• MaNcs 16. évf. 43. sz. (2004. 10. 21.)

  "Utólag kellett rájönnöm" (Medgyessy Péter exminiszterelnök)

  Az antifasiszta tüntetésen az MSZP vezetõinek és az új miniszterelnöknek a társaságában jelent meg, és felszólalt A haladó kormányzásért elnevezésû konferencián is; a párt kongresszusára - már vagy még - nem ment el. Van egy - az elõzõhöz, a miniszterelnökihez képest mindenképpen - szerény irodája az Országház egy eldugott sarkában, testõrrel és asszisztensekkel, bár névtáblát...

  2004 / 43
 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  Ácsmunkát ugyan nem vállalok, de szaladok elõre mindjárt leszögezni, hogy azért nevezem a címben a húslevest jó húslevesnek, mert nagyon sokféle húsleves létezik: rossz, közepes, ehetetlen, de itt a jó húsleves receptjét adjuk közre.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Zéró tolerancia

  Petri György, a mélyen liberális gondolkodású költõ nem volt valami nagy véleménnyel arról, amit az elõzõ rendszerben liberalizmusnak neveztek: "Ha a seggünkbe nem csizmával rúgtak: / azt tiszteltük volt liberalizmusnak.

 • Félix Péter: Bácsfi Diána és a szólásszabadság (Ki tüntethet?)

  Az SZDSZ Új Generáció (ÚG) - a Népszavával és az MSZP-vel közösen - október 15-én tüntetést szervezett a Terror Háza elé. A nyilas rémuralom elleni fellépésre nagy szükség volt; kár, hogy törvényen kívüli eszközök igénybevételével, a szólásszabadság alkotmányos jogának megcsúfolásával történt.

 • Kálmán C. György: ELTE-bajok

  Mint úgynevezett egyetemi ember (az is volnék, ha már meg kell határoznom magam, miért is ne, mibe kerül), most fel kellene háborodnom, és tüzes, kegyetlenül gunyoros cikkekben ostoroznom a kormányzati rövidlátást, a fukar és szûk látókörû oktatásirányítást, a méltánytalan és értelmetlen elbánást.

 • Orbán ünnepel

  Miközben a két kormánypárt a Terror Háza elõtt vonult fel a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján, a Fidesz Sztehlo Gábor evangélikus lelkész emléktábláját koszorúzta meg a Várban. Sztehlo Gábor a nyilas uralom alatt árvaházaiban zsidó gyerekeket bújtatott; lenyûgözõ bátorságát emlékfával köszönte meg a jeruzsálemi holokauszt-emlékhely, a Jad Vasem.

 • Kulturális hírek

  ÕSZI FESZTIVÁL A város legforgalmasabb terein ideiglenes jelleggel fölállított szobrok jelzik: megkezdődött az október 24-ig tartó Budapesti 'szi Fesztivál. Képünkön az @¨©-cal közös köztéri szoborpályázat nyertesei közül Vándor Csaba madáreledelből készült Szent Ferenc szobra (Ferenciek tere) és Tukora Balázs Koldusautomatája (Deák tér).

 • Cyber hírek

  Digitális tévé Magyarországon Az Antenna Hungária a múlt héten megkezdte a digitális földfelszíni televíziós műsorszórást (Digital Video Broadcasting - Terestrial, DVB-T) Magyarországon - adta hírül az Index. A technológia jobb minőségű képet, CD-minőségű hangot, interaktív szolgáltatásokat és sokkal több sugározható csatornát biztosít.

 • Indiai felkelõk: Páriát ritkítanak

  A nagy indiai pártpolitikai összecsapások, mint a hét végi helyi választás a hatalmas és népes Maharastra államban (szûken, de gyõzõtt a Kongresszus Párt), eltakarják a külvilág elõl az ország több évtizedes regionális konfliktusait.

 • Kísérletek az Antenna Hungária magánosítására: Célegyenesben

  Számtalan sikertelen próbálkozás után jövõre lezárulhat az Antenna Hungária Rt. privatizációs sagája. Az elõjelek legalábbis erre utalnak: a kormány eltökélt, a külföldi befektetõk érdeklõdnek, a költségvetésnek pedig nagyon kell a pénz.

 • Október 15., Terror Háza: Egy lépés elõre

  Hosszú idõ után ismét a baloldal nyerte az utca birtoklásáért zajló virtuális harcot, ráadásul egyetlen incidenst leszámítva békésen zajlott az október 15-i demonstráció a Terror Házánál. Eközben néhány tucat harcos szélsõjobboldali próbált megküzdeni az elemekkel, az orosz háborús emlékmûvel és a magyar nyelvvel.

 • Az MSZP tisztújító kongresszusa: Új felállás

  A hét végén a magyar szocialisták lezárták pártjuk 15 éves történetének legzavarosabb fejezetét. A tagság még a kongresszus elõtti jelölések során megbüntette az elõzõ vezetés legfontosabb figuráit a másfél éves töketlenkedésért.

