• MaNcs 17. évf. 3. sz. (2005. 01. 20.)
  Hitler a moziban

  A gonosz ereje

  A bukás

  Ha egy történelmi film pusztán némely nagy jelentőségű múltbeli esemény korhű megmutatására szorítkozik, a fene megette az egészet. Az ilyen filmek rendszerint tök üresek - a korhű kosztümben parádézó statisztahadseregeken meg történelmi hírességeken kívül alig emlékszünk belőlük másra. A bukás azonban, becsületére legyen mondva, gondol is valamit, meg mutat is. Azt gondolja, amit a főszereplő, Bruno Ganz...

  2005 / 3
 • Irodalmi szószedet: Az írásjelek elhagyásáról

  Nem akarok zsákbamacskát árulni: ez az írás némi hazafias szomorúságtól lesz olyan, amilyen. Kicsit messzebbre kalandozom, mint novemberben terveztem, amikor elvállaltam a megírását.

 • Nincs más választás

  Az új román miniszterelnök elsõ hivatalos útja Budapestre vezetett, ahol magyar kollégájával bejelentették: a jövõben évente legalább egyszer közös kormányülést tartanak, az elsõt alighanem õsszel Bukarestben.

 • László Ádám: A cunami a Bem rakparton

  A külügyminiszter megkapta az elsõ nyilvános, egyébként jól megérdemelt pofont a miniszterelnöktõl. Igaz, ennek a Thaiföldre akkreditált magyar nagykövet látta kárát, aki itthon töltötte azokat a napokat, amikor a szökõár miatt állomáshelyén kellett volna lennie - de a miniszterelnöki felszólítás, hogy azonnal rendeljék vissza és menesszék a nagykövetet e nemtörõdömségéért, lényegében Somogyi Ferencnek szólt.

 • Dobrovits Mihály: Tilly tanul (Tartalom és közoktatás)

  A délkelet-ázsiai szökõárról szóló számos híradás között figyelhettünk fel a bulvársajtó perifériájára szorult kis történetre. Egy tízéves angol kislány, nevezett Tilly Smith úgy mentette meg családját és még további, mintegy száz embert, hogy az iskolában tanultak alapján felismerte: pillanatokon belül szökõár várható.

 • Tolnát, Baranyát

  Feszülten várja az ország, hogy dönt Wekler Ferenc: vajon Bátaapátira viszik majd a kiégett paksi fûtõelemeket, esetleg Bodára, avagy a cuccot nemes egyszerûséggel leszórja a billenõs Zil Pécsett, a Széchenyi tér kellõs közepére.

 • Tandori Dezsõ: egzisztencia

  lista

  Fáradhatatlannak lenni a legfárasztóbb. Nagyon akarnám, csak azt ne tudnám, mit is akarnék. Ezek jópofa mondások. Gyakorlatiak; ha úgy tetszik: zen jellegûek; és mégis. Dusko Gavrilovics talán engem ismert meg "Valeron Tulics"-ként, talán nem; aki a "rigó hogy van?

 • Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  A férfi szívéhez a hasán át vezet az út, hallottam úgy húsz évvel ezelõtt, és megmondom, ritkán mertem vendégségben sokat enni. Ám ez a mondat mára kevéssé utal a családalapítás étkezésközpontú technikájára, annál inkább horrorisztikus víziókkal párosul.

 • Elfogytak a tartalékok (Gaál Gyula, a MÁV Rt. elnök-vezérigazgatója)

  Tíz évig volt a Pénzügykutató Rt. tudományos fõmunkatársa, két cikluson keresztül az SZDSZ parlamenti képviselõje, majd az Állami Pénz- és Tõkepiaci Felügyelet elnökhelyettese, a CIB Bank kontrollingigazgatója, a Konzumbank elnöke, a Magyar Fejlesztési Bank felügyelõbizottsági elnöke.

 • A Fidesz a kampányrajt elõtt: Zavarok egy miatt?

