• Ilyés Márton: Ingyenebéd

  Taxiómák

  Bizonyára mindenki látott már kisgyereket, ahogy toporzékolva próbálja rávenni szüleit: vegyenek neki valamit, mondjuk vattacukrot. Az ilyen gyerekek meglehetősen érzéketlenek szüleik érveire, netán anyagi lehetőségeire.

 • Legát Tibor: Pop

  1980-ban, amikor Bonzo meghalt, az ország legjobb dobosa egyet még párbajozott Balogh "Szivacs" Jenõvel az Ifiparkban. Utána csúzlival kilõtte az ORI-székház egyik ablakát, átment a Muskátliba, kért két konyakot, és megcsókolta Beamter Bubi kezét.

 • Kulturális hírek

  CANNES Az amerikaiak fegyvermániáját boncolgató, 21,5 millió dolláros bevételével az eddigi legsikeresebb észak-amerikai dokumentumfilmnek számító Kóla, puska, sült krumpli Oscar-díja után újabb nagy elismerést aratott Michael Moore: a Bush-kormány terrorizmusellenes és iraki politikájával foglalkozó Fahrenheit 9/11 nyerte az 57.

 • Cyber hírek

  Fúziós reaktor Az EU reményei szerint Franciaországban épülhet meg az ITER, a világ legnagyobb kísérleti fúziós erõmûve, amely a Nemzetközi Ûrállomás után a legnagyobb nemzetközi kutatási-fejlesztési összefogás - adta hírül az Index.

 • Belpolitikai vita az iraki magyar misszióról: Virtuális galambok

  Ahhoz, hogy az iraki magyar kontingenst a kormány a mandátum lejárta, vagyis év vége elõtt hazarendelje, kétharmados parlamenti többségre lenne szükség. Egy ilyen döntés esélye egyelõre - a fogolykínzási botrány ellenére - elenyészõ: és nemcsak azért, mert a kormánytöbbség kitart az iraki szerepvállalás mellett, hanem azért is, mert az MSZP és a Fidesz álláspontja közötti különbség árnyalatnyi.

 • Kényszergyógykezeltek: "Többségük embert ölt"

  Anthony Hopkins sokakban mély nyomot hagyott. A kényszergyógykezelést tematizáló hollywoodi opus elsõsorban a bravúros és látványos technikai megoldások felõl mutatta be a kórházat, nem feledve a nézõ pszichés nyomasztását sem.

 • Orbán Viktor Székelyudvarhelyen: Szóljatok a köpcösnek!

  Ki hitte volna néhány évvel ezelõtt, hogy Magyarország uniós csatlakozásának évében magyarországi és romániai magyar politikusok buzdítanak magyarokat magyarok elleni harcra Románia "legmagyarabb" városában?

 • A Millenáris-ügy - I. rész: Látszat és valóság

  Másodfokú jogerõs ítéletében 6,4 millió forint és annak kamatai visszafizetésére, valamint szolgálati autójának visszaadására kötelezte a Munkaügyi Bíróság Berkecz Máriát, a Millenáris Kht. volt ügyvezetõ igazgatóját.

 • "Az országban ez volt a mákony" (Szabó Magda író)

  Jókai Mór halálának 100. évfordulója alkalmából beszélgettünk egyik legkiválóbb ismerõjével és rajongójával az író életmûvérõl.

 • Keményfutam (Németh Gábor: Zsidó vagy?)

  A keserves lelkiismeret-teremtés, az illegális érzések, az önbüntetõ szembesülések és megnyerhetetlen reményfutamok könyve. Egy halott beszélõ helyzetben. Egy élõ, aki csak a nap huszonötödik órájában tud nevetni.

 • Irodalmi szószedet: A kancsal rím

  Egy átlagos magyar rím két szótagra terjed. Vegyük olybá, hogy a két magánhangzó a rím két szeme. Egészséges szempár néz ránk, ha ezek megegyeznek. Az arc, amelybõl ránk néznek, persze különbözõ.

 • Tükör a világra (Denis McQuail: A tömegkommunikáció elmélete )

  Az amerikai stílusú médiapoli-tizálás hazai térnyerésének egyik mellékterméke a kommunikációs szakember, pontosabban: a politikai kommunikációról magyarázó, médiában mutatkozó közszereplõ. Lehet inkognitóban lévõ pártkatona vagy a "média" nevezetû gumicsontban témára lelõ középkategóriás bölcsész, a lényeg, hogy percenként többször is használja a "kommunikációs defenzívába kényszerült" és a "neki sikerült tematizálnia a közbeszédet" fordulatokat.

 • Teljes és csonkítatlan (Fernand Braudel: Franciaország identitása I-II.)

  Kosáry Domokos tanár úrnak teljesen igaza volt. Azt mondta BraudelrõlÉ Na, nem, mindehhez ma már kell némi magyarázat és bevezetõ.

 • Világnyomozás (Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában)

  Az utóbbi években két rendkívüli könyvet olvastam, mindkettő angolul íródott, mindkettő a szerző első magyar nyelvű kötete. Az egyik, Margaret Atwood A vak bérgyilkos című regénye a Jelenkornál jelent meg tavaly, és sajnos semmiféle visszhangot nem keltett.

 • Versek a hírrovatban (Tony Harrison költő)

  A British Council támogatásával Összetartó sorok (Converging lines) címmel rendezett brit-magyar költészeti fesztivál díszvendége jelen volt V című művének premierjén a Trafóban. A költeményt Ferencz Győző nagyszerű fordításában hallhattuk.

