• MaNcs 16. évf. 6. sz. (2004. 02. 05.)

  "Vagyunk annyira normális ország" (Kerekes Zsuzsa, az Adatvédelmi Biztos Irodájának főosztályvezetője)

  Mindig gyanakvásra ad okot, ha az állami szervek - államtitkot emlegetve - távol tartják a nyilvánosságot bizonyos információktól. A lapzártánk idején elsőfokú ítéletére váró volt rendőrtiszt ügyét például 85 évre titkosították - nemigen tudni, miért. Kerekes Zsuzsától, az ombudsmani információszabadság főosztályvezetője szerint a magyar szabályozás meglehetősen szigorú, de ezzel sem az állampolgárok,...

  2004 / 6
 • Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Az intelligencia öröklődése)

  Mennyire öröklött az intelligencia, illetve mennyire a környezet határozza meg? E kérdés körül rendszeresen fellángol a vita, körülbelül tíz-tizenöt évenként, lassan száz éve. Mintha a politikát látnánk, annak normálisabb országokban szokásos változatát: egy évig hevesen zajlik a vita, azután egy darabig a kérdés többé-kevésbé lekerül a napirendről.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Farsangi panoráma)

  Hull a hó és hózi' / Micimackó kvázi - énekeltem magamban az utcán, mely, ahogy láttam, vörös esőköpennyel borított alkonyati maszlag. A kirakatok zsúfolásig telve kirakatrendezőkkel, némelyiknek műanyagból van a keze.

 • Antal László: Az ingatag gazdaság

  Mindig rosszat jelent, ha a szakemberek szűk körén túl a közvéleménynek is állandó beszédtémájává válik a gazdaság állapota. (Az értelmiség, különösen itt, Kelet-Európában, szívesebben vitatkozik a társadalompolitika, a nagypolitika, a kultúra kérdéseiről.

 • Önök kérték

  n Hetek óta mást se hallani: az adófizetők ismét elkölthetnek úgy hetven-százmilliárd forintot egy közérzetjavító projektre, pontosabban egy tíz év alatt szorgos munkával elkefélt beruházás többé-kevésbé fogyasztóbarát átalakítására: kedd délben úgy áll a dolog, hogy - a Levélkézbesítő Állami Vállalattal vívott öldöklő küzdelemben felülkerekedő - Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.

 • Most jöttek a fajvédőről

  A múlt héten, Nagykőrösön tartott önálló estjén Lovas azt találta mondani, hogy "nagyon szívesen kilyukasztaná az ő bőrüket", csak hát a fegyverek nem az ő (ti. a Lovasok) kezében vannak, és forradalmat sem lehet csinálni a csekély érdeklődés miatt.

 • Kulturális hírek

  87 éves korában meghalt Molly Kelly. Nevét a Rabbit-Proof Fence című film tette ismertté, melyet az ő élettörténete ihletett.

 • Cyber hírek

  n Rogán és az Európa-terv Rogán Antal, az Országgyűlés informatikai bizottságának fideszes elnöke egy "Fidelitas közeli" cégen keresztül csaknem egy éve bejegyeztette az europaterv.hu és az europa-terv.hu internetcímeket, melyeken a miniszterelnök idei évértékelő beszéde után ellenzéki honlapot kívánt létesíteni - adta hírül az Index.

 • Tony Blair nehéz napjai: Nem hiszik, hogy elhitte

  Nagy-Britannia leghosszabb ideje, legnagyobb többséggel regnáló munkáspárti miniszterelnöke egy hétig teljes politikai bizonytalanságban élt. Végül nem bukott meg, de parlamenti többségéből, fényéből, tekintélyéből jócskán veszített.

 • Molnár Csaba főnyomozó ügye: Eszi, nem eszi

  Akár 13 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság Molnár Csaba rendőr alezredest, az ORFK pénzmosás elleni osztályának volt vezetőjét, miután az ügyészség január 9-én hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel és államtitoksértéssel gyanúsította meg.

 • A miniszterelnök új tanácsadói:Amerikából jöttek

  A kormányra még a szimpatizánsai szerint is ráfér a kommunikációs vérátömlesztés. Enerváltnak és döntésképtelennek tűnő, gyenge politikai profilú miniszterelnök, egy-két hónap alatt elhasználódó, ügyetlen lózungok, a kormányzati kommunikáció intézményrendszerének kaotikus működése - mindez még jó gazdasági helyzetben is súlyosan csorbítaná a kormány népszerűségét, nemhogy megszorítások idején.

 • Szlávy Bulcsú élete és halála: Garázsmenet

  A Magyar Narancs 1996-os karácsonyi számában három közismert üzletember mosolyog az olvasókra: Tasnádi Péter, Szlávy Bulcsú és Som Lajos. Az "északi Balaton-part királyá"-nak nevezett Szlávy születésnapját és első könyvének bemutatóját egy, az Oktogonhoz közel eső spanyol étteremben ünnepelték.

 • Kormányaink és a drávai vízlépcső: Jó reggelt, Magyarország!

  A magyar állam illetékeseinek öt év múltán sikerült előkaparniuk valahonnan azt a kétoldalú megállapodást, amellyel megakadályozható, hogy a horvátok a Dráva közös érdekű szakaszán a folyó elterelésével vízlépcsőt építsenek.

