• MaNcs 16. évf. 15. sz. (2004. 04. 08.)

  A kora esti cowboy - Csernus Imre és a népszerűség

  Csernus Imre sajátos terápiáját, stílusát ma már mindenki ismeri. ' maga elsősorban orvosnak tartja magát, és nem törődik azzal, hogy jelenleg éppen aktuális médiasztár is. De vajon mások is ezt gondolják?

  2004 / 15
 • Mire képes a lengyel elnök?

  Szólókarrier

  Miután Medgyessy miniszterelnök megtette javaslatát a közvetlen államfőválasztásra, ő is meg Bárándy igazságügy-miniszter is azzal nyugtatták az aggodalmaskodókat, hogy ez a megoldás nem vezet elnöki túlhatalomhoz.

 • Muraközy Balázs: Írók a kasszánál

  Az utóbbi időben a középosztály egyre több tagja érzi úgy, hogy az állam feladata lenne az ő megélhetésének a biztosítása. Ezt az érzést erősíti a köztisztviselők nagy száma, valamint az, hogy akik elég kitartóan toporognak az állam nagy kasszája előtt, ritkán távoznak üres kézzel.

 • Orbán etet

  A magyar fogyasztó rég megszokta a kéretlen küldeményeket - a kedvezményes árú (magyarul lejáró szavatosságú) húsvéti sonkákról, olcsó fuszeklikről, kétszáz forintos dezodorokról szóló nyomtatványok általában a kukában végzik pályafutásukat.

 • Egy legendával kevesebb

  Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a befektetők és a betétesek védelméről szóló törvénymódosításokat. Beérett a kormányzat kétéves erőfeszítése: nincs törvényi akadálya Szász Károly bankfelügyeleti elnök elmozdításának.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velő(A bundás kenyér)

  Mikor este nyolc után kinyitottam a konyhaablakot, hogy jó szellőzése legyen a sercegő olajnak, ha belemártom a tojásban forgatott kenyeret, azt hallottam az utcáról, hogy vegetáriánus ember nem lehet szadista.Már tudtam, emiatt perceket fog késni a vacsora.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Kompromisszum)

  Már órák óta gyűrtük egymást angol üzleti partnereimmel, és én lélekben feladtam. Teljesen reménytelennek tűnt, hogy megállapodásra jussunk. Egy ideje csak azt fogalmazgattam magamban, hogyan tudok elmondani angolul egy régi viccet; gondoltam, így zárom majd le ezt a nyavalyássá vált londoni utat.

 • "Csodaorvos lettem" (Dr. Csernus Imre pszichiáter)

  Exdrogos, médiasztár. Úgy ismertük meg, mint az addiktológia Vajdaságból származó forradalmárát, aztán rövid idő alatt hihetetlenül népszerű személyiség, amolyan pszichofenegyerek lett, könyvet írt (Drogma), dokumentumfilmek készültek a munkájáról, újabban beszélgetős műsort vezet a Viasat 3-on.

 • MDF: Az utolsó szalmaszál

  Pimaszság, arcátlanság, más párt érdekeit szolgáló tudatos aknamunka, megélhetési politizálás - ilyen és ehhez hasonló jelzőket vágtak egymáshoz nyilvánosan röpke néhány nap alatt az MDF ismert politikusai. A belvita oka nem új, hiszen évek óta kérdés, miként biztosítható a párt fönnmaradása: ha a soros választáson önállóan vagy szövetségben indul.

 • Oktatás és munka a börtönben: "Itt is nagyon jó dolgozó vagyok"

  Az Aszód-Balassagyarmat-Vác börtönútvonalon lassan halad a vonat. A busz is. Két és negyed óra alatt birkózik meg mindegyik a nyolcvan kilométeres távval. A Volánbusz legalább házhoz visz, a hármas kocsiállást rögtön a Balassagyarmati Fegyház és Börtön ajtajába telepítették.

