• MaNcs 16. évf. 29. sz. (2004. 07. 15.)

  "Nem lehetett érvelni" (Mátyás Irén, a Zsámbéki Színházi Bázis igazgatója)

  Mint 1983 óta minden nyáron, idén is vendégeket vár hétvégenként a fõvárostól 28 kilométerre lévõ település, ahol immár a középkori Romtemplomon kívül célba veendõ a község melletti hegy tetején rejtõzõ, katonai funkcióját vesztett, színháztérré alakított rakétabázis is.

  2004 / 29
 • Irodalmi szószedet: A rímkényszer

  A magyar avantgárd pápája, Kassák, ezzel a rideg mondattal hárította el a fiatal József Attila verseit: "Rímes verseket nem közlünk." Álláspontja híven tükrözi a modern költõi mozgalmak gyanakvását a rímmel szemben: az avantgardisták úgy vélték, hogy a rím korlátozza a mondandó szabadságát, felesleges cafrang, álságos köpönyeg, halálra kell ítélni.

 • Hol a farkas?

  A mögöttünk hagyott európai parlamenti választások gyõztesének a kampányából, mára mint emlékezetes szál, a különféle pénzelvonó és árdrágító intézkedésekkel, ilyen-olyan csomagokkal való riogatás maradt meg.

 • Pogány Kristóf: Antiföderalista

  Az európai földeralista két alapvetõ állítást fogalmazott meg e hasábokon (lásd: Antal Dániel: Az európai föderalista: Az egységes alkotmány tétjérõl, 2004. május 13.; Az európai föderalista: Arról, hogy alkotmánynak tekinthetõ-e a tervezet, 2004.

 • Antal Dániel: A kasszakulcs és az alkotmány

  Magyarországon a népszuverenitás legfõbb letéteményese, az Országgyûlés és a korlátozott felügyelete alatt lévõ kormány nyakló nélkül és rossz hatékonysággal költi a pénzünket, sõt a gyerekeink pénzét is.

 • Bugyinszki György: Tapogatózás (Hiller István programtervezete)

  Az MSZP eleddig elmulasztotta meglépni azt, amin legfõbb riválisa, a Fidesz már évek óta túl van - így jelenlegi állapotában joggal állítható róla, hogy egy zagyva identitású és homályos jövõképû formáció.

 • Szieben csücske

  A foci Eb sajnos már a múlté, jöhetnek a dolgos hazai hétköznapok: mintha mi sem történt volna, zajlik tovább minden a maga szokott medrében. Ha valaki azt hitte, naivan, hogy idén majd valami is változik, s ezentúl nem szánalmas és kisszerû körülmények között készülhetnek a honi kedvencek az újabb, nyilván érdekfeszítõ bajnokságra, akkor súlyosan tévedett.

 • Horn Dániel: Ingyenebéd

  A tévében azt ecsetelgette a minap egy orvosprofesszor, hogy a mobiltelefon már bekapcsolt állapotban is rontja a "férfipotenciált," úgyhogy vigyázni kell vele, fõleg, ha zsebben hordja az ember. Mármint a mobiltelefont.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Vegyünk egy egyszerû kis mondatot: Pap is volt. Ennek a leírt mondatnak különbözõ értelmezései vannak. Az egyiket így tudnánk megadni: A letartóztatottak között mindenféle ember akadt. Pap is volt. Nevezzük ezt az értelmet (1)-nek: ennek kimondásakor csak a pap szó hangsúlyos, a másik kettõ nem.

 • Kulturális hírek

  MAGYAROK SALZBURGBAN Július 22-ig tartanak Salzburgban a Magyar Kulturális Napok. A nyitóhangversenyt a Magyar Akadémia Vonósnégyes adta, a záróesten az Ewald Rézfúvós Kvintett lép fel, közte filmvetítések, Patyi Zoltán és barátai néptánca, Borbély Mihály együttesének etnodzsessze, Havas Bálint, Gálik András és Komoróczky Tamás kiállítása.

 • Cyber hírek

  Beszélõ mobiltelefon vakoknak Beszélõ mobiltelefont fejlesztettek ki finn kutatók vakok számára, tájékozódásuk és közlekedésük segítésére. A finn technikai kutatóintézet munkatársai a készüléket globális helymeghatározó rendszerrel (GPS) és internetkapcsolattal látták el, hogy használója a lehetõ legrövidebb idõ alatt megtudja, pontosan hol tartózkodik és hogyan juthat el a legrövidebb idõ alatt kiválasztott úti céljához, akár gyalogosan, akár valamilyen tömegközlekedési eszközzel.

 • Migrációs várakozások Magyarországon: Vonzáskörzet

  A bevándorlók és a menekültek fogadása Nyugat-Európában évtizedek óta ismert jelenség. Mi eddig leginkább a szomszédos országokból érkezõ magyarokra számíthattunk, de úgy tûnik, ez a helyzet változóban van.

 • Elnökválasztás Indonéziában: Tudják énekelni

  Az egyiknek a családi neve ott fénylik a hazafias legendáriumban, a másiktól azt lehet remélni, hogy rendet teremt, és visszahoz valamit az egykori prosperitásból is. A harmadik meg rendes embernek látszik.

 • Engedély nélküli építkezések: Házmesterkedés

  Magyarországon szinte soha nem az a ház épül fel, amelyikre az építési engedély szól: nagyobb, magasabb lesz. Az önkormányzatok és az építésfelügyelet képtelenek útját állni az engedély nélküli építkezéseknek.

