• MaNcs 16. évf. 16. sz. (2004. 04. 15.)

  "Nem támadtam meg senkit" (Kósáné Kovács Magda, az európai alkotmányozás és a Vatikán kapcsolatáról)

  "A Vatikán Brüsszel hivatalain, plenáris és bizottsági ülésein keresztül, Prodistul és Strasbourgostul egész Európát le akarja nyúlni, és be akarja kebelezni" - nyilatkozta Kósáné Kovács Magda a Hetek című lap március 12-i számában, ami aztán némi spéttel casus belli lett a honi jobboldal szemében. A gyors lefolyású "botrány" során volt hisztérikus "egyházellenesezés", szocialista elhatárolódás (Szili Katalin...

  2004 / 16
 • Exodusok Európában

  Vissza az emlékezetbe

  2002 óta élénk, sőt olykor heves vita folyik Németországban arról, hogy miképp lehetne megemlékezni a modern kori exodusokról, vagyis azokról az elűzetésekről, kitelepítésekről és lakosságcserékről, melyek 1914 és 1950 között a kontinens szinte minden országát többé-kevésbé érintették.

 • Keserű Imre: Lúzerromantika(A reformkörök - tizenöt év után)

  1989. április 14-én volt Kecskeméten a "Reformműhely" tanácskozás, s ezzel párhuzamosan zajlott az MSZMP reformköreinek első országos összejövetele. A 15 éves évfordulón a Reformkörök Alapítvány kétnapos vitaülést rendez: 16-án Kecskeméten a Tudomány és Technika Házában, 17-én Budapesten a Villányi Úti Konferenciaközpontban.

 • Álszakáll

  Kovács László pártelnök olyan ostobán viselkedik, hogy a fal adja a másikat. Az Index című internetes lap cikket közölt a múlt szerdai szocialista kampánytréningről: az újságíró inkognitóban járt a rendezvényen, amiről aztán két nap múlva cikket írt.

 • Szépen ragyogjatok!

  Már szinte feledésbe is merült április negyedike, ünnepek jönnek, mennek, de most a nyuszi piros tojás helyett egy nagy vöros csillagot tojt ide, s nekünk kezdeni kéne valamit vele, a locsolkodóknak mégse adhatjuk.Történt ugyanis, hogy körülbelül ötven közéleti személyiség - parlamenti képviselők, írók, filozófusok, ezek-azok és egy hivatalban lévő miniszter, persze pont Gyurcsány Ferenc - nyilatkozatban követelte, hogy az önkényuralmi jelképek használatát tiltó törvényből töröljék a vörös csillagra vonatkozó részt.

 • Végel László: Balkáni tükör(Ellenség nélkül semmit sem ér az élet)

  A Szerb Hazafiak Szövetségében általános fejvesztettség kapott lábra.Micsoda botrány! A horvát tábornokok önként mennek a hágai ENSZ-bíróság elé. Amint Carla del Ponte postázza a vádiratot, a tábornokok haptákba vágják magukat, és fejvesztve menekülnek Hágába.

 • Sajó László: Öt és feles

  Ó, Szövetség!

  Láttyátok, feleim, szemetekkel, mik vogymuk. Isa, korcs és kamu vogymuk. Mennyi melaszban teremtüvé Isten írókat és adutta vala nekik Írószoevetséget házoá.És adutta vala nekik az írnitudás almáját, de ők egymás torkát harapdálták evőlegesen.

 • Kulturális hírek

  n FILM RUANDÁR"L Hotel Rwanda címmel az északír Terry George filmet forgatott az 500 ezer-egymillió ember életét követelő ruandai népirtásról. Az ősszel bemutatandó produkció a jelenleg családjával együtt Belgiumban élő Paul Rusesabagina könyve alapján készült: ő tíz éve egy elegáns szállodát vezetett, ahol 1260 tuszi talált menedéket a hutu milíciák elől.

 • Cyber hírek

  n Grönland kizöldül Grönland jege lassan a múlté. Brit kutatók úgy számolnak, hogy amennyiben a globális fölmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, ezer év múlva már szandálban túrázhatunk a jelenleg hó és jég borította szigeten - adta hírül az [origo].

 • Az uniós munkavállalás korlátozása: Veszélyes álláskeresők

  A képzett, de olcsóbb keleti munkaerőtől félő Nyugat közel sem tárta olyan szélesre az unió kapuit,mint azt akár még hónapokkal ezelőtt is reméltük.Alig néhányhét alatt az EU mind a tizenöt régi tagállama bejelentette: a korábbi ígéretek ellenére korlátozzaa csatlakozó országok polgárainak külhoni munkavállalását.

