• MaNcs 16. évf. 20. sz. (2004. 05. 13.)

  "Médiaesemény volt, semmi más" (Gulyás József (SZDSZ) a brókerbizottság eredménytelenségérõl)

  Meglehetõs szkepszissel fogadtuk tavaly õsszel a K&H brókerbotrányát vizsgáló országgyûlési bizottság megalakulását (lásd: Dúvadak, Magyar Narancs, 2003. október 9.), és igazunk lett. Még a rossz emlékû "megfigyelési" bizottság munkáját is sikerült alulmúlnia a pár hete végleg kimúlt testületnek. Az egyszerre röhejes és elszomorító jelenetek sorával terhelt "ülések" (lásd:...

  2004 / 20
 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  A nyelvrokonság rengeteg embert érdekel. De miért érdekes a laikusnak egy szakmai kérdés? Az embereket mérsékelten szokta felizgatni, hogy a hagyma és a liliom rokonok, hogy a higany is fém, a Neptun viszont nem csillag, hanem bolygó, és egy folyón a felsõ- szakasz lejjebb lehet, mint az alsó- szakasz.

 • Sajó László: Öt és feles

  A tömeg a kordonnak préselõdik, rémült ronaldinhós gyerekek apukák nyakában, nyissátok ki, barmok! Európa! Kordonrácsok dõlnek s a nép boldogan özönöl Európába. Teli a stadion, zászlók, himnusz, K. Dezsõ, nem szokta, énekli.

 • Antal Dániel: Az európai föderalista (Az egységes alkotmány tétjérõl)

  Mi, azok az európaiak, akik egyetértünk a föderáció eszméjével, akár hátra is dõlhetnénk. A tagállamok politikai elitjei erõfeszítéseink nélkül ajándékoznak meg bennünket egy céljainknak megfelelõ közös alkotmánnyal.

 • Antal Dániel: Az európai föderalista (Az egységes alkotmány tétjérõl)

  Mi, azok az európaiak, akik egyetértünk a föderáció eszméjével, akár hátra is dõlhetnénk. A tagállamok politikai elitjei erõfeszítéseink nélkül ajándékoznak meg bennünket egy céljainknak megfelelõ közös alkotmánnyal.

 • Büntetni és maradni

  Az Egyesült Államok és szövetségesei nem azért mentek Irakba, hogy foglyokat kínozzanak; de hogy a fegyveres beavatkozással rokonszenvezõ liberális intervencionalisták - köztük ez a lap is - nem ezért támogatták az akciót, egészen bizonyos.

 • Bátraké a szerencse

  Kampány van, de mintha errõl csak az ellenzék és a kisebbik kormánypárt értesült volna.

 • Kulturális hírek

  n FOTÓHÓNAP Már zajlik az idei fotóhónap, habár a hivatalos megnyitó május 13-án esedékes a Ludwig Múzeumban, a brazil Sebastiao Ribeiro Salgado Exodus című, a földönfutólét képeit elénk táró kiállításának vernisszázsán.

 • Cyber hírek

  n Európai űrsikló Szombaton sikeresen landolt az a pilóta nélküli európai űrrepülőgép, amelyet két és fél kilométernyi magasságból, egy helikopterről bocsátottak a levegőbe - írta az Index az AP nyomán. A német gyártmányú EADS Phoenix űrsikló műholdas helyzetmeghatározó rendszerrel navigált kisméretű modelljét egy nagy teherbírású helikopterről bocsátották a levegőbe Svédország felett, szombat délelőtt háromnegyed tízkor.

 • Lesz-e alkotmánya az uniónak?: A lélek és a számok

  A dilemma, hogy vajon az unió képes lesz-e továbblépni az európai föderáció irányába, nem kis részben a hónapok, évek óta vitatott alkotmányos szerzõdés sikerén múlik. Ám az alkotmányozást váratlan viták akasztották meg, melyek mögül lehetetlen nem kihallani a nemzetállami felhangokat.

 • Népirtás Szudánban: Lovasroham

  Január elsõ napjai óta, amikor a kartúmi kormány és a dél-szudáni felkelõk képviselõi végre megállapodtak a majdani békekötés alapvonalait illetõen, egyre aggasztóbb hírek érkeznek Afrika legnagyobb országának nyugati határvidékérõl.

 • Az erdélyi magyar napi- és hetilappiac: Ady Endre unokái

  Az erdélyi magyar érdekképviselet tavalyi szakadása, valamint az idei romániai választások eredménye (a kettõs állampolgárság felvetésével) a magyarországi belpolitikára is közvetlen hatással lehet. Fontos szempont tehát, hogy a budapesti és a bukaresti tévécsatornákon, illetve a Kossuth rádió hírmûsorain kívül honnan szereznek tudomást az ottani magyarok saját közéletük eseményeirõl.

