• MaNcs 16. évf. 28. sz. (2004. 07. 08.)

  Jó éjt, Keresztapa!

  Marlon Brando (1924-2004)

  Nyár van, és kit érdekel bármi, a görögök nyerték a focit, itt-ott háború van, elindult a Tour de France, megy a butik, mint rendesen - de emellett mégsem lehet szó nélkül elmenni: a világ filmmûvészetét (miáltal a moziba járó embert) talán utoljára Federico Fellini halálakor érte ekkora veszteség. Don Corleone péntek óta a halakkal alszik.

  2004 / 28
 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  "Most jöttem a piacról, nyakig ér a lábam, két kosár elõttem, de mintha százan." Vagy: "Együnk sokat / együnk sokat / együk meg a / gazdagokat." Odafelé a másodikat, visszafelé az elsõt dúdolgattam a piac és a lakás között.

 • Gavra Gábor: A gyarmatosító giccs

  Az utóbbi idõben kevés olyan hatású dokumentumfilm készült Magyarországon, mint a Duna Televízió által 2001-ben bemutatott, Csáky Zoltán szerkesztõ-riporter és Marossy Géza operatõr által jegyzett Hagymakupolás honfoglalás.

 • A börtön ablakába

  Miután Bencsikrõl, a Magyar Demokrata címû kiadvány fõszerkesztõjérõl a másodfokú bíróság is kimondta, hogy bûnös, Bencsik nemcsak ártatlanságát hangoztatta, de elsiratta a sajtószabadságot is.

 • Tévútlevél

  Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfõn határozott azon aláírások hitelesítésérõl, amiket a Magyarok Világszövetsége a határon túli magyarok kettõs állampolgársága ügyében kiírandó népszavazásért gyûjtött.

 • "Ennél jelenleg nincs nagyobb kihívás" (Kóka János üzletember)

  Magyar dotcom milliomos. Az Elendert - a Sulinet program kizárólagos szállítójaként 1997-ben ismertté vált infokommunikációs céget - kétszer adta el, de ma is a vezérigazgatója. Élharcosa a Matáv monopóliuma elleni "küzdelemnek", tavaly óta az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) az elnöke.

 • Anyák és lányok: Mondd, kis kócos

  Anya nem csak egy van: az egyik barátnõ, a másik zsarnok. Stabil támasz, elérhetetlen ideál, örök manipulátor. Tyúkanyó, rivális, mártír. Istenasszony. A legtöbb nõ önmeghatározásának szerves része az anyjához fûzõdõ kapcsolata.

 • Keller kontra Péterfalvi: Vadászati idény

  Keller László közpénzügyi államtitkár idén márciusban bekérette a 2001. január 1-jétõl keletkezett állami tulajdonú vadásztársaságok vadászati naplóit és trófeabírálati összesítõit. Ezekbõl többek között kiderült, hogy egyes közszereplõk kivel vadásztak közvadainkra (lásd: United Vadkan Company, MaNcs, 2004.

 • "Vannak még tartalék szavazataink" (Jüttner Csaba, az SZDSZ új országgyûlési képviselõje)

  Az SZDSZ két helyet szerzett az európai parlamenti választáson. Miután az egyik befutó, Szent-Iványi István országgyûlési képviselõ, dönteni kellett parlamenti mandátumáról, hisz e két poszt egyidejû ellátása összeférhetetlen.

 • Népszavazás Bükkösdön: Hamu és cement

  Huszonhatmilliárd forintos beruházásról döntenek a hét végén az alig 1300 fõs Bükkösd lakói. A régóta mûködõ kõbánya bõvítése és a cementgyár megépítése a Strabag Építõ Rt.

 • Kulturális hírek

  SPANYOLOK ITT ÉS OTT Espa–a 1950 - Az újjászületés évtizede, illetve Picasso könyvillusztrációi 1944-1969 címmel nyílt kiállítás a Mûcsarnokban - elõbbi a korszak spanyol képzõ- és iparmûvészetét mutatja be eredeti mûalkotások, használati tárgyak és fotók segítségével.

 • Cyber hírek

  Pályára állt a Cassini Közép-európai idõ szerint csütörtök reggel hat órakor Szaturnusz körüli pályára állt a Cassini amerikai ûrszonda, amelynek fékezõ hajtómûve a sikeres manõvert követõen kikapcsolta magát, jelentette be a kaliforniai Pasadenában lévõ irányító központ.

 • Uniós szavazati arányok: Kiszámoló

  Az uniós alkotmány elfogadásakor az egyik leginkább vitatott kérdés az uniós döntések során érvényesülõ szavazási feltételek kérdése volt. A kis országok a nagyok túlhatalmától tartva, a spanyolok és a lengyelek pozícióik megõrzése érdekében, a nagy tagállamok pedig a gazdasági, népességbeli és nemzetközi politikai súlyukkal arányosnak érzett érdekérvényesítési lehetõségeikért viaskodtak.

