• MaNcs 17. évf. 42. sz. (2005. 10. 20.)

  Hátha mégis - Magyarország és az euró

  Az Európai Unió attól olyan izgalmas, hogy az európai egység merész építgetésében egy csomó olyasmit bevállal, ami nem is annyira magától értetődő.

  2005 / 42
 • A vezért látni, hallani

  Vasárnap a Felvonulási téren Orbán Viktor, a Fidesz elnöke úgymond összegezte a "nemzeti konzultáció" tapasztalatait. A hónapokig tartó akció - melynek során válogatott erők szondázták a közvéleményt - az elhangzottak szerint vajmi kevés eredménnyel járt.

 • Három az egyben

  Képzeljük el, mi történik Irakban, ha az alkotmányról szóló népszavazás során nem amerikai meg egyéb szövetséges katonák, illetve az amerikaiak irányításával és felügyelete alatt toborzott és úgy-ahogy, de kiképzett iraki erők őrködnek a szavazóhelyiségek biztonsága fölött.

 • Bogi, Trabi, Zápor Jóska - Autós fanklubok a világhálón

  A családi kedvencekkel kezdődött minden, még a régi, merkuros (= állami autókereskedelmi) időkben, amikor évekre foglaltak voltak a népszerűbb várólisták. Kapós volt a Zsiguli, a Skoda meg a Trabant - legkevésbé a Zaporozsec.

 • Rázva és keverve - Hibridek

  A kimerülőben lévő fosszilis üzemanyagforrásokkal működtetett járművek kora lassan lejár - egyelőre viszont csak öszvér megoldások léteznek, s látnivalóan azok sem tökéletesek.

 • Kocsit a bazárból - Alku a szalonokban

  Több márkakereskedésben is olyan érzésünk volt, mintha egy arab nagyváros piacán lennénk. A katalógusokban leírt autók a valóságban nem léteznek, semmi sem annyiba kerül, mint ami rá van írva, és szinte muszáj alkudni, még ha ezt a kereskedők kevésbé várják is el, mint mondjuk Kairóban.

 • A kisszerű halál - Pártelmúlás

  A Fővárosi Ítélőtábla szeptemberi jogerős ítélete, amely ér-vénytelenítette a MIÉP két évvel ezelőtti országos gyűlésének határozatait, kusza helyzetet teremtett a honi szélsőjobb háza táján. Habár a legitimációs válság végkimenetelét egyelőre nem könnyű megjósolni, néhány, a közelmúltban kivérzett párt haláltusája érdekes analógiákkal szolgál.

 • "Közelebb az alagút végéhez" - Heinczinger István, a MÁV általános vezérigazgató-helyettese

  Noha nem rendelkezik vasutasmúlttal, a Siemens közlekedésiágazat-vezetői székét a MÁV operatív irányításáért feladó Heinczinger István előtt nem ismeretlenek az államvasutak problémái. A Narancs a frissen kinevezett közgazdászt döntéséről és a reálisan kitűzhető célokról kérdezte.

 • Cseppben a tenger - Elhalasztott közszolgálati reform

  Felmentését kérte Vadász János közszolgálati kormánymegbízott a miniszterelnöktől arra hivatkozva, hogy elkészült azzal, amit vállalt: az egységes közszolgálati törvény tervezetével. Gyurcsány Ferenc elfogadta érveit, de koncepcióját - legalábbis egyelőre - nem.

 • Belülről nézve - Orvosi műhibaperek II.

  Néhány héttel ezelőtt az orvosi műhibaesetek bizonyítási nehézségeiről és káros következményeiről írtunk. Most orvosok, jogászok, kutatók és szakmai vezetők mondják el véleményüket a jelenségről.

 • "Kockázat nélkül nincs győzelem" - Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke

  Csúcsbevételt érhet el az állami vagyonkezelő ebben a kormányzati ciklusban. Munkáját azonban olykor hevesen kritizálják, s a bírálatok korántsem csak politikai indíttatásúak: a közelmúltban az Állami Számvevőszék is kifogásolta néhány tranzakció lebonyolítását.

 • Postakocsin érkezem - Magyar hőskor

  Idén ünnepeltük a magyar autógyártás századik év-fordulóját. Az első hazai autó Csonka János csomagszállító járműve, amely a Magyar Posta nemzetközi pályázatára készült. De az autózás iránti rajongás ennél jóval korábban kezdődött Magyarországon.

 • Elkötelezett abszurd - Irodalmi Nobel-díj, 2005: Harold Pinter

  A 2005. évi irodalmi Nobel-díjat elnyert angol színműíró, rendező, színész, költő, forgatókönyvíró és nem utolsósorban politikai aktivista Harold Pinter alighanem főként drámaírói minőségében, az ötvenes évek végén kezdődő, a hatvanas évek elejéig tartó első korszakának mára már klasszikussá vált darabjaiért kapta e kitüntetést.

 • Nem csak hírnév - Graffiti és street art

  Amerre nézünk, graffiti, matrica és sablonfestmény borítja a várost. Szinte nincs szabad felület, sőt, a "street art" a galériákba is beköltözött. De mi a különbség a falfirka, a graffiti és a street art között?

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Állomásról állomásra X.: Örökségből kirekesztett

  A helybéliek előszeretettel idézett mondása szerint Isten jókedvében teremtette Tokajt. A vasútállomásra azonban mindebből vajmi kevés jutott, hisz az épületről is csak az mondható el, hogy amikor majd' 20 éve Tokaj visszakapta városi rangját, akkortájt felújították.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...