 • Kulturális hírek

  n KURT COBAIN: TÍZ ÉVE, 1994. április 5-én halt meg a 90-es évek egyik legnagyobb hatású rockzenésze, Kurt Cobain, a Nirvana gitárosa, énekese.

 • Cyber hírek

  n Patkánygenom Az ember és az egér után a patkány a harmadik olyan emlős, amelynek megfejtették a genetikai kódsorrendjét. A kutatók az új adatok segítségével jobban megérthetik a betegségeket, és betekintést nyerhetnek az emlősök evolúciójának lépéseibe.

 • Nyelvi zűrzavar az unióban: Fordított helyzet

  Az Európai Unió egyik alapelve a kulturális sokszínűség támogatása, amely sok más mellett azzal is jár, hogy a formálódó közösségben minden tagország nyelve egyben az EU hivatalos nyelve is. A májusi "nagy bummal" azonban már-már abszurd méretűvé fog nőni a nyelvek közti fordításért felelős apparátus és az erre szánt pénz mértéke.

 • Könyv: Az önkívület problematikája (Timothy Leary: Az eksztázis politikája - Drog, tudat, vallás)

  A pszichedélikus mozgalom ősatyja, a lázadás és szembeszállás prófétája ma már csak emlék (sajnos a téma elkötelezettjei számára sem kellőképpen élénk), 1996-ban hátrahagyta nekünk ezt az árnyékvilágot, boldoguljunk benne, ahogy tudunk.

 • Színház: "Kimerültem, nem hiszek semmiben" (Csehov: Ivanov)

  A kritikus - vagy legalábbis én - puszta kíváncsiságból "mindenevő": számtalan színházi nyelven tanul meg érteni és beszélni az évek során, de hát neki is van anyanyelve persze. És az enyém az, amelyen például Ascher Tamás beszél, akinek ez a rendezése is épp olyan aprólékosan kidolgozott, mint a Három nővér vagy a Platonov volt annak idején; muszáj gyönyörűséggel beleveszni a részletekbe, hogy aztán - ez is a nyelv, pontosabban a hatásmechanizmus szerves része - hatalmas erővel süvítsen ki az előadásból a lényeg, ami az apróságokból összeállt.

 • Nyolc kis kritika

  n Claudio Abbado fellépése a tavaszi fesztivál zárását és egyben csúcspontját jelentette. Anna Larsson megbetegedése miatt csak egy műsorszámot játszottak: Mahler IX.

 • Dogma: Plánmorál

  Manapság, amikor - kis túlzással - hetente nézhetünk új dán filmet, elkélne valamiféle iránymutató abban a tekintetben, hogy melyiket nézzük dogmás darabnak és melyiket csak szimpla dán mozinak.

 • Vissza a múltat: Ibrahim Ferrer az arénában

  A Buena Vista Social Club lemezsorozat sikere lassan nyolc éve überelhetetlen. Az utolsó darabját Ibrahim Ferrer jegyezte 2003 tavaszán Buenos Hermanos címmel, s ez az album a Grammy-díja mellett most - a legjobb latin-amerikai lemez gyanánt - a BBC 3 rádiótól is megkapta a magáét, az európai világzenei rádiósok éves összesítésében pedig 1040 jelölt közül végzett az első helyen.

 • Csernus Imre és a népszerűség: Kora esti cowboy

  Csernus Imre sajátos terápiáját, stílusát ma már mindenki ismeri. Õ maga elsősorban orvosnak tartja magát, és nem törődik azzal, hogy jelenleg éppen aktuális médiasztár is. De vajon mások is ezt gondolják?

 • Diplomasirató:Messze ide Zugló

  Létezik-e az, hogy egy március 2-án, a Múzeum krt.-on feladott hivatalos levél pontosan 15 nappal később érjen célba Zuglóban? És mi történik olyankor, ha ez a bizonyos levél egy értesítő valami fontosról, ami megérkezése napján már nem aktuális többé?

