• MaNcs 17. évf. 44. sz. (2005. 11. 03.)

  Külcsín, belharc - A kisebbségi kerettörvény tervezetének bukása Romániában

  Fél évvel azután, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagja lett az új romániai kormánynak, s néhány órával azután, hogy Bukarestben a román és a magyar kormány megtartotta első, történelminek mondott közös ülését, a román szenátus leszavazta az RMDSZ által kidolgozott kisebbségi kerettörvényt.

  2005 / 44
 • Mór

  Év elején a móri rablógyilkosság elsőfokú, különös ítélettel zárult peréről azt írtuk (Félmunka, 2005. január 6.), hogy a jogerős ítéletnek nem szabadna helybenhagynia a decemberi verdikttel létrejött felemás állapotot.

 • Hapci

  Nem állítjuk, hogy a spanyolnátha diadalmas comebackjeként is aposztrofált madárinfluenza körüli világméretű hisztériáért a szárnyait éppen csak bontogató kínai bulvárújságírás volna csupán felelős.

 • Ami késik - Románia és Bulgária EU-csatlakozása

  Az Európai Unió a múlt héten hozta nyilvánosságra országjelentését Romániáról és Bulgáriáról. Nem tolták le őket nagyon, igaz, nagy csinnadratta sem volt. De ne aggódjunk: fix, hogy tagok lesznek, elvégre aláírt papírjuk van róla.

 • Távol a part - Szomália

  Március óta több mint húsz hajót támadtak meg vagy kerítettek hatalmukba kalózok a szomáli partok mentén. A kelet-afrikai ország amúgy sem a köz- és vagyonbiztonságáról híres - ráadásul egyes támadások hátterében nem is anyagi, hanem vallási megfontolások állnak.

 • Örömnapjaink - Október 23. értelmezései

  Kisebb botrányok közepette ismét átevickélt az ország az '56-os ünnepségeken. A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized megemlékezéseit és ádáz interpretációs harcait látva sokan érezhetik úgy: rontás ül az ünnepen.

 • Az utak végén - Az úgy hagyott Magyarország 1. - A Cserehát

  Miként él meg egy öttagú család hatvanötezer forintból? Miért megy el a befektető Afrikába? Épülhet-e biogázerőmű egy krónikusan forráshiányos borsodi kistelepülésen? A leszakadó térségekről szóló sorozatunk első darabjában egy csereháti önkormányzat és falu lakóinak túlélésért folytatott küzdelmét vizsgáltuk.

 • A világ közepén - Kovács Antal cselgáncsozó

  A kopogással nem bajlódott sokat, inkább berúgta az ajtót - így érkezett Barcelonából a köztudatba, s lett a magyar dzsúdó első, mindmáig egyetlen olimpiai bajnoka. 1993-ban - ugyancsak első magyarként - a hamiltoni vb-t is megnyerte, az ezt követő éveket pedig a halandók és félistenek közti érzelmi-fogalmi útvesztőben töltötte.

 • Gripmadártörténet - visszapillantás a vadászgéptenderre

  A négy évvel ezelőtt kurtán-furcsán katapultált magyar F-16-os projekt története a menetrendszerű honi pártpolitikai kabaré melléktermékeként került elő. Holott ez a gyorsan elfeledett történet sokkal fontosabb, mint Orbán időbeni/kései elhatárolódása Csurka hírhedt 2001.

 • Visszhang

  nyolc kis kritika

 • Költőhely - Luc Jacquet: Pingvinek vándorlása (film)

  Nagy az Isten állatkertje... Kábé ennyi hozzáfűznivalóm van a pingvin mint a keresztény jobboldal zászlóshajója kontra a liberális értékek császárkabátba bújt tagadója témához.

 • Névtelen hőseink - Forgách András: A kulcs (színház)

  Két testvér találkozik egy presszóban. Az egyik följebb van, a másik lejjebb. Az egyik a másik lakásához szeretne kulcsot, hogy fölvihesse a nőjét. A hétköznapi párbeszédbe - ez, mármint a párbeszéd sem olyan sima ügy - belesűrűsödik a közös múlt és a nem közös jelen.

 • A reményhez - Lengyel András könyvkiállítása

  Lengyel András a legkevésbé sem kapkod: azon kevesek közé tartozik, akik valamiképpen "úgy maradtak" az elmúlt húsz-huszonöt évben: sem tematikája, sem gondolkodásmódja nem változott alapvetően.

 • "Ahogy a mondás tartja" - Yonderboi

  Öt év hosszú idő, mégsem felejtették el, sőt. Splendid Isolation címmel a napokban jelenik meg Yonderboi - már nagyon várt - második albuma, mely tükrözi mindazt, ami "yonderboiságnak" tartható: egy mélyen személyes történetet, erős kontroll alatt, jó kollektívával végrehajtva.

 • "Bődületesen egyszerű!" - Erdély Dániel grafikus, dizájner

  Erdély Dániel 1979-ben, a Magyar Iparművészeti Főiskolán, Rubik Ernő formatanóráin kezdett foglalkozni a spidronnak elnevezett formák geometriai alapelemeivel. 1998-ban Jeruzsálemben, egy kristálygeometriai kongresszuson mutatta be kristályszerkezetének variációs lehetőségeit.

 • Állandóan ágyjelenetekben szerepeltem - Antonio Banderas színész

  Az igazi sztárt hollywoodi mérce szerint a sorozatsikerek teszik. Õ e tekintetben túltett pályatársain: nevéhez immár nemcsak a Kémkölykök és a Desperado-filmek sikere, de két Zorro-kaland is fűződik.

 • "Mindig akadhat egy nálad okosabb" - JImmy Wales, a Wikipédia alapítója

  Az amerikai üzletember 2001 elején indította útjára a szabad hozzáférésű, önkéntesek által szerkesztett online enciklopédiát, a Wikipédiát (wikipedia.org), amely azóta 200 nyelven írt, több mint kétmillió szócikkével a legnagyobb enciklopédiává nőtte ki magát, és a web egyik fő csomópontjává vált.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...