• MaNcs 16. évf. 27. sz. (2004. 07. 01.)

  "Az egészet elfelejtenénk" (Frajna Imre (Fidesz - MPSZ) az egészségügyi reformról)

  "Pénzszivattyúnak" nevezi és elveti Frajna Imre az ellátásszervezõi intézményt, amely pedig sarokköve a Radnai György egészségügyireform-kormánybiztos nevéhez köthetõ koncepciónak. (A Radnaival készített interjút lásd: "Ez nem fájdalommentes változás", Magyar Narancs, 2004. június 17.) A Fidesz szakmapolitikusa, az Orbán-kormány egykori, a társadalombiztosítási alapokért felelõs államtitkára...

  2004 / 27
 • Irodalmi szószedet: A tájleírás

  Tájleírás nemcsak regényekben fordul elõ, hiszen létezik jelentõs tájleíró költészet is, sõt olykor színpadi mûvekben is elhangzik egy-egy tájfestõ monológ, de csak a regénybeli tájleírások értelmét és jogosultságát szokták a naiv olvasók megkérdõjelezni.

 • Szilassy Eszter: Zárt karokkal (Egy kutatás: a serdülõk viszonya a külföldiekhez )

  "Magyarország egy egész pici ország, és ha nem állítják meg a külföldiek áradatát, akkor nagyon gyorsan túlnépesedik. Tehát több külföldi lesz, mint magyar, és a magyarok pedig kénytelenek lesznek meghúzni magukat ott, ahol marad egy kis hely" - számol be aggodalmairól egy nyolcadikos lány.

 • Antal Dániel: Az európai föderalista (3. Az unió természetének megváltozásáról(

  Az alkotmányozást az tette szükségessé, hogy az európai integráció különféle szerzõdéses alapokon álló intézményei átláthatatlanná, a döntéshozatal pedig hosszadalmassá és nehezen végrehajthatóvá vált.

 • Neményi Judit: Kire bízzuk a kasszakulcsot? (Politikusok, szakértõk a költségvetési döntéshozatalban)

  Magyarországon az évezred eleje a költségvetési, azaz a fiskális politika hitelességének az összeomlását hozta el. Látszólag azért következett be a bizalomvesztés, mert a kiugró 2002-es deficitet követõen a 2003.

 • Medgyessy dolgozik

  Miközben a június 13-i vereség mind nagyobb és pokolibb és rémisztõbb mélységeket világít be a szocialista párt lába elõtt, és a még a párttal amúgy rokonszenvezõ elemzõk és újságírók is - igen helyesen - szüntelenül a vereség újabb és újabb aggasztó aspektusaira hívják fel a figyelmet (hogy például egyenesen megsemmisítõ méretû a fiatalabbak között), még mindig nem tudjuk biztosan, mi lett eltolva: a kormányzás vagy a kampány?

 • Medgyessy nyaral

  Az európai uniós választásokat követõ pártszerû belvendetták hírértékének fokozatos csökkenése nyomán kialakult tömegkommunikációs vákuumot - mint hasonló esetekben eddig mindig - a miniszterelnök viselt dolgaival nyílott mód kitölteni.

 • Sajó László: Öt és feles

  Egyik kutya, másik EB. A gyerekek napokig nem mentek iskolába, ott sírtak a pálya körül az azóta kóbor kutyáinkkal együtt, mert nekünk az volt a mindenünk...(

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Matek-giccs

  Kevés matematikust ismerek, aki szeret számolni, körülbelül ugyanannyira keveset, mint futballistát, aki szeret futni. Persze mindkettõnek tudnia kell valamennyire mesterségének ezt a velejáróját is, csinálnia is kell, ha a helyzet úgy hozza, de nem ezt szeretik benne.

 • Kulturális hírek

  NÉMETEK ESTERHÁZYR"L Október 10-én, a Frankfurti Könyvvásáron veheti át Esterházy Péter a Német Könyvkiadók Egyesülete idei Békedíját. Az errõl szóló közlemény megjelenése után a német sajtó szavakba igyekezett foglalni: kicsoda és mirõl is ír Esterházy - íme egy válogatás a Berlinben élõ Fehéri György kulturális menedzser gyûjtése alapján (a vele készült interjúnkat június 3-i számunkban olvashatták): Az elbûvölés mûvésze.

