• MaNcs 16. évf. 14. sz. (2004. 04. 01.)

  Jesszus! - Mel Gibson: A passió (film)

  Megelőzte a híre. Oh, igen, az ilyesmi megesik mindgyakran mostanában: pr, mi más. Hogy most mégis kell foglalkoznuk az előzményekkel, az semmiképpen sem nevezhető örömtelinek, hiszen azért van, mert nem mondhatjuk, hogy nincs közünk hozzá.

  2004 / 14
 • Nádasdy Ádám: Modern Talking(Kivétel erősíti a szabályt)

  Mit csinálunk akkor, amikor valamiből kevés van? Azt mondjuk rá: rendhagyó. Abnormális, azaz a normától eltérő. Ha a ritkát abnormálisnak minősítjük, ezzel a rendszert igyekszünk menteni, hiszen ami abnormális, az nem követelhet magának helyet a rendszerben, nem kell a számára új rubrikát nyitni.

 • Tandori Dezső: Ugri

  futi (Visszatérés a dolgokra)

  A dolgok: ez ám a legfurább dolog. Merthogy a dolgok, ugye, mi egyéb is történhetne, mennek, így-úgy, mennek, ugyanakkor nagyon is az van, hogy a dolgok nem mennek. Rendezzünk ám a dolgok menésének bizonyítására vízijátékokat, szavazzunk arról, mi legyen az ország zsakettja az elzász-lotaringiai utcabálon (l.

 • Pozsonyi Aranka: Felfelé a lejtőn (Forint, gazdaság, pénzpolitika)

  Ha a magyar gazdaságot csurkai módon részvénytársaságnak, a forint árfolyamát pedig részvényértéknek tekintjük, akkor azt mondhatjuk: a piacok az elmúlt másfél évben előbb jó drágán bevásároltak csőd közeli cégünkből, aztán olcsón megváltak részvényeinktől.

 • Dessewffy Tibor: Tétova Zeusz

  Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozó kelet-közép-európai országok lakói szűk egy hónappal a nagy pillanat előtt nem érezhetik istennek magukat. Zeusz zavarban lenne, ha most akarná elrabolni a szép Európát. Vágyának titokzatos tárgya ugyanis épp komoly átalakuláson megy keresztül.

 • Le az árdrágítókkal!

  Az ostobaság milyen fokára kell eljutni egy politikai pártnak ahhoz, hogy bizosan ne nyerhessen választást Magyarországon? Elég nagyon ostobának lenni, avagy csak az annál is ostobább létállapot a biztos bukó, netán a nagyon-nagyon ostobánál is hülyébbnek kell lenni az ellenzékiséghez?

 • Taps és csingilingi

  Az orosz tábornokok hörgése (hogy tudniillik ezentúl majd jól lelövik a belga NATO-gépeket, ha a három balti állam fölül véletlenül az orosz levegőégbe tévednek) tulajdonképpen mára teljességgel érthetetlenné és anakronisztikussá vált.

 • Taps és csingilingi

  . .

 • "Mint az esőerdő" (Maggie Scammell politikatudós a BBC-ről)

  Lord Hutton január 28-án hozta nyilvánosságra a dr. David Kelly brit kormányzati szakértő öngyilkosságának körülményeiről szóló jelentését (lásd: Nem hiszik, hogy elhitte; Magyar Narancs, 2004. február 5.). A Tony Blair miniszterelnök által felkért jogász többek között arra a következtetésre jutott, hogy a BBC 2003.

 • A Magyar Írószövetség válsága:A Szó váratlanul kilépett

 • A Fidesz első szövetségi gyűlése: Egy vidám szombat

  Grandiózus külsőségek között, a Budapest Sportarénában tartotta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség ún. szövetségi gyűlését. Bár a pártvezetés egy látványos politikai offenzíva kezdeteként harangozta be az eseményt, a gyűlés inkább tűnt egy 2006-ra figyelő direktmarketing-kampány bevezetőjének, mint a júniusi EP-választás kampánynyitójának.

