• MaNcs 17. évf. 1. sz. (2005. 01. 06.)

  "A Vatikánban már hallottak ilyet" (Gyurcsány Ferenc miniszterelnök)

  Az elmúlt egy hónapban legalább három, nagy visszhangot kiváltó politikai esemény fõszereplõje volt a kormányfõ. A december 5-i népszavazás elõtt elvetette a magyar állampolgárság nemzetiségi alapon való automatikus megadását; az õ alakja sejlett föl az MSZP ügynökügyi gyökeres véleményváltása mögött; karácsony elõtt pedig a Vatikánban tette szóvá a magyar katolikus...

  2005 / 1
 • Irodalmi szószedet: Az (el)olvasatlan könyvek

  Borisz Akunyin Leviathan címû bûnügyi regényében az egyik szereplõ egymás után kétszer is olyan helyen üti föl a Bibliát, ahonnan a saját sorsára nézve baljós értelmû figyelmeztetést olvas ki.

 • Hushegyi Gábor: A kisebbségi Mátrix: újratöltve (A határon túli magyar politikai elit felelõsségérõl)

  Sértõdöttség és csalódás, dac és szoclib-ellenes hangulat uralkodik a határon túli magyarok között a sikertelen népszavazás után. A kassai "polgárok" kifütyülik a parlament szocialista elnök asszonyát, pedig õ igennel voksolt a határon túl élõ magyarok kedvez-ményes honosítására.

 • Védeni kell

  Lapzártánk idején úgy tûnt, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) kedden kihirdetheti a december 5-i kétkérdéses népszavazás hivatalos végeredményét. Immár másodszor: a referendum eredménytelenségét rögzítõ elsõ határozatot ugyanis a Legfelsõbb Bíróság (LB) december 14-én megsemmisítette, és az OVB-t az eredményt megállapító eljárás megismétlésére kötelezte.

 • Húzzátok!

  "Nincsenek véletlen építmények, olyanok, amelyek elszakadnak az emberi társadalomtól és annak szükségleteitõl, kívánságától, felfogásától, amelyben keletkeztek... Minden építmény keletkezése és élete, valamint viszonya a településhez, amelyben emelték, gyakran viseli magában a történelem egybehangzó és titokzatos drámáit.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Pravoszláv karácsony van, errõl sokaknak a szeretet jut eszükbe, nekem viszont a szóeleji mássalhangzócsoportok feloldódása. A karácsony szó a középkorban került a magyarba valamelyik szláv nyelvbõl, mint az új vallás és egyáltalán az új kultúra, naptár, idõszámítás szava.

 • Kálmán C. György: Magánvalóság

  Megjelent a Magyar Narancsban tavaly október 21-én egy írásom, ELTE-bajok címmel, amelyet elolvasott az ELTE rektora, és megküldte Önnek, a Pécsi Egyetem rektorának; Ön ezért szükségesnek érezte, hogy december vége felé (novemberi dátummal) magánlevélben forduljon hozzám.

 • Kulturális hírek

  MESTERMÛVEK Ezzel a címmel, Fény és árnyék alcímmel kínál betekintést 400 év francia festészetébe a Mûcsarnok kiállítása, melyet az EU bõvülése alkalmából, a Francia Múzeumok Központi Igazgatósága jóvoltából láthatunk február 27-ig.

 • Cyber hírek

  Mit kerestünk 2004-ben? A 2004-ben keresett több milliárd kifejezés közül a leggyakoribbak tematikusan elrendezett tízes toplistáit, mint évek óta rendszeresen, felvágós egyszerûséggel Google Zeitgeist, azaz korszellem címmel hirdette ki a legnagyobb keresõ.

 • Ítélet a móri perben: Félmunka

  2002. május 9-én, csütörtökön délben a magyar kriminalisztika történetének egyik legbrutálisabb bûncselekményét követték el egy Fejér megyei kisvárosban. A nyolc gyilkosság ügyében a Fõvárosi Bíróság december 23-án hirdetett elsõfokú ítéletet.

 • Roma holokausztipar: Kárpótlások útvesztõjében

  A holokauszt roma áldozatairól megható ünnepségek keretében emlékeztek meg az idén is. Ám a kézzel fogható segítséget jelentõ kárpótlások rendszerében nemcsak a túlélõk, de a roma szervezetek sem tudnak eligazodni.

 • Tetõtér-beépítési ügyek a fõvárosban: Birtokon belül

  Budapesten egyre többen látnak fantáziát a társasházak tetõterének beépítésében, elsõsorban a budai kerületekben, a pesti Belvárosban, Zuglóban. Építészek és házkezelõk szerint a boom még hátravan, ám a konstrukció buktatói már szembetûnõek.

 • Utazó vidámparkok: Körhintakaraván alkonyatban

  Az utazó vidámparkos família vezetõje, Dohány Ferenc szerénytelenség nélkül állítja, hogy idehaza a legjobbak közé tartoznak. Erre a több mint 80 évnyi családi tradíció is kötelezi, no meg a félsz, hogy manapság az iparág ilyen színvonal mellett sem virágzik.

 • "Jó volt élni..." (Bessenyei Ferenc (1919-2004))

  Milyen hamisítatlan színházi abgang! Alig néhány napja huncut mosollyal mondta bele egy kamerába, hogy "jó volt élni", és karácsony után meghalt. Majdnem 86 éves volt, egy hónapja jelent meg róla a felesége, B. Élthes Eszter által írott-szerkesztett kötet, 85.

