• MaNcs 16. évf. 50. sz. (2004. 12. 09.)

  "Mindig nyerni akarok" (Radulovics Bojana kézilabdázó)

  Kék és zöld foltok számolatlanul. A korábbi sérülésekre a térdgép és az ilyen-olyan rögzítõk emlékeztetnek. Tiszta eszközökkel feltartóztathatatlan, többnyire a tisztátlanokkal is. Tavaly, a zágrábi drámában tizenhárom gólt lõtt a franciáknak, és kilencvenhét találattal úgy lett a világbajnokság gólkirálynõje, hogy a második helyezett ukrán Cigica harminceggyel maradt el mögötte. Hozzá...

  2004 / 50
 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Az ombudsman helytállása

  1998 óta létezik a Nagy Testvér Díj (Big Brother Award), amelyet ma már 17 országban osztanak ki évente azoknak, akik abban az évben legtöbbet tettek az emberek magánszférájának megsértéséért. 2001 óta Magyarországon is kiadják ezt a díjat, nemrég volt a negyedik díjkiosztó.

 • Legát Tibor: Pop

  A városrészt, ahol élek, õsidõktõl kezdve a halál mezejének nevezték. Az összes itt vívott csata rendre úgy végzõdött, hogy mindenki meghalt, beleértve a krónikást is, így aztán legalább ötszáz év telt, mire rossz hírét megismerte a világ.

 • A szerk.: Lelkifurdalás nélkül

  Az ember tényleg nem tudja, hogy sírjon vagy röhögjön, amikor Orbán a megbukott népszavazási kezdeményezés után egy órával azt mondja bele egy (sõt több) ország arcába: gyõzött az igen, és a népszavazás sikeres volt.

 • Virág Tamás: Adjunk nekik! (A hajléktalanokat segítõ kormányzati lépésekrõl)

  Az otthontalan emberek segítésére néhány hete 600 millió forint plusztámogatásról döntött a kormány. Az összeg hatalmas, még akkor is, ha idõközben kiderült: jórészt a jövõ évi fejlesztési források gyors elosztásáról van szó.

 • Végel László: Maradi vagy korszerû?

  Magyarország uniós csatlakozásának a határon túliakra kiterjedõ következményei mélyrehatók és ellentmondásosak. A részletek iránt érzéketlen, rossz mederben folyó, bizalmatlansággal terhes népszavazási kampányban az ország végre szembesült ezekkel a problémákkal.

 • Pogány Kristóf: Népszavazás után

  Sokan sok helyütt elemezték a múlt vasárnapi népszavazás rövid távú taktikai hatásait. Kevesebben foglalkoztak azzal, hogy az országgal való tényleges kapcsolat nélküli állampolgárságról szóló kérdés nagyon szoros eredménye miként mentette meg a köztársaságot egy balkáni, az etnicizálásra épülõ politikai fordulattól.

 • Erõsségük a semmit gondolás

  Kijevet felfedezték maguknak a lengyel turisták - az elmúlt két-három hétben az ukrán fõvárosban megfordult egy hivatalban lévõ meg egy volt elnök (Kwasniewski, Walesa), egy volt kormányfõ (Jerzy Buzek), néhány parlamenti delegáció és még sokan mások, épp hogy a négy páncélos és a kutya nem tûnt még fel a Hrescsatyikon.

 • Figyelem, figyelem!

  "A megfigyelési ügy (...) blöff volt. Ráadásul nem is a jobbik fajtából való." 1998 szeptemberében írtuk ezt, alig egy héttel a szenzációs miniszterelnöki bejelentés után, miszerint a Horn-kormány idején a Fidesz-vezetõket és azok családtagjait közpénzen, titkos és törvénysértõ módon figyelték.

 • Kulturális hírek

  RESTAURÁLT MÛTÁRGYAK KABULBAN Az afgán fõváros központi múzeumában kiállították azokat az iszlám kor elõtti faszobrokat, melyeket a tálib terror idején, 2001-ben széthasogattak, s nemrégen az osztrák kormány pénzügyi támogatásával restauráltak.

