• MaNcs 16. évf. 19. sz. (2004. 05. 06.)

  Lemez: Tágra zárt álmok (Sun Workshop: We See You )

  Aki elég bátor, és a sok tehetséget felvonultató - persze fúrásban, pózolásban és szlogenekben még annál is gazdagabb - hazai rock and roll-világgal ismerkedik, talán tudja, hogy a 2000-ben alakult Sun Workshop tagjai mindent hajlandók feláldozni közös ügyükért. Pedig jó pár zenekar belerokkant már az ilyen viharos tempóba, s egy alkalommal a Sun Workshopnak is majdnem összejött...

  2004 / 19
 • Elõadás-kritika: A pipaszívás, a macskaugrás és a távolság mérése (Bacsó Béla: Heidegger és a mûvészet)

  Az elõadó (vagy a diákság?) becsületére legyen mondva, a gyönyörû tavaszi idõ ellenére vagy huszonöten ülünk az amúgy kis létszámú esztétika szakon meghirdetett órán. A tanszékvezetõ-oktató azonban láthatóan ennél is nagyobb hallgatósághoz szokott.

 • Kisegítõ iskolák: A probléma részhalmaza

  Egyre élesebb vita folyik a kisegítõ iskolák körül. Szükség van-e a problémás gyerekek elkülönítésére, vagy mindent megold az új varázsszó, az integráció? Hogyan függ össze a hátrányos szociális helyzet a tanulási problémákkal?

 • Társadalomtudományok a könyvtárakban: A füled mögött a kispolcon

  Az egyetemi hallgatók többsége akár diplomát is szerezhet úgy, hogy egyszer sem fogott a kezébe külföldi szakfolyóiratot. Magyarul gõze sincs, mi történik a saját szakmájában kis hazáján kívül (ha egyáltalán a hazai helyzettel tisztában van).

 • Hírek

  nIdõsebbek, lányok Az Országos Felsõoktatási Felvételi Iroda elõzetes kimutatása alapján 2004-ben mintegy 166 ezer központi jelentkezési lap érkezett be, míg 2003-ban 160 ezren jelentkeztek a felsõoktatási intézményekbe.

 • Jakab Béla: Árvák országa (Az egészségügyi reform megbicsaklásáról)

  "Nem engedem, hogy szegény népem vérét gyógyszerspekulánsok szívják! - csapott az asztalra a fõpolitikus, miután meghányta-vetette a dolgokat fõkincstárnokával. - Választási ígéreteink között, nemdebár, szerepelt az ingyenes szívgyógyszer.

 • Szökevény milliárdok

  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - a Figyelõ címû hetilap értesülései szerint - jelentõs, milliárdos nagyságrendû bírság kiszabására készül. A gyanú szerint az M3-as és az M7-es autópálya új szakaszaira kiírt közbeszerzési eljárást az a három konzorcium nyerte meg, amely ajánlattétele elõtt megegyezett egymással az árakban.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Csak az ökör...

  A kísérleti pszichológia egyik fontos megállapítása, kicsit vulgárisan fogalmazva, hogy az ember hülye helyzetekben hülyén viselkedik. Például az elõzõ rendszerben a rendõrök gyakran kerültek hülye helyzetekbe. Ha a rendõr nem a rendet, hanem a rendszert védi, nem tehet mást, mint hogy hülyén viselkedik.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Erõsen habozom, hogy merjek-e írni az emberi gyarlóság egyik végsõ fokáról. Elvégre az olvasó talán hisz az Emberben. De mégis: egyesek a munkahelyi telefonjukról magáncélú hívásokat is bonyolítanak.

 • Beleléptünk

  Épp 10 éve, hogy beleléptünk: A szerk. 2004 májusában írt publicisztikát Magyarország friss EU-csatlakozásáról és Orbánék demagóg ellenkampányáról. Ezzel az írással emlékezünk meg a kerek évfordulóról.

 • Kulturális hírek

  n IDõKERÉK Az ezredfordulót lekéste, de Magyarország uniós csatlakozására mégiscsak sikerült üzembe állítani a Dózsa György úton az Idõkereket, s ha minden jól megy, Herner János, Janáky István és S.

 • Cyber hírek

  n új legénység Péntek éjjel sikeresen landolt Kazahsztán északkeleti lakatlan sztyeppéin a Szojuz TMA-3 orosz ûrhajó, fedélzetén Alekszandr Kaleri orosz, Michael Foale amerikai és André Kuipers holland ûrhajósokkal.

