• MaNcs 16. évf. 1. sz. (2004. 01. 08.)

  "Én techno-optimista vagyok" (Nyíri Kristóf filozófiatörténész)

  A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézetének igazgatója vezeti azt a - Westel támogatásával megalakított - nemzetközi kutatócsoportot, amely az új kommunikációs technológiák társadalmi hatásait elemzi. A bölcseletet megújítani kívánó multimediális filozófia képviselője egyben a Nyitott Egyetem portál (www.fil.hu/egyetem) első embere is.

  2004 / 1
 • Nádasdy Ádám: Modern Talking (Az archaizmus)

  Az archaizmus görög szó, eredeti jelentése "régiség, ősi dolog", töve az arkhé "kezdet, elő" (ez bújik az archetípus "előkép" szóban is). A nyelv vonatkozásában az archaizmus általában azt jelenti: "elavult vagy régies szó, kifejezés, alak, szerkezet", "nyelvi régieskedés" (így az Akadémiai Értelmező Kéziszótár).

 • Legát Tibor: Pop

  Aszínpadot virágkosarakkal és törött szemüvegekkel pakolták tele, Yoko üzenetét a polgármester olvassa fel. Aztán sorra jönnek a hülyék, mind azzal kezdi: "1980. december 8-án egy őrült..." Végül egy középkorú vasutas klarinéton eljátssza a Yellow Submarine-t.

 • Bod Péter: Színlelt szerződések és igazságszolgáltatás

  ABékéscsabán 1994 és 2002 között megjelent Békés Megyei Nap/lót puccsszerűen számolta fel a lap tulajdonosa múlt év július elsején (részletesen lásd: Sajtó, monopólium, vadkelet, Magyar Narancs, 2002. július 18.

 • Majsai Tamás: Heródesek járták be Magyarországot

  Aközgyalázkodás Vasárnapi újság fedőnevű műsorfolyama állítólag azon meditált (lásd Seres László december 8-i írását a Népszabadságban), hogy "vajon kinek az érzékenységét" sérthetik a Jobbik által felállított karácsonyi fakardok.

 • Európai metélt

  Hogy a magyar külpolitika hogyan tud és akar driblizni - Mao Ce-tung főtitkár szellemes metaforájával élve - a tigrisek harcában, hogy hol az a hegy, aminek a tetejéről mi teljes léleknyugalommal végignézhetjük a látványosságot, nem teljesen világos.

 • Zsebszájt

  Emlékeznek még arra a tavalyi tüntetésre, amelyet az egyik egészségügyi szakszervezet és az orvosi kamara szervezett? Hát arra a jelszavukra, hogy "Le a hálapénzzel!"? (Milyen kár, hogy nem így mondták: "Márpedig többé nem fogadunk el hálapénzt!

 • olvasói levelek

  Alig több mint egy esztendeje, hogy a parlament kulturális bizottságának ülésén, egy állítólag pontatlan pénzügyminisztériumi tisztviselői megfogalmazást követően futótűzként terjedt el az a - botrányos, néhány nap múlva rémnek bizonyuló - hír, hogy a könyveket terhelő, az Európai Unió országainak átlagát kétszeresen meghaladó mértékű, 12 százalékos áfát a pénzügyi kormányzat 25-re szándékozik felemelni.

 • Kulturális hírek

  Magyar művészek a klasszikus zenei kategóriákban találhatók: a legjobb operafelvételek között szerepel a stuttgarti rádió szimfonikus zenekarának előadásában, Eötvös Péter vezényletével rögzített Bartók-mű, A kékszakállú herceg vára, a legjobb hangszeres szólófelvétel díjának egyik várományosa a Bach Goldberg-variációit zongorázó Schiff András, a legjobb kortárs klasszikus kompozíció díjára esélyesek között pedig Signs, Games And Messages című darabjával Kurtág György (hasonló című albumának zenei producere, Manfred Eichert is szerepel saját kategóriájának jelöltjei között; Kurtág és Schiff lemezét egyaránt az ECM adta ki).

 • cyber hírek

  Meteorzápor Tűzgolyók hullottak az égből Spanyolország északi részén vasárnap este, ám a kezdeti pánik után valószínűvé vált, hogy a riadalmat egy a Föld légkörébe belépett égitest okozta. A jelenséget az ország területének jelentős részéről látni lehetett, León tartomány térségében robbanást is hallottak.

 • Szerbiai választások: Ugyanaz, de rosszabb

  A jugoszláviai háborúk idején Milosevic sorozatos választási győzelmeit szokás volt a média terrorjával meg csalásokkal magyarázni. A felvilágosult elemzők azzal áltatták magukat: a valóság csak szebb lehet. A radikálisok december 28-i győzelme viszont már nem indokolható a sajtó hazugságaival és csalásokkal.

