• MaNcs 16. évf. 31. sz. (2004. 07. 29.)

  A külsõ szem (Aszódi Attila, a Paksi Atomerõmû volt miniszteri biztosa)

  A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) oktatóreaktorának vezetõjét Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter tavaly májusban, a Paksi Atomerõmûben (PA) történt súlyos üzemzavar után nevezte ki miniszteri biztossá. Miután megnyerte a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatói posztjára kiírt pályázatot, a miniszter visszavonta a megbízást.

  2004 / 31
 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  Drága, egyetlen interaktív barátom! Nagyon köszönöm az üvegnyi kovászos uborkát, amit az ajtóm elé raktál, igazi meglepetés volt. Bár a rossz közvilágításnak köszönhetõen a feleségem elõször azt hitte, hogy vízipocok, miután kellõen kihûtve két rudat azonnal elnyeltem belõle, kétség sem maradt mibenléte felõl.

 • Tandori Dezsõ: ugri

  futi

  Annyira... nem mondhatom, "magányosan", de annyira vánszorgósan élek, s ha vagyok az, még szellemfürge is így vagyok, hogy a "hajó" mintegy, melynek fedélzetén az én írógépem és asztalom az én Várkapitányságom, hogyÉ De nézzünk csak mindent külön.

 • Tamás Gábor: Nehéz fiúk (Ne szólj szád, nem verek oda)

  Az egyiknek megszüntették a "másodállású" hivatalát, a másik maga mondott le kormányzati tisztségérõl. Az egyik az úgynevezett diplomáciai családi körbõl érkezett, a másik "trágyajogászként" kezdte karrierjét a Jászságban.

 • Gavra Gábor: Békében, de határozottan (A miniszterelnök elmozdításáról)

  Medgyessy Péter hiába reménykedett abban, hogy nagyobb konfliktus nélkül megússza a szocialisták EP-választási vereségét, amely csak másodsorban írható az MSZP belsõ viszonyainak számlájára. A kudarc elsõsorban a kormány tevékenysége feletti választói ítélet következménye.

 • Ne találjanak senkit!

  A magyar történeti gondolkodás némiképp váratlan fertályai felõl érkeztek az elsõ és meglehetõsen vehemens támadások a Simon Wiesenthal Központ Utolsó esély akciójának általános irányába az elmúlt napokban.

 • Kulturális hírek

  MEGHALT ANTONIO GADES 67 éves korában, rákbetegségben elhunyt Antonio Gades. A spanyol flamencotáncos az 1960-as években alapozta meg hírnevét, elsõ filmszerepeit is ekkor kapta (Los Tarantos, 1963; Con el viento solano, 1966; Último encuetro, 1967).

 • Cyber hírek

  Óriáshullámok Az Európai Ûrügynökség (ESA) ERS-mûholdjainak adatait elemezve német kutatók bebizonyították, hogy nem csak a hajószerencsétlenségek túlélõinek képzeletében léteznek a 20-30 méter magas nyílt tengeri hullámok.

 • Versenyhivatali bírság az autópálya-építõ cégeknek: Küzdelem az árral

  Egyelõre ugyan nem jogerõsen, de új fejezetet nyitott a Gazdasági Versenyhivatal a honi autópálya-beruházások történetében: öt vállalkozást összesen több mint 7 milliárd forint bírsággal sújtott kartellezés miatt.

 • Vita a jövõ évi adókról: Erõgyûjtés

  Ha a kormánypártok 2005-ös adóvitája láttán déja vu érzésünk van, nem csoda: a koalíciós erõk a mostanihoz igencsak hasonló purparlét folytattak le 2003 nyarán is. Tavaly szeptemberben az MSZP a tervezett negyedik adókulcs bevezetésérõl mondott le, az SZDSZ pedig az érdemi adócsökkentésrõl; valószínûleg nem tévedünk nagyot, ha azt jósoljuk, hogy idén a szabaddemokratáknak nagyobb a mozgásterük.

