• Tandori Dezsõ: egzisztencia

  lista

  A lelkizéses rossz-vicc itt ez lenne pl., alcímnek: "És más kontárkodások". Vagy "köz és magán". Stb. A régiek is fejlõdtek, nem vitás. Nem hideg vízzel slágozták már a pácienseket fakócsempés alagsorokban, kezet mostak mûtét elõtt, eleve érzéstelenítettek (hol épp hogyan), egyéb ipalm-napalm.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Az olimpia táján - mint az utóbbi idõben mindig - felmerültek a sportfinanszírozás kérdései, habár érdemi vita nem alakult ki - mint az utóbbi idõben soha.

 • Búr-Baky Miklós: Great Old Party

  A most talán sorsdöntõ kongresszusra készülõ MSZP: utódpárt, az MSZMP utódpártja. Az MSZMP úgyszintén utódpárt volt: az MDP utódpártja. Az MDP azon-ban ugyancsak utódpárt volt: a KMP/MKP és (legalábbis formálisan) az MSZDP/SZDP utódpártja.

 • Érdemei elismerése mellett

 • Októberi péntek

  Holnap, a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján élénk mozgolódás várható az Andrássy út 60. elõtt. Napjaink hungaristái hirdettek e napra elõször valami megemlékezésfélét, minek hatására kibontakozott egy nagyobb szabású ellenszervezés, az Új Generáció, a Népszava és a szocialista párt közremûködésével.

 • Kulturális hírek

  OFFLINE ÉS NÉZÕKÉPEK A képünkön látható felvétel is megtekinthetõ az Offline 2 címû kiállításon, a Vízivárosi Galériában: Drégely Imre, Gesztesi Katalin, Illés Barna, Kudász Gábor Arion, Szilágyi Lenke és Zana Krisztián képei október 22-ig láthatók itt.

 • Cyber hírek

  Fejvadász kerekes székben A legnépszerûbb online többszereplõs szerepjátékok résztvevõi egy londoni fotókiállításon kiléptek a virtuális létbõl, és megmutatták valódi arcukat - adta hírül az Index a BBC nyomán.

 • Demszky Gábor útjai: Vissza a városba

  Zord idõk járnak Budapest fõpolgármesterére: augusztus elején adriai nyaralójának látványával és megközelítésének változatos stratégiáival ismerkedhettünk meg, majd a Fidesz elõrukkolt városvezetõi és EP-képviselõi tisztségének összeférhetetlenségével.

 • Költségvetési tervek 2005-re: Adta-teremtette

  Alig néhány héttel az új kormányprogram után már büdzséterve is van az országnak, halleluja. A látszat meg az ígéretek összevetése nyomán világosan látszik: jövõre szinte semmivel sem lesz kevésbé mohó a mi kis államunk, viszont sokkal smucigabb lesz, néha a (távolabbi) jövõ meg az utókor rovására.

 • Adóváltozások: Alulról nézve

  A jó hír: a jelek szerint 2005-ben az átlagjövedelem szintjén csökken az szja-teher. A rossz: szinte minden más adó és illeték emelkedik. A törvénymódosítási javaslatok és ezek indoklásai 400 sûrûn gépelt oldalt tesznek ki, aki tehát a teljességre vágyik, az látogasson el a Pénzügyminisztérium (PM) honlapjára és olvasgasson kedvére.

 • "Értek az emberek nyelvén" (Batiz András kormányszóvivõ)

  Múlt szerdai kinevezése óta a sajtó egy része rajta köszörüli a nyelvét. Ha úgy beszélt volna a képernyõn, hogy az kritikusainak tessen, a nézõk elkapcsolnak - vág vissza a Fókusz volt mûsorvezetõje.

 • A hazai dohánytermesztés kilátásai: Hamvadó cigarettavég

  A debreceni és az egri dohánygyár bezárásának az utcára tett emberek és az elmaradó iparûzési adók mellett a hazai dohánytermesztés megszûnése is a következménye lehet. Igaz ugyan, hogy a nyíregyházi feldolgozóüzem (a hazai termés 85 százalékának felvásárlója) az év elején megkötött szerzõdéseket teljesítve bizonyosan felvásárolja az idei termést, de a piac a 8 és fél ezer tonna dohány alig ötödére jelezte eddig az igényét - azt is csak szóban.

 • Autópálya-építõ cégek be nem fizetett bírságai: Kímélõ üzemmód

  Azt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal jogosan szabott-e ki többmilliárdos bírságot a kartellmegállapodásban elmarasztalt autópálya-építõ cégekre, évek múlva, a jogerõs bírósági döntés megszületése után fogjuk csak tudni.

 • "Nem megfelelő személyt javasoltak"

  Pók Attila és Pótó János történészek Johan Béláról

  A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének (TTI) történészei a közelmúltban fejezték be azt a vizsgálatot, amelyet az egészségügyi tárca felkérésére végeztek el. Arra keresték a választ, hogy Johan Béla, a Sztójay-kormány deportálásokért felelős Belügyminisztériumának egyik államtitkára alkalmas-e arra, hogy róla nevezzenek el egy népegészségügyi programot, amint az 2003 áprilisában megtörtént.