 • Etnikai kisebbségek az unióban: A különbözés közössége

  Az Európai Unióban számos működőképes példát találunk a nemzetiségi kisebbségek védelmére és autonómiájára - egységes, közösségi szintű politikáról mégsem beszélhetünk. A nemzeti megoldások áttekintése azt is segíthet megérteni, hogy mely országok miért ellenzik vagy támogatják a magyar kormány azon javaslatát, amely az etnikai kisebbségek jogait nevesítené is a készülő uniós alkotmányban.

 • Irak: Megszállás és felkelés

  Irak egyes vidékei lángokban állnak. Mindazt, ami Fallúdzsában, illetve az ország déli részén történik, már rég nem lehet egyszerűen zavargásoknak nevezni.

 • Grespik László és az ügyvédi kamara: Szégyellik

  Jogi eszközök híján a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségének be kellett érnie azzal, hogy nyilatkozatban tegye világossá: egyik tagjának véleménye köszönő viszonyban sincs a kamarai állásponttal. Hogyez mennyiben tekinthető egyben az ügyvédtársadalom véleményének is, az e szervezet speciális helyzetéből következik.

 • Kulcsár Attila újra itthon: Hallgatói háttér

  Ahhoz képest, hogy hónapokon át Kulcsár Attila volt a címlapsztori, különösebb médiazaj nélkül zajlanak az események a bróker bécsi kiadatását követően. A főszereplő hallgat, a rendőrség nyomoz, a brókerbizottság pedig úgy teszi a dolgát, ahogy tőle megszoktuk.

 • Devizaalapú lakáshitel: Drágán megfizetsz?

  Az idei lakáshitel-állomány akár egyharmada devizaalapú lehet, amennyiben nem mérséklődnek drasztikusan a hazai kamatok - vélik banki szakemberek. Amúgy semmi probléma, ha valaki külföldi fizetőeszközben adósodik el, de nem árt, ha tisztában van a kockázatokkal.

 • "Műve létbizonyíték" (Báthori Csaba költő, műfordító)

  Jövőre ünnepeljük József Attila születésének századik évfordulóját. A költő életművét az UNESCO is beiktatta 2005-ös programjaiba. A jubileumi év elején, 2005 februárjában jelenik meg Zürichben, az Ammann-kiadónál az eddigi legnagyobb német nyelvűJózsef Attila-verskiadás.

 • Nehéz önállónak lenni (Christian Fennesz)

  A legismertebb osztrák laptoprocker, Christian Fennesz április 3-án a Trafóban - a színpad előtt szorongó közönség gyomrába hatolva - mutatta be Venicecímű albumának radikális-felkavaró változatát.

 • Költészet Napja

  Tiéd vagyok - szólt a Nap, és kelt.Költészet kelletlenül tért magához. ' a Holdat szerette: ősidők óta éjszakai műszakban dolgozott. Különben is: érzékeny bőrét gyilkos erővel perzselték a Nap sugarai. Hát bűnös ő, hogy máglyára vonják?

 • Posa és Lear (Kornis Mihály: Pestis előtt)

  Akkor döntöttem el, hogy színész leszek (mert az vagyok, ha írónak is hisznek)" - írja Kornis Mihály, miután megnézte Darvas Ivánnal a Liliomfit. Ugyanezt a mondatot olvashatjuk a szintén mostanság megjelent, kedvesen tudálékos, bennfenteskedő és kissé - épp csak amennyire szükséges - túlírt színházi causerie-gyűjteményében (Színházi dolgok, Tericum Kiadó, 2003) is.

 • Farkasétvágy (Nancy Friday: Nők a csúcson)

  A 60-as évek végén New Yorkban Nancy Friday a fejébe vette, hogy ha neki pajzán gondolatai vannak, akkor biztos más is így van ezzel. Kérdezősködni kezdett, de csak néztek rá ostobán, nem értették, mi a kórság az a "női szexuális fantázia".

 • Nekünk fütyöl (Lian Hearn: A fülemülepadló)

  Lafcadio Hearn görög-ír-amerikai hírlapi tudósító 1890-ben érkezett Japánba. Egy évtizeddel később Yakumo Koizumi néven, az egyik ősi szamurájcsalád tagjaként, mint a japán kultúrát Nyugaton több műfajban (regény, útleírás, tankönyv) népszerűsítő sikeres írót s egyben a Tokiói Császári Egyetem volt professzorát helyezték végső nyugalomra.

 • Álomi tájon (Ernst Jünger: A márványszirteken)

  A majdnem száz évet élt író első ötven éve szinte folyamatos katonáskodásban telt. 1895-ben Heidelbergben született, és már 1913-ban elszökött az atyai háztól, hogy beálljon az idegenlégióba. Ám az apa nem enged, minden befolyását latba vetve, hat hét után visszaszerzi fiát, aki aztán az I.