 • Politikai kinevezett a Szépmûvészeti Múzeum élén?:Tárlatos tervek

  E hét elején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának jelölõbizottsága megtette javaslatát a Szépmûvészeti Múzeum következõ fõigazgatójának személyére. A három pályázó közül az a Bán László diadalmaskodott, akinek egyedüliként nincsen szakirányú végzettsége és múzeumvezetõi tapasztalata, és jelenleg éppen az õt kinevezni készülõ szakminiszter helyettes államtitkára.

 • Mobilposták: Hegyen, völgyön

  A Magyar Posta Rt. 2000-tõl - elõbb kísérleti jelleggel, majd tavalytól nagyban - bevezette a mobil postaszolgáltatást. A cég hosszú távon költségmegtakarítást remél attól, hogy a 600 fõ alatti kistelepülések postahivatalait bezárja.

 • Kurt Cobain: Azt a keservét

  Áprilisban volt tíz éve, hogy Kurt Cobain öngyilkos lett. A drogelvonóból szökött, vásárolt egy vadászpuskát, egy akkora adag heroint, hogy egy lónak is sok lett volna, írt egy búcsúlevélfélét és szétloccsantotta az agyát.

 • Könyv: Tegnapi nõ (Victor R. Fuchs: A nemek közötti gazdasági egyenlõtlenségekrõl)

  Nem ritka, hogy kifejezetten izgalmas, mert alaposan, körültekintõ építkezéssel érvelõ, szokatlan szempontokat is beemelõ, az értékelõ és magyarázó mozzanatokat gondosan elválasztó társadalomtudományi szakmunkák elolvastán végül mégis marad valami hiányérzet az emberben.

 • Építészet: "De szeretnék gazdag lenni..." (A felújított Gresham)

  Hosszú évek óta húzódott már a Gresham rekonstrukciója, az elmúlt hat év ráadásul hangos volt botrányoktól is. Az épület immár régi pompájában áll a Roosevelt téren, a kérdés csak az: mennyiben lett a fõváros gazdagabb, s mennyit veszített egyúttal?

 • Film: Nem üres ígéret (Vincenzo Natali: Nothing)

  Kifogja a hajlott korú földmûves az aranyhalat, aki a megvesztegést látja a legcélravezetõbbnek hirtelen támadt nehézségei orvoslására. "Teljesítem három kívánságodat, agg pór!" Az efféle lehetõségek rendszerint megrendítik a kicsinylelkû népeket (vö.

 • Nyolc kis kritika

  web www.ericbogosian.com A magyar szépíróknak nincsen honlapjuk (kivéve talán Zilahy Pétert), mint ahogy nem tartozik hozzá a magyar irodalomhoz a világhálóval való fontolva haladás sem (kivéve litera.hu). Máshol úgy gondolják, hogy a világhálón való megjelenés elengedhetetlen, és sokszor maga az író foglalatoskodik oldala gondozásával, lelki betegségei közkinccsé tételével.

 • djuice Világzenei Nagyszínpad: Unter the csitári montagne

  Ez még csak az ötödik év, hogy a világzenének nevezett valami önálló emelvényt kap a Szigeten, de máris az az ember érzése, hogy ez mindig így volt és így is marad mindörökké.

 • Rock: Ismétlések

  Sziget és rockzene: ez immár évek óta nem kimondottan büszke történet, lassan már arra sem emlékszünk, hogy valaha is az lett volna. Ilyképpen hamis póz volna meglepõdöttséget színlelnünk az idei felhozatal láttán, jóllehet amikor tavaly kábé harmincezer látogató zsúfolódott össze Slayeren, remélni lehetett a villanygitáros kínálat megerõsödését.

 • Technosziget 2004: Jönnek, csak jönnek...

  Idén is lesz villany, diszkógömb, stroboszkóp, mélynyomó és rengeteg szubbasszus - s vélhetõen tánc, hajnalig.

