• MaNcs 16. évf. 46. sz. (2004. 11. 11.)

  "A demokrácia szimbóluma volt" (Litván György történész)

  Az õszirózsás forradalom évfordulója alkalmából tartott és a Jobbik ellentüntetése által megzavart szocialista megemlékezés után arról beszélgettünk a XX. századi magyar progresszió kutatójával, hogy eddig milyen stációi voltak Károlyi Mihály megítélésének, és hol tartunk napjainkban.

  2004 / 46
 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  A környezetvédelmi termékdíjról szóló vitában - úgy tûnik - elvérzik az a javaslat, mely szerint a szatyrokra és a nem visszaváltható mûanyag palackokra, valamint az alumíniumdobozokra egységalapú adót vetnének ki.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  Kezdjük mindjárt az elején! A szakácsmûvészet azért is fantasztikus dolog, mert olyanokról is beszélhetünk benne, ami fizikailag hiteles körülmények között aligha kerülné el az irracionális szürrealisztikusság vádját.

 • Neményi László: Megosztott Államok (Kulturkampf, szekértáborok és az elnökválasztás)

  A múlt kedden az amerikaiak újraválasztották azt az elnököt, kinek minél csúfosabb kudarcáért bizonyosan több mint kétszáz nyelven fohászkodtak szerte a világon. Mégpedig meggyõzõ fölénnyel választották újra: szokatlanul magas részvétel mellett országosan úgy három és fél millió szavazattal kapott többet, mint ellenfele.

 • A hely szellemei

  A Szentendrei úton van manapság a nagy élet, a Hír tévénél ég a világ. Egyfelõl ugye lecsapolják a rossz vért; Mario Puzo halhatatlan lektûrjébõl, A Keresztapából tudjuk, hogy ez mit jelent, bizonyos rendszerességgel egymásnak esnek a gengszterek, s akit lehet, kicsinálnak, hullik a férgese.

 • Egy szaftos sztori

  Kormányunk újabb sikerétõl hangos a közélet: fene se gondolta volna, hogy parancsszóra, egy pillanat alatt eltüntethetõ a boltok polcairól a magyar pirospaprika, annak közvetlen leszármazottaival egyetemben (igaz, a magyaros vagdalt hús, a velõs pacalkonzerv és a paprikás chips megúszta - reméljük, nem csupán véletlenségbõl).

 • Kulturális hírek

  ÁRVERÉSI REKORDOK Több rekord is született a Sotheby's New York-i modern és impresszionista aukcióján. Habár egy kevéssel elmaradt az elõzetes árbecslés 40 millió dolláros alsó határától, "saját" korábbi, 24,2 millió dolláros rekordját lazán átadta a múltnak Paul Gauguin Maternité (II) címû, 1899-es vászna, amely 39,2 millió dollárért talált vevõre.

 • Cyber hírek

  Google hejesírás Bár a módszer számos sebbõl vérzik, sokan használják helyesírási szótárnak a Google-t: kétség esetén bepötyögik a lehetséges szóalakokat, és aztán azt használják, amelyikre több találatot kaptak.

 • Jasszer Arafat élete és mûve : Terrorral fekszik

  Lapzártánkkor egy Párizs környéki kórházban ápolják. Hitelt érdemlõ információk nincsenek a diagnózisáról: hívei, többek közt ifjú felesége, mérgezést és merényt emlegetnek. Más pletykák szerint csak az a kérdés, hogy mikor veszik le a géprõl.

 • Kovács László pályaképe: Sosem mert akarni

  November 1-jén távozott a magyar politikából Kovács László. Hat évig volt az MSZP elnöke, ugyanennyi ideig Magyarország külügyminisztere. A következõkben tucatnyi politikustársának elbeszélése és az elmúlt évek vele foglalkozó sajtójának tanulmányozása alapján harmincéves politikai pályafutását rajzoljuk fel.

 • Idõközi országgyûlési választások: Kivárásos alapon

  A Szájer József és Surján László európai parlamenti taggá választása miatt kiírt idõközi választások elsõ fordulója vasárnap lesz a soproni, illetve a szécsényi választókerületben. Bár 1998-ban és 2002-ben is a jobboldali jelöltek gyõztek mindkét helyen, a Fidesz korántsem mehet biztosra november 14-én és 28-án.

 • Tokaji kilátások: Sav és méz

  A szüret közepén elmondható: a 2004-es nem lesz túl jó évjárat Tokaj-Hegyalján. A mennyiség a tavalyihoz hasonló, de a várt-remélt aszúsodás - és így a minõség is - elmaradt. A néhány hektárról szüretelõ gazdák többségét mégsem a nemes penész elterjedtsége foglalkoztatja.

 • Ingatlanügyek a Millenáris Parkban: Gyerekjátékok

  "Veszélyben a Zöld Péter Játszótér!" - állt a Millenáris Park környékén kiragasztott plakátokon, a parktulajdonos Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) sajtóközleményében. November 3-án lakossági fórumot tartottak a (játszótérnek helyet adó) Millenárison, amelyen Kovács Kálmán informatikai miniszter és Horváth Csaba II.

 • Képzõmûvészet: Képek a napon (A Mû-Terem Galéria tárlata)

  Kezdjük szemérmesen: az elmúlt harminc év mûvészetelméleti fejleményei a legkevésbé sem könynyítették meg a mûvészettörté-nészek dolgát; folytassuk õszintén: tagadhatatlan, hogy - legalábbis Magyarországon - magának a képzõmûvészetnek a reputációja is oly mélyen alulmúlja a többi mûvészeti ágét, hogy egyáltalán nem csoda, ha a legutolsó évekig mûveletlennek látszik (a szó minden értelmében) ez a terület.