 • Ingatlanszövetkezetek végórái: Bedőltek

  Ingatlanszövetkezetbe "befektetni" jól jövedelmező lehetőségnek tűnt a tőzsdei pangás időszakában. Aztán tavaly nyár vége felé kezdett nyilvánvalóvá válni: rendszerint masszív átverésre építő, szemenszedett pilótajátékba fírölik be hiszékeny, ám a gyors hasznot felette kedvelő polgártársainkat.

 • Váltás az ORTT élén: Túlbuzgás

  Nem választották újra Hajdu Istvánt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökévé. A Magyar Rádió egykori párttitkára, majd elnöke - akit legutóbbi posztjára a szocialisták javasoltak - hiába próbált a jobboldalnak játszani a Tilos-ügyben: a köztársasági elnök annyira azért nem szerette meg, hogy hosszasan balhézzon miatta a kormányfővel.

 • Már nem abba a súlycsoportba tartozunk (Pálfy József paleontológus)

  A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, a földtörténeti kihalások kutatója. Azért kerestük meg, mert az utóbbi időben egyre több rossz hírt hallani az emberiség jövőjéről.

 • Kulturális hírek

  Rem Koolhaas londoni irodájából kiválván, két évvel diplomázása után, 1979-ben alapította önálló cégét. 1988-ban ő volt a New York-i Museum of Modern Art nagy hatású dekonstruktivista építészeti kiállításának egyetlen női résztvevője.

 • Cyber hírek

  n Rekordösszegű bírság a Microsoftnak Rekordösszegű, 497 millió eurós bírsággal sújtotta múlt szerdán meghozott döntésében az Európai Bizottság a Microsoft amerikai szoftvercéget, amiért uralkodó piaci helyzetével visszaélve megsértette az uniós versenyszabályokat.

 • Szlovákia elnökválasztás előtt: Királyfik fehér lovon

  Szlovákia április 2-án belép a NATO-ba, 3-án pedig köztársasági elnököt választ, első fordulóban. A második két héttel később lesz a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

 • Bahrein, kicsiny királyság: Rongyolnak ezerrel

  Tizenhat hónappal ezelőtt még homokot meg néhány hipermarketből elszabadult nejlonzacskót kavart a sivatagi szél ott, ahol ma a világ egyik legkorszerűbb, 60 ezer néző befogadására alkalmas Forma-1-es pályája áll.

 • Megasztár

  "Azok a régi szép kimittudos idők"

  Mi késztet arra jóravaló embereket, hogy mobillal a kezükben izgulják végig a szombat estét, és több tucat sms-t küldjenek egy tiszadobi árva lánynak vagy egy nógrádi roma fiúnak? A TV 2 zenei tehetségkutatójának az utolsó előtti fordulóján ott voltunk mi is, a sminkszobától a döntés pillanatáig.

 • Építészet: A hely szelleme (Az ING Bank új székháza)

  Mindazok, akik vigyázó szemüket gyakran vetették Nyugat felé az elmúlt másfél évtizedben, régóta várták már a pillanatot, mikor a fővárosban megtörik végre a honi építészek bizony meglehetősen unalmas hegemóniája.

 • Könyv: Szemtől szemben (Sigmund Freud: Válogatás az életműből)

  Az előttünk fekvő kötet kiváló szöveggyűjtemény, nem csupán bepillantást enged Freud monumentális munkájába, hanem áttekintést ad, genezisében ragadja meg a pszichoanalízis fejlődéstörténetét. A korai Kokain-tanulmánytól, A mindennapi élet pszichopatológiáján, a Totem és tabun, A narcizmus bevezetésén, Az én és az ösztön-énen, a Dosztojevszkij és az apagyilkosságon át a Mózes, az ember és az egyistenhitig öleli át és tagolja korszakonkénti válogatásokban az életművet.

 • Szomorú iratok (Ámos Imre - Napló, versek, vázlatfüzetek, levelezőlapok)

  Végtelenül szomorú kötet az 1944-ben, 37 éves korában elpusztított festőnek, Ámos Imrének a naplójából, verseiből, tábori levelezőlapjaiból és vázlatkönyveiből összeállított gyűjtemény, melyet Egri Mária adott közre.