 • Számvevõszéki jelentés a szekszárdi Duna-hídról: Csapra vert állam

  Az Állami Számvevõszék a majdani M9-es autóút részét képezõ szekszárdi Duna-híd létrehozásának ellenõrzésérõl idén júniusban tette közzé jelentését. Az M3-as és az M7-es vizsgálata után újabb dokumentum tanúskodik arról, hogy miképpen is lehet a nagy állami beruházásokat megdrágítani.

 • Tevebõrtemetõ Peresztegen: Púp a hátukra

  Az osztrák határhoz közeli Pereszteg mellett négyezer tonna azerbajdzsáni tevebõrt fed el egy domb. Az 500 vagonnyi szállítmányt hajdanán a Szovjet Kommunista Párt küldte ajándékba az osztrák testvérpártnak, de a bûzös tevebõröket az osztrák vámosok nem engedték át.

 • Pritzker-díj: A térérzékeny asszony

  Zaha Hadid május 31-én, a szentpétervári Ermitázsban vette át az építészszakma legrangosabb nemzetközi elismerését. A bagdadi születésû, Londonban élõ építész a 25 éves díj történetében az elsõ nõ.

 • Koncert: A lehetõ leglassabban (John Cage Halberstadtban)

  Az 1985-ben eredetileg zongorára írt darabot John Cage Gerd Zacher kérésére dolgozta át orgonára. A négyoldalas partitúrát kísérõ megjegyzést: "as slow as possible", azaz "amilyen lassan csak lehet", az orgonamûvészek 1997-ben tartott trossingeni konferenciája filozófusok, zenetudósok bevonásával igyekezett értelmezni.

 • Könyv: Megállt az idõ (Retró-repró: A magyar kártyanaptár)

  Két megszállott gyûjtõ 15 évvel a rendszerváltás után az Állami Biztosítótól kapott és házilag átszabdosott, majd a bólogatós kutyus mellé a hátsó szélvédõre ragasztott casco matricára em-lékezve "csao sorozat" címen könyvsorozatot indított.

 • Könyv: Csontos kalabérom (R. Várkonyi Ágnes - Kis Domokos Dániel (szerk.): A Rákóczi-szabadságharc)

 • Film: Kis nevettetõk (Josef Fares: Zsernyákok)

  Oh, egy svéd vígjáték kis rendõrök nagy napjairól - igazi unikum az ilyesmi, nem árt komolyan venni. Tessék mondani gyorsan egy svéd vígjátékot! Ki ne tudna: a Picasso kalandjai. Egy igazi mozilegenda, még most is viszonylag sûrûn adja az egyik kereskedelmi tévé - ki-ki eldöntheti, kiállta-e az idõ próbáját.

 • World music: igazán

  ritka alkalom, hogy a mûfaj csúcsáról egyszerre jelentkezzenek (új albummal) négyen; már csak azért is, mert az egyikük jó pár éve még fentebb, a mennyekben muzsikál.

 • Egy unterman portréja (Marc Ribot)

  Marc Ribot neve nem sokat jelent a legtöbb zenehallgató számára, pedig alighanem gyakran hallgatta, vagy ha nem, hát fogja, csak nem tud róla. Kilenc Elvis Costello-, több David Sylvian- és Sam Phillips-, valamint a legjobb Tom Waits- és Marianne Faithfull-albumokon szerepelt, de ha magyar vonatkozás kell, megemlíthetjük Bálint Esztert is, akit mi inkább a Florida, a paradicsom címû filmbõl ismerünk.

 • Nyolc kis kritika

  lemez n Johannes Brahms: Két vonósnégyes, a-moll, op. 51.

 • A cipõfûzéstõl a borotválkozásig (Csányi Sándor színész)

  Negyedszerre vették fel a fõiskolára, színészként megjárta Kaposvárt, a Krétakört, jelenleg a Radnóti Miklós Színház tagja. Tavaly a Kontrollban nyújtott alakításáért elnyerte a filmkritikusok díját, közönségkedvencként Súgó Csiga-díjat kapott.

 • Az ultrák áthangolása: Szurkoljatok, nyugdíjasok!

  A portugáliai foci Eb egyik kellemes meglepetése volt, hogy a szurkolók stadionokon kívüli mozgolódásairól keveset lehetett hallani. Ez minden bizonnyal annak a több évtizedes munkának is köszönhetõ, amit az európai szakemberek végeztek annak érdekében, hogy a mérkõzések valóban a bírói sípszóval érjenek véget.

 • Visegrádi palotajátékok: Kövessük a nyilat!

  Huszadszor rendezték meg Visegrádon a Nemzetközi Palotajátékokat - fõként a lacikonyhások, a jelmezes retrofegyver-mániások és számtalan rajongójuk nem kis örömére. A rendezvényen többek között az is kiderült, hogy a ló is megbotlik - már ha ezzel kellõ számú nézõ elõtt égethet be egy neves sportembert.

 • Balaton 2004: A széllel szemben

  Vállalati üdülõ, cimmerferi, parti palacsintázó, félmeztelen keletnémet családapák hawaii ingben és trópusi kalapban - a magyar lakosság késõ kádári évtizedekben szocializálódott többségének ez jut eszébe a balatoni nyaralásról.

 • Carstyling: A szépség és a szörnyeteg

  Az optikai tuning (carstyling) általában együtt jár az autó teljesítményének a fokozásával, de léteznek pusztán a formára adó Potyemkinek is.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...