• MaNcs 16. évf. 45. sz. (2004. 11. 04.)

  Mit ér a magyar, ha zseni? (Palló Gábor tudománytörténész)

  A befogadás és az eredetiség kérdéskörét vizsgálja az a hét kötetbõl álló magyar mûvelõdéstörténeti sorozat, amely a Recepció és kreativitás: Nyitott magyar kultúra címet viseli. Az MTA Filozófiai Kutatóintézete által koordinált vizsgálatról az intézet igazgatóhelyettesét, a kutatás vezetõjét kérdeztük, hogy megtudjuk: milyen kulturális javakat kapott hazánk a mûvelt...

  2004 / 45
 • Izrael kivonul a gázai övezetbõl: Egyedül nem megy

  Az izraeli törvényhozás, a knesszet október 26-án elfogadta Ariel Saron "elszakadási tervét", az egyoldalú izraeli kivonulást a Gázai övezetbõl és négy észak-ciszjordániai településrõl. E szerint 2005 nyarán mintegy 8000 izraeli családnak el kell hagynia lakóhelyét.

 • Forrai Éva: Merre mélyül a mamacsapda? (A szegénység, a nõk és a kormány)

  Négyéves fejtörés és huzavona után a szocialista kormány tavasszal végre új népesedéspolitikai koncepcióval állt elõ. Ezt aztán el is nevezte jóléti fordulatnak, mivel a dokumentum fõleg szociálpolitikai módszerekre támaszkodik.

 • Balek vagy bûnözõ?

  Hogy éppen egy büntetõper adjon alkalmat egy ország nyilvánosságának, urambocsá', egész társadalmának a saját közelmúltjával való szembenézésre, a számvetésre egy-egy kor uralkodó eszméivel, politikai erkölcseivel, a közösség ügyei intézésének bevett és szokásos rendjével, arra számos példát ismer a történelem.

 • Legát Tibor: Pop

  Az utolsó pofon megáll a levegõben, a nyomozó az órájára néz, visszagyûri az ingujját és leroskad a székbe. - Tudja, melyik állat hord faszt a hátán? - kérdezi fáradt kíváncsisággal, miközben a mennyezetre fordítja a vallatólámpát, és bekapcsolja a ventilátort.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip (Ellensúlyok)

  Bizony isten, nem akartam a jegybanktörvény módosításával terhelni a Narancs olvasóit, úgy gondoltam, a véleményem jobb helyen van a HVG-ben. Ide magasztosabb témát szántam: általában az ellensúlyintézményekét, amelynek csak egy eleme a Magyar Nemzeti Bank.

 • Kulturális hírek

  PICASSO HONGKONGBAN Tizenkilenc napos hongkongi vendégeskedése alatt közel kétmillió látogatót vonzott Picassónak a Parádé címû balettelõadáshoz festett, 1917-es színpadi vászna. A 10,5x16,4 méteres mû Picasso legnagyobb ilyen jellegû alkotása, a párizsi Centre Pompidou tulajdona.

 • Cyber hírek

  Képek a Titánról Szerda hajnalban megérkeztek a Földre az elsõ fényképek, amelyeket az amerikai Cassini ûrszonda készített a Szaturnusz bolygó legnagyobb holdjáról, a Titánról. A Cassini a felvételek készítésekor valamivel kevesebb mint 1200 kilométerre haladt el Titán felszínétõl.

 • Népszavazás a kettõs állampolgárságról: A vér szavaz

  A népszavazásdömping egy hónap múlva sorra kerülõ elsõ fordulójában arról is kellene dönteni, hogy kaphassanak-e állampolgárságot a határon túli magyarok. Ám úgy kellene mérlegelni, hogy elõzõleg nem sikerült tisztázni: mindennek mik a feltételei, és az esetleges új állampolgárokat milyen jogok és kötelezettségek illessék meg.

 • Bajban a Magyar Hírlap: Utolsó utáni esély

  Múlt pénteken jelentette be a Ringier Kiadó Kft. (RK) ügyvezetõ igazgatója, hogy megszünteti a Magyar Hírlap (MH) kiadását. A masszívan veszteséges napilap munkatársai elhatározták, hogy egy hétig még mindenképpen folytatják, három nappal késõbb pedig bejelentették: ha a tulajdonos lehetõvé teszi, maguk keresnek új befektetõt, ezért pár hónapos haladékot kértek a Ringier-tõl.

 • Lezsák Sándor végnapjai az MDF-ben: Már búcsúját veszi

  Bár pro forma a meccs még tart, a végeredmény nem kétséges: az MDF kizárja a párt történetének korábbi kulcsfiguráját, az utolsó politikailag aktív alapító atyát, Lezsák Sándort. A fejlemény nem meglepõ, jó ideje már csupán a mikor volt a kérdés (lásd: Fix egyes, Magyar Narancs, 2004.

