• MaNcs 16. évf. 25. sz. (2004. 06. 17.)

  "Ez nem fájdalom-mentes változás" (Radnai György, az egészségügyi reform kormánybiztosa)

  Lapzártánk idején úgy tûnik, hogy a rendszerváltozás utáni negyedik kormányciklusban, jövõre elkezdõdik az egészségügy átalakítása. Az elmúlt tizennégy év egyik legnagyobb szabású reformjáról lehet szó - már ha a politika az eddigi szokások szerint nem teszi idõ elõtt hidegre a tervezetet. Erre egyelõre semmi nem utal, kritika azonban bõven érte a koncepciót mind a...

  2004 / 25
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Úgy néz ki, ugyanannyi EU-szkeptikus képviseli a "magyar érdeket" az Európai Parlamentben, mint amennyi EU-igenlõ. Nehéz elfelejteni, hogy az uniós tagság kérdésérõl döntõ tavalyi népszavazás nem elsõsorban a MIÉP/Munkáspárt ellenkampánya miatt fulladt meglehetõs érdektelenségbe, hanem fõleg azért, mert a Fidesz-akármi vezére kétértelmû üzenetekkel bizonytalanította el híveit.

 • Tandori Dezsõ: ugri

  futi

  Mert a sport most, Athéni Olümp, érzület lesz, józan eszemnél voltam, s két - ah, aktualizálás az élet sója! "a" tematikus lapszám! - sportos felkérést is rajzokkal elégítettem ki (remélem!), itt az olimpiai köröket mindenféle változatban produkáltam.

 • Kulturális hírek

  DUBUFFET Monet, majd Giacometti után a modern képzõmûvészet újabb nagy alkotóegyéniségének nyílt kiállítása Budapesten: Jean Dubuffet (1901-1985) litográfiái, szitanyomatai és festményei augusztus 29-ig láthatók a Ludwig Múzeumban.

 • Cyber hírek

  A magyar vírus újra támad Egy magát e-mailes képeslapnak álcázó magyar számítógépvírus jelent meg múlt szerda éjjel az interneten - adta hírül a VírusHíradó. A Zafi.B névre keresztelt digitális kártevõ e-mailben és fájlcserélõ hálózatokon terjed, és ugyanazt a "Hazafi, Pécs 2004 SNAF Team" által jegyzett politikai üzenetet tartalmazza, mint a néhány hónappal ezelõtt pusztító elõdje.

 • Fidesz, Festetics-palota: A gyõztesnek szabad

  Az európai parlamenti választás visszaigazolta a vezetõ jobboldali erõ elmúlt kétéves politikáját, a polgári körök létrehozását és a Fidesz szövetséggé alakítását - értékelte Orbán Viktor pártja szocialisták fölött aratott gyõzelmét vasárnap éjszaka a Pollack Mihály téren ünneplõ szimpatizánsok elõtt.

 • MDF, Szilágyi Erzsébet fasor: Ibi tangó

  "Már azt hittem, tényleg nem lehet büntetlenül szövetségre lépni a Fidesszel" - gyorsértékelte az MDF mandátumszerzését egy nekihevült aktivista este 10 óra után néhány perccel, az össznépi diadalüvöltés csitultával.

 • MSZP, Köztársaság tér: "Az már zárva"

  A Köztársaság teret ott hagytuk el bõ két évvel ezelõtt, a 2002-es választások második fordulójának éjszakáján, hogy az egybegyûltek szívérõl nagy kõ esett le, mert Orbán Viktor egy kicsit engedte õket örülni.

 • SZDSZ, Széchenyi rakpart: Hídfõállás

  A választék olyan volt, amilyen, ám az kétségtelen, hogy a szabaddemokraták választási központja tûnt a legkellemesebb helyszínnek a felhozatalból. Egy hajó a Lánchíd lábához horgonyozva a pesti oldalon, még randevúhelyszínnek is simán elmenne.

 • Európa: Össznépi büntetõ

  Huszonöt év óta választják közvetlenül a tagországokban az Európai Parlament képviselõit. A mostani, hatodik alkalommal volt a legalacsonyabb a részvételi arány: 1979-ben még meghaladta a 60 százalékot, öt éve már 50, most pedig 45 százalék alá süllyedt, amiben jelentõs szerepe volt az új tagországokban - mínusz Ciprus és Málta - tapasztalható érdektelenségnek.

