• MaNcs 17. évf. 41. sz. (2005. 10. 13.)
  Ladányi János

  Grand slum

  Gettók a fővárosban

  Kezdetben voltak a "szanálások". Ez azt jelentette, hogy az 1970-es, 1980-as években egy-egy budapesti városrészt eltöröltek a föld színéről, és helyükre "korszerű, új lakótelepeket" építettek. Ennek esett áldozatául például Óbuda, Józsefváros, Csepel, Újpest, Kispest, Angyalföld, Kőbánya, Pesterzsébet egy-egy vagy akár több része.

  2005 / 41
 • Élet és mellébeszélés - Az abortuszügy mint platformfelirat

  A magyar politikai pártok és más csoportok a sajtó tanácstalan munkatársaival együtt szeptemberben "belengették" az abortusz témáját. Csak éppen a gyermeket vállaló vagy nem vállaló nőkről meg magáról az abortuszról nem volt szó - identitásmeghatározó lózungokról viszont annál inkább.

 • Hit

  Érte-e kár az államot (a liftből, medencéből kifolyólag)? - kérdezte Szijjártó Péter Gyurcsány Ferencet a lapzártánk idején folytatott vizsgálóbizottsági meghallgatáson.

 • Jómadarak - A turulemlékműről

  Politikai vihart kavart, hogy Mitnyan György, a XII. kerület fideszes polgármestere a főváros jóváhagyása nélkül is ragaszkodik ahhoz, hogy turulmadaras emlékművet állítson kerülete polgári áldozatainak. A sajnos immár szokásos politikai játszma szerint csak a liberálisok tiltakoztak a szoborállítás ellen.

 • Művészet

  Demokratikus közéletünk kiválóságai között nagy számban fordulnak elő olyanok, akiket a haza szolgálata valamely magasabb rendű alkotói, művészi pályától térített el.

 • Örömtelen frigy - Németország a választások után

  Az SPD és a CDU/CSU tárgyalótermeinek ablaka alatt összegyűlt tömeg vasárnap óta várta türelmetlenül a patthelyzet végét; hétfőtől már azon is töprenghetnek, hogy egyszerűen kancellárnak vagy éppenséggel kancellár asszonynak nevezzék-e eztán Angela Merkelt.

 • Édes grundok - Ingatlanfejlesztés a Józsefvárosban

  Vad dolgok történnek a Józsefvárosban. A Corvin mozi mögött két tömb helyén hatalmas grund tátong, egy Práter utcai ház falát egy leendő városrész alaprajza támasztja: itt zajlik a Corvin sétány építése, az elmúlt száz év talán legnagyobb budapesti ingatlanfejlesztési akciója.

 • És a függöny? - A miniszterelnök vitatott luxusberuházása

  A legújabb leleplezés eredményeként bekukkantha-tunk a miniszterelnök uszodájába, irigyelhetjük a liftjét, a vehemensebbek adócsalásra is gyanakodhatnak.

 • Lélegzetvétel - Módosuló Fidesz-stratégia

  A Fidesz mindhárom rémálma valóra válni látszik. A kormány bénázására épülő kommunikációjuk kifulladóban van, mert a kormány bénázik ugyan, de mutatósan csinálja; törpe jobboldali pártok gyülekeznek, hogy biztos parlamenti kiesőkként csökkentsék a Fidesz-blokk szavazatait; Kövér László is nyilatkozós kedvében van.

 • Áramütés szélcsendben - Aggályos villamosenergia-politika

  A zöldenergia-szektor szűkülése vagy szélerőmű-építési boom? A megújuló energiával foglalkozó szakemberek sem egységesen ítélik meg, mi várható a jövőben. A furcsa az, hogy mindkét vélemény az EU-irányelvek szerinti "új" villamosenergia-törvény végrehajthatóságán alapszik.

 • "Semmi köze a kampányhoz" - Avarkeszi Dezső (MSZP) letelepedési, bevándorlási és honosítási kormánymegbízott

  A kormány - alkotmánymódosítással - alaptörvénybe foglalná a határon túli magyarok közjogi státusát. Minthogy állampolgárságról szó sem lehet, bármilyen állampolgárság-szerű megoldás pedig a nemzet alkotmányos fogalmának megváltoztatását jelentené, jobb esetben kampányfogást, rosszabb esetben megfontolatlanságot gyanítunk.

 • A többi kegyelem - A Prónay-ügy

  A moszkvai ügyészség most nyilvánosságra került határozata szerint hatvan évvel ezelőtt jogtalanul ítélték el Prónay Pált, a magyarországi fehérterror egykori rettegett alakját. A hír rávilágít arra a tényre, hogy a keleti blokk sajátos, csekista típusú, koncepciós igazságszolgáltatási mechanizmusa miatt sokszor még azokat sem bírták jogszerűen elítélni, akiket amúgy lett volna miért.

 • Havanna beintett

  Melegebb éghajlat

  A lakótelepen élők többségének már attól melege lesz, ha szóba hozzuk a távfűtést. Néhol olyan magas a rezsi, hogy abból akár még egy lakást is bérelhetnének. Hogyan lehet megszabadulni a kötöttpályás és a fogyasztástól sokszor független fűtési szolgáltatástól?

 • "Egyszerű médium vagyok" - Pandit Rajeev Janardan

  Pandit Rajeev Janardant virtuozitása, illetve a személyéből áradó érzelemgazdagság és állandó derű napjaink egyik legnagyszerűbb szitárosává tette; hosszú, ínséges évek után az első hindusztáni klasszikus zenész, aki fellép Magyarországon.

 • Kubricknak 14 kellett - Jennifer Jason Leigh színésznő

  Húsz éve kitart a színvonalas független filmek mellett (Egyedülálló nő megosztaná, Mrs. Parker és az ördögi kör, Georgia, Rövidre vágva, Kansas City, Dolores Claiborne, eXistenZ), de rendezőként sem vallott szégyent (Jóban, rosszban).

 • Falvédelem - Pittmann Zsófi kiállítása

  Õrzök egy pikcsört a régmúlt-ból a dunántúli nagyanyámról; ül a konyhában, előtte répa és alma a földön (a padló réseiben cirok), aztán tropikóla, mögötte hímzett falvédő, a szövege néhai férjére, az általam nem ismert nagyapámra utal.

 • Spanszűrő - WiW és iWiW

  "Ennek a weboldalnak az elmúlt egy évben nem volt más célja, mint a szórakozás" - ez áll a lassan 120 ezer regisztráltnál tartó, legnagyobb magyar nyelvű online közösségi hálózat, a WiW (wiw.hu) honlapján. Az üzemeltetők a hetekben indítják el a sok nyelven beszélő, városok, helyi közösségek szerint szerveződő, nemzetközi iWiW-et, a régi oldal pedig megszűnik.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Időt töltök a poharamba - Retró

  Feltámadt a szocializmus egyetlen sportcipőmárkája, a Tisza, kedves üdítőitala, a Traubiszóda, kis butikokban és a bevásárlóközpontok márkás üzleteiben megtalálhatóak a "retró" áruk. Nosztalgiaboltok nyílnak, ahol régi Pepsi- és Coca-Cola-táblát, wurlitzert és a 30-as évek hangulatát idéző vadiúj képeslapokat vehetünk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...