• Várhegyi Éva: Ekotrip

  Most, hogy a nemzetközi jog szerint elháltuk a házasságot, ágytól-asztaltól csak ásó, kapa és a nagyharang választhat el minket. Meg két apróság: a Schengen és az euró. A határok számunkra még nem váltak virtuálissá: hiába elég útlevél helyett személyi, a regisztrációt most sem ússzuk meg, legalábbis az elsõ schengeni határállomásnál.

 • Tandori Dezsõ: ugri

  futi

  Promalee el lett határozva, de majdnem az lett, hogy mégse lett fogadva. Ilyen az, ha nekem külön elhatároznom kell valamit: üldögéltem fényes télutó-idõn (Cheltenham, az ugri-futi fesztivál mindig március második hetében kedd, szerda, csütörtök), esõfelhõszegélyekkel ragyogott a hideg napfény, Bentley csikordult fel a murván, japánok ették a fásztot, meg-meghúztam üvegem, akkor és még 4-5 hónapja is, bírtam a bor ízét, eleve a borszerûséggeli ínyérintkezést.

 • Búr-Baky Miklós: Fiatal desperádók, eszelõsök

  A fiatal - az alábbiakban még közelebbrõl jellemzendõ - desperádók nem is olyan régen letûnt és persze a lehetõleg mihamarabbi visszatérésre készülõ kormánya nem az elsõ desperádó-kormányzat volt Magyarország elmúlt száz évének történelmében.

 • Népszavazás

  Az Országgyûlés hétfõn döntött a kórház-privatizációs népszavazás kiírásáról. A kezdeményezõ a Munkáspárt volt, amely (a Fidesz deklarált segítségével) összeszedte a minimálisan szükséges 200 ezer aláírást; és ez utóbbiak hitelesítése, valamint az Országos Választási Bizottság kedvezõ döntése után a Ház nem is dönthetett másképp.

 • A szerk.

  Nem két fillér

  Ismét lelketlen demagógok támadják a magyar demokrácia alapintézményeit. Most például sokallják azt a rongyos háromszázmilliót, amennyiből az ország, különösen annak felelős pártjai, legfőképpen pedig a soraikból rekrutált delegáltak a külföldön szavazó pár ezer állampolgár voksának tisztaságát hivatottak ellenőrizni - természetesen pártközi keretekben, lehetőleg bizniszosztályon.

 • Kulturális hírek

  IDENTITÁS Még egy hétig, május 29-ig megtekinthetõ Iski Kocsis Tibor Identitás címû kiállítása a Deák Erika Galériában. Illusztrációnk a Shara címû festmény egy részlete. MEGHALT RÖKK MARIKA 91 éves korában, a Bécs melletti Badenben elhunyt Rökk Marika, az osztrák-magyar operettvilág és a német zenés film egyik legnagyobb sztárja.

 • Cyber hírek

  Majdnem az ûrben a magánûrrepülõ Pilótával a fedélzetén hatvannégy kilométeres rekordmagasságba jutott a SpaceshipOne magán-ûrrepülõgép Kalifornia fölött. Ez volt az utolsó tesztek egyike, mielõtt hivatalosan is elindulhat az ûrbe - adta hírül az Index a BBC nyomán.

 • Határ csatlakozás után: Megint védõbástya

  Magyarország május 1-jétõl keleten és délen - 1103 km hosszan - az unió külsõ határa lett. Igaz, a schengeni függöny csak három év múlva ereszkedik alá. A határõrség külföldi segítséggel felturbózott eszközparkja a megkurtított költségvetés miatt sok helyen csak korlátozott mértékben vethetõ be: a megszorítások miatt egyesek máris a szervezet ellehetetlenülésérõl beszélnek.

 • Szocialista kampány: "Itt kell bokszolni?"

  Katonásra szabott, másodosztályú multicég vagy karizmatikus egyházi szeánsz díszletei között csüggedt tekintetû nyugdíjasokat buzdított kampánymunkára az MSZP szombati kampánynyitóján a SYMA-csarnokban. Medgyessy Péter szerepléseit két hónapon át követtük.

 • Polgári kampány: Amikor kiszabadul a csapatszellem

  A polgári körök és a Magyar Demokrata "Történelem Fõ utca" elnevezésû politikai-kulturális roadshow-jának résztvevõi a múlt szombaton a sümegi vár aljában vertek tábort. Szájer és Simicskó mellett Bencsik és Vikidál is a Fidesznek kampányolt.

 • Gazdasági bűncselekmény gyanúja a BCB Egyesült Textil Rt.-nél: Szálak és szövet

  Csődbűntett, hűtlen kezelés és sikkasztás alapos gyanúja miatt folyik rendőrségi és ügyészségi vizsgálat a békéscsabai BCB Egyesült Textil Rt. ügyében. Április végén a helyi rendőrök több személyt őrizetbe vettek; egyik társuk a "Balaton egykori királya", Szlávy Bulcsú meggyilkolása gyanúja miatt jelenleg is előzetesben van.