 • "A labda most nálunk van" (Port Ferenc, a Budapest Film igazgatója)

  Az idei filmszemle volt az első, ahol a magyar filmesek már egy, a parlament által jóváhagyott filmtörvény biztos tudatában nem a létbizonytalanságon, hanem egymás munkáinak minőségén rágódhattak. A törvény kidolgozásában és elfogadtatásában komoly szerep jutott a Filmes Kerekasztal prominens képviselőjének.

 • "Minimum nyolc általános..." (Herendi Gábor filmrendező)

  Fogorvos volt és egyetemen tanított, amatőr filmesként vígjátékokat rendezett. Tíz éve reklámfilmeket készít. A postabankos Szenzációs négyes és a Soproni Ászok klipjei fűződnek a nevéhez. Első nagyjátékfilmje, a Valami Amerika két éve emlékezetes közönségsiker volt.

 • MIDEM, 2004: Agyő, möszjő Vapőr!

  Cannes-ban zuhog az eső. Veri, veri a pálmafákat, arcunkba vág, egyszerűen pofátlankodik; de nem csüggedek, megyek, megyek, ha nem is az őszbe, de a fesztiválközpont felé, ahol magyar napot tartanak: ma, azaz 2004. január 26-án adják át a MIDEM díjait honfitársainknak.

 • Film: Rám ült Laczkó (Herendi Gábor: Magyar vándor)

  A magyar filmkészítés történetének eddigi legjobb filmje a honfoglalásról szimpatikus, de elhibázott alkotás, közelébe sem ér saját lehetőségeinek. Pedig minden jel arra mutat, hogy nem kellett volna ennek így alakulnia.

 • Színház: Egy pár veronai(Gérard Presguvic: Rómeó és Júlia)

  Adott egy hihetetlenül tehetséges, fiatal, életerős csapat, amelyre a csatornán túl egy jó szimatú vállalkozó önálló musical-színházat szervezne, akik tudnak énekelni, jól mozognak, egész testből játszanak, és nem utolsósorban hisznek ebben a műfajban.

 • Lemez: A kicsi kocsi újra (Grencsó Surprise Kollektiv: Dream Car)

  Mindenekelőtt be kell vallanom: magam is ahhoz a generációhoz tartozom, mely főként tekerős diafilmeken szocializálódott/tanult meg olvasni - olyanokon, mint a Hókirálynő című depressziós pszichodráma, a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, mely egy kicsit kolhászmihályos, lázadó darab, vagy az Első nap az óvodában (a kávé keserű, a mártás savanyú stb.

 • Lemez: A sűrűjéből (The Temptations: Psychedelic Soul)

  Előkaparhatom bármikor a klasszikus funky-éra darabjait, az biztos, hogy kifekszem. Arra a szűk öt esztendőre gondolok, amit 1969 és '74 közé javaslok belőni, és (ugyan)azokra a zenekarokra, amiket aztán kínosan sziruposra főzött az egyetemes diszkómánia.

 • Lemez: Másképp ugyanaz (Neurosis & Jarboe)

  A Neurosis közel három éve adta ki utolsó nagylemezét, az önmagukhoz képest kissé álmosra sikeredett A Sun That Never Setset; míg Jarboe egyik legutóbbi fellépésének a Neotropic ambient-hangulatú albumán (La Prochaine Fois) örvendhettünk.

 • Nyolc kis kritika

  n Eötvös Péter IMA című vadonatúj lemeze a legkülönfélébb formálású, eltérő időben szerzett anyagokat tartalmazza, mégis egységes. Összekötő eleme a gesztikus elemek állandó jelenléte, a színháziasság, melyet maga a szerző is művészete egyik legfőbb jellemzőjének tart: "Minden, amit csinálok, szoros kapcsolatban áll a színházzal.

 • Influenza: Szárnyas fejvadász

  Az influenzajárvány és a tőle való félelem szinte már január végi, február eleji népszokássá vált. Az idei hagyományos forgatókönyvet a madárinfluenza híre kicsit felborította, hiszen az Ázsiában megbetegedett húsz emberből nyolc az életét vesztette.

 • Vírusáradat az interneten: A szuperféreg éve

  A múlt héten elszabadult, minden eddigi rekordot megdöntő számítógépvírus a nyílt forráskód mozgalom nevében bünteti a Linux operációs rendszert jogi úton támadó szoftvercéget. Könnyen elképzelhető azonban, hogy mindez csak álca, és a vírus valódi célja valami egészen más.

 • Olvasói levelek

  Sziasztok!Lehet, hogy kukacoskodás, de nem néz ki jól, ha valaki kritikát ír, és a hivatkozás tárgyi tévedés. Persze valószínűleg csak összekeverés, de ezért van szerkesztő stb.

 • Super Bowl: Amerikai éjszaka

  Vasárnapról hétfőre virradóra rendezték meg Houstonban az NFL, az amerikaifutball- bajnokság döntőjét, a Super Bowlt. Idén először egy magyar televízió, a Sport1 is közvetítette a döntőt, így itthon a szokottnál nagyobb figyelem kísérte az Egyesült Államok legnagyobb sporteseményét.

 • Kutyakiállítás: Gyere, Bodri kutyám!

  A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) szervezésében a múlt hét végén rendezték meg a nemzetközi FCI-CACIB kutyakiállítást. A szemlén a várakozásoknak megfelelően taroltak a gruftiszerű, sok hajlakkot fogyasztó egyedek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...