 • Prohászka Ottokár kultusza: "Ma is megköveznék"

  Hívei lánglelkű apostolként tisztelik, nevét közterületek, egyházi iskolák, cserkészcsapatok éltetik, mintha csupa szépet és jót köszönhetnénk Prohászka Ottokárnak. Pedig bizonyos tekintetben még ifjabb Hegedűs Lorántot is tőle kaptuk.

 • A párt- és kampányfinanszírozás visszásságai: Ennyiben maradnak

  A párt- és kampányfinanszírozás jelenlegi szabályozása - pontosabban e szabályozás elégtelensége - miatt jó néhány politikai botrány kitört már 1990 óta. Noha e tény minden érintett számára nyilvánvaló, a helyzet évek óta változatlan, s a vonatkozó törvény módosítására rövid távon nincs is remény.

 • AIDS-megelőzés itthon: Fontolva haladás

  Az egy éve újjáalakított Nemzeti AIDS Bizottság (NAB) húsz flekken kidolgozott egy hat évre szóló stratégiát, amelyben azonban konkrétumot alig találni. A megelőzéssel, HIV-szűréssel foglalkozó szervezetek közben továbbra is állami támogatás nélkül dolgoznak - igaz, hogy változatlanul vannak ígéretek.

 • Vállalati szponzoráció: Üzlet érzelmi alapon

  Tavaly október elején három környezetvédő mozgalom azért bojkottált egy civil szervezetek számára rendezett fővárosi találkozót, mert az eseményt dohánygyártó cég szponzorálta. Ilyen jellegű kifogásról ritkán hallani Magyarországon - talán mert maga a vállalati szponzoráció jelensége sem ismert egyelőre.

 • Film: A Lurdy-házi királyok tündöklése(A Gyűrűk Ura - A király visszatér)

  "A farkasok órája közel, de a pajzsok még nem repedtek meg, a Gonosz trónja szilárd, de nyugat felől már felszálltak a sasok, halál az árulókra, a szövetség él, holnap új hajnal hasad, a varázsló kivonja a szent kardot, az íjászok újra tegezik egymást" - ilyeneket s minden más effélét beszélnek a hősök, legtöbbször a fáklyaláng alatt, talpig vértben és verejtékben, az átkötő szakaszokban tágas termekben, végig vakbélgyulladás közeli ábrázattal, nagyon, nagyon komolyan.

 • "Valójában hobbit vagyok"(J. R. R. Tolkien és Középfölde mítosza)

  Talán egy betű sem születik meg a világirodalom egyik legkülönlegesebb életművéből, ha valaki nem nyom egy óangol szöveggyűjteményt a kamaszodó Tolkien kezébe. A későbbi nyelvészprofesszor ebben a segédtankönyvben találkozott először a Beowulffal, a szörnyekkel küzdő harcos hősi regéjével, s ezen az úton továbbhaladva kezdte tanulmányozni az óskandináv nyelvet, a korábban már művelt latin, görög és walesi mellett.

 • Tandori Dezső: b.+

  Sokat emésztett (ez engem), mi az a sokat emlegetett nyelvkritika. Ez volna az: hogy zárjelbe teszem, amit itt tettem? Tehát tulajdonképpen teszem-veszem magam, mint Nelly, Sean Paul meg az alap-hip-hop után a mégiscsak a hajdani (inkább francia) ültetvényesek párizsi-pesti operettmodorát átvételre méltató csokik?

 • Könyv: Legendák a limonádéhoz (Sárközi Mátyás: Levelek Zugligetből)

  Több erény egyesül Sárközi Mátyás vegyes műfajú dokumentumregényében. Először is szakavatott szerkesztői kéz tálalja elibénk édesanyja, Sárközi Márta (Sárközi György felesége, Molnár Ferenc és Vészi Margit lánya) hozzá írt leveleit, akiben mégiscsak a múlt század közepének prominens irodalmi személyiségét kell tisztelnünk.

 • A nép ópiuma: Év végi hajrá (Szilveszter az m1-en)

  Az év utolsó napjának műsortervezése feltehetően minden rendes televízió vezetésének rémálma. Mint egy előre prognosztizált természeti katasztrófa vagy az újévi adóváltozások - nem lehet megúszni. Ebből az következik, hogy ha a tévék még le nem váltott, illetve szabadlábon védekező menedzsmentje eltérne ettől a gyakorlattól, s a műsorokon keresztül komolyan kívánna legalább egyszer, az év végén szólani a lakossághoz, biztos bukásra lenne ítélve.