 • Túlélõtúra: Új magyar kiállítás Auschwitzba

  Hatvan éve, 1944. május közepén indultak el az elsõ magyar transzportok a lengyelországi koncentrációs és megsemmisítõ táborok felé, ahová most a modern technikát használó kiállítás visszavisz. Túlélõk vagyunk mindannyian.

 • Kiállítás: Az emlékezés torzulásai ("Auschwitz - rekonstrukció 1945-1989")

  Ez a több szempontból is rendkívüli kiállítás eddig nem kapott kellõ nyilvánosságot, holott a rendezõk nem csekély intellektuális bátorságról tettek tanúságot, amikor koncepciójukat kialakították. Nem csak ez a szempont indokolja, hogy mindenkit arra biztassak: tekintse meg a tárlatot.

 • Könyv: Zátony és boldogulás (Borbély Szilárd: Halotti pompa)

  Gyászban betakarított könyv, keserves könyv, megrázó könyv. Középkori keresztény kórusdalok füzére, hitetlen elemekkel átszõtt himnusz-sorozat egy mártírtörténet körül, imák, fohászok és szertartásos ívû szövegek együttese, sokrétegû beszéd a halálról, sõt a Halálról: a pusztulásnak és pusztításnak - a keresztény mitológia képzetanyagával ábrázolt - leírása, értelmének keresése.

 • Színház: Fül, farok (Roland Schimmelpfennig: Az arab éjszaka)

  Doboz a dobozban: Antal Csaba - Bagossy László rendezõi elképzelésétõl nyilván nem függetlenül - dobozt épít a dobozba, melynek egyik, felénk esõ oldalát nagyon és kevésbé szép keleti szõnyegek borítják függöny gyanánt.

 • Film: Infantiliász (Wolfgang Petersen: Trója)

  Az olümposzi istenek látják a lelkemet, elõítéletek nélkül mentem a moziba. Pontosabban: azt elõre elhatároztam, hogy nem érdekel, Wolfgang Petersen rendezõ hogyan írta át Homérosz eposzát. Ez nagyon magas labda volna, utólag nyilvánvaló: két újságoldalnyit is kitenne a "hamisítások" leltára.

 • Koncert: Glóbusz-show (Peter Gabriel)

  Azért ezen gondolkodnom kell. Ahhoz képest, hogy valójában egyetlen elkötelezett Peter Gabriel-rajongóval sem találkoztam az elmúlt három évtizedben, most csak úgy dõltek a népek, s ha nem is töltötték meg az arénát, azért összeverõdtek vagy kilencezren.

 • Lemez: Iparosok (Halo: Body of Light; Godflesh Tribute)

  Az indusztriális alapú mûfajok ritkán vonzottak népes rajongótábort, hacsak nem rendelkeztek valamilyen, a zenéjükön túlmutató ideológiai többlettel (Laibach) vagy slágeresnek is mondható számokkal (Ministry).

 • Nyolc kis kritika

  könyv n Bestseller. A világ nyitott könyv címû kiadványban Lévai Balázs sikeres kortárs írókkal folytatott beszélgetései olvashatók.

 • A nép ópiuma: Tibi bácsi, intézd el!

  Tibi bácsi elintézi... címmel vasárnap délutánonként az egyesen új mûsorfolyamot indítottak el a közszolgálati televízió döntnökei. A vállalkozás egyébiránt annyiban tekinthetõ újnak, amennyiben egy újszülöttnek Tibi bácsi új.

 • Ózd-projekt: Romeltakarítás után

  Dunaújváros, Salgótarján, Tatabánya, Diósgyõr - a szocialista nagyipar fellegvárai közül egy sem sínylette meg annyira a rendszerváltást, mint "zd. A magyar vasipar egykori központjáról sokáig csak a munkanélküliség, a nyomor és a környezetszennyezés jutott az ember eszébe.

 • Asia Center: Két torony

  A rendszerváltást követõ pénzesõ után gombamód szaporodtak az ilyen-olyan centerek, plázák. A sok jellegtelen és egyforma fogyasztói hangár közül az Asia Center nemcsak kültéri igényességével emelkedik ki, hanem azzal is, hogy a nyitás után egy évvel a bérlõk panaszkodnak az alacsony forgalom miatt, és a szülinapi zsúron az üzemeltetõk sem tapsikoltak önfeledten.

 • Body Building a Kongresszusi Központban: Épített környezet

  Jelentõs érdeklõdés kísérte az idei "IFBB-EBFF Férfi Testépítõ és Vegyespáros Európa Bajnokságot", továbbá a mintegy mellékesen zajló termékbemutatót és vásárt. Jelentjük, nekünk, nyiszlett laikusoknak van még hova fejlõdnünk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...