• Hátizsákos világjárás: Szekérrel Bangkokba

  Az idegenforgalmi szakemberek szerint a magyarok úti céljuk kiválasztásakor kizárólag a költségeket mérlegelik. Arra azonban már nem gondolnak, hogy számos egzotikus túrát saját szervezésben, az igények radikális visszafogása mellett jóval olcsóbban megtehetnek, mint azt sejtenék.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  A kormány döntése alapján - nem rövid haldoklás után - kimúlt a sorozás intézménye. Beh sok szép dolog vész el örökre! A nosztalgiázás persze nem túl hiteles az én számból, egyetemre járás címen sikerült ellógnom ezt is, mint annyi mást.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Az alapfogalmak tisztázása minden tudományban a legnehezebb. A fizikában, mely a fény és az idõ kapcsolatára épülõ tudomány, két dolgot nem lehet rendesen definiálni: a fényt és az idõt. Pedig ott Nobel-díjasok vannak.

 • Dénes Ferenc: Mese az ingyenjegyrõl

  Az európai parlamenti választásokra készülõdve a kis állatok munkához láttak. Hû, micsoda sürgés-forgás, micsoda kalapálás, csattogás hallatszott a kesztyûbõl! Ígért itt mindenki mindent: a pocok kátyút az autósoknak, a cinke esélyegyenlõséget az esélyegyenlõtleneknek, a béka olcsó gyógyszert a betegeknek, a szarvasbogár áremelést a nyugdíjasoknak, az öreg, rövidlátó hangya üvegszemet mindenkinek.

 • Forrai Éva: A pokol pribékjei (A prostitúció és a magyar demokrácia csõdje)

  Miután a "jogállamiság forradalmával" a magyar értelmiség megváltotta a rendszert, most egy - a világon egyedül Svédországban érvényes - törvény bevezetésével a kurvákat is megváltaná egy kis létszámú, de befolyásos "mozgalom", mely a prostitúciót a magyar demokrácia csõdjeként emlegeti.

 • Szünidei matiné

  A júniusi 13-i európai parlamenti választáson vesztes MSZP pártelnökcserére készül (lásd e számunk Nagyítás rovatát), az MDF antiibista parlamenti képviselõi Lakitelek-munkacsoportot alakítottak, míg az SZDSZ-ben az EP-mandátumot nyert Szent-Iványi István megüresedõ listás országgyûlési helyére bejelentkezett Kuncze Gábor belsõ ellenzéke.

 • Nem csak a hübrisz

  A múlt héten két és fél év kenkõdés után elfogadta az unió alkotmányát a brüsszeli csúcs. A dokumentum jelentõségét e pillanatban nem könnyû felmérni: egyrészt azért, mert az unió döntéshozatali mechanizmusának változásai csak évek múlva lépnek életbe, másrészt mert óhatatlanul is a pillanat befolyása alatt állunk.

 • Kulturális hírek

  SOTHEBY'S: MAGYAR AUKCI" Rekordárat ért el Benczúr Gyula itt látható, Nyári piknik címû festménye a Sotheby's június 15-i, londoni árverésén: 60-80 ezer fontra becsült árához képest 162,4 ezer fontért vette meg egy amerikai magángyûjtõ az 1876-ban Münchenben készült képet - aukción még nem fizettek ennyit Benczúrért.

 • Cyber hírek

  Forró éjszakák A brit meteorológiai intézet elemzõi szerint a globális felmelegedés intenzívebben érinti a városi területeket, ahol a jármûvek és az épületek miatt a levegõ, a beton és az aszfalt az egyéb területekhez képest még jobban átmelegszik, és sokkal tovább, akár egész éjszakára megtartja a forróságot.

 • A Jukosz-ügy és az orosz demokrácia: Harc a nagyúrral

  A múlt héten elkezdõdött Moszkvában a Jukosz olajtársaság két vezetõjének, Mihail Hodorkovszkijnak és közvetlen munkatársának, Platon Lebegyevnek a pere. Az államügyész bûnszövetkezetben elkövetett sikkasztással, adócsalással és privatizációs visszaélésekkel vádolja õket: mindösszesen 3,5 milliárd dollár értékben.

 • Belmozgás az MSZP-ben: Sokk utáni terápia

  Az elvesztett európai parlamenti választás után felgyorsultak az események a szocialista pártban. Bár Kovács László elnök a voksolás estéjén még tisztes helytállásról, Medgyessy Péter kormányfõ pedig a kormánnyal elégedett társadalomról beszélt, június 15-én, kedden bejelentették Kovács õszi visszavonulását és a 2005-re tervezett tisztújítás elõrehozatalát.

 • Hiller István politikusi portréja: Egy filosz - tele vízióval

  "A szociáldemokrácia - pezsgés és tûz!" - ez az egyik kedvenc mondata Hiller Istvánnak, aki a legjobb eséllyel indul a pártelnökségért az MSZP októberre tervezett tisztújító kongresszusán. A jelenlegi kultuszminiszter - akinek nemcsak a párt elvárásai, de hatalomtechnikai szempontból is távoznia kellene a bársonyszékbõl megválasztása esetén - az MSZP egyik feltörekvõ reménysége, s elfogadottsága még az ellenoldal hívei körében is jelentõs.

 • A Magyar Nemzet pere a Narancs ellen: Ötbõl egy

  Miután a fentiekben eleget tettünk kötelezettségünknek, a rend és a becsület kedvéért lássuk, ki mit nyert, és mit vesztett ebben a perben. A lapunk ellen a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. által benyújtott kereset öt pontban követelt sajtóhelyreigazítást.

