• MaNcs 17. évf. 46. sz. (2005. 11. 17.)

  Az érintettség okán - A 2004. évi változások értelméről

  Láttuk-e, hogy jön? - 1990-ben ezzel a címmel rendeztek konferenciát az ELTE Bölcsészkarán; társadalomtudósok gyűltek össze a rendszerváltás örömét megbeszélni. A pszichodráma másik, kimondatlan célja a döbbenet feldolgozása volt.

  2005 / 46
 • Friderikusz az agg primadonna

  Ezt bírom Friderikuszban. Hogy amikor látszólag már kezd beletörődni a tisztes, ám szolid műsorvezetői szerepbe, hirtelen ismét előtör belőle a "vagy mindent nekem, vagy semmit másoknak" elementáris késztetése, s felborít maga körül mindent, amit tud.

 • Ember a holdon

  A nemzeti labdarúgó-bajnokság első osztályába lendületesen törekvő Felcsút SE-nél a minap edzőváltás történt.

 • Lesz jobb

  Hogy a kommunisták ne jöjjenek vissza a hatalomba, azért az öreg ördöggel is érdemes cimborálni nyilván.

 • "Majd' szétrobbantam a tehetetlenségtől" - Simon András, a Magyar Televízió Rt. műsorokért felelős alelnöke

  Jó néhány nézettségorientált év után a Magyar Televízió Rt. ismét a klasszikus közszolgálati ér-tékek felé fordul - legalábbis a vezetői szerint. Simon Andrást a közszolgálatiságról és a változás mibenlétéről kérdeztük.

 • Terhes örökség - A Gyurcsány-kormány lakáspolitikája

  November 1-jétől megváltozott a Fészekrakó programként ismert állami lakásvásárlási hiteltámogatásra jogosultak köre. Ez a kormánydöntés a Panel Plusz programmal és a lakáslízing intézményének küszöbönálló magyarországi meghonosodásával együtt jó apropó arra, hogy elmélázzunk, milyen is a jelenlegi ország-vezetés lakáspolitikája.

 • Talán legközelebb - A 2006. évi költségvetés

  Továbbra sem dőlt meg a tétel, miszerint arról lehet felismerni a választási költségvetést, hogy a következő évben választások lesznek. Jövőre nem szórják ugyan két marokkal a nép közé a pénzt, bár sokkal nagyobb baj akkor sem lenne.

 • Az apróért is lehajolni

  Új tb-ellenőrző testületek

  A napokban de facto is megkezdheti működését az a két testület, amelyet egy idei törvény hívott életre. Létük értelmét még kormányzati oldalról is megkérdőjelezik - alighanem ez magyarázza azt is, hogy alig szerezhető róluk információ.

 • Elegük lett - Joe:lle Bordet szociológus

  A lázongások 18. éjszakája példátlan rendőri mozgósítás mellett viszonylagos nyugalmat hozott Párizsban, míg több nagyvárosban, így Lyonban és Toulouse-ban aktívabbak voltak a rongálók. A franciák többsége az "elővárosok gondjainak megoldását" továbbra is Sarkozy belügyminisztertől reméli, aki vasárnap megerősítette, hogy a lázongásokban vétkesnek talált külföldieket kitoloncolják.

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Címlapsztori - Susheela Raman: Music For Crocodiles (lemez)

  Susheelával tele most a sajtó, őt látom az októberi Folk Roots és a novemberi Blue Rhythm borítóján, és alighanem folytatható lenne még e sor.

 • Egy díva - Rost Andrea két fellépése

  Hiába a nyilvános gyónások, kitárulkozó önvallomások és coming outok dömpingje, azért mégiscsak nehéz előlépni a sötétből, áttörni a hallgatás falát és fölvállalni, hogy - hát igen, szóval - szeretjük az operettet.

 • A vadász bombázó - Terry Gilliam: Grimm (film)

  Szélhámosság lesz a dologban - úgy sejtettük, mi több, ennél azért kicsit nagyobbra számítottunk. 'szintén szólva némileg indokolatlanul vagy lustaságból, hisz nyilván venni kellett volna a fáradságot összevetni a rendező hírét-nevét tapasztalatainkkal (Brazil, Münchhausen báró, A halászkirály legendája, 12 majom, Félelem és reszketés Las Vegasban), melyekből az első kettőt illik vitán felülinek tekinteni, mint a két szélső értéket, szerintem tévesen: nincs köztük nagy különbség.

