• MaNcs 16. évf. 4. sz. (2004. 01. 22.)

  Az aranypolgár (Csányi Sándor portré II. rész)

  Az OTP-privatizáció 1995-ös sínre kerülése után Csányi Sándor fokozatosan visszavonult a bank napi ügyeinek intézésétôl, és nagyobb szabású tervek kidolgozásába fogott.

  2004 / 4
 • Sajó László: Öt és feles

  Gézus születése

 • Nádori Péter: A tegnapi újság (4.)

  A magyar közélet és nyilvánosság tele van őszintétlen, demagóg, aránytévesztő, humortalan, számos esetben kifejezetten gonosz hülyével, illetőleg félrevezetett szerencsétlennel. Kétségbe azért ne essünk: máshol is van belőlük elég.

 • A szakadék előtt egy lépéssel

  Amikor Tőkés László hívei egy évvel ezelőtt otthagyták a szatmárnémeti RMDSZ-kongresszus helyszínét (holott a tagságtól nem erre kaptak felhatalmazást), többnyire még azt hajtogatták: nem gondolkodnak külön szervezetben, de nem kizárt, hogy végül nem marad más lehetőségük.

 • Kék tó, tiszta tó

  Általában zavarban vagyunk, ha politikusok beszédeit kell értelmeznünk: mi van, ha az egésznek nincs is semmi értelme, s a jeles államférfi megint csak öblögetett egy jókorát. Persze az sem hagyható figyelmen kívül, hogy Orbán Viktornak az időnkénti feszítő erejű országértékelési szükségén túl megint nem volt más célja, mint kedvesen belesusogni hű és elkötelezett hívei fülébe azt, amit azok szeretnek, sőt elvárják, hogy azt kapják századszor is, amit ismernek, amit hallani szeretnének.

 • olvasói levelek

  Köszönet a cikk szerzőjének, hogy a "többség" (?!) véleményét képes és hajlandó vállalni, kinyilatkoztatni, és erre a mérhetetlennek és végeláthatatlannak tűnő sötét magyar égboltra sikerült - egy pillanatra - hitet és erőt adnia egy keresztény, magyar, budai polgár számára.

 • Az aranypolgár (Csányi Sándor portré II. rész)

  Az OTP-privatizáció 1995-ös sínre kerülése után Csányi Sándor fokozatosan visszavonult a bank napi ügyeinek intézésétôl, és nagyobb szabású tervek kidolgozásába fogott. Az ezredfordulóra teljesen privatizált bank eredményei, közép-európai terjeszkedése, valamint saját, egyre kiterjedtebb magánvállalkozásai és gazdasági-politikai kapcsolatai mára önálló hatalmi tényezôvé tették: presztízsének növekedését mutatja, hogy 2000-tôl az OTP mellett részt vesz a másik két legnagyobb hazai vállalat, a Mol és (2003 decemberéig) a Matáv irányításában is, miközben az OTP vezetô testületeiben egykori és leendô közéleti szereplôk egész sora bukkan fel.

 • A listán kívüliek (Darvas Ágnes és Tausz Katalin kutató a szegénységről

  MN: Létezik objektív szintje is a nyomornak. Vannak, akik nem esznek húst, gyümölcsöt, meleg ételt naponta. Sok gyerek megy iskolába reggeli nélkül. A nemzetközi vizsgálatok szerint egy bizonyos gazdasági teljesítmény felett a kifejezett éhezés eltűnik.

 • Készülődés az európai parlamenti választásokra: Integrált számítások

  Körvonalazódik a négy országgyűlési párt kampánystratégiája az európai parlamenti választásokra. Az SZDSZ a tetszhalál állapotából felocsúdva dinamikus, kezdeményező imázst mutat, a szokásos belharcoktól terhes MSZP a megfontolt profizmus álarcát felöltve kommunikációs hatalomátvételre készül, miközben rá sem mer nézni a közvélemény-kutatók helyzetjelentéseire.

 • Egy játékvezető tragédiája és annak következményei: Áldozathozatal

  Egy békéscsabai kézilabdabíró három évvel ezelőtti közúti tragédiája máig vitát kavar az érintettek körében. Részben azért, mert az áldozat családja és jogi képviselője kétségbe vonja a rendőrség által lezárt vizsgálat eredményét.

 • A Károli-egyetem és a melegek: A szeretet parancsa

  Lehet-e egy homoszexuális keresztény? Bizonnyal. Hát református lelkész? No, ez már keményebb dió, mindenesetre egyik egyházi egyetemünk egy teológus-hallgatóját eltanácsolta. A nagy hírverést kapott eset valójában egy világos tendenciát mutató, három ügyből álló folyamat újabb állomása.

 • Kulturális hírek

  n PALESZTIN ART Diplomáciai bonyodalom kerekedett abból, hogy Izrael svédországi nagykövete tettleg fejezte ki felháborodását egy műalkotás miatt a stockholmi Historiska Museetben, egy genocídiumkonferenciához kapcsolódó kiállítás megnyitóján.

 • cyber hírek

  Petíciós honlap Hasonló külföldi oldalak mintájára Magyarországon is megkezdte működését egy petíciós honlap (peticio.hu), ahol bárki indíthat online aláírásgyűjtő ívet. A távlati cél nem titkoltan az, hogy a honlapon megjelenő panaszok, kérelmek nyomjanak a latban, az állampolgárok petícióikkal befolyásolhassák a döntéshozókat.

 • Kilroy-Silk és a BBC káderpolitikája: Az elszólás szabadsága

  A délceg Robert Kilroy-Silk délelőtti beszélgetős műsorát nemrégiben felfüggesztette a BBC, mert a sztár az Express című bulvárlapban közölt szösszenetében lekicsinylő jelzőkkel illette az arab népet és kultúrát.

 • A rejtélyes józsefvárosi tűzeset: Emberrablás a Palánk utcában

  Tavaly karácsonykor kigyulladt a Tongda Vállalat raktára a Józsefvárosban, egyes vélemények szerint 4 millió dollár értékű kínai áru lett a tűz martaléka. Egy ideig úgy tűnt, az eset a kínai kolónia belügye marad, de január elején már a magyar rendőrségnek is dolga akadt az ügyben.

 • Revitalizált űrprogram: Mars a Holdra

  Az amerikai marsjáró sikeres leszállása után Bush elnök minden eddiginél ambiciózusabb űrprogramot hirdetett: a Nemzetközi Ûrállomás befejezése 2010-ig, bolygóközi utazásra alkalmas űrhajó kifejlesztése 2015-ig, állandóan lakott holdbázis 2020-ig, azután pedig emberi Mars-expedíció.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...