  Az idei év elsõ néhány hete azt mutatja, hogy a Fidesz hely-zetérõl folyó belsõ vitát korántsem zárta le a 2004-es évet eredményesnek nevezõ december közepi elnökségi ülés. Sõt: úgy tudjuk, a múlt pénteken Orbán Viktort a Fidesz-elnökség - eddig példátlan módon - visszavonulásra kényszerítette a következõ hónapok stratégiájáról szóló vitában.

 • A környezetvédelem átszabása: Halványzöld horizont

  Januártól gyökeresen átalakul a magyar természetvédelmi intézményrendszer - a nemzeti parkok hatósági jogkörét az év végi kormányrendelet egy új, integrált zöldhatósághoz utalja át. A tárca az átszervezéstõl hatékonyabb rendszert remél, míg a zöldek és név nélkül nyilatkozó nemzeti parki vezetõk szerint a döntés korszerûsítés helyett puhítja az állami természetvédelmet.

 • Kártérítési perek a Kulcsár-ügyben: Mindenkinek a jussát

  Egyelõre úgy tûnik, nem veszett oda milliárdos nagyságrendû közpénz a Kulcsár Attila-féle sikkasztássorozatban. Tavaly decemberben a kõbányai önkormányzat sikerrel perelte vissza vagyonát a K&H Bank brókercégétõl.

 • A vakbiznisz vége: Legombolva

  Megalázó látszattevékenységért fizetett havi néhány tíz ezer forintot 2300 vak embernek két cég, amely eközben sokmilliós állami támogatásban részesült. A minisztérium mostanra elégelte meg a vakbizniszt: egy APEH-vizsgálattal és egy gyors rendelettel befékezett.

 • Kulturális hírek

  VÉGJÁTÉK A PÁVA UTCÁBAN A budapesti zsidók ezreit megmentõ Raoul Wallenberg eltûnésének (1945. január 17.) és az auschwitzi haláltábor életben maradt foglyai felszabadításának (1945.

 • Cyber hírek

  Deep Impact Sikeresen startolt a NASA Deep Impact nevû ûrszondája, amely hat hónapnyi utazás után egy háromszáz kilós lövedéket küld a Tempel 1 üstökösbe. A becsapódás következtében felszálló porrétegbõl következtetni lehet a korai univerzum összetételére.

 • Irak: Jönnek a mollák?

  A szunnita pártok ismétlõdõ bojkottfelhívásai és az amerikaiak ragaszkodása a január 30-i dátumhoz egyre valószínûbbé teszi, hogy az Irakban rendezendõ parlamenti választásokból a síiták pártjai kerülnek ki gyõztesként.

 • Film: Világ a hó alatt (Nuri Bilge Ceylan: Messze)

  A fény rendben, beállítva az expozíciós idõ, az objektív egy állványra helyezett burkolólapra, csempére szegezõdik, és katt, már kész is a fotó, nyilván valami selymes-színes brosúrába lesz. A majsztró kilép a gép mögül, s felrakja a következõ modellt.

 • Könyv: Nekik találkozni kellett (Erica Fischer: Aimée & Jaguár. Szerelmi történet, Berlin, 1943)

  Lilly Wust, alias Aimée 28 éves hétköznapi német nõ. Négy gyermekkel és egy náci férjjel. Gondos szüleinek köszönhetõen eltemet-te leszbikusságát, férjhez ment, számtalan szeretõt tartott, de soha nem szerette a férfiakat.

 • Könyv: Egy túlértékelt politikus (Robert Dallek: Befejezetlen élet. John F. Kennedy 1917-1963)

  Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy milliomoscsemete, úgy hívták, hogy John Fitzgerald Kennedy. Apja politikai pályára kényszerítette, s több millió dollár felhasználásával elõbb képviselõvé, majd szenátorrá választatta.

