• MaNcs 17. évf. 13. sz. (2005. 03. 31.)

  "Elképesztõen sok mítoszt gyártottak" (Hack Péter az ügynökkérdésrõl)

  "Van egy rendkívül erõs érdekcsoport, amely 15 éve az egész problémát megpróbálja zsákutcába futtatni" - állítja Hack Péter, aki egykoron, SZDSZ-es politikusként nemcsak a téma "felelõse" volt pártjában, hanem az ügynökkérdés szakértõje és kiváló ismerõje is. Hack a Klubrádióban beszélt a tavaly év vége óta ismét elõtérbe került ügyrõl.

  2005 / 13
 • Irodalmi szószedet: A disztichon

  A disztichon két sorból álló költészeti egység: Gyûlölök és szeretek. Mért? Nem tudom én se, de érzem: így van ez, és a szivem élve keresztre feszít.

 • Gavra Gábor: Átengedtetés (Eörsi Mátyás "kettõs állampolgársága" és a hazai jobboldal)

  Dobrovits Mihály az Eörsi Mátyás kolozsvári inzultálásáról szóló írásában (lásd: Szép volt, fiúk?, Magyar Narancs, 2005. március 17.) említi, hogy a Magyarok Világszövetsége sajtószolgálata félreértelmezte a szabaddemokrata képviselõ saját "kettõs", uniós és magyar állampolgárságáról tavaly tett kijelentését, és "egy harmadik állam" útlevele után kutakodna a honatya zsebében.

 • Faragó-Szabó István: Mit tolerál az egyetem? (Válasz Garai Tamásnak)

  Kicsit uncsi már az egész, még csak lerágott csontnak sem nevezném, de úgy látszik, van mit nyámmogni rajta. Bácsfi elérte, amit akart: még mindig...

 • Hammer Ferenc: Védett huligánok

  A Klub Rádió 2005. március 23. szerda reggeli adásában Pálinkás Szüts és Pikó mûsorvezetõk nagyrészt két témát tárgyaltak. Vonatkozzon-e az országgyûlési képviselõk mentelmi joga arra az esetre, ha egy rendõr közúti ellenõrzés során meg akarja fújatni velük a szondát?

 • Holtponton

  Köztársaságunk politikai életét egyre inkább két nagy párt uralja. Közülük az egyik évek óta kísérletezik, hogy "szövetséget kössön" az ország polgáraival; mindeközben párbeszédet folytat, ami persze nem párbeszéd.

 • Gyula, játssz!

  Köszöntjük az államfõi posztra önként jelentkezõk egyre népesebb sorában Horn Gyulát! Végre, Gyula bácsi! Íme, máris megvan az elsõ sajátosság, mely feltétlenül alkalmassá teszi az õsz férfiút köztársasági elnöknek: Árpi bácsi, Feri bácsi; már ne is tessék haragudni, de Kati néninek maximum egy osztályfõnököt hívnak, jobbára az alsó tagozatban.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Specialisták és generalisták

  A híres orvosprofesszor lánya egyszer kapott valami csúnya bõrfertõzést. A professzor természetesen elküldte a legjobb bõrspecialistákhoz, egyik a másik után kezelte a lányt a tekintélyes kolléga gyerekének kijáró maximális mûgonddal.

 • Sajó László: Öt és feles

  5 1A Maragy-tenger (mindközönségesen: -tó) partján éldegélt egy halászkunyhóban, olykor kicsónakázott horgászni. 2Utálta a halat, de a horgászat az egyedüli tevékenység, ahol háborítatlan és büntetlen lehet bámulni a semmit.

 • Kulturális hírek

  81-ES KIJÁRAT 2005 az ötös éve az Artpool Mûvészetkutató Központban: "ötödik fogalom"-ként a funkcionáriust tartják számon, aki "apparátusokkal játszik és az apparátusok funkciójában cselekszik". Ehhez is kapcsolódva rendezték meg a P60 pincegalériában (Paulay Ede u.

 • Cyber hírek

  Ûrverseny a NASA-tól is A magánfejlesztésû ûrrepülõkre kiírt Ansari X Prize sikerén felbuzdulva az amerikai ûrügynökség elindította a Centennial Challenges programot, amellyel magáncégeket szeretne bevonni fejlesztéseibe - adta hírül az Index.

 • Kirgiz zavargások: A rabló életbe!

  Az érdeklõdõ világközvélemény fellélegezhet: a múlt heti fordulat után sem kell új neveket megtanulnia Kirgizisztán kapcsán. Az exelnök Akaev elmenekült, a fegyverropogás elhalt, a boltok kiürültek.

 • Kirgiz zavargások: A rabló életbe!

