• MaNcs 17. évf. 34. sz. (2005. 08. 25.)

  Párnacsata

  Báthorizmus és szodómiaélet

  2005 / 34
 • egzisztencia

  lista

  Orrvérzés eláll

 • Operabál

  Most hirtelen semmiféle válasz nem jut az eszünkbe arra a kérdésre: ki a hajó kapitánya. Mármint az Operaházban.

 • Felmegy Elemér pumpája

  I. István (II. Béla, V. László, XIII. Elemér, VI. Lenin, VIII. Kerület stb.) királyról alkalmi, politikai célú beszédeket előállítani egyszerre embert próbáló és lélekemelő feladat, úgy szakmai-művészi szempontból, mint a célhatékonyság követelményeit figyelembe véve.

 • Antiszemita-e Orbán?

  Ez a modern demokráciák természetes velejárója: a negatív kampány is lehet megalapozott, tartalmilag igaz, tehát erkölcsileg kifogásolhatatlan.

 • Tükörképtelenségek - Izraeli és palesztin tankönyvek

  A világsajtó a gázai terület egyoldalú izraeli kitelepítésének a drámai képeivel van tele, s miközben a lépés politikai racionalitása aligha megkérdőjelezhető, a bemutatott szenvedélyek egyértelművé teszik: messze még a megnyugvás.

 • Nem neki lőttek - Etiópia

  A vasárnapi pótválasztás két hét múlva nyilvánosságra kerülő eredménye szinte érdektelen - az már hónapok óta nem kérdéses, hogy a kormány a helyén marad. A kérdés az, hogy a történtek után merre léphet tovább az etióp vezetés.

 • Az értelem bére - A Nemzeti Kulturális Alap tevékenysége

  Lassan negyvenesztendős a hazai kulturális finanszírozás ellentmondásosan megítélt intézménye, a kulturális járulék. Az eredetileg kerti törpék ellen bevetett csodafegyver sokak szerint már jó ideje a rendszer ellen fordult.

 • Sok bába közt - Összeurópai és nemzeti érdekek Brüsszelben

  Az Európai Unió brüsszeli intézményeiben állandó a feszültség az európai és a nemzeti célok képviselete, a közösségi és az állami struktúrák közt. Az a sikeres tagállam, amelyik nem szó szerint értelmezi az euró-pai elveket, és embereit minden fronton összefogja.

 • Lábjegyzetek egy nagyvároshoz - Dr. Hans Stimmann építész

  Immár tizennégy éve - előbb építési szenátorként, később a városfejlesztési hivatal államtitkáraként, 1999 óta pedig főépítészként - tartja kezében a berlini városfejlesztés szálait. Februárban Budapesten tartott előadást, azóta üldözzük kérdéseinkkel a nevéhez fűződő igen határozott, ám sokak által vitatott "radikálisan konzervatív" városfejlesztési programmal kapcsolatban.

 • "Mindenütt ott kell lennünk" - Keresnyei János, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke

  A szakmában Kesuként ismert vidéki tévés menedzser a Kapos TV-től került 1998-ban a Pécs TV élére. Részt vett a Hálózat TV elindításában is. Feleségével magánvállalkozásban igazgatja a Barcs TV-t. Kilenc hónappal a parlamenti választások előtt többek között a helyi tévék politikai szerepéről faggattuk.

 • Spiritualitás - Joshua Nelson, Frank London - The Klemzmatics

  Brother Moses smote the water / And the children all passed over ... - ez a tradicionális spirituálé a címadó dala a Klezmatics tavalyi CD-jének, melyet Joshua Nelsonnal és Kathryn Farmerrel adott berlini koncertjü-kön rögzítettek, s amelynek anyagát most a Szigeten hallhattuk.

 • "Jobb, ha halászni" - Youssou N'Dour

  "Az évszázad afrikai művésze" (Folk Roots), "hangjában Afrika történelme" (Rolling Stone), "az egyik legjobb élő vokalista" (Peter Gabriel), "Nyugat-Afrika Stevie Wondere" - titulálták már sok mindennek Youssou N'Dourt, aki 46 éves korára kétségkívül az egyik legismertebb afrikai zenész lett a világon.

 • A firenzei suszterinas - Daniel Day-Lewis színész

  Az én szép kis mosodám meleg neonácijaként robbant a köz-tudatba, A bal lábam mozgássérült hőse már az Oscart is meghozta neki. Az apám nevében, Az utolsó mohikán, Az ártatlanság kora és megannyi intenzív alakítás után négy évre eltűnt.

 • Káin balladája - James Dean filmjei (dvd)

  Az összes elfér egy (dísz)dobozban. A nyáron megjelent gyűjtemény - a bőségesen adagolt extrákkal együtt is - magunkévá tehető egy szellemekkel zsúfolt hosszú éjszakán. Neki is csak alig másfél esztendő jutott az egészre.

 • Agit vagy prop? - Kiállítás az Asia Centerben

  Különleges kaland várt mindazokra, akik a tűzijátékok és kenyérszentelések hétvégéjén az újpalotai bevásárlóközpontban töltötték szabadidejüket. A Vietnami Kulturális Napok elnevezésű rendezvénysorozaton szép, színes fotókat és még szebb, színes ruhákat állítottak ki.

 • Villanás a híd alatt - Légiparádé

  Kiemelték a Dunából azt a sportrepülőgépet, amely a Red Bull Air Race hétvégi budapesti futamán a Lánchídnak ütközött, majd a folyóba zuhant...

 • Éhe kenyérnek - Gazdák és polgárok

  Az idén már másodszor látogattak a bűnös Budapestre a folyvást elégedetlenkedő gazdák képviselői. Traktort keveset hoztak, ételt annál többet - a megjelent fővárosi polgárok pedig lelkes tuszkolódással köszöntötték az ünnepi ingyenebédet.

 • A követ megedzik - Az ősember és a hőtechnológia

  A világon eddig egyedülálló lelet feltárásán dolgoznak a miskolci Avason. A város közepén emelkedő dombtetőn a paleolitikum embere több tízezer éven át sajátos hőkezeléses technikával bányászta a kovakövet. Mindez azt jelentheti, hogy a kovakő megmunkálásakor már a Neander-völgyi előd is egészen modern eljárást alkalmazott, melyet eddig a felső paleolitikum emberéhez, a homo sapienshez kötött a tudomány.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...