• MaNcs 17. évf. 11. sz. (2005. 03. 17.)
  Tisztújítás előtt az SZDSZ

  Hárman egyért

  Március 19-én Szegeden tartja tisztújító küldöttgyűlését az SZDSZ. Az elnöki posztért hárman is indulnak: a jelenlegi elnök, Kuncze Gábor mellett Fodor Gábor és a párt mezőgazdasági szakértője, a környezetvédelmi tárca volt államtitkára, Kis Zoltán. Lapunk kifaggatta valamennyiüket, hogy mit akarnak kezdeni a bejutási küszöbön egyensúlyozó pártjukkal. Az aspiránsok ábécérendben osztják meg véleményüket...

  2005 / 11
 • Sajó László: Öt és feles

  nos eső, latyak, olvad a jég a Dunán, a vadkacsák a csepeli papírgyárból ömlő meleg vízbe menekülnek. K. Dezső kimegy a stégre, félcipője beázott, a jégre köp. Sehol senki, ilyen időben ki jönne, a büfé is zár.

 • Földes Ádám: Titokzokni

  A bürokrácia hajlama a titkolózásra a fenti idézet papírra vetése óta mit sem változott. Rosszabb hír, hogy ezt a törvényhozó mindmáig tiszteletben tartja. Jogrendszerünk nemcsak állam- és szolgálati titkokat ismer, de létezik a nem nyilvános dokumentumok szürke zónája is.

 • Garai Tamás: A Führerin fegyelmije

  Az ELTE bölcsészkarának fegyelmi bizottsága az idén február 3-án két évre eltiltotta tanulmányainak folytatásától Bácsfi Diana egyetemi hallgatót. A határozat indoklásában a hallgatói fegyelmi és kártérítési szabályzat 3 § (2) bekezdésére hivatkozott: a hallgató a bíróság által is jogerősen megállapított módon két ízben is szabálysértést követett el, továbbá magatartásával súlyosan sértette az Eötvös Loránd Tudományegyetem jó hírét.

 • Dobrovits Mihály: Szép volt, fiúk? (Eörsi Mátyás Kolozsváron)

  Van valami bicskanyitogató abban, ha egy magyarországi politikust megpróbálnak Romániában úgynevezett kisebbségi magyarok kizavarni egy a magyar állam által, a magyar adófizetők pénzén fenntartott intézményből. Aggasztó az is, hogy Szabó J.

 • Muraközy Balázs-Nagy Viktor

  Adják az adatbankot

  A KSH adatainak nyilvánosságáról

  Biztos az olvasóval is előfordult már, hogy egy kis faluban vásárolt, és meglepetten tapasztalta, hogy az árak magasabbak, mint amire számított. Pedig a kistelepüléseken élő emberek jövedelme alacsonyabb, sőt az összetartásra is hajlamosabbak, mint a városiak.

 • Levonulási tér

  A vasárnapi agrármegállapodásban a kormány többet vállalt, mint amennyit eredetileg akart, a parasztok pedig kevesebbet kaptak, mint amennyiért február 21-én traktorra kaptak. Mondhatjuk: mindkét fél felnőttként viselkedve a kölcsönösen elfogadhatóra törekedett.

 • Levonulási tér

  A vasárnapi agrármegállapodásban a kormány többet vállalt, mint amennyit eredetileg akart, a parasztok pedig kevesebbet kaptak, mint amennyiért február 21-én traktorra kaptak. Mondhatjuk: mindkét fél felnőttként viselkedve a kölcsönösen elfogadhatóra törekedett.

 • Kulturális hírek

  KOPT KINCSEK A fáraók után - A kopt mûvészet kincsei Egyiptomból címmel igazi kuriózumnak számító kiállítás nyílik e héten a Szépmûvészeti Múzeumban. Az i.

 • Cyber hírek

  Újrajátszható szabadságharc Az 1848-49-es szabadságharc eseményei elevenednek meg abban a magyar fejlesztésû játékprogramban, melynek teljes verziója a 48.sulinet.hu címrõl tölthetõ le - adta hírül az [origo].

 • EU-konform az eva: Ez bejött

  Az Európai Unió áfabizottsága - noha több mint egy éve az ellenkezőjét hajtogatta - végül is elfogadta a magyarországi egyszerűsített vállalkozói adót (eva). Ez százezer egyéni és társas vállalkozást nyugtatott meg Hegyeshalomtól Záhonyig.

 • Ügynökök az egyházakban - III. rész: "A haladó tábor egysége érdekében"

  A sorozatunkban közölt ügynökkataszter előző részeiben (2005. március 3. és március 10.) jelzett forráspublikációs szempontokon nem változtattunk. A közlés az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁSZTL - korábban: Történeti Hivatal) alábbi forrásain alapul: M-13.

