíthatom, hogy minden sora hiteles. Engedje meg azt is, hogy figyelmébe ajánljam www.vagy.hu című regionális internetes újságunkat, mely arra tesz kísérletet, hogy a vidéki sajtóban az önkormányzati média és a megyei lapok sajátos érdekszövetségén alapuló monopóliumon rést üssön.

 • Kulturális hírek

  Az év szenzációjának minősítette a korábban Hegedős néven szereplő Fonó Zenekaran EUR"PAI MÚZEUMOK Száz európai múzeum közös portálja kezdte meg működését nemrég: a www.euromuse.net címen az intézmények nemzeti nyelvén és angolul közölnek alapvető információkat kiállításaikról és nyitva tartásukról, ezek frissességéről maguk a múzeumok gondoskodnak.

 • cyber hírek

  Kilencmilliárdnyian leszünk Háromszáz év múlva százbillió embernél is többen élhetnének a Földön, ha nem változik meg a jelenlegi termékenységi ráta - derült ki az ENSZ jelentéséből. Bár ekkora túlnépesedési katasztrófa lehetetlen, a pesszimista becslés szerint addigra harminchatmilliárd lakosa is lehet bolygónknak.

 • Szlovákia: Mikulás ajándéka

  Kinek mit hozott a Mikulás, vagy éppen fordítva: ki mit vett el a Mikulástól?Ivan Simko a parlamenti többséget. Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnökből kilépett Ivan Simko, akinek a tavalyi választások után Dzurinda még a belügyminiszteri pozíciót követelte, aztán kiharcolta neki a védelmi miniszterit, hogy aztán egy laza mozdulattal kipaterolja őt onnan.

 • Csányi Sándor OTP-vezér portréja - I. rész: A kívülálló

  Csányi Sándor 1992 óta az ország legnagyobb kereskedelmi bankjának első embere. Kétrészes írásunk első felében pályája 1995-ig terjedő szakaszát tárgyaljuk, a "korai évektől" az OTP Bank tőzsdei privatizációjáig.

 • Gyurcsány Ferenc vidéken: Ember a Marsról

  A hazai új baloldal vátesze. Vadprivatizációban nyerészkedő KISZ-káder. Az új tőkésosztály sikeres képviselője. Sokak szerint a baloldal következő miniszterelnöke. A Narancs másfél napig kísérte Gyurcsány Ferenc sportminisztert, az MSZP választmányának tagját vidéki körútján, hogy első kézből szerezzen benyomásokat Magyarország egyik legérdekesebb és legellentmondásosabb politikusáról.

 • "Mert ez a realitás"(Medgyessy Péter miniszterelnök)

  Magyar Narancs: Sok európai politikus úgy ment el erre a találkozóra, hogy jobb elnapolni az alkotmány elfogadását, mint rossz kompromisszumot kötni. Ennek fényében siker vagy kudarc volt-e a brüsszeli csúcs?

 • Alzheimer-kór: Holt lelkek

  Nem tudni, miért és pontosan mikor kezdődik az a folyamat az agyban, ami a teljes szellemi leépüléshez, az elbutuláshoz, valamiféle "élőhalott-állapothoz" vezet. Gyógyíthatatlan és visszafordíthatatlan, akár tizenöt évig is eltartó pokoljárás, amelynek során a beteg egyre távolabb kerül a valóságtól, mindent elfelejt, még a szenvedést is.

 • Női kézilabdavébé: Ezüstvasárnap

  Amagyar női kézilabda-válogatott történetének mélypontja egyetlen emblematikus pillanatba sűríthető. Ez az 1991-es olaszországi C világbajnokságon, a törökök elleni meccsen esett meg: a török kapus, aki a lapos lövések védésének mestereként volt ismert, ellenben három próbálkozásból jó esetben kétszer tudta megérinteni a fölső kapufát, a második félidőben indítani próbálta szélsőjét.

 • Előadás-kritika: Midlife crisis (Balázs Géza: Magyar nyelvkultúra a XXI. században)

  "Azt hittem, üres lesz a terem. Megtisztelő, hogy ilyen sokan eljöttek, miközben miniszterünk egy emelettel lejjebb arról mesél, milyen a bölcsészkar, és milyen lesz jövőre." Kár szerénykednie: Magyar Bálint a harmadikon ugyanúgy fél ház előtt beszélt, mint az ismert tévés nyelvész a retorikai kurzusán.

 • Csődbe megy az ELTE? Minden egész kizökkent

  Gazdálkodási kérdések tekintetében az ELTE és különösen a bölcsészkar több szempontból is speciális helyzetben van. Arányaiban itt ugyanis az ország többi egyeteméhez képest nagyon magas az akadémikusok, professzorok száma, s míg egy-egy professzor évente 6,5 millió forintba kerül, addig egy adjunktus 5, egy tanársegéd csak 4,5 milliót kóstál.

 • 1 tanár: "Aki hozzánk jön, már nem lehet reménytelen eset" (Kovács M. Mária, a CEU nacionalizmus programjának vezetője)

  Pedellus: Történészek állítják, hogy Közép-Európa utóbbi száz évének történelmét leginkább az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és a nacionalizmus alakította, éppen ezért nem meglepő, hogy a Közép-európai Egyetemen külön programot szentelnek a kérdéskörnek.

