• Legát Tibor: Pop

  Még emlékszem a sárga pötytyös italra, a pohárra, a mûanyag szék támlájára, ahogy egy pillanatra hátraszegte az állam. A murvára is. Szúrta az arcom, a fogam közé szaladt. A vidámpark elcsendesült. Megállt a történet a csattanó elõtt, a reszelõs kuncogás tanácstalanságba fordult, a pultnál állók reménykedve fordultak meg, talán most?

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Az utóbbi hetekben sokat lehet arról olvasni, hogy a Malév körül ún. kérõk köröznek. Ezen konkrétan azt lehet érteni: remény nyílt arra, hogy sikerül végre rásózni valakire a társaságot. Persze gyakran nem könnyû a kérõk elkülönítése más állatfajoktól, például a dögkeselyûktõl.

 • Virág Tamás: Maradékelv felsõfokon (A helyét keresõ szociálpolitikáról)

  A miniszterelnök vezetésével több hónaposra nyújtott kormányátalakítás során ismét felmerült a szociálpolitika esetleges leválasztása az egészségügyi tárcáról. Mégpedig úgy, hogy az esélyegyenlõség mellé "csatolva" új tárca alakulna, s egyúttal megszûnne az önálló hatáskörrel jóformán nem rendelkezõ Esélyegyenlõségi Kormányhivatal.

 • Neményi Judit: A szakértõk és a demokrácia

  Bozóki András (Népakarat és társadalmi érdek, Magyar Narancs, 2004. augusztus 5.) vehemensen küzd a populista demagógiánál is kártékonyabb, technokrata-elitista, a demokráciát porba döntõ felvetéseim ellen, amelyeket nagy vonalakban az államháztartási reform esélyei és a költségvetési fegyelem erõsítésérõl folyó vitában vázoltam (Kire bízzuk a kasszakulcsot?

 • Imposztorok

  Mivel a Demszky- és a Wekler-affért nem zárta rövidre az SZDSZ, most hetekig kénytelen lesz - a szeptemberi országos tanácsi (ot) ülésig biztosan, tán tovább is - maga elõtt görgetni. Ez felettébb használ majd a párt megítélésének, nyilván.

 • A piramisok tövében

  Budapest gyönyörû város. Évszázadok szorgalmas munkája tette varázslatossá. Ámulatba ejtõ panorámája legjobban a legmagasabb pontjairól élvezhetõ. De érdemes megállnunk hídjain is, s az ezüstösen kanyargó Dunáról gyönyörködni a látványban.

 • Kulturális hírej

  MEGHALT MILOSZ 93 éves korában meghalt Czeslaw Milosz lengyel költõ, író, az 1980-as irodalmi Nobel-díj kitüntetettje. Krakkóban érte a halál, ahol tízévi franciaországi, majd csaknem harmincévi amerikai emigráció után, 1989-ben telepedett le.

 • Cyber hírek

  Terápiás klónozás Európában elsõként brit kutatók kaptak engedélyt terápiás klónozásra, vagyis arra, hogyõssejtek tenyésztése céljából emberi embriókat klónozzanak - adta hírül a BBC. A terápiás célú klónozás Nagy-Britanniában 2001 óta törvény által engedélyezett tevékenység, de az illetékes hatóságok eddig senkinek nem adtak zöld utat e tekintetben.

 • Leisztinger Tamás pályaképe - I.: A kis gömböc

  Az ország egyik legsikeresebb cégfelvásárlója. Épp egy évtizede, 26 évesen lépett be a kárpótlási üzletbe, hogy aztán villámgyorsan megjelenjen a szállodaipari és a gyógyszer-kereskedelmi privatizációban, majd befolyása alá hajtson egykori és jelenlegi tõzsdei, illetve tõzsdén kívüli cégeket.

 • Wekler Ferenc és az állami támogatás: Tõkésítés

  A beígért "politikai következmény" elmaradt, ehelyett nagyobb körültekintésre kérte múlt héten az SZDSZ ügyvivõ testülete Wekler Ferencet, miután kiderült, hogy az Országgyûlés alelnöke amellett, hogy vállalkozása 270 milliós állami támogatásban részesült, sikeresen lobbizott azért, hogy földjeinek egy részét nívósabb borvidékhez sorolják át.