 • Osztrák tulajdon a Budapesti Értéktõzsdében: A bécsi szál

  Kelet-közép-európai szintû, az egyes börzék túlélési esélyeit megsokszorozó együttmûködés a régió tõzsdéi között, avagy üzletféltésbõl elkövetett "mezei" felvásárlás? A Budapesti Értéktõzsde (BÉT) eddigi, az árutõzsdével való integrációra alapozott pályájának a meghosszabbítása vagy e stratégia sutba hajítása?

 • A Hajdú-Bét Rt. felszámolása testközelbõl: Egy-egy szárnyat, combot

  Az elmúlt hónapokban Magyarország legnagyobb baromfi-feldogozó cége - nem minden elõzmény nélkül - összeroppant. Az elõzetes felmérések szerint a hitelezõi követelés nagysága közel 20 milliárd forint.

 • Könyv: Egy nagyszínes (Serge Lancel: Szent Ágoston)

  Szent Ágostont a huszadik századi kritikus szellemû egyháztörténet-írás bontotta ki - elfogulatlan katolikus és független történészi oldalon egyaránt - a gyanús magasztalások ködébõl. A pártatlan mérlegelés mérsékelte az afrikai egyházpolitikus iránti lelkendezést, éles vonásokkal rajzolta fel az ellentmondásos, sõt ellenszenves személyiség eszmerendszerét, hangsúlyozta Ágoston gondolatainak máig ható kártékonyságát, és elemezte komor teológiájának világtörténelmi következményeit.

 • Kiállítás: Exodus-enciklopédia (Sebastiao Salgado fényképei )

  Megalázottak, megnyomorítottak és kisemmizettek végtelen vonulását rögzítik Sebastiao Salgado fényképei; a lencse elõtt menekültek, üldözöttek, számkivetettek futnak, szenvednek vagy halnak el a lábuk alatt tüzessé lett földön, s a nézõ, mintha csak valami iszonyatos méretû és mélységû csatakörkép fókuszában állna, mindenütt a halál diadalát tapasztalja.

 • Színház: Nemzedéki potpourri (Szorongás orfeum)

  Sem de jure, sem de facto nem tanulók, azaz nem egyetemisták már azok a fiatalok, akik a Szorongás orfeum címû revüben szerepelnek, noha a produkció még iskolai keretek között született, a végzõs színészosztály - Hegedûs D.

 • Koncert: Megáll az idõ (Judas Priest, Twisted Sister )

  Elõzetes sejtésünk, miszerint a Metal Hammer-stáb által idén ötödször tetõ alá hozott Summer Rocks fesztiválon kivédhetetlenül az idõutazás-fíling fog elúrhodni rajtunk, már a Judas Priest színre lépése elõtt megerõsítést nyer.

 • Lemez: Eggyel bõvült (David Byrne: Grown Backwards)

  Tetszenek a Talking Headsre emlékezni? Hát persze. A Talking Headset nem lehet elfelejteni. A hetvenes évek végén, amikor az új hullám dúlt New Yorkban, nem volt nála dögösebb funkys tánczenekar. De azért túl lehetett élni a felbomlását is, mert jól látszódott, hogy abban a körben (a fejes) David Byrne már nem tudja kifuttatni a társmûvészetekhez és a világzenéhez kötõdõ terveit.

 • Nyolc kis kritika

  könyv n CSELÉNYI BÉLA SATNYA NYUSZI címû könyve 25 rövid mesekölteményt fog össze: egy jóhiszemû, a nyuszi-középosztályhoz tartozó, incifinci csetepatéktól azonban nem mentes Nyuszi család történetét, valamely fantasztikus nullaság hétköznapjait.

 • Véget ért a Magyar Televízió kultúrmûsor-pályázata: Kiértékelés

  Salamoninak álcázott döntéssel zárta le a Magyar Televízió a kulturális mûsorok pályázatát: papíron a Rakott nyert, de a tervek szerint a Gang is folytatódik szeptembertõl. Ha lesz rá pénz.

 • Ingyenes múzeumok: A tömegvonzás törvénye

  A miniszterelnök Európa-terv nevû tavalyi ötletrohamának talán legemlékezetesebb pontja az állami múzeumok ingyenessé tétele volt. A 2003 februárjában elhangzott bejelentés meglepetést keltett a múzeumi szakmában, az ígéret azonban határidõre teljesült: az állami közgyûjtemények idén május 1-je óta belépõjegy nélkül látogathatók.

 • Dokumentumfilm

  Paranoiaantenna

  Koltay Gábor: Trianon

  Olyan (szomorú) história ez, ami nem tartalmaz váratlan, figyelemfelkeltõ fordulatokat, meglepetés kizárva. Itt biztosra mehet mindenki, nem kell gondolkodni. Tudható, mi vár ránk a moziban, és nehézségek nélkül - pusztán az alcímbõl - kitalálható, mi következik ebben a cikkben.

 • Szárnyashajóval Bécsbe: Dévénynél kitörni

  Vannak vágyaink, amiket jó ébren tartani, de néha úgy vagyunk velük, hogy az se baj, ha nyugdíjas korunkban kerítünk rájuk sort. Hajóval Bécsbe, mint Kossuth - tervnek sem utolsó, de a valóságban igazán elragadó kaland.

 • Euro 2004: Adios, Espa–a!

  Egy hétnek kellett eltelnie, hogy végre valami számottevõ történjen: jó-jó, azért a görögök, Larsson fejes gólja, Van Nistelrooy lehetetlen mozdulata vagy a Nagy Francia Feltámadás az angolok ellen valami volt, de idefelé a repülõn azért visszasírtuk a négy évvel ezelõtti jugó-spanyol, portugál-angol és szlovén-jugó meccset.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...