 • Cyber hírek

  2004 a weblog éve A Technorati nevû, blogokra specializálódott cég szerint az elmúlt másfél év során durván öthavonta megduplázódott a webnaplók, azaz a blogok száma. A cég 500 ezer blogról tudott 2003 júniusában, és nagyjából 4 millióra becsüli a jelenleg létezõ naplók számát - írja az ITTK Infinit hírlevele.

 • Választások Romániában: Európa felé félúton

  Kapósak a magyar demokraták Romániában. A törvényhozási és elnökválasztás november 28-i elsõ fordulóját követõen a két nagy vetélytárs - a mintegy 31 százalékot szerzett liberális-demokrata ellenzék, valamint az õket 6 százalékponttal megelõzõ, kormányzó szociáldemokrata-humanista pártszövetség - gyõzelme esetén egyaránt a magyar parlamenti párttal, és csakis azzal akar szövetségre lépni.

 • Magyarok Világszövetsége

  Időutazás

  Nincs abban semmi meglepõ, hogy a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) Kossuth téri "fáklyafényes gyülekezõjébõl" elkeseredett Trianon- és kormányellenes kicsapongás lett, amelyen az eredmények hallatán ordas nagy csalást emlegettek.

 • Munkáspárt: Nem szomorú vasárnap

  A Munkáspárt megtette a tõle telhetõt: aláírást gyûjtött, tüntetett az Alkotmánybíróság elõtt, a maga módján kampányolt az igen mellett, sõt Thürmer Gyula Gödöllõn még egy röntgengép alá is befeküdt Gémesi György kérésére és a sajtó gyönyörûségére.

 • Fidesz: Nem hí a haza

  Mire vasárnap este fél tíz után Orbán Viktor végre felbukkant a lépcsõ tetején, már minden eldõlt. A Szentkirályi utcai központban a portásoktól a headsetes szervezõkön és a nagy számban megjelent párthû celebritásokon keresztül az újságírókig mindenki réges-rég tudta, hogy ez az este nem a Fidesz forgatókönyve szerint alakult.

 • MSZP: Szómágia

  Az ízléstelenre és demagógra sikeredett népszavazási kampány után, vasárnap este nemcsak az eredményre voltunk kíváncsiak, hanem arra is, hogy ki milyen arcot vág majd hozzá. Nos, a szocialisták képesek voltak az önmérsékletre.

 • A romák munkaerõ-piaci diszkriminációja: Befogadó nemzet

  Törvény tiltja a faji alapú megkülönböztetést, mégis élesen jelentkezik a munkahelyi felvételi eljárások során. "Azért nem kellek, mert cigány vagyok" - érzik sokszor az elutasítottak, és bár a lehetõség megvolt erre, sokáig senki sem perelt.

 • Színház: Emlék, varázslat (Csehov: Három nõvér)

  A Három nõvér címû színdarabba olykor beépül - vagy legalábbis viszonyt kezd vele - elõadásainak története. Mindkettõ a színházi kánon része ugyanis, ezért a befogadásban - mármint a nézõ emlékezetében - egymásra kopírozódnak.

 • Könyv: Bolygó fapapucs (Maarten Prak: Hollandia aranykora)

  A közmegegyezés szerint Hollandia manapság sem tekinthetõ érdektelen, hogy ne mondjuk, dögunalmas országnak. Ott található példának okáért az amszterdami Concertgebouw pazar szimfonikus zenekara, az Ajax és a Feyenoord focicsapata, a legalizált könnyû drogok nirvánája, no meg az a töméntelen mennyiségû örömtanya.

 • A nép ópiuma: Szebb jövõt! (A nagy alakítás - TV 2)

  Szórakoztató és nem mellesleg humanitárius produkció, melynek az ismertetõ szerint "alapvetõ célja, hogy olyanokon segítsen, akik nap mint nap szenvednek balesetbõl vagy betegségbõl származó esztétikai hátrányuktól", igazi, hiánypótlónak is nevezhetõ extrém átalakítóshow.

 • Film: Diznilend a Szigony utcában (Gauder Áron - Novák Erik: Nyócker)

  Nagy volt a tét: az elsõ egész estés magyar animációs film az 1986-os Macskafogó (vagy a pár évvel késõbbi A hetedik testvér) óta. A kilencvenes évek elején úgy tûnt, hogy végleg leáldozott a kelet-európai animáció egykor fényesen ragyogó napja, amely nemzedékeket melengetett és olyan szellemóriásokat adott, mint Jurij Nornstejn, Jan Svankmajer.