 • Aszlan Maszhadov csecsen elnök élete és halála: Az utolsó álló emberig

  Március 8-án az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei a Groznijhoz közeli Tolsztoj-Jürtben körbekerítették Aszlan Maszhadovot, a szakadár csecsen erők vezetőjét. A rövid akció a beszámolók szerint kora délelőtt be is fejeződött.

 • Házavatás (Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester)

  Március 14-én a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével avatták fel a Művészetek Palotáját. A hangverseny előtt beszélgettünk a zenekarvezetővel, aki immár másodszor vehette át a Kossuth-díjat.

 • Sajnáljuk a fantomot (Joel Schumacher filmrendező)

  65 éves, két méter magas, köztudottan meleg, olyan laza, hogy majd' szétesik, az utolsó bohém hippi Hollywoodban. Árván nőtt fel, kirakatrendezőként kereste a napi drogravalót, piált, többször majdnem otthagyta a fogát, míg összeszedte magát: jelmeztervező lett Woody Allennél és Gloria Swansonnál, negyvenévesen rendezésre adta a fejét, a 90-es években végre feltört.

 • Csupa szerelem (Palya Bea énekesnő)

  Palya Beának új lemeze van. Álom-álom, kitalálom a címe, és arról szól, hogy nem élet az élet a szerelem megtalálása nélkül. Ahogyan ez lenni szokott egy tisztességes mesében.

 • Koncert: Zene és protokoll (A Nemzeti Filharmonikusok kétszer)

  Mivel még nem hallottam az új teremben a zenekart, nagy várakozással foglaltam el helyemet március 10-én. Bemelegítésként Rossini A tolvaj szarka című, elbűvölően szellemes nyitányát játszották. A kezdet homálya után a vonóskar virtuóz vezetésével hirtelen föllobogott a zene (megértettük, hogy Beethoven miért mondta a hedonista taljánnak: "maga csak vígoperát írjon, a komoly dolgokat hagyja nekünk, németeknek!

 • Könyv: Nem szivárvány (Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve)

  A kiadó azt mondja a regény hátoldalán, hogy Brabcová műve "talán az utóbbi évek legnagyobb visszhangját váltotta ki hazájában". A könyvet elolvasva azonban az a gyanúm erősödött meg, hogy inkább témája, a "leszbikus szerelem" bemutatása miatt tartja igazán izgalmasnak a kiadó.

 • Film: Danish blue (Natasha Arthy: Nézz balra, ott egy svéd!)

  Pije jako Dán, tartja a filmművészetben egykor ugyancsak járatos kis közép-európai nemzet (a cseh) szóláshasonlata, s a filmművészetben manapság olyannyira járatos kis észak-európai nép nagy lendülettel igyekszik ennek (iszik, mint egy dán) megfelelni.

 • Film: Gagyigalopp (Tímár Péter: Le a fejjel!)

  A rendező legújabb, sokak szerint a középkorban játszódó filmjét a Heti hetes című tévésorozat szereplőivel forgatta. Csupa már többször bizonyított színész, aki pedig nem színész, mind megannyi érdekes karakter.

 • Film: Dalműtét (Joel Schumacher: Az operaház fantomja)

  Igazán megkapó az indítás; archaizáló képek, barna-fehérben, Daguerre mester látásmódjával. 1919, Párizs, felülről, mintegy gyerekjátékméretben látjuk a fő színhelyt, az operát, a téren tipródó emberek is bábuk.

 • Nyolc kis kritika

  rádió Magyarországról jövök Ez a magazinmûsor hétrõl hétre azt hozza, amit egy efféle programtól elvárunk: a háromnegyed órájában többnyire négy-öt kérdést jár körül, a vidék gondjait, melyek azonban mindannyiunk számára érdekesek, fontosak - és jellemzõek.

 • Állomásról állomásra V.: Kettő az egyben (Gyöngyös)

  Két vasútállomás egy kisvárosban, egymástól alig pár száz méternyire. Az egyik zsákutcás vonal végén fekszik, ahonnan nem vezet út tovább, a másik pedig kiindulási pont az élet napfényes tájai, Mátrafüred és Lajosháza felé.

 • Versenyfrizbi: Azonosított repülő tárgy

  A szigeten minden hó alatt. Tényleg akad ember, aki ilyenkor szabadtéren, talajon találja meg azt a gyönyört, ami másnak az ágy, a tévéfotel, a szauna? A Rózsakertnél majd' két tucat ember tűnik fel, rövidnadrágosok, melegítősök.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...