 • Majális a Városligetben: Dalol az élet

  Az EU-csatlakozás és a munka nagy nemzetközi ünnepe szerencsés, esetleg szerencsétlen egybeesése folytán ezúttal is szürreális majálisban gyönyörködhetett a szép-számú közönség. Hegedûs püspöktõl és becukrozott híveitõl az elszánt guevaristákon át a satanista gruftikig mindenki megkapta a magáét, de jó alaposan.

 • Majális a Városligetben: Dalol az élet

  Az EU-csatlakozás és a munka nagy nemzetközi ünnepe szerencsés, esetleg szerencsétlen egybeesése folytán ezúttal is szürreális majálisban gyönyörködhetett a szép-számú közönség. Hegedûs püspöktõl és becukrozott híveitõl az elszánt guevaristákon át a satanista gruftikig mindenki megkapta a magáét, de jó alaposan.

 • Majális a Városligetben: Dalol az élet

  Az EU-csatlakozás és a munka nagy nemzetközi ünnepe szerencsés, esetleg szerencsétlen egybeesése folytán ezúttal is szürreális majálisban gyönyörködhetett a szép-számú közönség. Hegedûs püspöktõl és becukrozott híveitõl az elszánt guevaristákon át a satanista gruftikig mindenki megkapta a magáét, de jó alaposan.

 • Budapest: Ütött az utolsó órád

  Most már tudjuk, egy uniós csatlakozás megünneplése abból áll, hogy az eleve adott május elsejéhez hozzácsapunk egy kis augusztus huszadikát (légiparádé, tûzijáték), pici szilvesztert (durran a pezsgõ, és vonul a nép az Andrássy úton), a teljes magyar szórakoztatóipart és egy végtelenül unalmas avatóünnepséget.

 • Csatlakozási ünnepek Szlovákiában: Euroatyafiak

  Ipolyság tíz perccel elõbb csatlakozott, Pozsony meg majdnem lekéste, de hallottunk olyat is, hogy Szlovákia fõvárosa a döntõ órákban Ostrava volt, az integráció legnagyobb hõsei pedig Hossa és Petrovicky.

 • Csatlakozási ünnepek - Németország: Berlin felett a luftballon

  Mindenekelõtt beszartam. EU-s újbürgerként azt gondoltam, részt veszek a Kreuzbergben tradicionálisan megrendezett május elsejei híres, úgynevezett forradalmi demonstráción. De aztán kiderült, hogy több ilyen tüntetés van, és a bõség zavarában nem tudok választani.

 • Lévai Katalin miniszter egy éve: Kicsit vagyok még

  Az esélyegyenlõségi miniszter csaknem egy év után vált, és a nagyobbik kormánypárt EP-képviselõjeként hamarosan nemzetközi vizekre evez. Lévai Katalin eddigi munkájáról, listás szereplésérõl kormánypárti képviselõket kérdeztünk, és utánajártunk annak is, van-e harc utódlása körül.

 • Számvevõszéki jelentés a Nemzeti Színházról: Emlékmû

  A létezõ Nemzeti Színház helykiválasztását, építését és aztán magát az épületet számos kritika érte. A végeredmény, ismerve a mûtárgy genezisét (ami a pitiáner politikai bosszú és kivagyiság keverékében keresendõ), nem is lehetett más.

 • Mozlimok Magyarországon: Igaz és igazabb hitûek

  A Bartók Béla úti Dar-Alszalam mecset egyik vezetõjének múlt hónapbeli letartóztatása "terrorcselekmény elõkészítése" gyanúja miatt reflektorfénybe állította a hazai mozlimokat. A több tíz ezernyi magyarországi Allah-hívõt három nagyobb szervezet képviseli, amelyek nincsenek egymással szívélyes viszonyban.

 • A Munkáspárt és az EP-választás: Nemzetközivé lett

  2002-ben a Kádár-nosztalgiára építõ kampányával negyedszer is az Országházon kívül rekedt Munkáspárt népszerûsége a közvélemény-kutatók többsége szerint kimutathatatlan. A párt városligeti majálisán elhangzottak alapján, az elmúlt két év politikájában bekövetkezett fordulat után elképzelhetõ: Thürmer Gyula pártját korai lenne leírni.