 • Szlovákia: Európa végén

  A vártnál is nagyobb arányban felejtették otthon magukat a szlovák választók, nem gerjedtek be az EP-választástól, de hát ezt nem is lehetett tõlük várni. Akkora az elkeseredettség az országban a kormány reformjai miatt, hogy a politika szó hallatán már kést rántanak a kocsmában.

 • A Tokaj Kereskedõház Rt. privatizációja: Nektárt csepegtetnének

  Bár az eredmény még nem ismert, szinte biztos, hogy június 14-én, az ajánlattétel napján eldõlt a Tokaj Kereskedõház Rt. sorsa. Az ÁPV Rt. annak ellenére (mások szerint: annak köszönhetõen) hirdette meg Tokaj-Hegyalja máig meghatározó "boros" cégét, hogy az állam így akár a legnagyobb aszútermelõ kimúlását s ezzel a borvidék halálát is elõsegítheti.

 • Színház: Délibábos (A Mária fõhadnagy az Operettben)

  A válasz: hát azért mentem el azon melegében az operettszínházba megnézni Huszka Jenõ Mária fõhadnagy címû operettjét, mert az volt kiírva, hogy Bagó Bertalan rendezte, aki rendezni szokott itt-ott mostanában, és az Operett ilyen-olyan sufnijaiban is rendezõk dolgoznak olykor; mindez engem messzemenõ következtetésekre csábított.

 • A nép ópiuma: Az élet nagy titkai (A T Akták: Halál)

  Hétfõ este, fõmûsoridõben, több-kevesebb rendszerességgel jelentkezik az M 1-en a T. A. mûsorvezetõ személyétõl nyilván nem függetlenül szerényen csak T Aktáknak nevezett produkció, melynek legutóbbi epizódja a halállal foglalkozott.

 • Lemez: És hogy ez most (Patti Smith: Trampin')

  A napokban láttam egy kulturális tévémûsort, arról szólt, hogy hol végzõdik a nosztalgia, és hol kezdõdik a retro. Érdekes probléma volt, de nem sikerült belemélyednem, viszonylag hamar gutaütést kaptam.

 • A vándor megpihen (Steve Lacy 1934-2004)

  2004. június 4-én meghalt Steve Lacy. A szopránszaxofon királya volt, útkeresõ zeneszerzõ, és még jó ember is.

 • Nyolc kis kritika

  lemez n Body Movement Egy újabb, meghökkentõen friss és izgalmas válogatás - ezúttal az osztrák Soundlab kiadótól. Tizenhat szám, a létezõ legkülönfélébb mûfajokban: new wave diszkó, diszkrét electroclash, elképesztõ sötét triphop, absztrakt jódli, dzsesszes melankólia és Die Kruppsra emlékeztetõ zúzás - ez az, amit tényleg nem lehet megunni.

 • "Belepakolhatsz mindent" (Raven, az RVN frontján)

  Raven a Quantum State psytrance-formációban kezdte elektronikus zenei pályafutását, majd nagy sikerû zenetechnikai, -készítési cikksorozatot jegyzett a Drumandbass.hu-n, megalapította és azóta is gondozza a Triphop.

 • Foci Eb: Jött Zorro!

  Kiábrándult portugálok, brutális retrofrizurák, egyelõre sikertelen lokális drogváltási stratégia, francia csoda és szegény csokker Beckham - ennyi egyelõre a foci Eb mérlege, de mint tudjuk, a java még hátravan.

 • Budapesti kerékpárutak: Tour de Franzstadt

  Egyes szakemberek hajlamosak egy város fejlettségét a megépített kerékpárutak hosszával, illetve a biciklivel közlekedõk arányával mérni. Budapest egyik viszonylatban sem dicsekedhet elõkelõ helyezéssel.

 • Masszázs: A boldogság kapujában

  Nincsenek mellékhatásai. Oldja a feszült, merev izmokat, frissíti a vérkeringést, enyhíti a depressziót és a szorongást, gyógyír egy csomó krónikus bajra. Néhányat kipróbáltunk.

 • Mobilkonferencia - negyedszer: Helytelen utakon

  A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete a T-Mobile Magyarországgal közösen negyedik alkalommal rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a múlt héten Budapesten a legújabb telekommunikációs vívmányok mindennapi életünkre gyakorolt hatásairól.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...