• Várhegyi Éva: Ekotrip

  Egy liberális lapban, liberálisként üdvözölnöm illene a liberális közgazdász Mihályi Péter legújabb opusát, amelyet a HVG véleményrovatában olvashattunk két hete. Már a cím is provokatív: Ellenség-e a monopólium?

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Az alábbiakban röviden bevezetem az olvasót a nyelvemlékek feldolgozásának módszereibe. Így dolgozták föl elõdeim a Halotti Beszédet meg az "magyar Mária-siralmat. Egy nyelvemléknek nem kell réginek lennie, csak valamely nyelvhasználó által hagyott, rögzített szöveg legyen.

 • Dobrovits Mihály: Török gyerek megvárta (Törökország és az Európai Unió)

  Tavaly decemberben az Európai Unió pozitív politikai döntést hozott: támogatja a tagfelvételi tárgyalások megkezdését Törökországgal. Ezzel történetének legbonyolultabb tárgyalássorozata elé néz, de nem dönthetett másképp, ha nem akarta elveszíteni egyik legfontosabb, hetvenmilliós stratégiai partnerét Ázsia határán.

 • Ungváry Krisztián: A kisajátított Trianon

  Méltatlan és megalázó, hogy a Trianonról szóló beszédet radikális nacionalistáknak és történelmi sarlatánoknak engedik át - írta Ungváry Krisztián a fideszes Trianon-film diadalútja idején. Tanulságos olvasmány az emléknap lázában égő olvasónak.

 • Információs feudalizmus

  Azt még most sem, legrosszabb álmainkban sem vagyunk hajlandók akárcsak fontolóra venni, hogy a Fõvárosi Bíróság (FB) hétfõn precedens-értékû döntést hozott volna, amikor elutasította a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) keresetét.

 • Mert nekünk soha senki se jó

  Drága olvasóink, tegyék a szívükre a kezüket, és mondják meg õszintén, elhívnák a gyerekük mellé bébicsõsznek Hende Csabát, ha este színházba mennek? Megbíznák Tóbiás Józsefet, hogy szerezze be a hétvégi barbeque-partihoz a kettes kolbászt?

 • Mert nekünk soha senki se jó

  Drága olvasóink, tegyék a szívükre a kezüket, és mondják meg õszintén, elhívnák a gyerekük mellé bébicsõsznek Hende Csabát, ha este színházba mennek? Megbíznák Tóbiás Józsefet, hogy szerezze be a hétvégi barbeque-partihoz a kettes kolbászt?

 • Kulturális hírek

  HAJAS, VETÕ Ungváry Rudolf író mutatta be kedden, a Mai Manó Házban a Képkorbácsolás című albumot, melyben összegyűjtve jelentek meg az 1980-ban elhunyt Hajas Tibor Vető Jánossal készített fotómunkái. VILÁGZENEI DÍJAK Nyilvánosságra hozták, kik vehetik majd át márciusban a BBC 3 Világzenei díjait kilenc kategóriában, míg a tizedik kategória nyertesének kilétére csak a március 5-i (a BBC 4 tévécsatornán, 11-én sugárzandó) gálaesten derül fény: a közönség még január végéig szavazhat kedvenceire.

 • Cyber hírek

  Fekete eső Az ESA űrkutatói újabb részleteket hoztak nyilvánosságra a Szaturnusz holdján, a Titánon landolt Huygens űrszonda (www.esa.int/SPECIALS/Cassini-Huygens/) tevékenységéről. A szonda január 14-én hatolt át a hold nem átlátszó légkörén, és azonnal megkezdte az adatok és képek továbbítását.

 • "Én és a családom" (Ursula Martinez, londoni elõadómûvész )

  Számos jól ismert, experimentális színházi csapattal (Insomniac Productions, The Glee Club, Forced Entertainment) dolgozott együtt; saját produkciói mellett a Duckie nevû színházi társulás aktív tagja. Az Edinburghi Fesztiválon és nemzetközi színpado-kon is sikerrel szerepelt a Trafó és a British Council által most bemutatott, 1998-ban készült Családi kiruccanás (A Family Outing).

 • Nem baj, ha unalmas: Mike Leigh filmrendezõ

  A nagy szakállú, pókhasú bácsi széles mozdulatokkal szõ gesztushálót mondanivalója köré, pedagógusi hevület hajtja, empátiával és odafigyeléssel magyaráz. Filmjeiben a kétkezi munkából élõkrõl mesél, akiknek semmi sem jár ingyen.

 • Európa kulturális fővárosa 2010

  Nagyra törők

  Öt év múlva egy magyar és egy német város közösen lesz Európa kulturális fõvárosa. A magyar városok 2004. december 31-ig adhatták be elõminõsítõ pályázataikat - döntés az év végén várható.

 • Kiállítás: Aranyba fojtva (Fény és árnyék. A francia festészet négy évszázada)

  Elõkelõ - divatjamúlt, de jó kis szó ez itt -, tehát elõkelõ és mélyen komolynak láttatott tárlat állítja sorba leendõ közönségét a Mûcsarnok lépcsõin: 118 kép 16 francia város 26 múzeumából, négyszáz év festészete, fény és árnyék jeligére.

 • Könyv: Taglalat és röpirat (Magyarország felfedezése)

  Alapos tényfeltáró írás, amelybõl hitelesség sugárzik, ezért aztán jól olvastatja magát, csak úgy zizegnek a lapok - házi használatra a szociográfia fogalmának ez a meghatározása nekem bizony megfelel. Még jobban megfelelne, ha egy helyben állna a világ, ám nem ez a helyzet, így aztán alaposság és hitelesség mércéi - tényrõl és feltárásról nem is szólva - hajlamosak az elmozdulásra.