 • Új tulajdonosok a Hír Tv-nél: Kecske, káposzta

  A Hír Tv "jobbos" kötõdése a kezdetektõl nem titok. A csatornát mûködtetõ részvénytársaságot pár hete megvásárló új tulajdonosok kapcsolatba hozhatók az elõzõ befektetõk egy részével is, de ennél érdekesebb az összefonódásuk az Orbán-kormány alatt jelentõs gazdasági érdekeltségeket kiépítõ cégekkel.

 • Az Arago-birodalom a Lágymányosi-öbölben: Láb az ajtórésben

  A városépítõ Demján Sándor példáját követve Leisztinger Tamás, az Arago Befektetési Holding Rt. vezére is grandiózus ingatlanfejlesztést tervez - igaz, õ a Duna túlsó partján. Az üzletember áprilisban a cégein keresztül meghatározó befolyást szerzett abban a projekttársaságban, melyet a XI.

 • Fesztivál: Világra szól

  Elsõ alkalommal rendezték meg május 6. és 10. között a Broadway Budapest Világra szólunk címû fesztivált, a "pesti Broadway", azaz a Nagymezõ utca környékén.

 • Könyv: Gyönyörök a sajtógályán (Márai Sándor: Mûsoron kívül )

  Köztudott, hogy az újságírás a két háború közti magyar próza átka és áldása volt egyben. Átka, mert a folyamatos újságba írás félelmetes módon tárcásította el még a legnagyobbak szépprózáját is. Az író anyagi kényszerûségbõl hozzászokott a gyors, az éppoly csillogó, mint felületes munkához, és olykor sajnos regényét is tárcaként kente le.

 • Film: Végítélet helyett

  Gus Van Sant: ElefántRégi barátunk a föld helyett most az eget kémleli. Arra keres választ, hogy létezik-e valaki, aki irányítja az itteni történéseket. Nem lát ilyent. Sebesen futó felhõk, napsütés, a kék ég üres.

 • Film: Végítélet helyett

  Gus Van Sant: ElefántRégi barátunk a föld helyett most az eget kémleli. Arra keres választ, hogy létezik-e valaki, aki irányítja az itteni történéseket. Nem lát ilyent. Sebesen futó felhõk, napsütés, a kék ég üres.

 • Opera: Az Ostblockból (Richard Wagner: Lohengrin)

  Katharina Wagner méretes követ hajított a magyar operajátszás képzeletbeli állóvizébe. A Wagner dédunoka Lohengrin-értelmezése ugyanis olyan, mint maga a politika. Tetszik, nem tetszik, szeretjük, gyûlöljük, de kénytelen-kelletlen közünk van hozzá.

 • Lemez: Hatvankilences (The Beatles: Let It Be... Naked)

  2003 végén az EMI kiadta a Beatles Let It Be címû lemezének átszerkesztett-áthangszerelt, újrakevert változatát, s mindezt Lennon "nélkül". George Harrison és Ringo beleegyezett a McCartney vezette produceri munkába.

 • Nyolc kis kritika

  n Mizser Attila szakmai gyakorlat külföldön című második, különösen igényes kivitelű verseskötetét olvasva hamar engedhetnénk a csábításnak, azonnal értékeljük könnyedsége, formakészsége és látszólagos felületessége alapján.

 • Lázadó mozi: Vásott kölkök vászna

  Gus Van Sant Elefántja nemcsak izgalmas formanyelve, de a tartalma miatt is figyelemre méltó. Persze nem a kamaszok világáról szól, hanem terroristák által tematizált globális közgondolkodásunkról. De nincs ezzel egyedül.

 • Omega-turné 2004: Isten hozott a panoptikumban!

  A múlt szombaton jó volt zalaegerszeginek lenni. A focisták hét-nullra verték a fõ ellenséget, a Szombathelyt, az Omega pedig itt kezdte országos turnéját. A város lakói egy estére a sosem volt aranykorban érezhették magukat: a foci és a rock, ez a két magyar mostohagyerek most az egyszer a csúcson járt.

 • Kendertüntetés: Egy nap gyep

  A tavalyinál lényegesen békésebb és nyugodtabb körülmények között zajlott le az idei kender tárgyú demonstráció, az ellentüntetõk - néhány tojásdobálót leszámítva - tisztes távolban huzakodtak a rendfenntartókkal.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...