• MaNcs 16. évf. 30. sz. (2004. 07. 22.)

  "Valóban komoly terveink vannak" (Dávid Ibolya, az MDF elnöke)

  Az élvonalbeli politikusok közül õ kockáztatta a legtöbbet az európai parlamenti választásokon: ha pártja június 13-án nem lépi át az 5 százalékos küszöböt, elnök talán maradhatott volna, de presztízse alaposan csökken. Dávid Ibolya nem pusztán az MDF önállóságának a híve - a megmaradásról beszél a választás másnapján alakult Lakitelek Munkacsoport, az elnök asszony belsõ ellenzéke is -, hanem...

  2004 / 30
 • Irodalmi szószedet: Az írógép

  Ha az írógépet nem a kéz és a nyomda közti kapcsolatnak látnám, nem merném összehozni a könyvvel, az irodalommal. Hiszen egykor számlákat, ügyiratokat is készítettek írógépen, a szakszerûség oly világában, ahol egy-egy sok százezres üzletkötést nem lehetett volna Shakespeare szonettjének formájában kifejezni.

 • Pozsonyi Aranka: Doktor Agy sírva fakadna (Az adóvitáról)

  Alig kezdõdött el a költségvetési és adótörvénykezési szezon, a kormány és a két kormánypárt máris olyan helyzetet teremtett, amelyben képtelenség épeszû adótörvényt és költségvetést alkotni. Draskovics Tibornak nagyon össze kell kapnia magát, ha szakmailag is elfogadható módon akar rendet vágni az elképzelések kusza halmazában, de a jelek szerint lassan õ is elfárad.

 • Lufi a kánikulában

  Meneszti Gyurcsány Ferenc sportminisztert a kormányfõ, adta hírül a Népszabadság (kérdõjellel, természetesen). Gyurcsány maga terjeszti a lemondatásáról szóló híreket, közölte másnap a Magyar Nemzet (kérdõjellel, naná).

 • Visszaszámlálás

  Már megint megmondta valaki nagyon illetékes, hogy merre hány méter - Schmitt Pál hivatalból. Tényleg, miért nincsen õ még Brüsszelben vagy Strasbourgban, hogy melegebb helyekrõl most ne is essék szó? Tán eskütétel, tán formaruha-bemutató, hogy nyolc aranyunk és ennyi meg annyi érmünk lesz az olimpián.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  Ugorjunk mindjárt fejest a közepébe. Végül is mit is csinálunk? Dzsemet vagy lekvárt fõzünk? Nem mindegy. Mert dzsemet. Uniós ország vagyunk, itt lekvárt csak citrusfélékbõl fõzhetnénk, de a magyar pagonyban legkevesebb citrusfélékbõl terem.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  az MSZP balszárnya is újult erõre kapott. A fideszes gyõzelem apropójából tartott tanácskozásukon megállapították, hogy a magyar társadalom többsége helyzetébõl adódóan baloldali beállítottságú.

 • Kulturális hírek

  GOYA BÉCSBEN Die grafischen Zyklen címmel mutatja be a bécsi Leopold Musem Francisco Goya y Lucientes (1746-1828) négy teljes grafikai sorozatát (Los Caprichos, Los Desastres de la Guerra, La Tauromaquia, Los Disparates), valamint a Velázquez nyomán készített metszeteit.

 • Cyber hírek

  Csoportszex a szerepjátékban Nyíltan és célzottan a szexualitásra épül egy új, sokfelhasználós online szerepjáték, a Sociolotron (www.sociolotron.com) - írja az Index a Wired nyomán. A jelenleg béta-tesztelés alatt álló játék a többi online szerepjátékhoz hasonlóan mûködik, abban azonban minden eddigi játéktól eltér, hogy a siker érdekében a karakterek szexuális erõszakot követhetnek el, vagy például megkötözéses szexuális aktusba keveredhetnek egymással.

 • Az ENSZ-bíróság az izraeli kerítésrõl: Nekimegy a falnak

  Az ENSZ egyik intézményeként mûködõ Nemzetközi Bíróság két hete kimondta verdiktjét: az Izrael által épített biztonsági kerítés jogellenes, és le kell bontani. A tanácsadó véleménynek azonban nem azért véres a torka, mert nem kikényszeríthetõ.

 • Lakásmaffiaügyek: Zártkörû átverés

  Az ún. lakásmaffia visszaszorításához szükséges kormányzati intézkedésekrõl a tavaszi ülésszak végén fogadta el a 71/2004-es határozatot az Országgyûlés. A parlament lakásmaffia-albizottságának a jelentése, néhány, az elmúlt években nyilvánosságot kapott, tipikusnak mondható eset, valamint kutatási eredmények alapján számba vesszük az ingatlan-visszaélések szereplõit, a jellemzõ elkövetési módokat, valamint az egyéni és intézményi megelõzési stratégiákat.

 • Ingatlanfejlesztés a volt zsidó negyedben: Lesz mit aprítani

  Elõször az ingatlanpiac és a kerületi önkormányzat, késõbb a civil városvédõk, végül a mûemlékvédelem lépett Budapest építészetileg és városképileg egyik legegységesebb területe, a belsõ-erzsébetvárosi zsidó negyed ügyében.

 • Telepfelszámolási program: Csak beszélnek róla

  Egy éve hallani arról, hogy az állam javítani akar a mélyszegénységben élõk körülményein, csak éppen a program nem bír elindulni. Tavaly nyáron néhány döntés hiányzott csak a starthoz; ezekkel máig adós a kormány.