 • Szigettörténelem: Virágozzék

  Ha hihetünk a www.diaksziget.hu lakonikus összefoglalójának, az elsõ óbudai-szigeti fesztivál pontosan öt hónappal azután öltött testet, hogy maga az idea kipattant volna a szervezõk fejébõl. Azóta a Sziget hosszú fejlõdésen ment át, akár az átlagpolgár az érettségi óta: nem nõtt, csak hízott.

 • A dühöngõn túl: TV Sziget

  Míg a Sziget Fesztiválnak a "szakmával" és a közönséggel a legelején, 1993-ban sem adódott gondja, pontosabban szinte pillanatok alatt a legrangosabb európai fesztivállá vált, a két hónapja indult TV Sziget kisebb lépésekkel keresgélte a nézõit és önmagát.

 • Használtcikk-kereskedelem Devecseren: Nyitott égbolt áruház

  A Somló-hegy lábánál elterülõ 5300 lakosú kisváros tipikus példája lehetne annak a helynek, amit a bedekkerek "ékszerdoboz"-nak neveznek. Festõi környezet, istenáldotta bor, majd' ezeréves történelem. Devecser mégsem látnivalói miatt vált turistacélponttá.

 • Környezetvédelem és hivatal: Az Etele úti fák

  Manapság egyre több szó esik a környezetvédelemrõl: kisfilmek reklámozzák a szelektív hulladékgyûjtést, az általános és középiskolákban megjelentek a környezettudatosságra okító tankönyvcsomagok, az újságok internetes kiadásai zöldoldalakat listáznak a menüjükbe.

 • "Kíváncsi voltam, hogy mûködik" (Dr. Kiss Ernõ szexuálpszichológus)

  A szexualitás mindenkit igazán érdeklõ kérdésében jónak láttuk egy hivatásoshoz fordulni.

 • Könyv: Az objektivitás határai (Mitch Earleywine: Marihuána)

  "Elsõ fogyasztásakor furcsa ûrt érzett a hasában, amirõl azt gondolta, hogy mély lélegzetvételekkel kitöltheti. Hirtelen azonban az a kísérteties érzése támadt, hogy pénisze minden egyes lélegzetvétellel egyre inkább visszahúzódik a hasába.

 • Elõadás-kritika: A pátriárka bosszúja (Averil Cameron: Irodalmi kultúra Justinianus korában )

  A késõ ókor változó szellemi világa címen futó nyári egyetem nyilvános elõadás-sorozatának csütörtöki darabja az elõadó méltatásával indul. Averil Cameron professzor - megtudhatjuk - nagy munkabírású, jeles tudós: tanít, kutat, könyveket ír, adminisztratív feladatokban is kiváló teljesítményt nyújt.

 • Egy nemzetiszocialista: "A létezésem ünnep"

  Az elmúlt hetekben kisebb médiavisszhangot váltott ki egy új, magát ortodox szálasistának valló csoport felbukkanása. (Lásd: Hungarista plakátok, Népszabadság, 2004. június 23.) Vezetõjük az ELTE hallgatója, akit több fórumon máris nagy múltú filozófusként és vallástörténészként tartanak számon; sokoldalú tudományos kutatásait állítása szerint mindig is a nemzetiszocialista eszmének rendelte alá.

 • A Sulinet története: Digitális tudás

  Az informatika a hetvenes évek végéig ezoterikus dolog volt, csak a nagy számítógépközpontokban dolgozóknak volt rálátásuk mibenlétére. Az elsõ nagy fordulat a nyolcvanas évek elején következett be: Nyugaton ekkor dobták tömegesen piacra a személyi számítógépeket.

 • HÍREK

  Épületgondok Beregszászon Jelenleg nincs épülete a Kárpátaljai Magyar Tanárképzõ Fõiskolának. A kezdetekben albérletben mûködõ iskola 2002-ben költözött be a volt törvényszéki palotába.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...