 • "A magunk útján"

  Urszula Dudziak

  Aligha tudnánk hosszan sorolni a kelet-európai kötődésű, világszerte ismert dzsesszmuzsikusokat, lévén, hogy alig vannak ilyenek. Az A38 állóhajó Molto Vivace sorozata őket állítja a célkeresztbe, alkalmanként egy-egy magyar zenekart is bemutatva előttük.

 • Interjú

  Emlékeztetőül

  David Eugene Edwards - Woven Hand

  A drezdai StarClub egy óvodával osztja meg mérsékelten bizalomgerjesztõ külvárosi épületét. A kapura kiragasztott plakát szerényen jelzi, hogy itt játszik a Woven Hand, azaz David Eugene Edwards, most éppen egy szál dob (Ordy Garrison) kísérettel.

 • Lemez: Karnevál (Flat Earth Society: Isms)

  Lassacskán úgy viszonyulhatunk az Ipecachoz, akár tíz évvel ezelõtt a Touch & Góhoz: amennyiben egy lemezen ennek a cégnek a logója virít, nyugodtan megvásárolhatjuk belefülelés nélkül is. Greg Werckman (korábban Jello Biafra mellett az Alternative Tentacles munkatársa) és Mike Patton rockénekes, zenei kalandor irányítja a lemezkiadót, s bár fõleg rockzenei kiadványokkal bûvölnek el, az Ipecac profilja távolról sem korlátozódik a gitárokra, gondoljunk csak a közelmúltban nálunk is megfordult Kid 606 elektronikus finomságaira, de még inkább: ismerkedjünk meg a Flat Earth Societyvel.

 • Nyolc kis kritika

  koncert A Budapesti Fesztiválzenekar újabb csapást mért az unalomig játszott klasszikus repertoárra. Mert Sosztakovics Nyolcadikja még csak-csak elõfordulhat a nagyobb hangversenytermekben, de Mendelssohn g-moll zongoraversenye aligha.

 • Nyílt középület nyílt (Egyetemi Könyvtár, Szeged)

  Új egyetemi könyvtár, sõt annál sokkal több, ami most nyílt meg Szegeden: könnyed, világos, áttört, transzparens, szinte szárnyaló. A hatalmas épület (25 000 m2) egyben kongresszusi központ, ahol a könyvtárban épp a legköztesebb állapot tapasztalható: a hagyományos Gutenberg-galaxis nagyjából 1 millió könyve együtt lakik itt az információs technológia ki tudja, hány számítógépével.

 • Szex és gyász (David Mackenzie filmrendezõ)

  A hazánkban kevésbé jegyzett, ám nemzetközi szinten elismert olasz származású skót író, a beatirodalom fenegyerekének tartott Alexander Trocchi könyve nyomán készítette el komoly szakmai visszhangot kiváltó filmjét (Young Adam).

 • Nõi birkózás: Csavard fel a szõnyeget!

  Nem hiányos öltözetû, iszapban vagy - az idióta Sziget-szponzoroknak hála - kecsöpben dagonyázó, hajtépõs macákról lesz szó. A nõi birkózás kemény, de kevésbé lucskos sport, amire egyre többen felfigyelnek.

 • David Copperfield a Budapest Sportarénában: Egy illúzióval több

  Mi tagadás, látványos volt, amikor egy motorkerékpáron ülve megjelent a semmibõl, fekvõ helyzetben összement 40 centisre, elõvarázsolt egy automobilt, megjósolta a lottószámokat, teleportálta magát egy mûholdon keresztül televizionált homokos tengerpartra, és eltüntetett 13 nézõt (inklúding Détár Enikõ) - de ilyesmikre számítani lehetett.

 • Szocreál tanösvény: Az acélt megedzik

  Alighanem kevesen tudják, hogy létezik Dunaújvárosban egy 33 állomásos, mintegy két és fél kilométeres, két óra alatt bejárható tanösvény, mely a sajátos szocialista, illetve szocialista realista építészet történetét teszi mélyen átélhetõvé.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...