 • A Wiesenthal-központ Utolsó esély mûvelete: Nincs bocsánat

  Magyarországon is megkezdõdött a Simon Wiesenthal Központ akciója, melynek keretében bejelentéseket várnak a még élõ és a felelõsségre vonást eddig elkerülõ náci háborús bûnösökrõl.

 • Sorstalanság: Egy film kalandjai

  Kertész Imre, Koltai Lajos, Ennio Morricone neve sem volt elég ahhoz, hogy minden idõk legdrágább magyar filmje, a Sorstalanság elkészítése zökkenõmentesen haladjon.

 • "Ne legyenek gyökerek az emberek" (Sena, a Gimmeshot énekesnõje, mc-je)

  A ghánai-magyar énekesnõ, Sena (mûvészneve apja törzsének nyelvén Isten ajándékát jelenti, magyar neve egyébként Dagadu Veronika) debütáló albuma, a First One 2003. decemberben jelent meg. A lebilincselõ hölgy és zenekara, a Gimmeshot azóta állandó program a fesztiválokon.

 • Mecénásközvetítés: Szférák zenéje

  Egyes optimista vélemények szerint bármely vállalat vagy tehetõs magánszemély rávehetõ a kultúra támogatására. A mecenatúra lassan és részlegesen bár, de kezd a magánszektor ügyévé válni.

 • Stauffenberg-évforduló: Hitler és a Gothai Almanach

  Július 20-án volt a 60. évfordulója a Hitler elleni legkomolyabb merényletnek, amely - ha sikerül - lerövidíthette volna a II. világháborút, és emberek millióinak az életét menthette volna meg. A végrehajtó Klaus Schenk von Stauffenberg gróf - és társainak jelentõs része - a német arisztokráciához tartozott, amit sokan úgy értelmeznek, hogy a nemesség a nácizmus ádáz ellenfele volt.

 • Színház: Tóték háborúja (Örkény, Vidnyánszky, Gyula)

  Most azzal kellene kezdenem, hogy nem is tudtam, hogy Örkény István tán leggyakrabban játszott drámája, a Tóték a második világháború alatt játszódik. Ez persze nem lenne igaz; hisz mindenki tudja, hogy a távol lévõ fiú, szegény Gyula az orosz fronton harcol, és a nagy orosz tél meg az ellenség fenyegeti, valamint a partizánok, akiktõl az ideggyenge õrnagy a legjobban retteg.

 • Film: Véres, májas (Zack Snyder: Holtak hajnala)

  A honi videokorszak hajnalán, a nyolcvanas években generációk vizuális ítélõerejét formálta néhány közkézen keringõ, kilencszer másolt, hangalámondásos videokazetta - a legnépszerûbb filmek között szerepeltek a késõ kádári filmforgalmazásból sajnálatosan (bár a kor cenzurális megfontolásait ismerve: érthetõen) kimaradt horrorfilmek.

 • Film: Mindenkinek, ami jár (Tékozló fiak; Valami angyali)

  A Fekete Doboz Alapítvány Roma Média Iskolájának mûhelyében évek óta készülõ munkák közül ezúttal két játékfilmet néztünk meg, melyek a Mûvészetek Völgye és a Sziget rendezvényein a széles közönség számára is elérhetõk lesznek.

 • Lemez: Tiszta sor (Dresch Mihály Quartet: Egyenes zene)

  Ha a belülrõl vezérelt emberek anakronisztikusak - márpedig ezt szokás róluk tartani -, Dresch Mihályról is azt kell gondolni, hogy azok közé tartozik, akik kissé oldalra álltak az idõ jelenkori tempójának, a divatok jövésének-menésének fõsodrából.

 • Nyolc kis kritika

  lemez BJ Cole: Trouble In Paradise BJ Cole, a pedálos steelgitár (tetszenek emlékezni: Bródy János!, Bojtorján!) mestere, mondhatni, legendás figurája a kortárs zenei életnek. Már vagy harmincöt éve készít lemezeket: 70 körül kezdte egy Cochise nevû pszichedélikus bandában, majd az idõk során töménytelen zenésszel és elõadóval dolgozott együtt Elton Johntól John Cale-ig, Marc Bolantól Björkig és Beckig.

 • Pusztulásra ítélve

  Robert M. Utley: A lándzsa és a pajzs. Ülő Bika élete és kora; Joseph E. Brown: A szent pipa

  Remek történeti összefoglalókat jelentetett meg egy kötetben az Osiris Kiadó: a két munka a sziú indiánok históriáját, kultúráját idézi meg.

 • Egy különleges magyar találmány: Szarvasi-1: a szupergyom

  Fantasztikus biológiai tulajdonságokkal rendelkezõ növényt fejlesztettek ki a szarvasi agrártudományi kutatóintézetben. Az energiafû feltalálói szerint valódi világszenzáció lehet, hasonlóan az olyan híres magyar találmányokhoz, mint a golyóstoll vagy a Rubik- kocka.

 • A terepjárók és a környezetvédelem: Vonóhorogra akadva

  A terepjáró ma már státusszimbólum. Érthetõ, ha a rajongók szûk tábora mellett a gyûlölködõk népes serege is zászlót bontott. Az, hogy Párizs és London komoly hajszát indított a dzsipesek ellen, itthon a zöldszervezetek és a fanyalgók malmára hajthatja a vizet.

 • Egy holland kocsmáros Pesten: A város Hansa

  Sixtus, Pótkulcs, Castro, újabban pedig a Nagyvásárcsarnok négy Pipa utcai bejáratával szemben az V. Bejáró - ez lehetne a Hans van Vliet Kocsmatúra, habár a név viselõje a javaslatot minden bizonnyal a leghatározottabban visszautasítaná.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...