 • Színház: Pokoli mulatság (Offenbach: Orfeusz az alvilágban)

  Eget rengetõ siker volt. A szereplõk valamennyien pazarul játszottak, táncoltak, énekeltek, a zenekar remek formában muzsikált, a közönség pedig az elõadás végén tombolva ünnepelte a szemmel láthatóan fáradt, ám boldog mûvészeket.

 • Koncert: Terempróba (A Fesztiválzenekar a Mûvészetek Palotájában)

  Hát igen, valamit elveszítettünk, gondolom, amikor belépek az indiai elefántcsorda etetésére méretezett foyer-ba. Vége a zeneakadémiai korszaknak, itt most nem fogunk randevúkat megbeszélni barátunkkal, kedvesünkkel, jó ismerõseinkkel, vége a tislizõs cigizéseknek - lehet itt egyáltalán dohányozni?

 • Lemez: Édes otthon (ColorStar: Komfort)

  A ColorStar elismerten az egyik legjobb, legütõsebb koncertzenekar, amely feszes produkciójával bármikor képes megmozgatni közönségét. Kevéssé ismert és magától értetõdõ, milyen jó lemezeket bírnak készíteni: fõleg azért, mivel erre a magyar zenekiadás jól ismert állapota miatt amúgy sincs sok lehetõségük - legutóbbi, érdemdús Via La Musica címû zeneanyaguk például még 2001-ben jelent meg.

 • Lemez: Csizmát az asztalra! (Enzo Avitabile & Bottari: Save The World)

  Ha kedve szottyan az embernek Olaszország világzenei feltérképezésére, a fõhadiszállást Nápolyban célszerû berendeznie. Olyan kiváló ismerõsök segíthetnek ott a tájékozódásban, mint a Spaccanapoli, a Nuova Compagnia di Canto Popolare vagy Daniele Sepe, de különben is: ott, a csizma alja felé a legélénkebb a népzenei hagyomány a környékbeli szentek vagy éppen a bõséges termésért adózó ünnepek rítusaival, melyekben a mai napig együtt ropja keresztény és pogány.

 • Nyolc kis kritika

  film Kaptár 2.: Apokalipszis Hiába jelenik meg szupernõként az álomszép Milla Jovovich, a Resident Evil (RE) számítógépes játék moziváltozatának elsõ része (Kaptár), ez a föld alatti, szupertitkos laboratóriumban játszódó zombiparódia még annál is szánalmasabb volt, mint amikor csak kibicelhetünk a játékteremben.

 • Vegetáriánus emberzabáló

  A Hitler-film a német sajtóban

  Négy hónapja látható a német mozikban a hírhedt föld alatti Hitler-bunker utolsó napjairól készített játékfilm. Berlin legnagyobb multiplexében a könnyű télesti szórakozást ígérő filmek szomszédságában még most, januárban sem lehet közvetlenül az előadás előtt jegyet kapni.

 • Úttörõvasút, 2005 (Vörös András és Trócsányi Gergely - Budapestrockandroll)

  Még emlékszem, amikor két-három éve elõször vettem észre a hetes busz ajtajára ragasztott BPRNR-matricát: fogalmam sem volt, hogy mi az, de napról napra egyre többször találkoztam ezekkel a kis pimasz korongokkal.

 • Ki a buzi?: Hõméricskélés

  Ha történetesen meleg férfiak vagyunk, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy egy szintúgy hímnemû egyed duzzadt ajkaival a nyakunkat, ad absurdum a combbelsõnket cirógatja, jó okunk van feltételezni, hogy az a másik személy is meleg.

 • Állomásról állomásra II.: Alom luxuskivitelben (Gödöllõ)

  Milyen lehet a vasútállomás ott, ahol egy szappanoperai amorózó a mûvelõdési ház igazgatója (Gyere ki a müvház elé!, Magyar Narancs, 2001. szeptember 27.), alkalmanként pedig Sisi-hasonmásversenyt (Játék a kastélyban, Magyar Narancs, 1998.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...