 • Kiállítás: Nyílások és nyílászárók (EUrotika - Vigadó Galéria)

  Lapunk olvasói levelek rovatában nemrég örvendetes vita bontakozott ki egy illusztrációként közölt képünkről (Magyar Narancs, 2004. március 11.). Gustave Courbet A világ eredete című festményéről van szó, mely Európa alighanem legszebb, mondhatni legmegrázóbb pináját ábrázolja.

 • Kiállítás: Nyílások és nyílászárók (EUrotika - Vigadó Galéria)

  . .

 • Film: Jesszus! (Mel Gibson: Passió)

  Megelőzte a híre. Oh, igen, az ilyesmi megesik mindgyakran mostanában: pr, mi más. Hogy most mégis kell foglalkoznuk az előzményekkel, az semmiképpen sem nevezhető örömtelinek, hiszen azért van, mert nem mondhatjuk, hogy nincs közünk hozzá.

 • Lemez: Tripla vagy (Think Of One - Marrakech Emballages Ensemble 3)

  Amióta a Zap Mama belefeledkezett a pihenőjébe, úgy tűnt, hogy Belgiumban semmi keresnivalónk. És erre most tessék, egy antwerpeni társaság kapott "crossover" világzenei díjat a BBC Radio 3-tól - mondhatni, eddig teljesen ismeretlenül.

 • Lemez: Mélyülő játék (Cult of Luna: The Beyond; Majority Rule: Emergency Numbers)

  Elmúltak azok az idők, amikor a hardcore politikai üzeneteinek közvetítéséhez csak egyfajta agresszív, funkcionális médiumként társult a zene - ma már olyan műfajok és kifejezésmódok találkoznak e hozzáállás keretében, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna egy helyen és egy időben.

 • Lemez: Egy szuszra(B‘lga: Jön a Gólem)

  A második lemez sorsa gyakorta a gyanakvás: az ugye nem lehet, hogy sikerüljön megint, ami egyszer a körülmények és a bolygók szerencsés együttállása miatt véletlenül összejött. A B‘lga második lemeze például valóban nem lett olyan, hiszen nem is lehetett, mint a legendás, sokat idézett első (Majd megszokod) - meglehet, mások fogják szeretni a Jön a Gólemet és talán másért is, mint amazt.

 • Nyolc kis kritika

  n Mozart: Négy zongoraverseny A tavalyi tavaszi fesztivál egyik legjobb koncertjét Roger Norrington és zenekara adta. De Norrington újra kiadott, 1991-es felvételeit ez után a koncert után sem szerettem meg.

 • El a kerek egészig (Szemző Tibor zeneszerző-filmrendező)

  Szemző Tibor: Amikor az ember gyerekkorában először hallja Kőrösi Csoma történetét, jeges borzongás vesz erőt rajta, mondjuk Simon Templar volt rám efféle hatással kiskoromban. Rendkívül kalandos, hogy valaki felkerekedik, és bejárja a fél világot.

 • Magyar köztisztviselők Brüsszelben

  A megfelelő lukméret

  A következő években mintegy félezer diplomás magyar helyezkedhet el valamelyik brüsszeli uniós intézménynél köztisztviselőként - zömmel a legalsó kategóriában. A télen indult központi kiválasztási folyamat második felvonása most kezdődik, de aki átmegy minden rostán, nem biztos, hogy álláshoz is jut; kétévente pedig a legjobb felvételi eredmények is érvényüket vesztik.

 • Olvasói levelek

  Kedves MaNcs! A március 25-i számban összeállítást közöltök Magyarország képességéről az EU-csatlakozással elérhető támogatások fogadására. Nagy érdeklődéssel olvastam az anyagot, mert jó pár éve már Phare-támogatásokkal foglalkozom, úgy is, mint támogatott szervezet, úgy is, mint a lebonyolításban részt vevő szervezet munkatársa.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...