• Nádasdy Ádám: Modern Talking (A médiumok)

  Kedves budapesti olvasóm, Rózsahegyi Viktória a következőket írja levelében: "Szia, MaNcs! Tisztelt Tanár Úr! Nádasdy Ádámnak ér azt írnia, hogy >>médiák>hozzáértőKedves Viktória! Köszönöm, hogy megosztotta velem gondolatait, és először is azt kérem, vigyázzon az egészségére, mert bizony a médiákból ömlik a bosszantó szemét, és az egészség nem ér meg annyit.

 • Sajó László: Öt és feles

  Futballtemető

 • Karsai László: Még egy szobrot Teleki Pálnak?

  Teleki Pálnak van már szobra Budapesten. Csak mellszobor, és az egyik pesti egyetem aulájában található. Ha kicsit jobbra fordítanák, éppen Marx szobrát láthatná. Most meg köztéri szobrát akarják egyesek fölállítani.

 • Az ország nemes költői verseny lázában ég!

  Hogy az ún. országértékelő miniszterelnöki beszéd minden irodalmi műfajok legmagasabbika, és felette áll nemcsak mindenféle lírai klapanciának, de az epikai műnemnek is, afelől kevés kétségünk lehet. Arisztotelész is valószínűleg csak azért helyezte a tragédiát a hierarchia csúcsára, mert elfelejtett kimerítő tájékoztatást kérni a honoráriumtáblázatról.

 • Olvasói levelek

  A Népszabadság Kultúra, illetve a Magyar Narancs Szüret című rovatában foglaltak tanúsága szerint volt idő, amikor a progresszív (Aczél-ellenes) értelmiségi elit körein belül az egyik nagyszerű, szikrázóan szellemes férfielme nagy ötlettel, valamely dús keblű kolléganője, "egy adakozó kedvű gépíróhölgy" ajkain át küldözgette "prémiumcsókjait" a másik entellektüel macsónak: - No akkor menjen és csókolja, Mancika, a jó tollú Váncsa Pistát, de aztán megmondja ám, hogy az édes csókot én küldöm neki!

 • Kulturális hírek

  Ahogy a művész tevékenysége sem korlátozódott szülőhazájára, a Dalí-év eseménysorozata is nemzetközi méreteket ölt (részletek: www.dali2004.info). A barcelonai Fundació la Caixában május 23-ig látható, Dalí és a tömegkultúra kapcsolatát boncolgató, négyszáz műből összeállított kiállítás (Dalí.

 • Cyber hírek

  n Szervertúlterhelés A Gyalogló (gyaloglo.hu) chatoldal szervereinek jutott a kétes dicsőség, hogy az első olyan szervertúlterheléses (denial of service, dos-) támadás áldozatai legyenek Magyarországon, mely miatt nyomozás indul - adta hírül az Index.

 • Franciaországi muzulmánok: Elkendőzve

  A francia törvényhozás hatalmas többséggel(494 szavazattal, 36 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett) szavazta meg a múlt héten a laicizmus-törvényt. Eszerint a következő tanévtől kezdve az állami iskolák diákjai a tanintézet falai között nem viselhetnek olyan látható jelképet vagy ruhadarabot, amely feltűnő módon utal vallási hovatartozásukra.

 • Az M5-ös matricásítása: Kivásárlóerő

  A múlt héten pont került az M5-ös autópálya matricásítása és továbbépítése körül évek óta tartó huzavona végére. A következőkben azt vizsgáljuk,hogy az eredeti koncessziós szerződés megkötése óta mi motiválta az egyes kormányok stratégiáját M5-ös ügyben, illetve hogy melyikük mivel járult hozzá a pálya megrövidítéséhez és a megépült szakasz megdrágításához.

 • "Csata" a Zengőn: A mecseki láncfűrészes 1.

  Két-háromszáz fős tömeg ünnepelte szombaton a Pécsvárad és Hosszúhetény fölött magasodó Zengő csúcsán, hogy az erdészeti szabályok miatt sikerült legalább október közepéig megakadályozni a Duna-Dráva Nemzeti Park területén magasodó hegyre tervezett katonai radartorony és a hozzá tartozó betonút megépítését.

 • "A romakérdés az unió belügyévé válik" (Kóczé Angéla volt EP-képviselőjelölt)

  Kóczé Angéla szociológus tavaly május óta a brüsszeli székhelyű Európai Roma Információs Iroda ügyvezető igazgatója. Néhány hétig a lista esélytelen helyén az MSZP európai parlamenti kéviselőjelöltje volt. A párt hét végi választmányi ülése végül "kivette" a névsorból.

 • Jól járt-e a Zwack Unicum Rt. a kötelező érvényű vámtarifaszám bevezetésével? Egyszer s mindenkorra

  A jövedéki törvény január elsejétől hatályos módosítása véget vet a vámhatóság és a gazdálkodók közötti adóvitáknak, melyek a jövedéki termékek - sokszor nem egyértelmű - besorolásából adódtak. A Pénzügyminisztérium szerint a változtatás kifejezetten a jogbiztonságot szolgálja, egyes ellenzéki vélemények más okokat valószínűsítenek: a visszamenőleges hatályú módosítás kormány közeli vállalkozásoknak kedvez - több tíz milliárdos költségvetési kiesést eredményezve.

 • Háttérben maradni (Donald Kelley eszmetörténész)

  Az International Society for Intellectual History (ISIH) tavaly decemberben, az isztambuli Boszporusz Egyetemen rendezte legutóbbi konferenciáját Alteritás és a határok tapasztalata címmel, alig néhány héttel a török fővárost ért terrortámadások után.