 • Színház: Kürtõjáték (Pintér Béla és Társulata)

  Helyénvaló a díszlettel kezdeni - bizonyos tényezõk arra buzdítanak, hogy azzal is folytassam, de inkább majd csak a végén -, hiszen a Pintér Béla és Társulata legutóbbi bemutatóján a díszlet a legfontosabb, és ez a tény az elõadás egyik erénye.

 • Film: Mi van? (Janisch Attila: Másnap)

  Van, aki ellopja, / van, aki örökli... mindenki másképp csinálja, papapam. Ha akarom, ennyiben is összefoglalható Janisch eddigi mûködésének egyik kitüntetett érdeklõdési köre: viszonyunk a bûnhöz.

 • Lemez: Az ezermester öröme (Hextatic: Master View)

  A Hextatic duó (név szerint Stuart Warren Hill és Robin Brunson) a kilencvenes évek közepétõl járja a világ klubjait mint különösen kreatív, vizuális ötletekbõl kifogyhatatlan vj (a disc jockey mintájára képzett video jockey rövidítése - õ az a szakember, aki a partin a zene ritmusára keveri a képeket).

 • Nyolc kis kritika

  lemez n J. S.

 • Fesztivál: Ma Svejk, holnap Stázi (Kelet-Európa Cottbusban)

  November 2. és 6. között rendezték meg a németországi Cottbus városában a 14. Kelet-európai Filmfesztivált, melyen Antal Nimród Kontroll címû filmje több díjat is nyert. 2005-ben, a 15. és így jubileumát ünneplõ fesztiválon Magyarország áll majd a rendezvény fókuszában.

 • Pionyírok klubja (WOMEX 2004)

  Világzene kilóra, leárazva, barátilag, szponzorálva, akciósan, alkalmilag, méretre szabva, unikálisan, mixelve, fuzionálva, ahogy tetszik: a WOMEX-en minden kapható. A kérdés legfeljebb az, hogy valójában erre lett-e kitalálva.

 • Ösztön a kutyaólban (Gáspár Tibor színész)

  Janisch Attila Másnap címû filmjének a fõszereplõjét sokáig csak Gáspár Sándor öccseként emlegették, jóllehet számos, vidéki színházakban megformált jelentõs szerep van már mögötte. Ezúttal egy fényképészt játszik, aki - miközben családi örökségét, egy tanyát igyekszik megtalálni az ismeretlen vidéken - gyilkossági ügybe keveredik.

 • Közös sors (Ángyán József egyetemi tanár)

  A gödöllõi Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének igazgatója szerint gyökeres változásra van szükség a hazai mezõgazdasági viszonyokat illetõen. Ehhez azonban elõbb a "vidék", a "vidékiség" fogalmát is újra kellene definiálni.

 • Duna Múzeum: Azért a víz

  Esztergom az egyik kedvencem az országban, csinoska fõterét, a vár alatti - na, milyen? - zegzugos utcáit, enyhe s meghitt lepusztultságát jobban szeretem, mint a kiglancolt Szentendrét. A város egyik legjobb helye 2001-ben az Év Múzeuma kitüntetõ címet nyerte el.

 • 1 tanár: A homokozó stabilizálódása (Zentai István, BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék)

  A hazai közbeszéd és vitakultúra helyzetérõl beszélgettünk A meggyõzés csapdái címû könyv társszerzõjével, Zentai Istvánnal, aki többek között érvelés- és tárgyalástechnikát tanít, viszont nincs megelégedve az itthoni viszonyokkal.

 • Academic Writing: Csak a szöveg

  Míg az angolszász felsõoktatásban az írástanításnak komoly hagyománya van, a magyar diákok egy jó részének soha senki nem mondja el, hogyan kell megírni egy tudományos dolgozatot. Meg is van az eredménye.

 • Szakedzõképzés a TF-en: Kihagyott helyzetek

  A sportszakmai diskurzusokban a legtöbben egyetértenek abban, hogy a hazai akadémiai szintû edzõképzés igen magas színvonalú.De mit ér a diploma?

 • Gyõztes bukás a HÖOK-ban: Egri csillagok

  Az idei tisztújító közgyûlés az egri Eszterházy Károly Fõiskola dísztermében zajlott. A szombati elnökválasztást Ekler Gergely megnyerte - és abban a pillanatban meg is bukott.

 • Elõadás-kritika: Változó originitás, that's the point (György Péter: Digitális kultúra)

  Késõ délelõtt van, már megvolt a tejeskávé és a napisajtó, frissek vagyunk és vidámak, ráadásul az információs technológiák avatott szakértõjét hallgathatjuk. Az óra egy diák kiselõadásával indul.

 • Hírek

  Villanynarancshírek nKöltséghatékony diákok Borítékolásra, raktári munkára, de számítógépes tervezésre, segédmérnöki tevékenységekre, sõt alkalmi tolmácsolásra is szívesen alkalmaznak diákokat a hazai vállalatok - derül ki a Mûegyetemi Iskolaszövetkezet kutatásából.

 • Meleggyilkosság Angliában: London megöl engem

  Az utóbbi húsz évben London hitelt érdemlõen kellette magát a melegek fõvárosa szerepében. A múlt heti meleggyilkosság meg a melegek elleni sorozatos támadások a másság ünneplésénél sokkal ellentmondásosabb szociokulturális viszonyra világítanak rá.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...