 • Színház: "Elõbb a has jön..." (Brecht az Örkény Színházban)

  Az új címbõl - A filléres opera lett a Koldusoperából vagy a Háromgarasos operából - már gyanítani lehetett: nem ez lesz az egyetlen eltérés a színházi kánontól az Örkény Színház elõadásában. Eörsi István új fordítása nyomán meg-megcsikordulnak a kisimult dalszövegek, ezért aztán ismét odafigyelünk rájuk.

 • Könyv: Nyomozati anyag (Christoph Wolff: Johann Sebastian Bach)

  A kiváló magyar zenetudósnak, Bartha Dénesnek, amikor 1960-ban Bach-monográfiáját írta, majdnem ugyanannyi dokumentum állt a rendelkezésére, mint Christoph Wolffnak negyven évvel késõbb. Pontosan tudta, hogy Bach utolsó éveiben mennyit keresett, ahogy azt is, hogy Bach hangszerekkel is kereskedett, mégis arra a következtetésre jutott, szemben Wolff-fal, hogy Bach koldusszegény volt.

 • Film: Asztal, ágy, pulpitus (Mike Leigh: Vera Drake)

  Társadalomrajz, melodráma, kosztümös történelmi s nem utolsósorban tézisdráma, ez mind (vagy mindbõl valamennyi). A zsáner hozzávetõleges belövésénél fontosabb azonban, hogy ez egy felnõttfilm, felnõtt nézõkhöz szól felnõtthangvételben, ami kiveszõben van a moziból.

 • Nyolc kis kritika

  lemez Csajkovszkij: IV. szimfónia, Romeo és Júlia nyitány Új CD-jén Fischer Iván a Fesztiválzenekar élén csontra nyúzott műveket tűzött műsorra.

 • Koncert: Neon, parádé (R.E.M.)

  Tegnap este óta R.E.M.-sorok kavarognak a fejemben, dalszövegfoszlányok, innen-onnan. That's me in the corner, that's me in the spotlight. That's sugarcane, that tasted good, that's cinnamon, that's Hollywood. I'm pushing an elephant up the stairs.

 • Lemez: Privát univerzum (Tim Hecker: Mirages; Lustmord: Carbon/Core)

  A már-már áttekinthetetlen kortárs elektronikus zenei színtér bõséggel ontja a maradandó alkotásokat, de Tim Hecker Mirages és Brian Lustmord Carbon/Core címû albuma igazán kitüntetõ figyelmet érdemel.

 • Könyv

  Le is út

  Tódor János: Aluljárók népe

  Amióta Tódor János, lapunk egykori riportere szerkeszti, a fehérvári Árgusról egyre jobbakat hallani: végre egy folyóirat, ami kilóg az irodalmi belterjbõl, amit megkímélnek az egyetemi oktatók fárasztó "megfejtései", mert sokkal inkább arra ad, hogy életszaga legyen.

 • Önkéntes egészségpénztárak: Kúrára megéri

  Megtakarításnak nem a legjobb választás, hedonistáknak, aktív életmódot folytatóknak és hipochondereknek azonban érdemes elgondolkodniuk az önkéntes egészségpénztári tagságon. Ha másért nem, hát azért, hogy egy bizsergetõ masszázshoz, a régóta vágyott teniszütõhöz vagy egy kiadós méregtelenítõkúrához a lista-árnál valamelyest könnyebben juthassanak hozzá.

 • Kiállítás: Az anyja sem... (Változó Budapest)

  Noha fotókiállításon vagyunk, a termet a tervezõasztal meg a hozzávaló kiegészítõk uralják: a böhöm fémlámpa, az áramvonalas karosszék és természetesen a dokumentáció. Semmi kétség, az ötvenes-hatvanas évek fordulójáról származó ismeretlen építész irodájába csöppentünk, az asztalon Terézváros részletes térképe mellett egy józsefvárosi dokumentum, a Nagykörút-Üllõi út sarka hever: ilyen volt, ilyen lett fényképek.

 • Kiállítás: Egy marék por (Kõbánya 1867 után)

  Kösz, jól vagyunk, bár néha egy-egy megviseltebb idegzetû külsõ munkatárs, vendég elereszt valami megjegyzést, "Hol éltek ti?", "Hova kerültem, te jó isten!", de mi meg se halljuk. Redakciónk otthona, az egykori Finommechanikai Mûvek príma hely, afféle retropolisz, most utasítottunk vissza nyolc rózsadombi ajánlatot, fegyvergyár volt, az járja róla, a NATO aligha tudja, mirõl csúszott le.

 • Óriásplakát: A zsákmány

  A Szalmaszál a Hajléktalanokért Közhasznú Alapítvány a fagyhalál rémségét felidézõ óriásplakátot jelentetett meg. Hálózsák vásárlására biztatja a jóérzésû embereket. A megadott telefonszámra érkezõ hívások összegébõl és a bankszámlára befolyt adományokból életmentõ holmit vesznek.

 • Könyv: Ráktérítõ (Árvai Magdolna: Élek, jól vagyok)

  Mióta elolvastam, folyamatosan vizsgálgatom magam. Kis tükörrel pásztázom a szám belsejét, ravasz mozdulatokkal a hátam közepéig is ellátok. Nagyokat nyelek, tapo-gatom a mellem, karom. Minden gyanús, minden félelmetes, akárhol kezdõdhet a baj.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...