 • A Holocaust Dokumentációs Központ: Emlékeztető

  Hatvan évvel a magyarországi gettósítások kezdete után, idén április 15-én megnyílik a vészkorszak áldozatainak budapesti emlékhelye. Két hónappal a nemzetközi diplomáciai esemény előtt azonban még sok minden bizonytalan.

 • Könyv: Szövetségben a fákkal (Nemes Nagy Ágnes válogatott versei Paál Zsuzsanna képeivel)

  Karcsú, tejszínű, széltében téglalap alakú kis kötet. Nemes Nagy Ágnes tizenhét verse, tizenhét mozdulatlan egyiptomi ikon, fákról, kertvárosról, folyamágyról: a tárgyak örömhíréről. A versekkel szemközt, jobbkézt, Paál Zsuzsanna leheletfinom szürke rajzai, ködös, hópelyhet idéző látomásai.

 • Könyv: Bombasztikus vívmányok (Paul Virilio: Háború és televízió, Információs bomba)

  Paul Virilio egyike azoknak a posztmodern gondolkodóknak, akiknek a megítélése az "ihletett próféta" és az "eszement futóbolond" minősítések között ingadozik. Mint minden olyan szerzőnél, akinek határozott mondanivalója van a világról, az ő esetében sem létezik középút.

 • Színház: Kő, kenyér (A Teomachia a Bárkában)

  Semmi kétségem afelől, hogy számtalanokat elrettent majd a Bárka Színházban látható Teomachia megtekintésétől az a sok bonyolult és magvas magyarázat, amellyel pedig tudós kollégáim épp az előadás megtekintésére biztatnák a színházrajongókat.

 • Film: Budapest, a paradicsom (Steven Lovy: Mix)

  Vagy: Budapest, a pokol? Ja, az is lehet, különösen a tekintetben, hogy aki dudás akar lenni, hova kell annak menni. Azaz utazni. Milyen szerencsések is vagyunk mi, pestiek, egy villamosjegy áráért úgyszólván ölünkbe hullana az önismeret, ha tudnánk erről a lehetőségről.

 • Lemez

  Kétszer harmincévnyi szenvedély

  Sexteto Mayor: Passion du Tango; Bratsch: Nomades en vol

  Két életmű-válogatást is kihozott az elmúlt hónapokban a Network kiadó, mindkettőt könyvszerű formátumban, hogy a CD-tárolóhelyek fogytán a könyvespolc felé terjeszkedhessen a gyűjtemény. A portrésorozat koncepciójának szemlátomást része a kísérőfüzetek gazdagítása is - hol tényszerű ismeretekkel, hol inkább hangulati elemekkel megrakott, riportszerű életképekkel.

 • Nyolc kis kritika

  n Fagyöngyszüret Ez a címe annak a... versösszeállításnak? színházi előadásnak? lírai drámának?, amelyet a marosvásárhelyi Ariel Színház és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház hozott vendégjátékra a Tháliába, és igen remélem, hogy nem utoljára.

 • Egy unterman emlékére Malachi Favors (1927-2004)

  Malachi Favors 1927-ben születik, hogy aztán tizenöt évesen bőgőzni kezdjen. Játszik Dizzy Gillespie-vel, Freddie Hubbarddel, első felvételeit Andrew Hill-lel készíti 1957-ben, de mindez nem túl érdekes. A dolog onnantól izgalmas, amikor - a hatvanas években - Chicago válik az avantgárd dzsessz egyik legfontosabb központjává.

 • Valentin-napi kisállat- és növénybörze: Kígyót, békát

  A gyökértelen és népünk lelkületétől idegen ünnepek köréből is kiemelkedik a teljesen értelmetlen Valentin-nap, mely ezúttal jó ürügyet kínált egy vegyes kisállat-kisnövény vásár megtartására is. Aki például tigrispitont vagy madárpókot akart ajándékozni szeretteinek, az nem csalódott, s valószínűleg a többiek sem.

 • Drakula Park: Reszkess, Disney!

  Külföldi utazási irodák már jó ideje szerveznek túrákat "Draculaland"-be, ahol a borzongásra vágyók nemcsak Bram Stoker vadregényes Erdélyét, hanem egész Romániát bebarangolhatják a néha csak félig-meddig hiteles Drakula-emlékek után kutatva.

 • Az öreg hölgyek látogatása

  Számtalan publikáció tárgyalja a csecsemőkort, a pubertást, melyek csupán néhány hónapot/évet jelentenek az ember életében. Nem mintha a különböző életszakaszok hossza arányban lehetne a fontosságukkal, de méltatlanul keveset foglalkozunk az öregedéssel, életünknek azzal a periódusával, melyben akár több évtizedet is megélünk.

 • "Nézd, hogy lóg a harisnyád": Török Sophie, Kótzián Katalin és a Költőnők antológiája

  Minden jóérzésű kékharisnya kötelező olvasmánya lehetne a negyvenegy magyar és külföldi szereplőt felsorakoztató Költőnők antológiája. Az először 1947-ben megjelent kötet szerkesztői a Babits halála után háttérbe szorult Török Sophie és a fiatal tehetség, Kótzián Katalin voltak.

 • Digitális befogadás: Nők a konzol előtt

  A nemek közötti digitális megosztottsággal foglalkozó, négy évig tartó nemzetközi felmérés eredményeit január végén, a Strategies of e-Inclusion: Gender in the Information Society (A befogadás mód-szerei: nemek az információs társadalomban) című brüsszeli konferencián foglalták össze.

 • Hírek

  Ebben az évben egy tréninget tartanak Budapesten: 2004. április 27-29.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...