• MaNcs 17. évf. 17. sz. (2005. 04. 28.)

  Kinek van pápája?

  Van pápánk - vette át címoldalán a Reggel című napilap a Joseph Ratzinger egyházfővé választásáról szóló hivatalos vatikáni bejelentést, így, idézőjel nélkül.

  2005 / 17
 • Fagyos szent

  Ha mégannyira átérezzük is a Szent Péter téren csápoló bajor zarándokok őszinte örömét és szintúgy a kurrens szocialista elnökjelölt büszkén kinyilvánított "gyermeki tiszteletét", azért az mégiscsak látni való: az ultrakonzervatív német kardinális, Joseph Ratzinger megválasztása barátságtalan és kemény üzenet a modern világnak.

 • Egy Nagy Könyv - Négyszáz éves a Don Quijote

  Aki Magyarországon ma nem olvas, az értelemszerűen az idén éppen négyszáz éve megjelent Don Quijotét sem olvassa; de azért az meglepő, hogy aki viszont olvas, az is előbb rágja át magát Joyce Ulyssesén, mint a világirodalom első és valószínűleg egyik legszórakoztatóbb regényén.

 • Az MSZP imája

  Kedves Jóisten, légy szíves, segítsél nekem abban, intézzed el valahogy, hogy ne legyek ilyen mérhetetlenül hülye.

 • Egérút

  Mielőtt az államfőválasztásból kifolyólag a szabaddemokraták is végzetesen elbutulnának, nem árt néhány dolgot rögzíteni.

 • Titokzokni

  Mi írjunk levelet!

  Mi írjunk levelet!

 • Pálya a magasban

  Mindhalálig rempli

  "A szépség vagy te, Sport! / a testeket te formálod nemessé, / elűzöl romboló vad szenvedélyeket, acéllá edzel lankadatlanul" - olvashatjuk Pierre Coubertin Óda a sporthoz című versében.

 • Apák és fiúk

  Választás és feszültség Togóban

  Ami a felszínen - legalábbis kívülről, az ENSZ-ből, Európából és az Egyesült Államokból nézve - a demokratizálódás első lépésének látszott, mára polgárháborús veszélynek tűnik. Akárki lesz az elnökválasztás győztese, a másik oldal nem fogadja el az eredményt.

 • Necces ügyek - De hol fogunk mi ezen keresni?

  Csepeli György, Ságvári Bence és Simó György az információs társadalomról)

  A Magyar Narancs a Nemzeti Fejlesztési Hivatal támogatásával vitaestet szervezett a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. Csepeli György informatikai államtitkárral, Simó Györggyel, az Axelero Rt. vezérigazgatójával és Ságvári Bence szociológussal arról beszélhettünk, hogy miként lesz a miénkből információs társadalom.

 • Megint megy - Távozik az agrárminiszter

  Gyurcsány Ferenc szakmai igazgató hétfőn ismét cserélt: lehozta a nagy munkabírású, megbízható, de kevésbé attraktív védekező középpályást, és helyére támadót küldött a pályára. Draskovics Tibor pénzügyér után az agrárminiszter Németh Imre is távozik a kormányból.

 • Ez az arc lesz a végső? - portré Hernádi Zsolt MOL-vezérről

  Bankárként kezdte, s éveken át akként is folytatta pályafutását Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója. Eddigi karrierje egyenes vonalúnak mondható - a Deutsche Bank gyakornokából a Takarékbank és a Malév elnöki székének elfoglalása után lett az egyik legnagyobb regionális magyar cég első embere.

 • A felnőttkor küszöbén - Elnöki pályázat a rádióban

  Néhány hétig úgy tűnt, sikerül a lehetetlen: a Magyar Rádió Kondor Katalin távozásával megüresedő elnöki székéről a politikai pártok delegáltjai konszenzussal döntenek. Lapzártakor valószínűbbnek tűnik, hogy a szakmai szempontokkal szemben továbbra is a politikai érdekérvényesítés a döntő.

 • "Elég az önfenntartási ösztön" - Josef Joffe lapkiadó, politikatudós

  A Die Zeit című liberális hetilap kiadóját, a neves poli-tikai publicistát, több amerikai és európai egyetem vendégprofesszorát a német és az európai külpolitika aktuális kérdései mellett az iraki háborúról faggattuk.

 • "Miattam jöttek" (Cesaria Evora)

  Évekkel ezelőtt, az óbudai hajógyári sziget felé autózván, mikor a világzenei nagyszínpad még legfeljebb körvonalazatlan álomként lebeghetett sofőröm szeme előtt...

 • Tíz húr, egy dob (Leukémia)

  Van, hogy egy zenekar évekig játszik, futja az újabb és újabb köröket, aztán lassan küszködésnek érzi az egészet, és nem veszi észre, hogy mennyire fontos pár száz, pár ezer embernek.

 • Arzénlepény

  Az úri betörő mint vizuális élmény afféle atavisztikus emlékként nekünk (csupán életkori kérdés: tapasztaltabb honfitársainknak) is megvan. A hetvenes évek elején ment a "nagy sikerű" tévésorozat, melyben Georges Descriéres domborított a frakkos szarka szerepében.

 • Sírva sem - Fűtőerőművészek Miskolcon

  Tavaly december közepén Miskolcon zászlót bontott az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület. Az alapítók elsődleges célja, hogy megváltoztassák a köztudatban máig acélvárosként élő Miskolc megítélését a helyi művészeti energiák összpontosításával.

 • Lassan, bandukolva - Einstein-év

  Az idén száz éve, hogy Albert Einstein öt híres cikkével nagymértékben átalakította fizikai világképünket - már azét, aki az efféle luxust egyáltalán megengedheti magának. Az pedig, hogy pontosan ötven éve halott, még jobban megerősíti feltételezésünket: az idei év Einsteiné, az emlékezésé, a gondolkodásé.

 • "Csillag leszek én is..." (Megasztár)

  Szombat délután 5 óra. Irány a Millenáris Teátrum. A művészbejáró felől közelítek, ott várnak csíkos dresszben. Bejutok, "táblára írva nyakamba akasztják történetemet", a biztonsági őr félreáll az útból, a sajtófőnök csevegve kalauzol a zsűri közelébe.

 • Csak úszóknak - Bankszimulációs verseny

  Képzeljük el, hogy miután sikeresen keresztülvittünk egy rugalmasabb kis- és középvállalati hitelrendszert, egyszer csak megkapjuk a jegybanki értesítést a magasabb alapkamatról. Mitévők legyünk? Ilyen kérdésekkel kellett végzős pénzügyes hallgatóknak szembesülniük - szinte mindegy is, hogy éles-e a helyzet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...