 • Cyber hírek

  Evolúció és Forma-1 Brit kutatók olyan szimulációs programot fejlesztettek ki, amelyben virtuális Forma-1-es versenyautók önállóan egyre gyorsabb "utódokat" hoznak létre. A számítógépes modell genetikai algoritmuson alapul, amely milliónyi változatban kombinálja az autók gyõztes tulajdonságait, az optimális megoldás után kutatva.

 • Az EU és Lengyelország: Megtörtek

  Miközben a bõvítésnek Lengyelország volt a tétje és lesz a fõ haszonélvezõje, az európai parlamenti választáson a lengyelek az unió legkelletlenebb tagjai mellé sorakoztak fel.

 • Még mindig a Zengõ: Vagdalkozás a paragrafusokkal

  Június 17-én - a miniszterelnök felkérésére - megalakult az ún. Zengõ-bizottság. A grémiumnak azon jogi, mûszaki, katonai, gazdasági és környezetvédelmi dokumentumhalmaz alapján kell állást foglalnia a hegy csúcsára tervezett radarállomásról, ami alapján a politika korábban már határozott - csak éppen a bátorság fogyott el 2004 elejére mind ellenzéki, mind kormányoldalon, hogy e döntést vállalni is merje.

 • Könyv: Halálutak, angyalok (Marguerite Lazell: Tour de France)

  Most aztán kijut nekünk, rest bámészkodóknak: tele sporttal a nyár. Még le sem játszották a labdarúgó Európa-bajnokság döntõjét, amikor a Tour de France háromhetes vándorcirkusza szombaton (július 3-án) nekivág - aztán az olimpiáig (augusztus 13.

 • Könyv: Két új Kosztolányi (Aranysárkány, Tükörfolyosó)

  Talán meglepõ, hogy az Aranysárkányt, Kosztolányi egyik legnépszerûbb mûvét az újdonságok közt említem. De mégis vadonatfriss ez a kötet, hiszen az alcím különös közléssel lep meg: "átdolgozott, ifjúsági kiadás".

 • Könyv: Álvitázók kalauza (Margitay Tihamér: Az érvelés mestersége )

  "A kivétel erõsíti a szabályt", "Amelyik kutya ugat, az nem harap" - halljuk és mondjuk számtalanszor, anélkül, hogy belegondolnánk, mit is állítanak ezek a mondatok valójában. Hisz minél több kivételt találunk, annál gyengébb az a fránya szabály, és egy ugatós kutya megközelítése is könnyen az alkarunk elvesztésével járhat.

 • DVD: Segédtanulmányok (Humphrey Bogart öt filmje)

  Hány centi magas volt? És hány centi magas cipõben játszott? Hány gesztusból, arckifejezésbõl, mozdulatból építette fel színmûvészetét? És nézhetõk-e ma egykor legjobbnak tartott filmjei? Ha igen, ugyan miért?

 • Lemez: A negyedik tenor (Jimi Tenor: Beyond The Stars)

  Jimi Tenor, mint hivatalos életrajzából is kiderül, eredetileg a kevésbé poétikus Lassi Lehto nevet viselte - 'Jimi' az egyik Osmond testvér, a 'Tenor' pedig kedvenc hangszere, a szaxofon után ragadt rá. Az ifjú Lassi a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, mintegy a kor beteg divatját követve, saját ipari/vasverõs bandája, a Shamans tagjaként ment a hallgatóság idegeire, majd elhagyta hóval-faggyal bélelt hazáját, Finnországot, s elõbb Berlinbe, majd New Yorkba költözött.

 • Lemez: Nõ az esély (PJ Harvey: Uh Huh Her)

  Nemrégiben Melissa Auf Der Maur lemezérõl értekezvén hoztuk szóba Polly Jean Harveyt (Magyar Narancs, 2004. május 6.), felpanaszolván mintegy az olyan rockelõadónõk fájó hiányát, akik három percnél tovább is izgalmasak bírnának maradni.