 • A varjú (Fehér Ferenc táncos)

  A Finita la Commedia társulat Medusa piercing és Exit címû darabját együtt mutatták be decemberben a Trafóban. A Civil Negyed nevû csapatból 2004-ben alakult társulat a rendezõ Juhász Anikóból (O. Caruso) és Fehér Ferenc táncosból áll, aki Magyarországon - a nemzetközi táncélet hagyományaitól eltérõen - egyedül képviseli az utcai táncok világát a kortárs színpadon.

 • Színház: Mégis. Mégsem (Euripidész: Médeia)

  Van, amikor a legtöbbet a legkevesebb szóval kellene leírni, valahogy így: mindenki nézze meg a Médeiát a Katona József Színházban! Legalább egyszer, de inkább kétszer.

 • DVD: A kor szelleme (André Hunebelle Fantomas trilógiája)

  1964-ben járunk, a kalandfilm mûfaja fénykorát éli, Párizs utcáin fantasztikus, ma már elképzelhetetlen formai megoldásokkal tüntetõ Citro‘n DS-ek, Simcák, Renault 8-asok tülekednek, Jean Marais legszebb férfikorába lépett, a fantasztikus, ma már elképzelhetetlen formai sajátosságokkal tüntetõ Myléne Demongeot a legszebb nõ, ha akarom, megszületett a francia válasz a James Bondra (Dr.

 • Könyv: Tisztázás? (Matthew Boyden: Richard Strauss)

  Ha valakirõl vastag könyv jelenik meg, elsõ ránézésre nem feltétlenül látjuk, monográfia vagy életrajz. Matthew Boyden kötete külsõben a monográfiához áll közelebb: a nagyalakú könyvhöz gazdag jegyzetapparátus és névmutató társul.

 • Lemez: Irish coffee - Wiener blut (Bellcrash: Suzume Park)

  A Bellcrash két belfasti zenebolond, Mark Bell és Paul McMahon alkotta duó. Négy éve dolgoznak együtt, s korábbi, Coalition címû EP-jüket követõ elsõ albumukat - immár nem is nagyon csodálható módon - egy osztrák kiadónál adták ki.

 • Lemez: Zene, ölni (Hemophiliac)

  Kezdjük az elején. Egy audiocédé van a meghajtóban, és miután megnyomjuk a play gombot, hangokat hallunk a fejhallgatón keresztül. Azért a fejhallgatón, hogy a környezetünket ne károsítsuk. Igaz, autóban is hallgathatnánk, de úgy nehéz cikket írni.

 • Feketén-fehéren, Afrika

  Ilyenkor év végén különösen buta dolgokat kérdeznek maguk-tól az újságírók: mi volt az év legnagyobbÉ, merre fújnak a szelekÉ és így tovább. Mire én most azt feleltem nekem: nem tudom. Annyit mondhatok csak: Youssou N'Dour (Egypt) és Mory Kanté (Sabou) lemezén túl is egy csomó különleges afrikai anyaggal találkoztam.

 • Nyolc kis kritika

  színház Kiss Csaba Világtalanok címû drámájának története a valóságból vétetett: egy apa télvíz idején kivezette vak fiát az erdõbe, és sorsára hagyta. A fiú meghalt.

 • A mártírium geometriája

  Lugossy Mária emlékműve

  A szakrális funkciójától évtizedekkel ezelõtt "megszabadított" tatai zsinagóga jó ideje görög-római szobormásolatok múzeumaként mûködik. Antik istenek és istennõk kópiái meredeznek a falak között, gipsztekintetük lukként fogadja be a mindenkori jövõt.

 • A mama kedvenc vaginája (Jeff Bridges filmszínész)

  Négyszeres Oscar-jelölt, Az utolsó mozielõ-adás, az Azok a csodálatos Baker fiúk, A Halászkirály legendája, a Nyom nélkül sztárja. A minap töltötte be 55. évét, tudja, hogy kell vagányul öregedni: hosszú õsz hajával, szakállas képével, hedonista nemtörõdömsé-gével és fancsali mosolyával úgy fest, mint a Nagy Lebowski.

 • Rosszul bánunk az embriókkal (Vajta Gábor embriológusprofesszor )

  A Dániában élõ tudós az elsõ szakember, aki most megjelent könyvében (Egy klónozó vallomásai) teljes nyíltsággal beszél a klónozás buktatóiról és kudarcairól, bemutatja a történetét, módszereit és perspektíváit.

 • Emberkereskedelem: Lányok eladósorban

  Az Egyesült Államok külügyminisztériuma legutóbbi, 2004. júniusi országjelentésében leminõsítette Magyarországot az emberkereskedelem elleni védekezés hatékonyságának szempontjából. Olyan országok közé sorolta, mint Grúzia, Albánia, Angola, Etiópia, Kambodzsa, Indonézia, Malajzia, Thaiföld.

 • Szökõár Dél-Ázsiában: Támad a partra

  A karácsony másnapján kipattant 9-es erõsségû földrengés és az erre következõ szeizmikus szökõár az utóbbi száz év egyik legnagyobb természeti katasztrófáját okozta - a halottak számát és a pusztítás mértékét tekintve is.

 • Könyv: Mind az ezeret! (Vonattal Magyarországon)

  Vasúton bejárni hazánk minden zegét-zugát, hát van ennél vonzóbb lehetõsége turistának? Komótosan elzötyögni innen oda, majd kis idõ múltával amoda. Leugrani a peronon, már a restiben felhajtani egy erõs feketét, aztán nekivágni mondjuk Cece bizonnyal kicsit poros utcáinak sietve, hogy az estivel húzhassunk Szekszárd felé.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...