 • Vizsgalegendák: Én vagyok a Pattantyús

  "A szobatársam vizsgázott fizikából, de nem sokat tudott. Fél óra kínlódás után megkérdezte: Most hányasért feleltet a professzor úr? A tanár így felelt: Hát a négyesért. Ah, hát miért nem tetszett szólni, amikor a kettest elhagytuk?

 • Nyugati közösségi iskolák Budapesten: Luxus és multikulti

  "Menjenek csak el az amerikaiakhoz, náluk biztos még úszómedence is van..." - igazít el minket a luxus feltételezett rangsorát illetően a Deutsche Schule Budapest egyik vezetője, és nem is téved: Nagykovácsiban valóban 25 méteres, feszített víztükrű, fedett uszoda áll a diákok rendelkezésére, és mellette még sok egyéb, Magyarországon különlegesnek számító "facility".

 • HÍREK

  nJegyeket, bérleteketÉ Kétezer tanuló önhibáján kívül, további nyolcezer pedig kisebb-nagyobb hiányosságok miatt még mindig nem jutott diákigazolványhoz. Az oktatási tárca diákigazolvány-referense elmondta, gyakran valóban a bonyolult rendszer a hibás azért, hogy nem tudták időben kiosztani az igazolványokat.

 • Ez a pálya? (A színészügynökségekről)

  Tiszta Amerika, gondolom, miközben hallgatom, mi mindenre figyel oda a színész ügynöke, amikor - beszélgetésünk közben - egy készülő film gyártásvezetőjével rögzíti a feltételeket telefonon. Pénzről nincs szó - abban már megállapodtak.

 • Önmaga szabad művésze – Petri György összegyűjtött versei

  Különös élmény: ebben a parádésan szerkesztett (Réz Pál, valamint Lakatos András és Várady Szabolcs munkája), rengeteg eddig kiadatlan verset közlő, majdnem 650 oldalas kötetben voltaképpen csupán 127 lap dokumentálja egy magyar költő normális pályáját a szocializmus időszakában; ezeken az oldalakon olvasható Petri György első két, állami kiadóknál megjelent verseskönyvének (Magyarázatok M.

 • Könyv: Nincs mese (J. K. Rowling: Harry Potter és a Főnix Rendje)

  Az első három Harry Potter-kötet híre még szájról szájra terjedt, csillogó szemű rajongók tukmálták lépten-nyomon ismerőseikre a kis varázslótanoncról szóló könyveket, "apám, ezt olvasd, agyad eldobod!" felvezetéssel.

 • Könyv: Csak a testen keresztül (Pályi András: Megérkezés)

  Pályi Andrást szokás korszerűtlen írónak tekinteni. Korszerűtlensége egy mára meghaladott művészi állásfoglalást takar, tudatos írói döntések sorozatát, mely írásainak tematikáját, hangütését és a választott elbeszélői technikát érinti.

 • Könyv: Akinek túl korán volt igaza (Olivier Todd: Albert Camus élete 1-2.)

  Conor Cruise O`Brien 1970-ben megjelent Camus-monográfiája első jegyzetében még amiatt panaszkodott, hogy nem sokat tudunk Camus életéről. E könyv megjelenése után ilyesmit már senki sem írhat le. Az olvasó inkább azon töprenghet, érdemes-e több mint 1100 oldalt áttanulmányoznia.

 • Film: Zsákfalu (Lars von Trier: Dogville)

  Nemcsak a magas kitüntetés (Európai filmdíj) híre érkezett együtt e darabbal, hanem a szokásos gyakorlati útmutatók (máshol: használati utasítás) is. Tudnunk kell tehát, hogy a mester szakított mestersége címerével, a Dogmával, vagyis dehogy szakított, csak épp áthágta minden szabályát, és nem is úgy, hogy direkte szembement volna, hanem csak haladt-haladt a maga dolgával, és ha elérkezett egy ilyen dogmatikus határhoz, nekiment teketória nélkül.

 • Film: Nyaralók Paradicsom-alsón (Sas Tamás: Apám beájulna)

  Az álmok, a vágyak veszedelmes dolgok, ha egy pillanatra is megfeledkezünk a kezelésükhöz feltétlenül szükséges diszkrécióról, tapintatról, kész a baj. Az esetleges belefeledkezés leginkább az önértékeléssel függ össze.

 • Film: Lőmámor (Robert Rodriguez: Volt egyszer egy Mexikó)

  Voltaképpen megtévesztő, hogy egy lappal arrébb ugyanezen alkotó Kémkölykök 3-D című darabjáról beszélünk, mert ebből úgy tűnik, hogy egy teljesen normális, legfeljebb kicsit túlságosan is termékeny dolgozóról van szó, pedig dehogyis, Robert Rodriguez maga az idegenbe szakadt finn dizőz: mindig ugyanazt fújja.