 • Nyolc kis kritika

  könyv Berniczky Éva A tojásárus hosszúnapja címû kötete: tizenöt balladanovella, tizenöt örvény, tizenöt hallatlan történet. Történet? Nem, Berniczky Éva (1962) mûvészetében a szerkezet nem a történet szálai mentén szövõdik, hanem mintegy lassú vajúdásban születik meg a papíron.

 • "Valóban obszcén" (Marc Martin író)

  Bordeaux-ban született 1967-ben. Jelenleg Párizsban él, könyvrestaurátorként dolgozik. A nyolcvanas években tanult meg magyarul, egy ideig lektorként Budapesten élt, de a kilencvenes évek elején hosszabb-rövidebb idõt töltött Debrecenben és Szegeden is.

 • Euro 2004 - Portugália: Hellász fénykora

  Ricardo - Szeitaridisz, Campbell, Laursen, Cole - Poborsky, Maniche, Deco, Zagorakisz - Tomasson, Baros. Így áll fel az Eb válogatottja a Rekord sportújság szerint a negyeddöntõket követõen, három meccsel a vége elõtt.

 • Falusi turizmus a beregi Tiszaháton: Kisüsti és jövõkép

  A válságba jutott mezõgazdasági kistérségek számára a vidékfejlesztési szakemberek elõszeretettel javasolják megoldásként a falusi turizmust. De miért mennénk az ukrán határszélre nyaralni Mallorca vagy Balatonfüred helyett?

 • Múzeumok éjszakája: Tömeg és kultúra

  Pár évvel ezelõtt legfeljebb egy olyan kalandot nevezhettem Múzeumok éjszakájának, ha szombat este az egykori törzshelyen régen látott nõismerõsbe botlottam, miközben a háttérben a Tunyogi Rock Band muzsikált.

 • Nõi hangok

  Magyarországon a feminizmus valahogy kiheverte központosított múltját, mára a rendszerváltás utáni ideológiai ûrt is, így a nõk most új utakat keresnek a modern Európa felé. Nagy-Britannia asszonyai már a feminizmus második hullámát is rég elbúcsúztatták, receszszióról beszélnek, és manapság rendületlen nosztalgiával kutatják az elõdöket.

 • A családon belüli erõszakról: Százharminc éves mérce

  "Hogyan lehetséges, hogy (...) az urak (..) majd' minden reggel úgy olvasnak az újságban (...) nõk ütlegelésérõl, megégetésérõl, összerugdosásáról, hogy egyszer sem nyitják ki a szájukat és mondják: Ennek véget kell vetni!

 • Egyáltalán nem vagyok boldogtalan: Celeste Dandeker, a CandoCo Dance Company mûvészeti vezetõje

  Az egészséges és fogyatékkal élõ táncosokat integráló angol társulat már 2002-ben sikert aratott a Szigeten. Májusban ismét itt jártak a Trafóban, egy újabb, tabukat és elõítéleteket döntögetõ elõadással.

 • Nõi humor: Ki nevet a végén?

  A nevetés az emberiség nagy adománya, javíthatja a javíthatatlant, és bírhatóvá teszi a kibírhatatlant. Ezért a történelmileg leghátrányosabb helyzetbe szorult társadalmi csoportok - például a nõk is - joggal igényelhetik és élvezhetik az élet leggazdagabb erõforrását: a humort.

 • A genderkutatás intézményesülése: Közel a fõsodorhoz

  A gender (társadalmi nem, amely kifejezés hangsúlyosan elkülönül a szextõl, vagyis a nemiségtõl) egy társadalomkritikai nézõpont; a nemek aspektusára fordít le már létezõ diszciplínákat. A genderkutatások elsõsorban a történettudomány, a pszichológia, a szociológia, a nyelvészet, az irodalom és a filozófia területén értek el átütõ sikereket, de gyakorlatilag nincs olyan tudományterület a világon, amelyet ne kezdtek volna ebbõl a szemszögbõl vizsgálni.

 • Egy szoknya, egy nadrág: A nemek játéka az angol drámában

  Shakespeare korában, ahogy az - a Szerelmes Shakespeare címû film (1998) nyomán is - köztudomású, minden színpadi szerepet férfi játszott, így minden nõi szerep alakítója eleve kettõs játékot ûzött: eljátszotta, hogy nõ, és azt is, hogy kicsoda az a nõ.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...