  Az érdeklõdõ világközvélemény fellélegezhet: a múlt heti fordulat után sem kell új neveket megtanulnia Kirgizisztán kapcsán. Az exelnök Akaev elmenekült, a fegyverropogás elhalt, a boltok kiürültek.

 • Színház: Plusz-mínusz Othello (Szolnok, Sepsiszentgyörgy)

  Úgy tûnik, elméleti a kérdés: létezik-e jó Jago, ha nem jó Othello, avagy máshonnan nézve: tragikus-e a gyilkosság és az öngyilkosság, ha nem "méretarányosak" az alakítások? A kérdés csak látszólag elméleti, hiszen kizárólag a gyakorlatban tehetõ föl, azaz csakis az elõadással kapcsolatban.

 • Kiállítás: A (nem) nézhetetlen festmény (Braun András: Follow Me!)

  Kövess! - szólítja fel nézõjét Braun András, s az izgatottan villódzó képeket látva hallgassunk is a szóra: kövessük, mint a reptéri felvezetõ autócskát a hatalmas, mégis kecses gépmadár. Na jó, nem azt és nem úgy, de vegyük magunkra az utasítás kiterjesztett érvényét, s hatoljunk elõre Braunnal, a magunk módján.

 • Film: Szenvedõ szervezetek (Wes Anderson: Édes vízi élet)

  E heti rajongásunk tárgya Wes Anderson. A Tenenbaum, a háziátok rendezõjérõl van szó, a szomorú bohócok nagy barátjáról, aki állandó társulata élén sajátos világfájdalom-cirkuszával szórakoztatja hálás közönségét.

 • Opera: Magánpokol (Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth)

  A hányatott sorsú operát mára az elvitathatatlan remekmûvek közé sorolja a közmegegyezés. Túlélte Sztálin generalisszimusz masszív ellenszenvét, no meg a zenei formalizmus szégyenpadján való hosszas ücsörgést, s immár jó ideje a nemzetközi repertoár szerves részének számít, akárcsak Bartók Kékszakállúja vagy Berg Luluja.

 • Lemez: Hazaadás (dZihan & Kamien: Fakes)

  Vlado Dzihant és Mario Kamient nem kell bemutatni a t. olvasó- és zenehallgató közönségnek: számtalanszor jártak már nálunk (megfordultak itt zenekarukkal és dj-ként is), jól ismertek eddigi munkáik is: például két sorlemezük (Freaks & Icons, Gran Riserva), élõ koncertlemezük (Live In Vienna - többek között dj Mango közremûködésével!

 • Nyolc kis kritika

  Budapesti Tavaszi Fesztivál az Amadinda Ütõegyüttes zsúfolt programmal lépett fel. A zsúfoltság szó szerint is értendõ, a megszámlálhatatlanul sok hangszert hadrendbe állító koncert mûsorszámai között serény lakberendezõk hoztak létre újabb és újabb, de egyformán kaotikusnak tûnõ szobabelsõket.

 • Apja lánya (Anjelica Huston színésznõ)

  Az Addams Family, a Svindlerek, a Boszorkányok, a Rejtélyes manhattani haláleset, az Agnes Browne és A Prizzik becsülete Oscar-díjas sztárja a berlini filmfesztiválra kísérte el Wes Anderson Édes vízi élet címû filmjét, ami egy hete megy a hazai mozikban.

 • Minden eddiginél (Ultrahang Fesztivál)

  Negyven koncert négy nap alatt. Ingyenes helyszínek. A koncerttermekben dohányozni, hangoskodni tilos, a földön párnák. Modern zenei fesztivál Budapesten. A világ egy kis szelete ránk - és velünk párhuzamosan Bécsre, Pozsonyra - figyelt, nálunk töltötte a hét végét.

 • Vállaltuk a rizikót (Juhász Péter, a Kendermag Egyesület elnökhelyettese)

  A múlt szerdán két társával, Felsõ Lászlóval és Bohus Péterrel feljelentette magát a rendõrségen illegális drogfogyasztásért. Az akció a Kendermag Egyesület ún. polgári engedelmességi mozgalmának nyitánya, a kezdeményezõk arra számítanak, mások is követik példájukat, és ezzel olyan helyzetbe hozhatják a rendõrséget, az ügyészséget és a bíróságot, hogy egész egyszerûen ellehetetlenül a drogfogyasztással kapcsolatos eljárások lefolytatása - nevetségessé, komolytalanná válik az erre vonatkozó törvény.

 • Társfüggõség: Bent a bárány, bent a farkas

  "Kodependens vagyok, ha nem is tipikus - mondja Emese. - Nincs alkoholista férjem, és nem vernek kékre-zöldre minden héten. Amíg nem ismertem föl a problémámat, gyötrelem volt minden párkapcsolatom. Ha meg magamra maradtam, jött a depresszió vagy a menekülés a munkámba.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...