 • Az 56. Frankfurti Könyvvásár: Magyarabok Némethonban

  "Schwerpunkt"-nak lenni nem könnyû. Vagy másképp: hogy a frankfurti könyvvásár feldúlja a "fókuszba" állított országok beléletét, azt mi, magyarok 1999 óta nagyon is jól tudjuk.

 • Arccal a kortársaknak (Kepets András, az Ulpius-ház igazgatója)

  A hat éve mûködõ kiadó elsõsorban nyugati nyelvekbõl fordított kiadványaival szerzett hírnevet. Most váratlanul a kortárs magyar irodalom felé fordult.

 • Utazás Velencébe (Schilling Árpád rendezõ)

  A Krétakör alapítójának elsõ nagyjátékfilmje, a médiavalóságot tárgyaló Nexxt bemutatásakor finoman szólva is vegyes fogadtatásban részesült. A színházrendezõ pár év múlva jelentkezett csak a Jött egy busz címû szkeccsfilmben önálló fejezettel, valamint most a Határontúl címû kisfilmmel, mely az idei velencei filmfesztiválon képviselte hazánkat.

 • Bolondság Napja az RS9-ben

  Varázshegy a föld alatt

  Van, aki ördöggörcsnek nevezi, más végtelen gyerekkornak. Nekünk, átmenetileg normálisaknak tükör, amihez nem merünk elég közel hajolni. És hiába szeretnénk távol tartani magunkat, hiába próbáljuk gyógyszerekkel lenyomni, attól még szellemként kísért.

 • Rehabilitációs ház Lullán: Reménytelenül jó

  Két és fél évvel ezelõtt a budapesti Diótörés Alapítvány azzal a céllal nyitotta meg a Somogy megyei falu szélén álló, átalakított parasztházat, hogy az állami gondozásból a hajléktalanságba kerülõ szipus és/vagy alkoholista fiatalok számára biztosítson még egy esélyt.

 • Az ivóvíz minõsége: Mit iszol?

  Mel Gibson, Kevin Costner és más közismert jövõkutatók jóslatai szerint alig pár évtizeden belül véres háborúk kezdõdnek majd az ivóvízért. Ám mielõtt elérkezne a homokdûnéken száguldozó páncélozott lajtoskocsik kora, még lehet néhány jó esztendõnk, amikor komolyan számít, mi folyik a csapból.

 • 1 tanár: "Szûkösen csordítja" (Margócsy István irodalomtörténész, az Erasmus Kollégium tanulmányi igazgatója)

  Margócsy István: Véleményem szerint a mai magyar felsõoktatás legnagyobb problémája az elitképzés. A tömegegyetemekké vált egyetemek a hallgatók többségének átlagos igényeit képesek ugyan kielégíteni, ám rendkívül szûk tájékozódási lehetõséget nyújtanak a legkiválóbb hallgatóknak.

 • Kapunyitási pánik: Mint a bárányhimlõ

  A midlife crisis, a kapuzárási pánik után új fogalom kezd beszivárogni a köztudatba, a quarterlife crisis, másképpen a kapunyitási pánik. A pszichológusok által néhány éve leírt jelenség a húszas éveik közepén-végén járó fiatalokat fenyegeti.

 • Cigányozás egy iskolai segédkönyvben: "Segítsék beilleszkedésüket"

  A közelmúltban nagy botrányt kavart az Etika címû könyv, amelyet két éve használnak az iskolákban.

 • Elõadás-kritika: A díszvendég (Hans Belting: A mûvészettörténet vége)

  Az MTA Mûvészettörténeti Kutatóintézete és a Közép-európai Egyetem nagyszabású, háromnapos konferenciát szervezett október 1-3. között Art History at the Crossroads címmel. Az eseményre a magyar mûvészettörténész-szakma nagyjai mellett egy sor neves német, szlovák, lengyel és cseh kutatót is meghívtak, az igazi szenzációt azonban a díszvendég, Hans Belting elõadása jelentette.

 • Vita a felsõoktatási törvény tervezetérõl: Félelem és reszketés

  Évek óta napirenden van az új felsõoktatási törvény tervezete, amely tavasszal már a Magyar Universitas Program nevet viselte. Végleges változata várhatóan október végére alakul ki, és novembertõl tárgyalja a kormány, majd a parlament.

 • Hírek

  nKözponti Érettségi Nyílt Napok Ebben a tanévben két héttel korábban, azaz február 15-én van a határideje a felsõoktatási jelentkezési lapok beadásának. Errõl és a 2005-ben bevezetendõ kétszintû érettségirõl kaphatnak tájékoztatást a diákok a Felvételi Információs Szolgálat központi érettségi nyílt napján.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...