 • Beszél a felszín... (Adamik Tamás - A. Jászó Anna - Aczél Petra: Retorika)

  Egy sokat idézett kutatás szerint a nyugati világ embere még a halálnál is jobban fél a nyilvánosság előtti szerepléstől. Évtizeddel ezelőtt erre a felismerésre alapozva vált a tengerentúlon a retorikai nevelés az oktatás szerves részévé, melynek eredményeként ha megkérdezünk egy átlag amerikait bármiről a kamerák előtt, egy levegővel átlagosan öt percet fog nekünk folyamatosan, jól formált mondatokban beszélni.

 • Színház: A végzet és asszonya (Frank Wedekind: Lulu)

  Ennek a lánynak súlyos története van: holttesteken gázol át, mire eljut önmagához, és hát abban sincs sok köszönet. A Radnóti Színhában bemutatott dráma igazi "nagyvállalkozás": nemcsak a színházat, hanem a közönségét is próbára teszi.

 • A nép ópiuma: Szolgálati sugárzás (Kék fény)

  Vannak műsorok, amelyek fittyet hánynak történelemre, rendszerváltásra. Rezsimek jönnek-mennek, de a Kék fény marad. Mert úgy látszik, ez tényleg kell nekünk, nézőknek. A nézettségi indexek is ezt mutatják, a Kék fény az egyik legstabilabb közszolgálati műsor az M 1-en.

 • Film: Én, én, én... (Woody Allen: Csak az a szex)

  Woody visszatér n+1 - köszöni jól van, nagyot nőttünk, mióta nem látott. Voltaképpen csodálatra méltó az a rendíthetetlen bizalom, amit a jónevű, magát rendre New York-inak ábrázoló filmrendező ezeréves hőse, a csetlő-botló balfácán, a nagyvárosi slemil, a blabla- bla iránt táplál: anyagcsere-történetének aktuális epizódjában sem fognak csalódni a rajongói.

 • Film: A falra hányt ördög (Mathieu Kassovitz: Gothika)

  A mi kutyánk kölyke, egy konkrét magyar most Hollywoodban is megmutattaÉ Mielőtt rátérhetnénk, hogy mit is, mijét is, nézzük a pedigréjét: mitől magyar? Hacsak nem a származása miatt, ami persze itt másodlagos. Magyarországon szokásban van felpanaszolni az amerikai vízumügyintézés mérsékelten barátságos voltát, miszerint ott nem is várják olyan nagyon a magunkfajtát, jaj.

 • Lemezbemutató: Első hallásra (Blind Myself: Worst-Case Scenario)

  Azt nem tudni, Arisztotelész előtt hogyan nézhetett ki egy valamirevaló történet, de utána már kialakult az a vonzó tulajdonsága, hogy eleje, közepe és vége van, a részei kölcsönösen magyarázzák egymást, egy későbbi esemény fényében értelmet nyerhet egy korábbi esemény és viszont - így kerek a világ és a történet.

 • Nyolc kis kritika

  n Backyard Babies: Stockholm Syndrome A pár éve még roppant vonzó skandináv rakendrollmozgalomnak mára jócskán megfonnyadt a lendülete: vezérzenekarai közül tavaly a norvég Gluecifer és Turbonegro keserített el, idén pedig a svéd kedvenceimen van a sor.

 • Online könyváruházak: Fejlesztés alatt

  Miután Németországban legalább három város hirdeti magáról, hogy náluk látható a világ legnagyobb kakukkos órája, vagy ott "él" a legtöbb kerti törpe, a helyi értékén kell kezelni, amikor a hazai online könyváruházak többsége "a legnagyobb választékkal" meg "a legalacsonyabb árral" kecsegtet.

 • Tanár és szerkesztő: Gartner Éva (1934-2004)

  Magunk között mindig csak "a Gartner"-nek neveztük. Akkor is, amikor még szemtől szembe tanárnőnek vagy Éva néninek szólítottuk, és akkor is, amikor sok évvel később nagy nehezen sikerült rábeszélnie minket az évázásra és a tegeződésre.

 • Cisztás fibrosis: Levegőt!

  Bár jellemzően fehér bőrűeket sújt, gyógyíthatatlan és feltételezhetően Chopin is ebben szenvedett, a cisztás fibrosist (CF) az érintetteken kívül kevesen ismerik. Nálunk jelenleg kb. ötszáz beteget tartanak nyilván, de elképzelhető,hogy a CF-esek száma ennél jóval nagyobb.

 • Tőzsdére megy a kereső: Googlopoly

  Az internetes keresők piacán egy jó ötlettel, némi kockázati tőkével és működőképes üzleti modellel néhány év alatt szinte egyeduralkodóvá vált Google a dotkom-csőd óta az első olyan internetes vállalat, amely nyilvános részvénykibocsátásra készül.

 • Olvasói levelek

  Ma már köztudott, hogy nagy nap volt március 1-je a Magyar Posta történetében. Elkészült az új logisztikai központ Budaörsön.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...