• Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Gesztusok

  Egy rokonom az 1950-es évek elején minden este elalvás elõtt elõvette a furulyáját, eljátszott egy magyar népdalt, majd felsóhajtott: "Ez már a kommunizmus, vagy lesz még rosszabb is?"

 • Sajó László: Öt és feles

  Ne engedd, hogy eltûnjön a Nap

 • Kulturális hírek

  SZIGET 2004 Megkezdõdött a jegyárusítás az augusztus 4-11. közötti, 12.

 • Cyber hírek

  Olvad az Északi-sark A globális felmelegedés legalább kétszer gyorsabban zajlik az Északi-sarkkörnél, mint a bolygó többi részén - áll egy nyolc északi ország által megrendelt klímakutatás zárójelentésében. "Jelenleg drámai klímaváltozás zajlik le az Északi-sarkkörön, és körülbelül kétszer vagy háromszor gyorsabban, mint a Föld többi részén" - mondta Robert Corell, az ezernyolcszáz oldalas Arctic Climate Impact Assessment jelentést elkészítõ kutatócsoport elnöke.

 • Polgármester-választás Székelyudvarhelyen: Verseny magyar módra

  A június 6-i romániai helyhatósági választásokon a magyarság számára egyáltalán nem mellékes, hogy a "kritikus tartományokban" milyen nemzetiségû lesz a polgármester. A legnagyobb várakozás furcsamód mégsem a marosvásárhelyi vagy a kolozsvári futamot elõzi meg, hanem a székelyudvarhelyit.

 • A Népszabadság átalakulása: Színes és kalandos

  A múlt héten lezárult a három hónapja, Eötvös Pál lemondása óta tartó interregnum: a dolgozói közös részvény birtokosai megegyeztek a Népszabadság Rt. fõ tulajdonosával, hogy a lapot Eötvös távozása óta megbízott fõszerkesztõként irányító Vörös T.

 • A jobboldal választás elõtt: Ellenkezõ stratégiák

  Másfél évtizeddel a rendszerváltás után a magyar pártstruktúra változatlanul mozgásban van: igaz ez (a látszat ellenére) a baloldalra és még inkább a jobboldalra. A helyüket és identitásukat keresõ formációknak a június 13-i választás sem érdektelen: a jelek szerint azonban az ellenzéki pártok számára nagyobb a tét.

 • A Millenáris-ügy - II. rész: Homályból homályba

  A Millenáris körüli ügyleteket az elõzõ ciklus ellenzéke mindvégig támadta, a kormányváltás után Keller László közpénzügyi államtitkár vizsgálódni kezdett: következménye mégsem lett semminek. Bár az Orbán-éra emblematikus figurája, Wermer András mindvégig ott matatott az intézmény körül, s az is nyilvánvaló, hogy a furcsa ügyletek lebonyolítására felülrõl érkezett utasítás, a rendõrségi - és késõbb a munkaügyi bírósági - eljárás igazából csak a volt ügyvezetõt, Berkecz Máriát érintette.

 • A Magyar Televízió kultúrmûsor-pályázata: Kísérleti idõszak

  Tavaly decemberben a Magyar Televízió pályázatot írt ki kulturális mûsor készítésére. A négy gyõztes - Rakott, Kultóra, Konyak és Gang - mûsoronként három próbaadást készített (az utolsót jövõ kedden láthatjuk), közülük a legjobb szeptembertõl hetenként jelentkezik.

 • Színház: "..mert megoszlik..." (Friedrich Schiller: Stuart Mária )

  Mindegy, hogy a kényszer vagy a rendezõ szülte azt az ötletet, hogy a Bárka Színház legutóbbi elõadásán Stuart Máriát és Erzsébetet is Spolarics Andrea játssza; a lényeg, hogy ilyenformán a darab részben errõl a színházi helyzetrõl szól, részben meg arról, ami ebbõl következik.

 • Film: Az volt a tél... (Roland Emmerich: Holnapután)

  Letörnek a jégmezõk, akár a beszakadt köröm, megolvad a jégsapka és az arcunkba folyik, leáll (megfordul?) a Golf-áram, azután eltûnik a konnektorból is, minden eddiginél pusztítóbb trópusi viharok törnek Kanadára és BAZ megyére, tornádók szedik darabokra Hollywoodot és a kültelki lakóparkot, azután megindulnak a vizek, nyomukban a hideg, s aki nem fulladt meg idõben, az jól megfagy, esetleg megeszik a farkasok, s egyedül a Copacabanán lesz jó embernek lenni - de ezt már eddig is tudtuk.

 • Hangverseny: Két este (Fischer Iván és Kocsis Zoltán koncertjei)

  Kár lenne még temetni a (zene)kultúrát egy olyan városban, ahol két egymást követõ este olyan színvonalú hangversenyeket hallgathatunk, mint május végén a Kongresszusi Központ akusztikai szempontból sokszor elátkozott nagytermében.

 • Lemez: Csendes ülõs (Lou Reed: Animal Serenade)

  Kimondottan érdekesnek tartom, ahogyan Lou Reed rendezkedik az életmûvében. Ahogyan számvet, ahogyan tisztáz, ahogyan letisztul. Ha minden igaz, emlékeznek még: tavaly két albumot is megjelentetett. A The Raven Edgar Allan Poe mûvei révén szembesítette esendõségével, s idézte meg eredendõ irodalmi ihletettségét, míg a NYC Mannel egy nem kevésbé kegyetlen városnézõ túrára csábított, harmincegy válogatott szerzeménye terepén.

 • Lemez: Török gyerek megvágta (Cay Taylan: Su)

  Cay Taylan, miként az tán nevébõl is sejthetõ, Törökországban született, ahonnan, szintén érthetõ okokból, idõvel lelépett, s meg sem állt Bécsig, hogy utóbb samplerrel, laptoppal és hangszerekkel vegye be az egykori K.

 • Koncert: Ugyanaz másképp (Kraftwerk: Tour 2004)

  A hatalmas kivetítő előtt négy konzol, azokon egy-egy Sony VAIO laptop és egy-egy keyboard. A gépeket négy öltönyös, csak a legszükségesebb mozdulatokat végző ember kezeli.

 • Nyolc kis kritika

  lemez n Omara Portuondo: Flor de Amor Bizony, nagyon úgy fest, a Buena Vista Social Club lendülete és minõsége meg nem törik, az istenért sem. Félévente egy-egy lemez, a megszokott társasággal, figyelemmel, gondoskodással - és hát a csúcson.

 • Budapesti melegfront : Ahol egy másra találhatnak

  Rég elmúltak már azok az idõk, amikor a fõvárosi meleg férfiaknak nyilvános vécékben, néhány "alternatív" presszóban és zártkörû házibulikon kellett hajkurászniuk egymást. Budapestet ma sokszínû melegélet jellemzi, számos nyilvános találkahely közül választhatnak a kan-csókra vágyó homoszexuális hímek.

 • Bajnokok Ligája-döntõ: Porto Campeoes Europeus!

  Az UEFA döntése, hogy az idei BL-döntõt Gelsenkirchenben rendezi, az igazi futballturisták számára tökéletes döntés volt, hiszen kizárólag csak a meccsre kellett koncentrálni. A város legkevésbé sem tartozik az utazási irodák hagyományos célpontjai közé.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...