 • Esküvõ Ivádon: Hadak útján

  Noha azzal Ivádon, e 420 lelkes heves megyei településen nem számol senki, hogy az Antal hadbéli Ivády Gábort valaha is új had alapítójaként jegyzik majd a történelmi családfán, a faluban "a" lakodalom három napja alatt mindenkit majd szétvetett a büszkeség: nõsült a 31 éves polgármester.

 • A negyedik adókulcs ötletérõl: Szegény gazdagok

  A szocialisták továbbra is lankadatlanul érvelnek amellett, hogy a jómódúaknak is ki kell venniük a maguk részét a közterhek viselésébõl, mégpedig jövedelemarányosan. Javaslatuk szerint egy negyedik, 48 százalékos adókulcs bevezetése jelentené a megoldást, amely az évi bruttó 6 millió forint felett keresõket érintené.

 • Könyv: Istenkeresés (Salman Rushdie: Sátáni versek)

  Az éjfél gyermekei a mágikus realizmus szubkontinentális gurujává avatta, egy csapásra bekerült a legmagasabb angol irodalmi kánonba. A Sátáni versek nyomában kibontakozó nemzetközi botrány azután zárójelbe tett minden írói kvalitást: Rushdie emblematikus figurává, az alkotói szabadság bajnokává vált.

 • Könyv: A politikus (Bill Clinton: Életem)

  Az amerikai recenzensek nagyobbik részének nem tetszett Bill Clinton önéletrajza, de ez nem lett akadálya annak, hogy bestseller legyen. A könyvesboltok másfél millió példányt rendeltek belõle, és a megjelenését követõ elsõ napon el is fogyott négyszázezer példány.

 • Könyv: A színházíró (Tasnádi István: Taigetosz csecsemõotthon)

  Azt hiszem, nem igaz a közvélekedés. Aszerint ugyanis az irodalmi mûfajok közül a dráma háttérbe van szorulva manapság, merthogy - legalábbis ebben az értelemben - nem drámai kor ez a mostani.

 • Koncert: Loire menti Tisza (Kocsis Zoltán és Berkes Kálmán estje)

  A múlt hetihez (lásd: Furcsa pár, Magyar Narancs, 2004. augusztus 12.) hasonlóan festõi miliõben, Tiszadobon rendezték Kocsis Zoltán újabb fellépését, a második részben partnere ezúttal az egyik legjobb magyar klarinétos, Berkes Kálmán volt.

 • Lemez: A három akkord diadala

  Ki az egyik véginél ragadja meg, ki a másiknál, de mind a négy zenekar a jó öreg pankendrollal bíbelõdik.

 • Nyolc kis kritka

  folyóirat Holmi, 2004. július A folyóirat új száma részben Petri-emlékszámnak is tekinthetõ.

 • Mamma Zero-Zero-Sette (Judi Dench színésznõ)

  Angol nemzeti kincs. Hollywood érte nyúl, ha kimért brit arisztokratizmusra van szüksége. A Kikötõi hírek, az Iris, a Szerelmes Shakespeare, a Bond-filmek sztárjával - aki e héttõl A sötétség krónikájában látható a mozikban - a Taormina Filmfesztiválon beszéltünk, ahol életmûdíjat vett át.

 • Kiszakadva, szabadon (Orchestre National de Barbés)

  Algéria és Marokkó különféle vidékeinek a hagyományain nevelkedtek. Kit a fojtogató körülmények, kit a kíváncsiság, kit a mûvészi becsvágy sodort Párizsba, de olyan is van köztük, aki már francia földön született.

 • Tiszteletjegy: Potya magasles

  Mivel Magyarországon nincs kiforrott szokásjog arra nézve, hogy egy-egy koncertre, elõadásra, fesztiválra kinek jár tiszteletjegy, és kinek kellene az élményért magának fizetnie, a házigazdák jelentõs harcokat vívnak, és gyakran veszítenek.

 • Athén 2004: Aranyesõ a családomra

  Lapzártára már minden érembõl gyûjtöttünk egyet, negyedik helybõl többet is - sportolóink tehát ismét megismertették a világgal hazánk jobbik arcát. A másik, sajnos, mi többiek vagyunk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...