 • Az önkényuralmi jelképek és a törvény szigora: Izgatott közösség

  Több mint tíz évvel ezelõtt került be a büntetõ törvénykönyvbe a néhány borzalmas emlékû jelkép tilalmáról szóló szakasz. Vajon milyen eredménnyel járt a büntetõjogi fenyegetéssel járó szabályozás?

 • "Sok területen próbálunk lépni" (Göncz Kinga miniszter)

  Pszichiáter, részt vett a szociálismunkás-képzés tematikájának kidolgozásában, a konstruktív konfliktuskezelési kultúra hazai megteremtésével foglalkozó Partners Hungary igazgatója volt. 2002-ben Csehák Judit egészségügyi miniszter hívására lett politikai államtitkár, idén nyár óta esélyegyenlõségi tárca nélküli miniszter.

 • "A tatárok visszatértek" (Ljudmila Ulickaja írónõ)

  A Kukockij esetei és a Médea és gyermekei címû mûveivel itthon is nagy sikert aratott. A világhírû, immár tizenhét nyelvre fordított írónõ festõmûvész férjével érkezett Budapestre. Életmûvésznõk címû új regénye a napokban jelent meg a Magvetõnél.

 • Színház: Tíz pud szerelem (Csehov: Sirály)

  Az író csak öt pudot rakott ugyan bele, mármint szerelmet a Sirályba, de az Örkény Színház elõadása ezt minimum megduplázza; nem akarom én ezt nagyon csûrni-csavarni, de hát egy pud mégiscsak tizenhat és fél kiló, márpedig akkor tíz pud az két jól megtermett férfiember.

 • Könyv: Lucifer halandósága (Ungvári Tamás: Lezáratlan nyomozás)

  Memoárt írni lehet, azért nehéz, mert az ember oly kevéssé ismeri önmagát, hogy az esetek többségében csak kalandjai öszszeseprésére telik, ám sokkal valószínûbb, hogy alkalmasint azért, mert visszaemlékezésekkel, ilyenformán nézõpontokkal már jócskán teli a sifonér.

 • Kiállítás: Hitszerviz (FeLugossy László új képei)

  Mindenki halandó - jelenti be nem egészen váratlanul, de mindenesetre némi hökkenést keltve a mester, s a megfelelõ évszakban, az aranyló õszi verõn harmincegy-két festménnyel illusztrálja is rögtön, mire gondol vajon.

 • Film: 1 g, mint Golgota (Fliegauf Benedek: Dealer)

  Amit látunk: a díler (kábítószer-kiskereskedõ) egy napja, ha akarom, az ember tragédiája, ha akarom, út a keresztfáig. Utóbbin belül elsõ blikkre még választási lehetõségünk is támad: kit követünk, az egyik latrot vagy magát Jézust?

 • DVD: Emlékezzünk! (Federico Fellini: Amarcord)

  Ma már nincsenek ilyen filmek, és nem kell ahhoz a hajdanvolt aranykor, elkorcsosult jelen közkedvelt nézetét vallani, hogy ezt mondjuk; elég elnézni a napi moziverzumot. Akik harminc éve, a hangosfilm legfényesebb éveinek vége felé látták az Amarcordot, más mestermûvek közeli szomszédságában, talán fel sem fogták, hogy megismételhetetlen csodával van dolguk.

 • Lemez: Lazító csavar ([re: jazz]: Point Of View)

  A [re:jazz]-széria ötlete az InfraCom! kiadó két dj/producer guruja, Jan Hagenkötter és Namé Leonard-Vaughn, továbbá a zenész/lemezlovas Matthias Vogt agyában fogant meg - vegyük kezelésbe kedvenc dzsessz, funk, soul, brazil/latin bázisú, nagyjából elektronikus tánczenéinket, és fordítsuk le õket akusztikus (persze könnyed, laza, populáris, neue) dzsessznyelvre.

 • World music: elöljáróban

  World music: elöljáróban Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers: Get On Your Knees And Pray. A képen látható négy derék sírásó a blues terepén munkálkodik: az énekes Big Daddy úr észak-carolinai, a gitáros Wolfgang Feld német, a herflis Oláh Andor és az énekes Orosz Andrea pedig a Dr.

 • Nyolc kis kritika

  p align=center>koncert A Fesztiválzenekar a zeneirodalom ritkán játszott mûveit vette elõ hangversenyén. Az átlagos komolyzene-kedvelõ sem sokat tud Malcolm Arnold vagy Vaughan Williams munkásságáról.

 • Szexuális felvilágosítás: Kérdezd apádat!

  A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt néhány évben látványosan csökkent a fiatalkorúak körében elvégzett terhességmegszakítások száma. Az egészségügyi tájékoztatás szemlátomást igen hatékony is tud lenni, és ez immár bizonyítékot szolgáltat arra, hogy feltétlenül szükséges.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...