 • Film: Szemüveget az írónak (Robert Rodriguez: Kémkölykök 3-D)

  Ellentétben a jó nevű rendező korábbi megszólalásaival, ebben a filmben egyáltalán nem isznak tequilát, sem buggyant sört, nem tűnik fel Tarantino (Salma Hayek és Banderas mondjuk igen, de ennyi még belefér), ráadásul majdnem végig 3D-s szemüveggel kell nézni, mint a Freddie Krueger bosszúját.

 • Kiállítás, könyv: "Lehet-e igazán nő, aki művész és fordítva?" (Gedő Ilka művészete)

  ARaiffeisen Galériában még január 11-ig látható Gedő Ilka (1921-1985) nem egészen harminc műből álló, az életmű csomópontjait bemutató kiállítása. A kiállítással egy időben a Gondolat Kiadónál megjelent könyv (Bíró Dávid és Hajdu István munkája) az egész életmű feldolgozására vállalkozik, emellett másfél száz színes táblaképet is tartalmaz.

 • Opera: Kellemes csalódás (Mozart: Don Giovanni)

  Becsaptak! Ígértek követhetetlen, Mozart szellemét gyalázó rendezést, botrányos jeleneteket, gyenge énekeseket. Aztán sorba jöttek a csalódások.

 • Lemez: Elsők között (BeatClub 21, Hoötel Costes 6, Spacecafé, Rumpistol)

  ABeatClub 21 tulajdonképpen a német Infracom! kiadó saját bigbandje. Összesen 9 zenészt és énekest hallhatunk, s ebből már rögvest tudjuk: ez az együttes egyenest színpadra termett. Könnyed, levegős kompozíciók, soul, funk, dzsessz, afrobrazil elemek és némi drum & bass: igazi fúziós zene - vagy ha úgy tetszik, nu-jazz táncmuzsika, de ez persze csak az üres skatulya, a lélek és a lényeg úgyis a zenében lakik.

 • Könyv: Fülharmónia (Nick Hornby: 31 dal)

  Annyira személyes a könyv, anynyira arról szól, hogy az író számára mit jelent(ett) egy-egy dal, hogy muszáj nekem is személyesen indítanom: szeretném azzal áltatni magam, hogy hallgattak rám. Nick Hornby Pop, csajok, satöbbi című regényéről (Európa, 1998) írva kifogásoltam, hogy M.

 • Lemez: World music: kis

  karácsony, nagy választék, s ráadásul egy fél tucat kitűnő magyar énekesnő is szóba kerül.

 • "Megint egy újabb karácsony" (Sylvester Stallone színész)

  Ahhoz képest, hogy 15 évesen ő győzött az osztályban a "ki kerül legnagyobb valószínűséggel villamosszékbe?" szavazáson, a szoft pornók olasz csődöréből hamarosan mindenki Rockyja, Rambója lett. Újabban Toymaker Robert Rodriguez Kémkölykök-szériájának térhatású harmadik epizódjában.

 • "Nagy, de okos átverés" - Vágó István műsorvezető

  Az utóbbi időben az övé a legnézettebb adás. A napokban a Kamera Hungária televíziós műsorfesztiválon elnyerte a kedvenc televíziós személyiség, a kedvenc műsor, valamint a legjobb szórakoztató műsor díjakat. Az angol The Sun című lap felmérése szerint a világ összes Legyen Ön is milliomos!

 • Karácsonyfák: Közel a kétmillióhoz

  A felesleges csomagolópapírok, színes üdvözlőkártyák, rövid életű díszek mellett a kidobott karácsonyfák 25-30 tonnával járulnak hozzá évente az ünnepi szemétdombhoz.

 • Kihűléses halálok: Téli rege

  Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) adatai szerint Magyarországon 30-35 000 hajléktalan ember él, ebből húszezer a fővárosban. Az országban mintegy 8000 szálláshely működik, a nappali melegedőkben és a népkonyhákon 5000 személyt tudnak naponta kiszolgálni.

 • Vitrin, fenyő, babaház (Játszani jó! - Történelmi barangolás a játékok birodalmában)

  Tizenhét múzeum tárgyaiból válogat a Budapest Történeti Múzeum játékkiállítása. Az utóbbi években többször rendeztek hasonlót, korábban a fajátékok történetével ismerkedhettünk meg a Kiscelli Múzeumban, azelőtt pedig a papír- és a fémjátékokat mutatták be.

 • Ezoterikus karácsony: Csizma az asztalra

  Hihetetlen érdeklődés és jelentős tolongás mellett tartották meg az idei ezoterikus karácsonyi vásárt, kiállítást és titkos szabadegyetemet, az egészséges életmód, a homoktövis, az aura, a köpölyözés és a biobor jegyében.

 • Józsefvárosi piac: Sárkányok sátorfája

  Idén november elején röppent fel a hír, hogy a magyarországi kínai piacok legnagyobbika, a Négy Tigris, ismertebb nevén a józsefvárosi piac bezár. A terület tulajdonosa, a MÁV - úgy tűnt - valóban kész súlyos csapást mérni a magyarok legnagyobb távol-keleti divatdiktátoraira.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...