• Végel László: Balkáni tükör

  Svetozar kénytelen volt tudomásul venni, hogy egyszer s mindenkorra visszatért az albán tökmagárus, aki, mintha mi sem történt volna, kacsázó léptekkel kibattyogott a sarokra, és kiskocsijáról kirakta a kempingasztalra a napraforgós zacskókat, a pörkölt mogyorót, a tökmagot.

 • Sajó László: Öt és feles

  Abszint

 • Csont András: Mi, muzsikus lelkek (Fáy Miklós és a mai magyar zenekritika)

  Rekapituláljuk az eseményeket! Február 11-én Schiff András eljátszotta Bach összes angol szvitjét a Zeneakadémia nagytermében. Fáy Miklós a Népszabadságban kritikát írt a koncertről. Írása oly mértékben felháborította a honi zenekritikusok egy csoportját, hogy nyílt levélben - mely fizetett hirdetésként jelent meg a Népszabadságban - kértek bocsánatot Schiff Andrástól, és határolták el magukat Fáytól és az általa képviselt kritikai irálytól.

 • Vállalta

  Orbán Viktor döntése, miszerint enged a hozzá lecsatlakozott széles néptömegek kapacitálásának, és jelölteti magát Fidesz-elnöknek, mivelhogy a Fidesz elnöksége aláírta a nagy jelentőségű egyetértési nyilatkozatot a Fidesz néppárttá alakításáról és tagozatosításáról, igazából csekély politikai tartalommal bír.

 • Harcban a korrupcióval

  A Kiss-féle botrány napjaiban a kormány tagjai fényes javaslatokkal rukkoltak elő a hazánkban tomboló korrupció megfékezésére.

 • Cyber hírek

  Előre sejtették A NASA által nyilvánosságra hozott belső levelezésből kiderült, hogy az űrsikló mérnökei már napokkal a Columbia katasztrófája előtt aggódtak amiatt, hogy a bal szárny elolvadhat, és elveszíthetik az űrsiklót.

 • Kulturális hírek

  Párizsban letartóztatták, majd szabadon bocsátották Papa Wembát: a belga állampolgársággal is rendelkező, 53 éves zairei afropop-sztárt (sz. Hungu Wembadio Pene Kikumba) egy embercsempészhálózatban való részvétellel gyanúsítják.

 • Utazás az EU-csatlakozás után: Határ, a csillagos

  Az Európai Unió egyik alapelve a személyek mind szabadabb mozgása a közösségen belül, az integráció mégsem jelenti azt, hogy hazánk felszámolja az unióval szomszédos határait, és eldobhatjuk az útlevelünket (bár ez utóbbira azért van némi esély).

 • Chirac és Putyin iraki stratégiái: Póker a tűzvonalban

  Az Egyesült Államok újabb BT-határozati javaslata után pár órával közzétett francia-német emlékeztetővel Párizs megerősítette azt a benyomást, hogy az iraki háborús tervek ellenzésével tovább kívánja játszani a "grandeur" feltámasztását célzó játszmát a nemzetközi porondon, Élére állva az amerikai katonai csapást ellenző európai erőknek, miközben Moszkva csöndes diplomáciai húzásokkal igyekszik bebiztosítani magát minden eshetőségre, főként a saját gazdasági érdekeit tartva szem előtt.

 • A futball gazdasági háttere: Örök mocsár

  A hét végén rajtol a 2002/2003-as magyar focibajnokság tavaszi idénye, mégpedig - a szlovák fogadóirodák nagy meglepetésére - változatlanul tizenkét csapat részvételével. Ami nem is oly magától értetődő: a közelmúltban kipattant majd lecsengett a tippmixbotrány, szétszéledt a két évvel ezelőtti bajnokcsapat Dunaferr, csődközelbe került a Siófok.

 • ORTT-s döntés a Franka-projektről: Bizottságosdi

  Több mint százan fordultak az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottságához a Budapest Rádióban januárban elhangzott Franka-projekt miatt. A rádió négy alkalommal adta le Franka Tibor 2001. januári, Budakalászon tartott előadását.

 • A CD Hungary privatizációja: Lenyúlni a magasból

  A számos belvárosi és budai ingatlannal rendelkező, állami tulajdonú CD Hungaryt 2001-ben privatizálta az Orbán-kormány. A meghökkentően alacsony átlagos négyzetméterár, illetve az eladás körülményei felvetik annak a gyanúját, hogy valakik már megint nagyon jól jártak az állam - és az adófizetők - rovására.

 • Tisztújító küldöttgyűlés az SZDSZ-ben: Irgum-burgum

  Manapság ismét nagy az izgalom az SZDSZ fővárosi berkeiben, és még inkább a párt sorsáért aggódó publicisták körében: egyre-másra hallani a holtbiztos recepteket, miként lehetne elmozdulni a 4-5 százalékos támogatottságról.

 • Megismételt országos cigány önkormányzati választás: Példát mutatva

  Az Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ) választó elektori gyűlésen a baloldali Demokratikus Roma Koalíció (DRK) másodjára, hét hét elteltével is elsöprő győzelmet aratott. Bár a végeredményen ez nemigen látszik, ezúttal a fő rivális Lungo Drom (LD) küldöttei is voksoltak a jelöltekre.

 • Maghasadás (Egy utópia története)

  Az építészeti sajtót böngésző olvasó tavaly tavasszal csupa jót tudhatott meg a Rottenbiller utcai Magházról, hiszen az építész-közvélemény és a kritika egyöntetűen elismerő véleménnyel nyilatkozott Dévényi Tamás remek épületéről, amely a mennyiségi értelemben ugyan pezsgő, ám minőségileg tulajdonképpen továbbra is pangó lakóingatlan-piac legtöbb beruházásával szemben előremutató, értékorientált tervezésről és ingatlanfejlesztői koncepcióról árulkodott.

 • Elektro: Senkiföldje

  Ahhoz képest, hogy a közhiedelem szerint egy nem populáris zenei irányzat legfőbb éltetője maga a szubkulturális, többé-kevésbé összetartó közeg, az egyik legfontosabb elektronikus stílusnak egyáltalán nincs "szcénája".

 • Hamvazószerdára várva (A nyolcadik Budapesti Operabál)

  Báltudósító erős szorongásban, valamint szmokingban lépett be március 1-jén, este fél kilenckor az operaház kapuján. És gyanakodva, mivel nemcsak elolvasta, de le is fordította Josef Haslinger: Operabál című regényét (Magvető, 1996), melyben a bécsi operabált elgázosítja egy szélsőjobboldali terroristacsoportocska.

 • Karnevál Velencében és Fiuméban: A fagy halála

  A szilveszteri mulatságok kifutása után máris ránk zúdulnak a karneváli ajánlatok, a 3 in 1 villámlátogatásoktól (1 nap Velencében, 2 éj a buszon) a trieszti Miramare kastély vagy a páduai Szent Antal érintésével kultúrprogramot is tartalmazó 3-5 napos, bibionei központú utazások.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...