• MaNcs 17. évf. 29. sz. (2005. 07. 21.)
  Csillag István

  Olvadó jégkockák

  A Ferihegyi repülőtér magánosításáról

  Márpedig a repülőteret - pontosabban a repülőtér üzemeltetési jogát - privatizálni kell. Mióta a kormány végre eldöntötte, hogy a Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég, a Budapest Airport Rt. részvényeinek többségét (75 százalék mínusz 1 darab) szakmai befektetőknek kínálja fel megvételre, az ellenzék kettőzött erővel bizonygatja, hogy az "aranytojást tojó tyúkot" nemhogy nem célszerű, de nem is szabad...

  2005 / 29
 • Adáskeresők

  Alighanem felülmúlhatatlanul idióta jelenetek közepette zajlik a közrádió elnökének kiválasztása - hála a pártviszonyoknak meg az elbaltázott médiatörvénynek.

 • Forradalmárok

  Az elmúlt napok információiból a négy londoni merénylő közül három arcéle rajzolódott ki több-kevesebb élességgel.

 • Vérrel írt történelem - Megemlékezés Srebrenicában

  A légkondicionált autóbuszt, melyben nemzetközi genocídium-kutatók és újságírók ülnek, Szarajevóból rendőrautó vezeti egészen a Srebrenica melletti potocari emlékközpontig. Sorra hagyjuk el a lépésben araszoló, ütött-kopott s fegyelmezetten az út szélére húzódó buszokat, 20-30 éves Volkswageneket.

 • A gazdátlan poggyász - "Terrorelhárítás" Budapesten

  A július 7-i londoni merényletek után a "magyarországi tömegközlekedési eszközökön is fokozták a biztonsági előkészületeket" - szóltak a híradások. Kipróbáltuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

 • Jobb mód - Politikai erőviszonyok a nyugati határszélen

  A nyugati határszél megyéi a rendszerváltást követő két választáson még szabaddemokrata bázisnak számítottak, az utóbbi hét esztendőben azonban a jobboldal került látványos fölénybe. A térség meghatározó politikusait a változás okairól és a jövőbeni kilátásokról faggattuk.

 • Meddő próbálkozások - Egyedülálló terméketlen nők gyermekvállalása

  A magyar törvények csak párok számára engedélyezik a részvételt az ún. asszisztált reprodukciós eljárásban, így például a lombikprogramban. Ez nehéz helyzetbe hozza a pár nélkül élő nőket, és végleg lehetetlenné teszi a gyermekvállalást a meddő egyedülállók számára.

 • "Az üvöltő hiány hozta létre" - Dessewffy Tibor szociológus

  Az agytrösztök, a think-tankek világszerte nélkülöz-hetetlen segítői a kormányképes politikai erőknek. A hazai baloldali és liberális közegben a Demos Magyarország az első, mely kifejezetten e feladatra szerveződött, bár intézményes kapcsolatban nem áll egyik párttal sem.

 • Farkasbőrbe bújt bárányok - Etikus kapitalizmus

  Társadalmi felelősségvállalás, etikai kódex, vállalati küldetés - divatos máz vagy kemény profitszerzési stratégia? Elterjedt humbugról vagy valós folyamatokról van szó? Lehet-e erkölcsös egy vállalat? És etikus a kapitalizmus?

 • Posztkommunista konzervdoboz - Elindult a Podmaniczky-program

  Hónapok óta agysejtek szokatlan surrogását hallani tucatnyi Budapesttel foglalkozó civil, szakmai és internetes fórumon, blogon, jobbos, balos és népfrontos városi szimbólumbörzén, és végül, de elsősorban a legnagyobb fővárosi trösztben, a városházán és a tőle elválaszthatatlan Európa Kulturális Fővárosa Budapest 2010 projektirodában.

 • Ki merné megtagadni? - Tisztelgés az Illés előtt

  Az Illés zenekar negyvenedik születésnapjára jelent meg az Amikor én még kissrác voltam című album, melyen tizenhárom Illés-dalt dolgoztak fel, értelmeztek újra, formáltak képükre aktív hazai előadók. A lemezzel július 12-én egy belvárosi szórakozóhelyen élőben is megtisztelték Szörényi Leventééket - ahogy azt a korabeli szpíker mondaná: "nemzedékek adtak randevút egymásnak ünnepélyes keretek között".

 • A hetedik... - Tour de France 2005

  A szombati szakasz leginkább a római regék és mondák lapjaira tartozott. Ugyanakkor teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy római legionáriusnak, de akár gladiátornak lenni is nyugdíjas állás, szinekúra a professzionális országúti kerékpározáshoz képest.

 • Brutális erő - Õssejtek

  Kicsik, nagy tudásúak, elméletileg minden emberi szövet és szerv pótlására, regenerálására alkalmasak. Kik és mik ők, hogyan használhatók gyógyításra, hogyan nem?

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...