 • Mire mennek az uniós pénzek? : Alaplé

  Magyarország uniós csatlakozásával megnyílt a lehetõsége annak, hogy a lassan megtérülõ, nagy infrastrukturális beruházások támogatására létrehozott Kohéziós Alapból is lehívjunk pénzeket. 2006 végéig mintegy 1000 millió euróval többel gazdálkodhatunk, amennyiben az Európai Bizottság mind a nyolc aktuális támogatási kérelmünkre rábólint.

 • Újabb ügyészségi eljárás a K&H-ügy volt fõnyomozója ellen: Áztat a mosodás

  Egy éven belül már a második büntetõeljárást kezdeményezte az ügyészség Molnár Csaba rendõr alezredes, az ORFK pénzmosás elleni osztályának egykori vezetõje ellen. Az ügyészség szerint a nyomozó ezúttal nem szír nepperekkel, hanem magával a brókerügy névadójával, Kulcsár Attilával esküdött össze.

 • Könyv: A vég akarata (Jean Améry: Az ember önmagáé)

  A szerzõ - Hans Mayer néven - 1912-ben született Bécsben egy teljesen asszimilálódott zsidó családban. Irodalomból és filozófiából szerez diplomát, de 1938-ban, az Anschluss után Belgiumba emigrál, és ott bekapcsolódik az ellenállási mozgalomba.

 • Könyv: Gyilkos gõg (Patricia Highsmith: Mélyvíz)

  Az 1921-ben Texasban meglehetõsen szegényen született és 1995-ben, a svájci Locarnóban meglehetõsen gazdagon meghalt írónõ könyveit általában a lélektani krimi skatulyájába szokták belegyömöszölni.

 • Színház: Tévedések játékai (Shakespeare és Glowacki)

  Lehetne hajánál fogva elõrángatni - mintha lenne - azt a bizonyos közös nevezõt; nem teszem. A Radnóti Színházban bemutatott Glowacki-darabot, a Negyedik nõvért és a Vígszínházban bemutatott Tévedések vígjátékát ebben az írásban leginkább az sodorta egymás mellé, hogy nem jut nekik külön-külön hely, mert nem követelik ki maguknak.

 • Kiállítás: Formakincs (A Magyar Formatervezési Díj 25 éve)

  A Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál Kht. szervezte Design 7 apropója és kulcseseménye volt az Iparmûvészeti Múzeumban október 18-án megnyílt designtörténeti kiállítás, melyen az elmúlt másfél évtized legjobb magyar tárgyait állították ki a szervezõk.

 • Film: Bolondok lennének (Hajdu Szabolcs: Tamara)

  Az ifjú rendezõ már elsõ nagyjátékfilmjében, a Macerás ügyekben nagyon bátornak mutatkozott, amikor lírát pengetve, az eget azúrkékre festve, egy vidéki lakótelepre számûzte az örök szerelmet. Talán meg sem fordult a fejében, mekkora kockázattal jár az ilyesmi, talán tudatosan hagyta a fenébe az öszszes lakótelepi sztereotípiát, nem érdekes.

 • Lemez: Csizmát az asztalra! (Nancy Sinatra: Nancy Sinatra)

  Hogy van-e olyan életkor, amikor már "nem illik" rocklemezzel állni elõ, az nagyon gyermeteg kérdés, de ha már így szóba hoztam: nincsen. Azon viszont én is meglepõdtem, hogy Nancy Sinatra hatvanhárom évesen rukkolt ki az év egyik legérdekesebb rocklemezével, hiszen egy hangot sem hallatott magáról már vagy harmincöt éve.

 • Lemez: Kontrollált eksztázis (Don Byron: Ivey-Divey)

  Egy bronxi postás fiának az orvos valami fúvós hangszert javasolt asztma ellen. A gyerek a klarinétot választotta, talán mert a környéken virágzott a zsidó szubkultúra. Aztán elvégzett néhány iskolát, és az elsõ albumával rögtön robbantott is (Don Byron plays the music of Mickey Katz) - merthogy miért játszik egy fekete ember zsidó zenét?

 • Nyolc kis kritika

  könyv MICHAL AJVAZ: AZ ÖREG VARÁNUSZ VISSZATÉR A cseh író novelláinak majd' mindegyikében valamilyen állattal konfrontálódik a jellemzõen egyes szám elsõ személyben megszólaló elbeszélõ: hol megfejthetetlen találós kérdésekkel zaklatja egy közelebbrõl meg nem nevezett, leopárdra hasonlító állat, hogy rossz válasz esetén megrugdossa és megharapja, hol egy két és fél méteres kagyló fenyegeti életveszélyesen, hol pedig ormányos barátjának az emberi társadalomba való beilleszkedésének lehetetlensége miatt kezd szorongani, s vágyni maga is egy ormányra.

 • Kegyeleti Múzeum: Holtak élén

  Nemrégiben egy mindig feketében járó fiatalember arról igyekezett meggyõzni, hogy a rendszeres temetõlátogatás nemcsak a nyugdíjas özvegyek számára egészséges elfoglaltság: "Mutass még egy helyet Pesten, ahol ennyi zöld és ilyen csend van!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...