• MaNcs 16. évf. 39. sz. (2004. 09. 23.)

  "Mindenképp el kell végezni" (Sárközy Tamás, a kormányzati szervezet reformjának kormánybiztosa)

  A neves jogászprofesszor készíti elõ azokat a törvényeket, amelyek a központi államapparátus szervezeti és gazdálkodási anomáliáit hivatottak megszüntetni. Sárközy a költségvetési szervek jogállásának tisztázásáról, a tárcák átszervezési lehetõségeirõl és a társasági törvény módosításának elõkészítõ munkáiról beszélt a Narancsnak, mivel ez utóbbiban is nagy szerepe...

  2004 / 39
 • Tandori Dezsõ: egzisztencia

  lista

  Ahogy a mi galambocskánk, Dusko Gavrilovics matériáját, ezzel akkor hát "lelkét" is gondozom, szemembe ötlik egy megjegyzése. Hogy valaki azt kérdezte tõle, közlõleg: "Már ha neked, Dusko galambocskánk, van egyáltalán lelked.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Mitől jó egy játék?

  A játék lényege, hogy nem létfontosságú tevékenység. Azokat a tevékenységeket tekintjük játéknak, amelyeknek a létfenntartáshoz nincs közük, amelyeket csakis önmagukért végzünk. A játszás önmagában hordja a jutalmát, az örömöt, amit közben érzünk.

 • Muraközy Balázs: A bankárok pénze

  Gyurcsány Ferenc egyik elsõ miniszterelnöki elképzelése szerint a pénzügyi intézmények nyereségadóját 24 százalékra kell emelni az eddigi 16 százalék helyett, amit az összes többi iparágban kell fizetni. Az intézkedés miatt komoly tiltakozás indult, az OTP például megfenyegette a kormányt, hogy nyereséges tevékenységeit Szlovákiába telepíti át.

 • Sz. Bíró Zoltán: A csend fogságában (Beszlán és az orosz nyilvánosság )

  Azt az alapos vizsgálatot, amely - akár független szakértõk részvételével - feltárja a moszkvai túszdráma minden részletét, beleértve az elõzményeket és a következményeket, akkor is el kellene végezni, ha ezt még az orosz társadalom többsége sem igényli, és a politikusok között is kisebbségben vannak azok, akik szükségesnek tartják.

 • Amit szabad Jupiternek

  Orbán Viktor otthon felejtette az útlevelét, amikor a hét végén Romániába igyekezett egy református templom szentelésére. Megesik az ilyen néha mindenkivel, az õ feje sem káptalan. Ugyanakkor Zilahligeten nyilván várták nagyon, világos: ilyenkor valamit tenni kell, rapid megoldásra van szükség.

 • Populista pingpong

  A Gyurcsány Ferenc belengette bankadó sokféleképpen értékelhetõ (szakmai interpretációját lásd a 16. oldalon), most csak azzal a hatással foglalkozunk, amit a bejelentés a politikai erõtérben váltott ki.

 • Kulturális hírek

  LOSSONCZY TAMÁS: 100 Augusztusban ünnepelte századik születésnapját Lossonczy Tamás, a hazai absztrakt festészet egyik kiemelkedõ mestere. Ebbõl az alkalomból rendezte meg Új olajfestmények, grafikák, szobrok címû kiállítását az óbudai Kassák Múzeum; nyitva október 31-ig.

 • Cyber hírek

  Fájlcsere mobiltelefonra Egyelõre képeket és szöveget lehet cserélgetni a mobiltelefonos fájlcserélõ rendszer prototípusával, amit a Nokia budapesti kutatóközpontjában, Farkas Lóránt vezetésével hoztak létre - írta az Index a New Scientist nyomán.

 • Atomvita: Dúsított Irán

  Irak után a Közép-Keleten újabb világkonfliktus körvonalai rajzolódnak. Irán nem tud, de nem is akar elszámolni a búsahri atomerõmûben folytatott tevékenységérõl, miközben a világ nem tud és nem is akar hinni neki.

 • Német tartományi választások: Riasztó jövés

  A kormányzó néppártok (SPD, CDU) jelentõs visszaesését és a szélsõjobboldal megerõsödését mutatja a két keletnémet tartományban vasárnap rendezett helyi parlamenti választás.

 • A 9. Velencei Építészeti Biennále

  Takarásban

  Magyarország bemutatkozása

  A metamorfózis fogalma köré szervezett építészeti biennálén Magyarországot ebben az évben Budapest markáns új épülete, az Erick van Egeraat Associated Architects tervezte Dózsa György úti ING-székház és a magyar pavilonban bemutatott Széptől szépig (és vissza) című kiállítás képviseli.

 • Kiállítás: Diszkó-apokalipszis (Angel Orensanz: A Lángoló Univerzum )

  Régen, a hatvanas-hetvenes években diaporámának hívták azt a fotós al- vagy álmûfajt, mely sok vidéki meg persze pesti mûvelõdési ház fényképezõszakköré-ben a modern borzongató képzetét hozta elõ a szakköri tagok és a vezetõk gerinctájékán, midõn utazások vagy mezei kirándulások dia-képeit vetítették egymás után (a kísérletezõ kedvûek egymásra, olykor szó szerint is), zeneszó kíséretében, mely ritmust adott a képek váltogatódásához.

