• A tudás a legnagyobb kincs

  Kinek lesz nagy üzlet a felsőoktatási reform?

 • Káderpolitikai kérdések

  A kezét kéne letörni annak, aki az 1996. évi I. tv.-be, közkeletű nevén a médiatörvénybe ezt a civil kuratóriumosdit beleírta.

 • Hazugságtól hazugságig

  Az országgyűlési választások kampányaiban mindig fölhorgad a pártokban az ígérgetési vágy, s ordas hazugságokba hajszolja őket.

 • "Tartalmi eltérések" - Polgári Engedelmességi Mozgalom

  A Kendermag Egyesület márciusban hirdette meg úgynevezett Polgári Engedelmességi Mozgalmát (PEM), elsősorban amiatt, hogy a rendőrség egyre gyakrabban szórakozóhelyi razziákat tart a droghasználók üldözésére. A mozgalom lényege: tömeges önfeljelentéssel (Vállaljuk a rizikót, Magyar Narancs, 2005.

 • Politikai okkultizmus Magyarországon 6.: A szívcsakrától Fehér-várig

  A Budapest környéki természetjárók talán nem is sejtik, hogy a Pilisben megszentelt fák között sétálnak. A térség évezre-dek óta szkíták, régi királyok és szerzetesek, illetve azok szellemeinek lakóhelye - legalábbis az alternatív történelmi iskolák és némely egyházak hívei szerint.

 • Államvasúti bökkenők V.: Önnek egy olvasatlan üzenete van

  A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) állítása szerint még május 9-én sem érkezett meg az a május 2-án keltezett hivatalos levél, amit Jean-Arnold Vinois, az EU közlekedési biztosságának vasúti liberalizációért felelős vezetője küldött Brüsszelből Pákozdi Istvánnak, a tárca vasúti ügyekben illetékes főosztályvezetőjének.

 • XXIII. Ferenc - Portré Geiger Ferenc soroksári polgármesterről

  Budapest legkisebb és legfiatalabb kerületének sikeres polgármestere nem tagja egyik pártnak sem, ellenben létrehozott valami hasonlót. Az önkormányzat vitatott ügyei esetenként az országos sajtó ingerküszöbét is elérik, amúgy a kerület első embere már a legjobban kereső és a leggazdagabb fővárosi polgármester címét is kiérdemelte.

 • "Most végig a földön maradunk" - Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője

  A kormányfőjelölő kongresszuson nem Gyurcsányra szavazott, az államfőjelölőin pedig nem Szili Katalinra. De Lendvai Ildikó, aki az egyik legfontosabb párttisztséget tölti be - amelynek jelentősége a kis országgyűlési többség miatt most különösen nagy -, lojális a hely-zetbe hozottak iránt.

 • A szovjetek napja (Május 9. Moszkvában)

  1945. május 9. - kifejezetten a szovjet győzelem napja. A háború valójában május 8-án fejeződött be - Németország ezen a napon kapitulált, ekkor írta alá a megfelelő dokumentumokat.

 • A demokrácia napja (Május 8. Berlinben)

  "Legyen elég a hatvan éve tartó hazudozásból, mely a háború végét Németország felszabadulásaként ünnepli! Le a bűnkultusszal!" - követelte a Fiatal Nemzetiek Szövetsége (JN), és május 8-ra Berlinbe szólította híveit.

 • Vágóhíd (Unsane: Blood Run)

  A New York-i Unsane 1998-ban tűnt el a szemünk elől, a miértekről két éve, a Lambhouse című vá-logatáslemezének füzetkéjében olvashattunk.

 • Nyolcórai tea (Mark Knopfler az Arénában)

  Emlékszem egy fotóra a Melody Makerből, a 70-es évek elejéről-közepéről, a Led Zeppelin fénykorából: Jimmy Page és Robert Plant kényelmesen hátradőlve ül a színpad előterében, valamelyik akusztikus gyöngyszemüket pergetik látható élvezettel.

 • Könnyű lányka (Georges Bizet: Carmen)

  Tegnapig a világ egyik (ha nem a) legnépszerűbb operájának két DVD-változata versengett egymással az elsőségért.

 • "Százhúsz Xanax, negyven Betaloc" (Õz Zsolt)

  Õz Zsolt majdnem híres rocksztár, ismerői szerint "a csepeli Lou Reed", miközben felvette új albumát és Rakenroll címmel önéletrajzi könyvet írt, megjárta a pszichiátriát. Most elég jól van. Piálásról és gyógy-szerekről, zenélésről és írásról, szerelemről és pusztulásról beszélgettünk.

 • Padlón

  Tod Williams: A titkos ajtó

  Szokvány melodrámát készíteni nyilván valami lenézett foglalatosság, illik az olyat megbolondítani kicsit. Mostanában mindent illik megbolondítani egy kicsit, mintha alapjáraton nem lenne elég hülye a világ.

 • Hogyan éljünk párban? (Francois Ozon filmrendező)

  Vonzalomból szerelem, szerelemből rivalizálás, rivalizálásból féltékenység, féltékenységből közöny, közönyből elhidegülés. Az érzelmi stációk szinte panelszerűen ismétlődnek a párkapcsolatokban - legalábbis az 5x2 rendezője szerint, akivel a francia filmek párizsi találkozóján beszélgettünk.

 • Építészet

  Ízlések és ficamok

  A rehabilitált zsidónegyed

  A honi média április végén egy emberként ünnepelte a Gozsdu udvar alapkőletételét, sőt némelyek kéretlen PR-akciókkal mentek elébe a Király utcát a Dob utcával összekötő szecessziós átjáróház felújításának.

 • Lesz egy feketém

  Noha több évtizedes múltra tekinthet vissza, és a fejlett nyugati országokban milliárdos üzletnek számít, idehaza kevesen tudják, mit jelent a fair trade (méltányos kereskedelem) kifejezés. A világmozgalommá terebélyesedett "zöld" kezdeményezés hívei nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy elkötelezett vásárlóként megmenthetik a világot a szegénységtől.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...