 • Autómodellek Kelenvölgyben

  Fut, robog a kicsi kocsi

  Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a legendás hírű Kelenvölgyi Autómodell Kiállítást a gyermeklelkű felnőttek nagy örömére - a tárlat húsvéthétfőig tart nyitva. A mecsbokszokat megtekintve bebizonyosodott, hogy a mi szemünkben - regresszív személyiségünknek hála - egy piros Ferrari több körrel marad le a Zaporozsec vagy a farmotoros Ikarus mögött.

 • 1 tanár

  "A média kicsit túlpörgette az ügyet"

  Sik András

  A szakkör, melyben az átlagot magasan felülmúlja az egy főre eső nemzetközipályázat-nyertes diákok száma, legutóbb március elején adott hírt magáról a Gánton megrendezett I. Magyar Mars Expedícióval. (L. még: Földi űrutazás, Magyar Narancs, 2004.

 • Diszlexia: Szégyen, nem szégyen

  Ha máshonnan nem, az OECD-országok iskolásainak olvasnitudását vizsgáló Pisa 2000 jelentésből tudhatjuk: a mi 15 éveseink 48 százaléka alig érti, amit olvas. Az ilyen vizsgálatokban azok az országok szerepeltek a leggyengébben, ahol a tanterv szerint Magyarországhoz hasonlóan még mindig négyosztályos az alapozó képzés.

 • Egyetemi elektronikus adatbázisok

  Lopott órák

  "Pár év múlva majd számítógépen intéznek mindent" - sóhajtott fel annak idején a túlhajszolt tanulmányi előadó, amikor az indexleadás utolsó napján fáradtan végigtekintett az ajtaja előtt toporgó tömegen. Azóta szinte minden egyetemen kiépült az elektronikus adminisztráció, a hallgatók azonban még ma is kénytelenek fél napokat áldozni a szemeszterükből, hogy elfogadtassák máshol szerzett tudásukat.

 • Előadás-kritika

  Az igazság odaát van: rögtön jön

  Polt Péter: Büntetőjogi elvek és esetek

  "Nem akarok személyeskedni, de bizonyára hallották már azt a felvetést, miszerint nem helyes, ha az ügyészség elveszi a lehetőségét annak, hogy bíróság elé kerüljenek bizonyos ügyek. Főleg a sajtóban került elő többször ez a gondolat.

 • Olvasói levelek

  Szőnyei Tamás január 8-án megjelent írásában volt egy komoly logikai bukfenc. Miközben azt a kérdést vetette fel: "Mi lehet annyira jelentős Prohászka tevékenységében és tanításában, ami miatt szemet kell hunyni antiszemitizmusa fölött?

 • Apák gyesen: "Biciklizünk, sétálunk, játszunk"

  Magyarországon még nagyon kevés férfi foglalkozik főállásban vagy akár félben gyermeke gondozásával. Aki mégis, az inkább anyagi megfontolásból, mint érzelmi igényei miatt. Mi lehet ennek az oka?

 • Élmények a nőgyógyászaton: Doktor úr, a maga méhe sose fáj?

  A nők sokszor úgy érzik, hogy a nőgyógyászati rendeléseken még az átlag beteg magyarnál is rosszabb helyzetben vannak. Hogy miért? A cikksorozat huszonöt 20 és 70 közötti értelmiségi fővárosi és vidéki nő nőgyógyászati élményei alapján vizsgálja az okokat.

 • Nők a volánnál: Sose hagy cserben

  A női autóvezetőket nemcsak a férfiak, de a nők jelentős része is ügyetlen sofőrnek tartja. Magyarországon azonban nem létezik olyan statisztikai vagy kutatási adat, ami alátámasztaná ennek a vélekedésnek az igazságát.

 • Hírek

  A családbarát munkahelyért A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium és az Esélyegyenl›ségi Kormányhivatal megbízásából a Foglalkozta-tási Hivatal meghirdeti kis-, közép- és nagyvállalatok, valamint költségvetési szervek és alapítványok kategóriájában a Családbarát Munkahely 2004 Díjat.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...