 • Hangverseny: Bartók és Stravinsky (A Fesztiválzenekar estje)

  Ritkán hallható remekmûvek pazar elõadásban. Ez lehetne a Fesztiválzenekar péntek esti hangversenyének távirati stílusú összegzése. A kuriózumok bemutatása, a méltán-méltánytalanul elfeledett partitúrák leporolása nem új keletû jelenség sem Kocsis Zoltán, sem Fischer Iván zenei gondolkodásában.

 • Színház: "Nem árt annak a légy se..." (Nemzeti: Sárga liliom)

  Belecsaptunk a lecsóba: jó nagy fröccsenéssel indult az évad a Nemzetiben, ahol a Mohácsi testvérpár átírásában a szegény jó Bíró Lajos egyik korai színmûvét, a Sárga liliomot mutatták be - illetve dehogy.

 • Film: Retrolúzer a felvevõgéppel (Pablo Berger: Torremolinos 73)

  Filmezzünk kisembert! Egzotikus példányokért nem kell messzi-re menni, mondhatni, a téma az alannyal együtt az utcán hever, de ha mégsem, vállfaárus Gyuszi bácsikért és más, jobbfajta házi szellemekért bizalommal fordulhatunk a családi legendáriumokhoz.

 • Már csak egy legény...

  (Meghalt Johnny Ramone)

  Johnny Ramone már túl beteg volt ahhoz, hogy vasárnap részt vegyen a Ramones megalakulásának harmincadik évfordulójára rendezett emlékkoncerten, s szerdán, ötvenöt évesen meghalt prosztatarákban. A zenekarból így már csak az ötvenkét éves Tommy Ramone - polgári nevén Erdélyi Tamás - él.

 • Lemez: Életrajza sincsen (Amp Fiddler: Waltz Of A Ghetto Fly)

  Az ember, akit Joseph Anthony Fiddlernek hívnak, úgy ötven körül járhat, és most jelentette meg az elsõ szólóalbumát. Ez persze nem azt jelenti, hogy Joseph "Amp" Fiddler késõn érõ típus, hanem mást jelent: azt például, hogy nem muszáj olyan õrületesen nyomakodni, mert ha van minek, elõbb-utóbb úgyis eljön az ideje.

 • Nyolc kis kritika

  kiállítás Csendéletek Felteszem, az Ernst Múzeum kiállításának kurátora azzal a szándékkal válogatott több mint negyven kortárs képzõmûvész munkáiból, hogy ütköztesse õket a csendélet "megszokott" definícióját ismerõ befogadó elvárásaival, vagyis a kiválasztott mûveken keresztül rámutasson a kategorizált képnézési módok tarthatatlanságára.

 • A nép ópiuma

  Keresztepe

  Maffiózók

  Négy év várakozás - jelöltség - után, vasárnap Los Angelesben végre New Jersey gengszterei is megkapták, ami jár nekik, a legjobb drámai sorozatot megillető tévés kitüntetést: az Emmy-díjat (amiből jutott pár mellékszereplőnek is).

 • "Kimondottan megszerettek" (Paizs Miklós, Sickratman)

  A közönség már tíz évvel ezelõtt megismerhette, különleges hangszereken játszott egyebek mellett a Korai Öröm tagjaként. A buddhista fõiskola elvégzése után az intézet gondnoka lett. Haikukat ír, a Tilos Rádió kuratóriumi tagja, egyszemélyes ellentüntetõ, a B‘lgából kiugrott rapper.

 • "Hogy kibukjon az igazság" (Pannonia Allstars Ska Orchestra)

  Telt házas koncert a Szigeten, közös fellépések sorozata jó nevû külföldi skazenekarokkal (New York Ska Jazz Ensemble, Rotterdam Ska Foundation, The Slackers stb.) - most a 2003 tavaszán színre lépett Pannonia Allstars Ska Orchestra az egyik legjobban pörgõ magyar zenekar.

 • Õskultúra 2004: Prém és uralom

  Jelentjük: az õsmagyarok és a velük szövetséges vikingek már Rákosszentmihályon barantáznak - egyelõre még csak egymással. Itt, a kiskertektõl zöldellõ (sárgálló) pesti külvárosban ismerkedhet ezentúl a téma iránt érdeklõdõ nagyközönség az õsi kézmûvesség, harcmûvészet és jurtaépítészet vívmányaival, nem is szólva a rejtélyesen hangzó kísérleti régészetrõl.

 • Szeretõk I. : "Jó helyeken ért hozzám"

  Hagyományosan a házasságon kívüli, titkos, szexorientált kapcsolatot jelenti. De az is tarthat szeretõt, aki nem él házasságban: számos a nyíltan vállalt külsõ kapcsolat, sõt vannak, akik sosem jutnak el az ágyig.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...