 • Találkozások - Wim Wenders: Kívül tágasabb (film)

  Ne szépítsük, elég nehéz eset a nagy ember. Egy ideje nem szeretjük nagyon - mi az, hogy egy ideje? Van másfél évtizede is annak (A világ végéig, 1991), hogy éppenséggel a hideg lel tőle. Mégis e hosszú időt azzal töltöttük, hogy minden egyes premierjén lestük az alkalmat, mikor szerethetünk feltételek nélkül vissza belé - ami azt illeti, máig csak néhány kedves gesztusra akadtunk, noha hallgatagnak távolról sem mondható őkelme.

 • Két nemzeti este - Boldogtalanok; Várva (színház)

  Szinte egymást érte két bemutató a Nemzeti Színház stúdiójában - két magyar darab, mondjuk. Füst Milán sötétszürke Boldogtalanokját Ács János rendezte; Verebes István Várva című darabját pedig Verebes István.

 • Dér és köd - Bernáth István: Skandináv mitológia (könyv)

  Ittál-e már, költő barátom "Suttung (ejtsd: Szühtunk) mézsöréből"? Ha nem, akkor csak rímfaragó a neved. Tudd meg hát, mi az ihlet keletkezéstörténete.

 • A mell szerelmese - Gaston Lachaise: A nő (képzőművészet)

  Bizonyos művészetelméleti és-történeti iskolák szerint a szerző élete, sorsa érdektelen munkáinak megítélésében; a mű önmagában áll. Mások úgy tartják, az élet és a mű kettőse elválaszthatatlan, sőt igazán teljessé a harmadikkal sannak történetével lesz, vagyis a "befogadó" részvételével bomlik ki a jelentés.

 • "Szerencsepénz" - Szilvási István zenész

  Az elmúlt években a pop, a rap vagy a folklór címkéi alatt számos újítás történt a magyarországi cigánysághoz kötődő zenei stílusokban. Cigányként azonban máig keveseknek van akkora esélyük a többségi környezet elismerésére, mint a zenészeknek.

 • "Van egy trükköm" - Sam Shepard színész, drámaíró

  1979-ben nem volt ott Cannes-ban Terrence Mallick Mennyei napokjának premierjén, ahogy 1984-ben az általa írt Párizs, Texas Arany Pálma díjas sikerének sem lehetett tanúja. Jobban érzi magát Amerika kamaraszínházaiban.

 • Kovácsné szeret várni - Rutkai Bori festő, videoművész, énekes

  Játszott már játékfilmekben, horgolt lakberendezési tárgyakat és nem utolsósorban írt rádiójáté-kot, amelyet színpadon is előadott. Legtöbben azonban a Specko Jedno - egyébként gyakran változó - nevű, egyre népszerűbb zenekar vezetőjeként ismerik.

 • Rejtőzködéstörténelem - Mesélő harisnyák (kiállítás)

  Sejthette-e vajon élete során Gyürky Frida és Mariska, e két, izgalmasan öntudatos tekintetű delnő, hogy egyszer majd a XIX. század második feléből származó harisnyák viselőiként tartja számon nevüket az utókor - hála a régi darabokat megőrző családi kegyeletnek, Kachelmann Róbert magángyűjtőnek s a háttérben netán valamely régi, névtelen fetisisztának.

 • A feltölthető világ - Web 2.0

  Nyitottság, közösség, tudásmegosztás, aktív részvétel. Ezek a Web 2.0 koncepció bűvszavai. A net újrafeltalálásáról van szó, vagy lufiról? Mi, végfelhasználók vagyunk a web, vagy még nem egészen?

 • Mint a villám - Flash mob

  November 9-én, este hatkor legalább száz fiatal vetette le magát a földre a Nyugati téren alvást tettetve, öt perc elteltével pedig vad "bántalmazásba" kezdtek - párnával. Ez a tömeges, mintegy tízperces alkalmi őrület volt Magyarország eddigi legnagyobb, legsikeresebb flash mobja.

 • Brazil kör - Aszály Amazóniában

  Évtizedes rekordokat megdöntő amazóniai szárazságról, kiapadó folyókról, milliónyi bomló haltetemről, szomjan halt állatok hulláin lakmározó keselyűkről szóltak az elmúlt hetek hírei a nyomtatott és az elektronikus sajtóban.

 • cyberhírek

  cyberhírek

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...