 • Könyv: Folyamatos múlt (Várady Szabolcs: A rejtett kijárat. Versek, fordítások, próza, egyebek)

  "Egy olyan közegben - jelenti ki Várady Szabolcs a Halasi Zoltánnak adott Magyar Narancs-beli interjújában, melyet egyébként a kötetébe is fölvett -, ahol a mûvészet egyre inkább a stílusjegyek, az el-járás, a módszer, sõt a modor kimunkálását és mûködtetését jelenti, a hagyományosabb lírikus beállítottság könnyen minõsül amatõrségnek.

 • Színház: Írele és a hagyma (A negyedik kapu Tatán)

  Csoda egy hely az a tatai kollégiumi kápolna. Már az épület udvara sem "semmi" - de ide csak dohányozni jutottak ki a renitensek. 18. század végi lehet, úgy saccolom - a kápolna persze az enyészeté, falain a festés már csak nyomokban látható, mégis brutálisnak tûnik a mindenféle szög és kábel, ami frissiben került bele és rá.

 • Lemez: Tengerparti (Putumayo Presents: Greece)

  A világért sem tanácsos elfeledni: a Putumayo-lemezsorozat sosem vágyott többre, mint hogy tisztességes "háttérzenét" kínáljon. A sztori ismert: Dan Storper, a fõnök tisztes hivatása szerint latin-amerikai csecsebecsék és ruhák árusításával foglalkozott, és azért készítette elsõ kompilációit, hogy a butikjában a választékhoz méltó muzsika szóljon.

 • Lemez: Álmodozások kora (Sonic Youth: Sonic Nurse)

  Nem tartom kifejezetten szerencsés dolognak azt a kiadói fogást, amely az új Sonic Youth-lemezt egyik-másik hirdetésében a Daydream Nationnel hozza egy nevezõre. Szegény Sonic Nurse ebbõl aztán nem tud jól kikavarodni, mert hosszú évek óta nem volt ugyan szerencsénk ilyen szerethetõ SY-munkához, arról azért szó nincs, hogy a kettõ ugyanaz a kategória volna.

 • Koncert: Búcsúban (Fallen Into Ashes; Abhorrence; The Hope Conspiracy; Shai Hulud)

  Egy esõs júliusi éjszakán búcsúzott el a floridai Shai Hulud, a hardcore-reneszánsz egyik kultikus kvintettje, ám a katartikus és kaotikus pillanatokig még történt egy s más. Például a kezdési idõpontok precíz betartása miatt legénységünk csak az Abhorrence nevû szlovák metalcore-csapat félórás zúzására érkezett meg, így szégyenszemre lemaradtunk a reményteljes budapesti Fallen Into Ashesrõl, pedig az általános vélekedés szerint jó bulit kerekített.

 • Nyolc kis kritika

  könyv Kárpáti János: Bartók-analitika Voltaképpen botrány és a magyar zenei könyvkiadás haldoklásának undort keltõ szimptómája, hogy a nemzetközileg is a legmagasabb osztályban jegyzett tudósnak 1976 óta nem jelenhetett meg Bartók-kötete!

 • "Utat vág a dzsungelben" (Guido Knopp televíziós történész)

  Az 1954-es foci-vb döntõjérõl készült dokumentumfilmjét (A berni csoda igaz története) pénteken vetítette az M 1. A ZDF jelenkori történelemmel foglalkozó szerkesztõségének a vezetõje a legnépszerûbb televíziós történész: a náci rezsim emblematikus figuráiról, rémtetteirõl és a háború utáni idõkrõl szóló filmjeit több millióan látták.

 • Fesztivál: Kijárat az Exitre

  Annak ellenére, hogy egy hónappal ezelõtt még egyáltalán nem volt biztos, megtartják-e Délkelet-Európa legnagyobb zenei fesztiválját, az újvidéki Exitet, idõben elkezdõdött, sõt hétfõn reggel be is fejezõdött.

 • Euro 2004 - Portugália: Az antikfutball diadala

  Bõ három hete azt jósoltuk: az Eb-t Franciaország, Csehország vagy valaki más nyeri. Telibe trafáltunk, a teljesen esélytelen Görögország a döntõben a házigazda Portugáliát 1-0-ra verve, általános elképedésre megnyerte a trófeát.

 • Euro 2004 - Görögország: Kétarcú július

  Már csütörtökön este elkezdõdött. A máskor zsúfolásig tömött tengerparti korzók, utcák, sikátorok kihaltak: Hellász népe otthon vagy tavernák kivetítõin, a turisták 90 percig szállodai szobájukban, apartmanjukban nézik az elõdöntõt, de a hosszabbítás után mindenki benyomul a kocsmába ünnepelni.

 • IX. Meleg- és Leszbikus Fesztivál: Ha megdobnak kõvel

  A múlt héten kilencedik alkalommal rendeztek melegfesztivált Budapesten, de a Büszkeség napi menetben csúcsosodó esemény üzenete a legtöbbek számára még mindig homályos. Tévúton jár azonban, aki az értetlen, intoleráns társadalmi közeget hibáztatja mindezért - a felelõsség ugyanis jórészt a szervezõké.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...