 • Színház: Totálkár (Nemzeti Színház: Györgyike, drága gyermek)

  Nagyjából az utolsó békeév adja az auráját Szomory Dezső darabjának; mit mondjak, mostanság igencsak ismerős feeling ez, ráadásul Szomoryt játszani olyan, mint elég jó oddsszal tenni a befutóra. Mi, a közönség, vevők vagyunk a boldog békeidőkre: Bécs, kávéház, Sacher-torta, villa a Lago Maggiore partján, személyzet, s persze pénz, pénz, pénz.

 • Képzőművészet: Mixtura pectoralis, avagy az egyben látott világ (Altorjai Sándor életmű-kiállítása)

  Ritka pillanat: fölütötte fejét a történelem. Nem révületes optikai csalódás, hanem száraz tény, hogy a Műcsarnokban, mint valami bazilikában, Altorjai retrospektív kiállítása - és a két oldalsó teremsorban El Kazovszkij tárlata, valamint a Rosszcsontok című csoportos anyag révén - megmutatkozott a történelem újra, leplezetlenül, dialektikusan és tagadhatatlanul.

 • Lemez: Klasszikus orosz (Marc Almond, Pjotr Lescsenko)

  Pjotr Lescsenko: Gipsy Songs & Other Passions; Tangos, Foxtrots & Romances; Everything That Was

 • Lemez: A fekete öntudat manifesztuma (Miles Davis: The Complete Jack Johnson Sessions)

  Öt cédét és egy százhúsz oldalas kis könyvet tartalmaz ez az exkluzív kiadvány. Fémgerinccel, érdekes fotókkal és 24 bittel újrakevert hanggal; a zenei anyagot Miles Davis vezetésével 1970 februárja és júniusa között rögzítették a Columbia stúdióiban.

 • A nő esélye (A festő megjegyzései a címlapképhez)

  (A festő megjegyzései a címlapképhez, amely eredetileg

 • Asszony verve? (Wirth Judit)

  A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NaNe) munkatársa. A köztársasági elnök tavaly a Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjével tüntette ki.

 • A látható magyar nő: Férfiakról férfiaknak férfiaktól

  A magyar média híreiben a nők ritkán és sematikus szerepekben jelenhetnek meg: szakértőként komoly ügyekben a legritkábban juthatnak szóhoz, inkább passzív áldozatként vagy férfiak hozzátartozóiként említik, fotózzák és idézik őket.

 • Kisdedarzenál (Tendenciák korunk csecsemőruházkodásában)

  Ugye, mindenki fel tudja idézni a fűzőben felnövő kis infánsnőt Velazquez képeiről? Noha a társadalom a csecsemőket még akkor sem kötelezhette fűzőviseletre, a tizennyolcadik századig a gyerekdivat a felnőttek ruházkodásának kicsinyített mása volt.

 • Nők pánikban: Bajhalmok

  Hazai vizsgálatok azt mutatják, hogy háromszor annyi nő szenved pánikbetegségben, mint amennyi férfi - bármely életszakaszt tekintve.

 • Alapnő - Virginia Woolf: Saját szoba (könyv)

  A kortársak - érdemeire való tekintettel - tapintatosan szemet hunytak, amikor Virginia Woolf 1929-ben megjelentette az előző évben tartott két előadása kibővített és esszévé alakított szövegét.

 • Hírek

  Esélyegyenlőségi tervek A munkahely és a család öszszehangolása, valamint a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása volt a témája az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal, a Nemzeti ILO Tanács és a szakszervezetek részvételével decemberben rendezett "A nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítása a munkahelyen kollektív tárgyalások útján és a családbarát munkahely" című konferenciának.

 • Internetes tartalomkontroll: Állam és szabályozás

  Az internetmédia szabályozásának mikéntjéről, végső soron az internetes szólásszabadság korlátainak megállapításáról évek óta világszerte kiterjedt diskurzus folyik. Magyarországon az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló 2001-es törvény idei, jogharmonizációs célú módosítása során lángolt fel ismét a vita.

 • Tolkien 112: Hobbitok a Corvin közben

  A Magyar Tolkien Társaság nagyszabásúnak szánt rendezvénnyel adózott a J. R. R. Tolkien születésének nagyjából kerek (112.) születésnapja előtt a Corvin mozi valamennyi termében. Mint kiderült, nem hiába: a tízezres nagyságrendűre becsült Tolkien-rajongótábor tömeges jelenlétével tüntetett az eseményen.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...