 • "Hétköznapi ellenállás" (Khaled)

  Az algériai raizene legismertebb elõadója hosszú ideje Európában - Franciaországban, újabban pedig Luxemburgban - él. Három éve járt elõször Magyarországon, most pedig a Hõsök terén, az uniós csatlakozási koncerten lépett föl.

 • Kiállítás: Theatrum zingaricum (Hajdu András képei a Mai Manó Házban)

  A klasszikus - sokszor tudatosan fekete-fehér - szociofotó látásmódja ma már csupán rétegérdeklõdésre tarthat számot, a szomorkodásra hajlamos tojásfejû-eken kívül ugyanis nemigen érdekel már senkit. Már csak ezért sincs a romákat bemutató szociofotóknak valódi társadalmi hatásuk mostanában, pedig a hathatós roma érdekvédelmi politika és a témába vágó, a mindenkori négyéves cikluson túlmutató kormányzati stratégia mellett megkerülhetetlen volna - sõt, a politikai cselekvést tulajdonképp elõfeltételeznie kellene -, hogy megismerjük roma honfitársainkat szûkebb hazánkban, illetve legalább Európának ezen a kelet-közép-európai fertályán.

 • Hogyan mûködik a kismadár? (Zalavári József formatervezõ-mûvész )

  Designökológiai kislexikon címû könyvében új szellemben értelmezi az ide vágó fogalmak sorát a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem termék- és formatervezési szakának adjunktusa.

 • Ej, mi a kő, banya?

  Sylvain Chomet: Belleville randevú - Francia rémes

  Először a macskakőről. Mert ebben a felnőtteknek ajánlott egész estés rajzfilmben minden a macskakőről szól. Álmomban Lengyel Péter voltam, és eladtam a Macskakőt a Disneynek.

 • Színház: Britannia Gyógyintézet (A Madhouse elõadásai)

  A tébolydáról elnevezett társulat tagjai: Matt Devere, Mike Kelly és Jon Fenner. 'k alkotják Magyarország egyetlen profi, a Merlinben rezidens angol színházát, de így kevesen is, sõt talán ezért, valódi színházat csinálnak, olyat, amit csak a színészek folyamatos összezártsága érlelhet.

 • Kísérõfilm: Szerotonin (Meskó Zsolt: Somlói galuska)

  Hatásos gyógyír szerelmi bánatok és egyéb sorscsapások ellen? A variációk széles skálája ismert. Ott van ugye a "kutyaharapást szõrivel" verzió, aztán a férfias stíl, az alkohol, valamint a nõk számára kézenfekvõ feminin variáns, amikor is az ember lánya tehetetlenségétõl vezérelten teletömi magát édességgel.

 • Lemez

  Hancúr, nyárig

  Auf Der Maur: Auf Der Maur

  Szegény Courtney Love-ra eléggé rájár a rúd mostanság: nem elég, hogy friss szólólemeze, az America's Sweetheart annyira vérszegény és unalmas lett, hogy az még tõle is túlzás, most volt kolleginája is rápirít az elsõ önálló anyagával.

 • Nyolc kis kritika

  színház n David Gieselmann Herr Kolpert címû darabját az (m) színház mutatta be a Mu Színház stúdiójában; az alig harmincéves szerzõ eléggé rutinosnak, bár nem túl eredetinek látszó színpadi konstrukcióval áll elõ.

 • Lévai Katalin miniszter egy éve: Kicsit vagyok még

  Az esélyegyenlõségi miniszter csaknem egy év után vált, és a nagyobbik kormánypárt EP-képviselõjeként hamarosan nemzetközi vizekre evez. Lévai Katalin eddigi munkájáról, listás szereplésérõl kormánypárti képviselõket kérdeztünk, és utánajártunk annak is, van-e harc utódlása körül.

 • Sci-fi találkozó a Városligetben: Pionírok, veteránok

  Immár nyolcadik alkalommal rendeztek - mégpedig az Eredeti Csillagok Háborúja Klub Egyesület szervezésében - országos science fiction találkozót, ezúttal a PeCsában, illusztris vendégek részvételével. Két agg admirális, Kemény Henrik, Sturmgewehr és manga - mindenki megkapta a magáét.

 • Szambó: A vörös karate

  A vodkabûz mellett más fegyverük is volt a szovjet katonáknak, a puszta kezük. A legenda szerint a Wehrmacht katonáinak parancsban tiltották meg, hogy bunyózzanak a Vörös Hadsereg vitézeivel. Hitler pogány istenek újraélesztésébe ölte a pénzt, Sztálin verekedni tanította fiait.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...