 • Se kéj, se sírhant (Irvine Welsh: Pornó)

  Éppenséggel arról is elbeszélgethetnénk, hogy az 1994-es brit kultuszfilm, a Sekély sírhant társulata - Andrew Macdonald producer, John Hodge író, Dany Boyle rendezõ és Ewan McGregor színész - mit bírt hozzátenni a hírhedt Hibernian-szurkoló, Irvine Welsh sokat vitatott regényéhez.

 • Kálvária, feltámadás nélkül (Litván György: Jászi Oszkár)

  Régi közhely: a magyar eszme- és politikatörténet egyik legvitatottabb alakja szegény Jászi Oszkár. A sajátos, máig virulens magyar nemz.-konz.-rad.-sat. ideológia képviselõi szerint Jászi a született ördög, aki elméleti munkásságával elõkészítette, majd a forradalmak alatt gyakorlati politikusként betetõzte a történelmi Magyarország szétverésének áldozatos munkáját.

 • Kirázva (Charles Bukowski: Tótumfaktum)

  Bukowski (1920-1994) Magyarországon, hát az nem egy sikersztori. 1974-ben a Nagyvilág lehozta egy szolidabb novelláját (Mit gondol, érdemes az embernek írásra adni a fejét?, fordította Rákosy Gergely), az mondjuk éppen idejében volt, de aztán semmi hír.

 • Tévúton - Tamási Áron: Emberi szavak (Beszélgetések, vallomások, naplójegyzetek)

 • Jutalomjáték (Szilágyi Lenke fotóművész)

  Sietni kell, hiszen az Ernst Múzeumban már csak a hét végéig látható a műveiből rendezett "életmű-kiállítás". Aki lemarad, keresse a könyvesboltokban, vagy várjon a nyárra, június elején az Eckerman kávézóban színházi képei lesznek láthatók.

 • Katasztrófatörténet (Molnár Attila Dávid búvár-operatőr)

  A hét végén a Millenárison megrendezett 2. Vagabond - Magyar Kalandsport és Természetfilm Fesztivál a hazai extrémsportolók, világjáró dokumentum- és természetfilmesek munkáit mutatta be. Molnár Attila Dávid két díjat is elhozott.

 • Képzőművészet: Átjáró (Tolvaly Ernő kiállítása)

  Tolvaly Ernő az elmúlt évek-ben - akárcsak tíz-tizenöt évvel idősebb pályatársai közül jó néhányan, mint Keserű Ilona, Bak Imre vagy Hencze Tamás - kitartó önreflexióval a szintézis esélyeit vizsgálja. Úgy tetszik, friss munkái sem tesznek mást, mint hogy teret adnak a különböző periódusokban megtalált elemek, motívumok, vizuális gondolatok "sorsának" folyamatos, egymásba kötődő átírásához.

 • Színház: Pályamű (Háy János: A Senák)

  Háy János csupa "istendrámát" ír, eddig hármat. Azt mondja, a királydrámák mintájára találta ki a szót, de amazokban van király, emezekben nincs isten. Vagy hát nem igazán.

 • Film: Hol nem volt vadnyugat (Kevin Costner: Fegyvertársak )

  A tápláléklánc kényes dolog, kockázatos macerálni: a szúnyogot nyilván kevesen siratnák, de a rovarirtóknak, gondolom, hiányozna. Így van ez a moziban is. A filmes alapmûfajokról nyilvánvalóan nem lehet leszokni, nincs is annál szebb dolog, mint cyberhíreket közölni kõtáblán: villanypásztor szabta zsebkendõnyi területen cselezgetni.

 • Britney Spears: Elégséges erotika

  Vitathatatlanul napjaink egyik popzenei gigasztárja. De vajon egy profi producerek által megalkotott, elsõsorban küllemével hódító ikonnal állunk szemben, aki egyébként zenei analfabéta, vagy ellenkezõleg, a mûfaj karizmatikus õstehetségével?

 • Lemez: Előttem van Kelet... (Tízéves a World Music Network)

  Megismerhető-e egy ország zenéje - vagy jellemző stílusirányzata - egy lemezválogatás alapján? Természetesen igen. Természetesen nem. Kábé annyira, amennyire a tenger íze átjön egy útikönyvből.

 • Nyolc kis kritika

  színház Hanoch Levin Nõtlenek és hajadonok címû darabja afféle fogyasztási színmû; a fõleg Amerikában képzõdõ "kilós regények" kedvenc témáját zenésíti meg. Szinglik és az õ partnerkeresõ ringlispíljük: ma itt, holnap ott, ugye.

 • Egyetemes-e az orgazmushoz való jog?: Folytassa, klitorisz!

  A tavalyi év során a magyar sajtóban föl-föltűntek a női körülmetélés témáját feszegető cikkek, bár az nem derült ki, mi váltotta ki hirtelen a téma iránti érdeklődést. A szörnyűségek mozlimellenes ecsetelésén túl más kontextus nem jelent meg a több évezredes hagyomány aktualitásával kapcsolatban.

 • Élő Műszaki Múzeum: Mint ferde torta

  Vagy 300 archív műszaki eszközt és 12 modellt mutatott be a Műegyetem K épületének aulájában berendezett kiállítás. Mindez csepp a tengerben, apró ízelítő a két évszázados múlttal büszkélkedő Országos Műszaki Múzeum tizenötezer darabos gyűjteményéből.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...