• MaNcs 17. évf. 35. sz. (2005. 09. 01.)

  Az alkotmány őre

  Mert magán a kapitalizmuson és annak törvényszerűségein változtatni az elnök persze még annyira sem tud, mint a Trianon által adott helyzeten.

  2005 / 35
 • Kalózok

  Csak kis túlzás lesz, ha azt mondjuk, hogy egy ország nézte döbbenten, amikor a múlt pénteken, Zágrábban a K4 férfi 1000 méter előfutamában az olimpiai bajnok magyar egység (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor) az indonéz vagy a tunéziai négyes mögött, tökutolsóként ért célba.

 • Diszfunkciók

  A 2005. őszi parlamenti ülésszak kezdete, a költségvetés beterjesztése, valamint nyolc-kilenc hónappal az országgyűlési választások előtt a magyar politika két középponti problémája a következő...

 • Van két választásuk - Izrael

  Izrael túl van a nehezén. Rendőri és katonai segédlettel kiürí-tette a gázai és az észak-ciszjordániai telepesfalvakat. Ám arra a kérdésre senki sem tudja a választ, hogy mindez miként befolyásolja a békefolyamatot.

 • Rés, nem bástya - Kémvilág Magyarországon

  Nyár végi szórakozásként folytatásos kémregény olvasható a magyarországi és a romániai sajtóban. Lapzártánkig a történet tények helyett feltételezésekre épül - és a kémtevékenység tárgyául megjelölt események remélhetőleg nem igazak.

 • Akinek még hideg van - Szocialista jelöltállítás Kiskunhalason

  Lassan minden választókörzetben kiderül, hogy kit indít az MSZP 2006-ban. Néhány helyen nem jutott még egyezségre a helyi szervezet és a pártvezetés. A leglátványosabb konfliktus Halason alakult ki, ahol a városi elnökség Zuschlag Jánost jelölné újra - annak ellenére, hogy Hiller István és Szekeres Imre sajtónyilatkozataiban többször kizárta ennek lehetőségét.

 • Első felvonás - Vádirat a Kulcsár-K&H-ügyben

  A Fővárosi Bíróság elé került a brókerügy, miután a múlt hét közepén sikkasztással, pénzmosással, okirat-hamisítással és más bűncselekményekkel vádolta meg a Fővárosi Főügyészség Kulcsár Attilát és a bűnügy további húsz gyanúsítottját.

 • "A változást végig fogom vinni" - Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a vasút átalakításáról

  Õsszel az Országgyűlés elé kerül az új vasúti törvény, amelynek elfogadásával megnyílik az út az uniós normák szerinti, a jelenlegitől radikálisan eltérő vasúti rendszer kiépítése előtt. A Narancs a szaktárca vezetőjét a jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt formálódó jogszabálycsomagról, valamint a Magyar Államvasutak Rt.

 • Sokan, nem elegen - Választásireform-tervezetek

  A kisebb parlament gondolata felettébb népszerű, de a kétharmados reform mikéntjéről máig nem sikerült megállapodni. A kisszerű taktikázás annak ellenére bénítja a négypárti megegyezést, hogy egy nagy (amúgy importált) ötlet szerint a közösen kiizzadandó változat csak 2010-ben lépne érvénybe.

 • "Kisebb konfliktusok..." - Tinariwen

  Hogy a legnagyobb sztárokat felvonultató afrikai fellépők közül miért pont a Tinariwen repetitív bluesa jelentette a legeksztatikusabb élményt nekem, azt nem tudom megmagyarázni.

 • "Mi jobban csináljuk" - Nicke Andersson - The Hellacopters

  Az idén harminchárom éves Andersson immár tizenöt éve a svéd rockszíntér meghatározó alakja: a 90-es évek elején a Stockholmtól Budapestig számos zenekart megihlető metálbanda, az Entombed nagyszerű dobosaként tűnt fel, 1995 óta pedig a The Hellacoptersben énekelve és gitározva menetel a skandináv rakendrollmozgalom élén.

 • "Meg sem mozdul" - Vranik Roland filmrendező

  A magyar filmszemle történetében először nyert elsőfilmes rendező munkája fődíjat. A Fekete kefe - melyet a zsűri a legjobb operatőri díjjal is kitüntetett - négy ide-oda sodródó kéményseprő és egy kecske huszonnégy óráját mutatja be feketén-fehéren.

 • "A tánc nagyon fontos" - Alex Kapranos, Bob Hardy (Franz Ferdinand)

  A Sziget egyik legnagyobb húzóneve, a Franz Ferdinand 2001-ben alakult. Elég volt egyetlen lemezt megjelentetnie, hogy tavaly szinte minden fontosabb díjra jelöljék (Grammy, Brit Awards, MTV European Music Awards stb.), s többségüket be is söpörjék az indie-rock skót messiásai.

 • "Kiabáljanak, hangoskodjanak, szervezkedjenek" - Bozóki András kultuszminiszter

  Kiáltványba foglalta kultúrpolitikai alapelveit a kulturális miniszter, Bozóki András. A koncepcióról lenne mit beszélni, de egy friss kormányrendelet - a maradványképzési kötelezettség - elébe nyomakodott.

 • Feheru uaru rea meneh - Föld alatti múzeum terve Székesfehérváron

  Negyven méterrel a Nemzeti Emlékhely, az egykori koronázótemplom alatt tervezi a székesfehérvári önkormányzat a Magyar Királyok Panteonja kialakítását. A terv központi eleme egy tíz méter átmérőjű, Szent Korona alakú kiállítótér, de fontos szerep jut a mozgó, beszélő királyoknak és az animációs/holografikus technikákkal újjáépített középkori épületeknek is.

 • Síppal, habbal - Budapest Parádé

  A Csibi borozó bejárata köré már délelőtt kiakasztották a színes lufikat - harminc méterre az Andrássy út sarkától ennyit mindenképpen érdemes belefeccölni az egyszeri, ám remélhetőleg jelentős forgalomnövekedésbe.

 • Szivárvány a völgyben - Ozorai goaparty

  Egyhangúak a völgyben a napok. Ettünk egy tál ételt a szervező Birkás család sátrában, majd leheveredtünk egy lankán.Ami-kor lement a nap,felvertük a sátrat, aztán indultunk a "Nagytemplomba" táncolni.

 • Csináld magad! - FAB

  Képzeljük el, hogy bármilyen használati tárgyat legyártunk magunknak. Például egy igazán jó túrabakancsot, ami egyedülálló a világon. Letöltünk a netről egy már bevált túrabakancs-specifikációt, átalakítjuk egy háromdimenziós tervezőprogram segítségével az elképzelésünk szerint, bemegyünk egy ún.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Volt röhögni? - 3. Nemzetközi Militari Parádé, Csobánka

  Kellemes "családi hétvége" talpig egyenruhában, állig fegyverben, a legkülönfélébb katonai járművek fedélzetén; kell-e ennél pompásabb szórakozás? A fővédnök Lamperth Mónika, a helyszín több mint bukolikus, a Vörösvárra vezető hadi út menti honvédségi gyakorlótér: a dolgozó népet szolgálom!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...